обновена 1:23 PM EET, Feb 22, 2024

„Шумната“ маркировка в района на „Момина чешма“ - вече факт

  • Публикувано в Новини

Targovishte mch 1

АПИ изпълни краткосрочните мерки за обезопасяване на участъка от пътя Велико Търново - Търговище в района на „Момина чешма“

Отсечката е с „шумна“ маркировка, а скоростта на движение е ограничена до 60 км/ч

Агенция „Пътна инфраструктура“ изпълни краткосрочните мерки за обезопасяване на участъка на участъка от първокласния път I-4 Велико Търново – Търговище в района на „Момина чешма“.

Трасето при 221-ви км е сред най-опасните по направлението с множество пътно-транспортни произшествия и загинали.

Припомняме, че на 1 август министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков посети лично мястото и разговаря с близки на загинали и пострадали при катастрофи и пое ангажимент да се вземат допълнителни мерки за обезопасяване на отсечката след прохода Боаза, в която има кръстовище към парк и вилна зона. Инспекция на място направиха и председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов, инж. Десислава Паунова – член на УС на АПИ, областният управител на Търговище Гергана Цонева и др. Експертите направиха оглед на трасето и след анализ на ситуацията започна изпълнението на краткосрочните мерки.

Targovishte 3 1

Изпълнените до момента от АПИ обезопасителни краткосрочни мерки включват полагането на „шумна“ маркировка, която да заостря вниманието на шофьорите при преминаване по трасето, и ограничаване на скоростта на движение до 60 км/ч.

От МВР предстои да бъде монтирана и стационарна камера, която ще следи денонощно за спазване на наложените ограничения. Експертите са категорични, че това е най-рационалното и бързо решение, което ще помогне за намаляване на скоростта и рисковото изпреварване. Монтирани са и нови пътни знаци и е обновена маркировката.

Дългосрочните мерки, които предстои да се предприемат, са свързани с реконструкция на кръстовището в района на вилните зони на Търговище с цел осигуряване на лента за ляв завой и изграждане на пешеходен подлез за безопасното преминаване на жителите. Съвместно с общината са планирани и локални платна и както и нощно осветление на кръстовището. До края на тази година е планирано провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнители на проектирането и строителните работи (инженеринг) и строителния надзор за реконструкцията на пътя.

Източник: Пресцентър АПИ

Новината е тагната с: търговище апи скорост момина чешма