charovna2017

обновена 9:32 AM EEST, Jul 26, 2017

Образование

Образование

12 детски градини и училища в Търговище стават средищни

4sou trg13За първи път 4 детски градини от община Търговище ще бъдат предложени за средищни през учебната 2017 – 2018 г. В списъка на този тип учебни заведения са включени и 8 училища. За това съобщават от пресцентъра на Общината.

Предложението се очаква да бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет на 27 юли. След приемането му кметът на община Търговище ще внесе списъка в Министерството на образованието и науката.


Според Закона за предучилищното и училищното образование за средищни учебни заведения се определят детски градини, които обучават най-малко 4 пътуващи деца. Критерият за училищата е да приемат най-малко 10 ученици от други населени места, в които също няма учебно заведение. Транспортът до най-близката образователна институция е безплатен за всички ученици.


ДГ №11 „Звънче”, ДГ „Първи юни” с. Макариополско, както и групите в с. Търновца и с. Маково се очаква да приемат общо 53 деца в задължителна предучилищна възраст през предстоящата учебна година. Те ще бъдат превозвани от 19 населени места.


541 пътуващи ученици от 36 населени места ще се обучават в предложените средищни училища. Най-много ученици, 151 на брой, се очаква да приеме Трето ОУ „П. Р. Славейков”. Прогнозните данни за Четвърто ОУ „Иван Вазов” са за 112 деца от 1 до 7 клас. Останалите са Второ ОУ „Н. Й. Вапцаров”, както и основните училища в селата Драгановец, Дралфа, Лиляк, Макариополско и Надарево.
За учениците ще се осигурява целодневна организация на учебния ден и обедно хранене.


С определянето на средищни детски градини и училища се създават условия семействата от малките населени места да не бъдат принудени да ги напускат, заради образованието на децата си.

Млади предприемачи от Търговище участваха в лагер по програмата "Дай старт на успеха"

da 2606172

15 младежи от Търговище на възраст 16-18 години участваха в 48-часов лагер по програмата "Дай старт на успеха" на Джуниър Ачийвмънт и Кока-Кола България. Целта на инициативата е да вдъхнови учениците да реализират амбициите си за професионална реализация и да живеят пълноценен живот.


През първата фаза на платформата “Дай старт на успеха“ се включиха около 500 ученициот страната. Те преминаха през обучителен модул, в който получиха основни познания за личностно развитие. Най-добрите продължиха в следващата фаза. В Търговище обучението се проведе в средата на този месец. В него участаха 50 ученици от I СУ "Св. Седмочисленици" и II СУ "Проф. Н. Маринов", разпределени в 10 отбора. Те презентираха своите предложения за разрешаване на проблема с младежката безработица и отговаряха на въпроси от журито. Три отбора бяха класирани за "Голямото 48-часово предизвикателство", което се проведе на 24 и 25 юни в столицата, разказа Росица Станкова – учител в Първа гимназия. По програмата работят още преподавателите Иван Иванов от I СУ "Св. Седмочисленици" и Катя Цветкова и Петя Грудева от II СУ "Проф. Н. Маринов".

da 2606171
15 участници от Търговище, наред с връстниците си от Лом, София, Костинброд, Своге и Гоце Делчев, преминаха през обучение и практически занятия в столицата. Те бяха разделени в 10 отбора, всеки от които разработи и предложи конкретни решения на практически казус. Учениците работиха върху реален проблем за България - трудността пред младите хора да изберат своето призвание и да се реализират професионално. Срещнаха се с успели българи в различни сфери на бизнеса, рекламата и комуникациите, като Мариян Игнев, Борис Колев, Александрос Цицос, Иван Димитров, както и с ТВ водещите Лора Крумова и Галя Щърбева.


Журито оцени презентациите на младежите и избра трите най-добри екипа, които ще участват през октомври в Лидерска академия и в проекта „Мениджър за един ден". Сред 21 млади и успешни предприемачи са шестима младежи от Търговище.

Поредни отличия за възпитаници на I ОУ „Христо Ботев“

1ou hb tgНа XV Международен конкурс по уеб дизайн и компютърна графика за ученици и студенти - Украйна, 2017 г. ученички от I ОУ „Христо Ботев“ заеха престижни позиции в класирането.


В категория „Най-добра 2D-растерна графика“, възрастова група до 11 години, на III място е Ясмин Тунчер Кърджалиева – V клас.

Във възрастова група 12 - 14 години отново с III място се поздрави Мария Захариева Георгиева – VI  клас.


