обновена 6:58 AM EEST, Jul 8, 2020

Търговищки психолози - доброволци с безплатни консултации по телефона

  • Публикувано в Новини

ps 250320

Двама наши психолози се включват в Националния екип за предоставяне на психологическа подкрепа във връзка със създалата се ситуация - извънредно положение, заради COVID - 19.

В екипа, след подбор, са включени психолози от цялата страна. Целта е да се подобри психологическото състояние на населението чрез предоставяне на професионални психологически консултации. Психолозите доброволно и безвъзмездно ще предоставят подкрепа за българския народ по време на извънредното положение. Инициативата и организацията е на Дружеството на психолозите в България и СМПБ-4 април.

Списъкът е по групи, има координати и времеви диапазон. Всеки може да потърси когото желае, като една такава консултация обикновено ще трае до 20-30 мин.

Пенка Храланова от Търговище е магистър по психология с дългогодишен стаж, член е на Дружеството на психолозите в България. Като психолог-психотерапевт работи в лични срещи и онлайн, в индивидуална и групова терапия, предимно с възрастни, но когато се налага и с деца и юноши. Досега имам проведени стотици сесии и практиката ми показва, че по ефективност консултациите, които провеждам онлайн, са също така предпочитани и полезни, както и тези, които провеждам в кабинета, сподели психологът. Към благородната кауза я подтиква желанието за подкрепа на хората в тази извънредна ситуация, както и съзнанието, че всички сме заедно в това и сме част от едно цяло. Психотерапевтът ще помага на всички, по телефон и онлайн, без ограничения в разстоянията. Работя по този начин с хора от различни краища на страната, както и извън България, каза още Хараланова.

Тя ще дава консултации по телефон/Viber: 088 22 66 044 във вторник и четвъртък в диапазона 15:00-17:00 ч. за времето на извънредно положение. Можете да й пишете и на: http://ppcenter.bravesites.com/contact

Другият търговищки психолог – Йорданка Маринкова, има опит в работата с деца и юноши. Тя е директор на Центъра за специална образователна подкрепа /ЦСОП/ в Търговище.

Идеята е да информираме човека, да го успокоим, да му дадем насоки как да се справи с конкретната ситуация, сподели Маринкова и допълни, че щом видяла платформата за набиране на доброволци, без да се колебае, решила да изпрати информация за себе си и че е в готовност да помага.

Нея можете да търсите за консултации на телефон: 0894 695 279 от 10.00 до 14.00 часа всеки ден или да й пишете и на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.