обновена 11:23 AM EEST, Aug 5, 2021

179 под карантина в област Търговище

  • Публикувано в Новини

90498509 1130137773993834 570099922917916672 n

Няма положителни проби в Търговище, няма и тежко болни в болницата засега.

Това заяви днес на пресконференция кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Пред медиите бяха разяснени мерките за борба с коронавируса и съвместните дейности на Община Търговище и полицията. В пресконференцията участваха още областният управител Митко Стайков, директорът на ОД на МВР- Търговище старши комисар Николай Ненков и началникът на РУ - Търговище главен инспектор Иван Александров. 

179 са лицата под карантина на територията на област Търговище, на 22-ма срокът на изолация е изтекъл, обяви областният управител.

100 са карантинираните в община Търговище, поясни кметът.

Градоначалникът се обърна към младите хора с думите: „Ако искате да има абитуриенстки балове и панаир, не излизайте по парковете!“. „Човек е силен, когато е с близките си, пазете ги“, подчерта той и апелира да се спазват издадените заповеди.

Няма нужда от паника. Трябва да спазваме указанията на органите на реда и здравните власти, заяви и губернаторът и припомни последната заповед на здравния министър. В помощ на полицията по КПП-тата се включват и служителите на тол-ситемата, подчерта Стайков и апелира към дисциплина от всички.

Ст. комисар Ненков съобщи, че от утре мерките по КПП-тата ще бъдат затегнати. Целта е да се ограничат безцелните пътувания и да не се допусне заразата да се разпространи, заяви директорът на ОД МВР Търговище. Той разясни, че декларация за пропускане може да бъде изтеглена от сайта на МВР или получена от КПП и апелира да не се спекулира с нея. 

За 18 нарушения съобщи гл. инсп. Иван Александров – началник на РУ – Търговище. Те са свързани най-вече със струпване на хора пред магазини, където пият кафе и разговарят, каза той. Ежедневен е контролът на лицата, поставени под карантина, съвместно със здравните инспектори, обяви още Александров.

Кметът припомни и новото разписание на линиите от общинската транспортна схема в Търговище. Засега няма да бъде затварян кооперативният пазар, каза той. 

Имаме предпазни облекла, маски, лекарства, дезинфектанти. В инфекциозно отделение няма напрежение, има достатъчно свободни легла, така че обстановката е спокойна, но ще продължава да е спокойна, ако спазваме дисциплината, заяви областният управител.

Дарение от 10 хил. лв. на болницата е направил наш съгражданин, живеещ в Пазарджик. Очаква се още едно в скоро време, обяви кметът, а областният управител издаде, че то ще бъде за 100 хил. лв. от стъкларския холдинг за закупуване на апарати за болницата.