В категория „Уеб сайт“ /12 - 14 години/ на III място е класиран изключително успешният екип на седмокласничките Радостина Богословова и Християна Калбурджиева.

 

Преподавател от Търговище - финалист в Чeтвъpти международен конкурс за учители

4ou 260617

За първи път учител от IV ОУ „ Иван Вазов” се явява и е класиран в заключителния етап на Чeтвъpти мeждyнapoдeн ĸoнĸypc зa yчитeли „Извънĸлacнитe и извънyчилищнитe дeйнocти – зa ycтoйчивo ĸaчecтвeнo oбyчeниe, възпитaниe и paзвитиe нa дeцaтa и yчeницитe - 2017.


В paздeл „Дoбpи пpaĸтиĸи“ Шермин Ахмедова - старши учител в начален етап, пpeдcтaви oпиcaниe нa дoбpa пpaĸтиĸa, придружена с презентация и доклад на тема „Мост на приятелството”, в който описва подробно двугодишната си работата с децата по междуучилищен проект „ Мост на приятелството” заедно с трети клас на 54 СУ „ Св. Иван Рилски” – София.

След полученото тазгодишно отличие „ Неофит Рилски” и срещата с президента на РБългария, Шермин Ахмедова e oтличeна на пpecтижнaтa мeждyнapoднa инициaтивa cъc cпeциaлнa нaгpaдa нa пpeдceдaтeля нa Cиндиĸaтa нa бългapcĸитe yчитeли в paздeл „Индивидyaлни нaгpaди“, ĸaтeгopия „Извънĸлacнa дeйнocт І-ХІІ ĸлac”.


Opгaнизaтopи нa твopчecĸия фopyм ca Cиндиĸaтът нa бългapcĸитe yчитeли, cъвмecтнo c Фoндaция „Уcтoйчивo paзвитиe зa Бългapия” и COK „Kaмчия”, c пoдĸpeпaтa нa MOH.


Зaĸлючитeлнaтa чacт oт ĸoнĸypca щe ce пpoвeдe в COK „Kaмчия“ oт 26 дo 31 aвгycт 2017 г., ĸъдeтo най-добрите щe пpeдcтaвят пyбличнo cвoитe пpoeĸти. Πo вpeмe нa изявaтa щe ce cъcтoи тъpжecтвeнa цepeмoния зa нaгpaждaвaнe нa oтличeнитe.Първа награда за разказ на възпитаничка на Втора гимназия в конкурса „Зелената планета 2017“

2su 70717

Мариела Петкова, завършила през настоящата учебна година ХІІ клас, профил „Хуманитарен“ във Втора гимназия, завоюва І място в Националния конкурс „Зелената планета 2017“, в раздела за проза.

През април 2017 тя написа своя разказ на екологична тема, който ѝ донесе престижното отличие – грамота, медал и покана за безплатно участие в двуседмичен международен творчески лагер в СОК «Камчия». Като ученичка в ХІІ клас, Мариела участва в училищния литературен клуб с ръководител Йорданка Филева – главен учител по български език и литература. Талантливото момиче се представи отлично на кандидатстудентските изпити и вече е прието в специалността „Журналистика“ в Софийския университет.


Конкурсът е част от Международния детски екологичен форум "Зелената планета 2017", в който участват ученици от различни възрасти в девет раздела – проекти, рисунки, литературни творби, репортажи, сайтове, песни и др. Негови организатори на национално ниво са Фондация "Устойчиво развитие за България", Руският културно-информационен център и Националният дворец на децата.
Включен е в Националния календар за изяви по интереси на МОН.

