обновена 11:11 AM EEST, Aug 11, 2020

Жени от две търговищки села са новозаразените с коронавирус

  • Публикувано в Новини

104032923 206600467066179 8345179771413326873 n

Два са новорегистрираните случаи на заразени с COVID-19 жители на област Търговище. 

Това обяви днес на пресконференция областният управител Митко Стайков, който е и председател на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

Вчера бяхме информирани, че два от тестовете, направени в МБАЛ Търговище, са положителни. Веднага са предприети мерки за локализирането и ограничаването на заразата, уточняването на всички контактни лица и предприемането на мерки за неразпространяването на заразата на територията на община Търговище, заяви областният управител. „Само за 4 часа успяхме да локализираме всички контактни на заразените”, подчерта той.

Новозаразените са две жени от селата Буховци и Подгорица. Първата е на 51-годишна възраст, а другата – на 58 г. Жената от Буховци от години е на хемодиализа, като последно й е правена такава в болницата в Разград, където болната е била хоспитализирана в Нервно отделение. Двама са установените досега контактни с нея. 58-годишната жена от Подгорица е с множество заболявания, включително онкологично. От 25 май до 1 юни е била на химиотерапия в София, откъдето вероятно се е заразила. Приета е в търговищката болница на 11 юни, в Първо вътрешно отделение, каза д-р Марин Йовов – гл. секретар на РЗИ – Търговище и поясни, че засега са установени 13 контактни на заразената лица.

Двете жени вече са в Инфекциозното отделение, а Първо вътрешно е под карантина. Пациентите ще останат там 14 дни. Предстои пълна дезинфекция на отделението. Медицинският персонал – 10 души, 13 пациенти и един шофьор на линейка ще бъдат изследвани днес, каза д-р Иван Светулков – директор на МБАЛ Търговище.

Областният управител призова да се спазват мерките за безопасност и да не се пътува към места с огнища на заразата. Не подценявайте заболяването, заяви той.

В селата, откъдето са заразените жени, има екипи на полицията и Спешна помощ, които продължават да установяват контактните лица.

857 са направените до момента тестове в региона, 263 от които са бързи. Към днешна дата около 180 лица са под карантина, каза д-р Кючуков – директор на РЗИ Търговище.

Вижте повече