II СУ Търговище

Учителски екип от I ОУ „Христо Ботев“ с отличие от престижен международен форум

1ou 230617

През последните години специалисти и експерти в областта на училищното образование търсят успешни механизми за възраждане на добрите традиции и съвместяването им с иновативни практики, свързани с извънкласните форми на обучение. В този аспект въведените от МОН проекти УСПЕХ и „Твоят час“ се превърнаха в предизвикателство за училищните екипи, които чрез креативни идеи и подходи успяха да моделират добри практики.
За първи път преподавателски екип от I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище взе участие в Четвърти международен конкурс за учители „Извънкласните и извънучилищните дейности – за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците - 2017“ на тема: „Развиваща и подкрепяща образователна среда – творчество, успеваемост, духовност“.
И отново за първи път в училищната история екипът е отличен в престижната международна инициатива със специална награда на председателя на Синдиката на българските учители в раздел „Индивидуални награди“, категория „Извънкласна дейност I-XII клас”. Галина Станчева – главен учител по БЕЛ, и Ивелина Захариева – старши учител по музика, представиха описание на добра практика в раздел „Добри практики“. Научният доклад е озаглавен „Вдъхновени и истински“ и е посветен на театрална студия „Вълшебната завеса“ в I ОУ „Христо Ботев“. Неин ръководител е Ив. Захариева. През 2016/2017 учебна година творческата формация отбеляза своя 10-годишен юбилей чрез дейности по проект „Твоят час“. Целият дълъг път от създаването на студията и мотивацията на младите хора през разгръщане на творческия им потенциал в репетиционния процес до успешните представления на сцена намира подробно отражение в доклада като етапи, резултати, постижения, изводи.
Чрез своята разработка Галина Станчева и Ивелина Захариева са се конкурирали с близо 200 учители и специалисти, работещи в сферата на извънкласната дейност в международен мащаб. Организатори на творческия форум са Синдикатът на българските учители, съвместно с Фондация „Устойчиво развитие за България” и СОК „Камчия”, с подкрепата на МОН.
Заключителната част от конкурса ще се проведе в СОК „Камчия“ от 26 до 31 август 2017 г., където в рамките на национален семинар участниците с най-голям равен брой точки ще представят публично своите проекти. По време на изявата ще се състои тържествена церемония за награждаване на отличените.

Търговищко училище с награда от конкурса „Посланици на здравето“

mz 60717

В Министерство на здравеопазването бяха наградени финалистите в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“. Проект със заглавие „Наученото ни учи!”, на възпитаници от Специално училище за ученици с увреден слух „Свети Иван Рилски”, гр. Търговище, с ръководител Росен Милачков, е награден с поощрителна награда във възрастовата група 9 - 12 клас.


Националният конкурс се провежда по инициатива на Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК) и Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Представителството на Европейската комисия в България (ПЕКБ).


Конкурсът „Посланици на здравето” се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, с цел превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Той цели да събуди интереса на учениците и да засили осведомеността им за мерките за намаляване и ограничаване на преждевременната смъртност, заболеваемост и последствията за здравето от основните хронични незаразни болести (сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести, диабет), свързани с рисковите фактори - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност.

Снимка: МЗ

Учители се обучаваха на семинар в СОК „Камчия”

1ou 200617

На 17 и 18 юни във вилно селище „Пирин” на СОК „Камчия” Първо СУ „Свети Седмочислленици”гр. Търговище проведе конференция за представяне на своето международно партньорство по Ключова дейност „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“ на европейската програма Еразъм+.

В събитието участие взеха 40 представители от 16 образователни институции от Търговищка, Шуменска и Разградска област. Гости и участници от РУО-Търговище бяха Кремелита Бонева – началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” и Маргарита Гаджовска – старши експерт по математика.

Представители на ШУ “Епископ Константин Преславски” бяха проф. д-р Светлозар Вацов от катедра „Педагогика и управление на образованието” на Педагогическия факултет, гл. ас д-р Красимир Харизанов от катедра „Методика на обучението по математика и информатика” и гл. ас. д-р Мирослав Христов от катедра „Математически анализ” на Факултета по математика и информатика.


Програмата на конференцията включи общо представяне на партньорството и резултатите от него, представяне на интелектуалните продукти (планове на уроци по математика; електронна образователна платформа за обучение по математика; методическо ръководство за иновативна математика; изводи и препоръки към учителите за организиране на обучение, гарантиращо активна, атрактивна и интерактивна училищна математика), оценка и въздействие на партньорството върху участващите в него осем училища от България (координатор на проекта), Германия, Италия, Испания, Португалия, Естония, Литва и Хърватия.


Участниците в конференцията бяха включени и в два уъркшопа по темите „Работа в електронна образователна платформа MOODLE” и „Симетрията в математиката”.


Ръководството, под формата на книга (електронна и печатна), се основава на някои резултати от проекта и е тясно свързано с другите интелектуални продукти – урочните планове и платформата за електронно обучение, създадени от учителите по математика, участващи в дейностите по проекта. Ръководството би представлявало интерес за учители по математика, бъдещи учители, експерти, обучители на учители и други, заинтересовани в сферата страни. Представените в Ръководството дейности описват главно методи и подходи на преподаване, в които учениците играят активна роля, взаимодействат помежду си, сътрудничат си, проучват различни източници на информация, обекти, процеси и явления и в резултат на това генерират знания, формират или развиват умения и компетентности. Акцентът е поставен върху уеб базираното обучение, игри и състезания с използване на компютърни приложения за генериране на различни типове тестови задачи и въпроси, интердисциплинарния подход и проектно базираното обучение, образователни игри, дискусии, забавни математически дейности, задачи с практическа насоченост.


Платформата за електронно обучение (като основен интелектуален резултат от партньорството) и иновативните методи за преподаване и учене, част от които са представени в Ръководството, дават един иновативен подход към преподаване на математика и могат да направят обучението значително по-интересно, мотивиращо и ефективно.

Стипендия за талантлив ученик от Втора гимназия

2su 50717

Десетокласник от Търговище ще получава стипендия по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2017 г., приета с ПМС № 46 от 8 март 2017 година.

Димо Радостинов Русев е възпитаник на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“. Той има много награди в областта на литературата.

Само през учебната 2016/2017 година със свои литературни есета Димо спечели първи места в Националните конкурси „Бог е любов“ и "Земята - наш дом" и трето място в Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“ Разград.


Размерът на стипендията на Димо е 135 лв. месечно за период от 12 месеца. Ученикът работи в екип със своя преподавател Йорданка Филева – главен учител по български език и литература.

Снимка: II СУ Търговище

Проведе се петото издание на училищния фестивал „Ботев“ търси талант“

1ou 150617

Снощи в концертна зала на ОНЧ „Напредък - 1864“ се проведе петото издание на училищния фестивал „Ботев“ търси талант“. То беше по-различно от емоционална гледна точка, защото бе посветено на випуските, завършващи основно образование през учебната 2016/17 година – VII и VIII клас. И двата випуска ще останат в училищната история, защото учениците от VII клас са първите, които завършват основно образование след VII клас, а „абитуриентите“ от VIII клас са последните осмокласници в I ОУ.


С емоционални изпълнения ботевски възпитаници от начален и прогимназиален етап пресъздадоха на сцената неповторима атмосфера на свидни спомени за първите стъпки в учебното заведение и прекрасни мечти за бъдещето. Гостите в концертната зала станаха свидетели на музикални и танцови изпълнения от съвременни жанрове, както и на фолклорни песни и танци. Много аплодисменти получиха малките спортисти, представили съчетания по спортна и художествена гимнастика.


На сцената на фестивала бяха обявени резултатите от конкурса „Клас на годината“, който се провежда за втора учебна година при голям интерес и активност от страна на ученици и учители. Комисия в състав: Н. Жечева – зам.-директор АД, В. Георгиева – педагогически съветник, Д. Димитрова – главен учител в прогимназиален етап, оцени паралелките по следните критерии: опазване на материално-техническата база; награди и призови места в извънкласни форми, конкурси, състезания, организирани от училището; малък брой неизвинени отсъствия. Победител в конкурса е V б клас /кл. ръководител Ц. Куюмджиева/. На второ място е VII а клас /кл. ръководител Св. Николова/. Третата позиция се поделя между VI б клас /кл. ръководител В. Кънчева/, VI в клас /кл. ръководител Й. Жечева/ и VI г клас /кл. ръководител В. Жекова/.


Димитър Алексиев – директор на I ОУ – отличи призьорите в конкурса с грамоти, а победителите от V б клас получиха и подарък от ръководството на учебното заведение – екскурзия до дестинация по избор.


Фестивалът завърши с тържествена церемония, на която директорът връчи грамоти и книги на отличниците от випуските, завършващи основно образование. Посланието, превърнало се в своеобразно мото за ботевската общност, бе изписано на грамотите: „Пази ботевския дух в сърцето си!“, а след последната обща снимка на VII и VIII клас прозвучаха думите на Данаил Георгиев от VIII а клас, написани по повод 2 юни: „Ще останем БОТЕВЦИ завинаги!“.

Учители от Търговище на тийм билдинг за справяне с професионалния стрес

1ou 50717

В края на юни 40 преподаватели в начален и прогимназиален етап на I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище проведоха тийм билдинг „Развиване на умения за справяне с професионалния стрес и емоционалното прегаряне“. Той се състоя в Курортен комплекс „Златни пясъци“, хотел „Амбасадор“. В ролята на лектор влезе Валентина Георгиева – педагогически съветник в I ОУ.


Чрез дискутиране на разнообразни методи и подходи за справяне с професионалния стрес учителите имаха възможност да получат богата теоретична информация по важната, все по-необходима и актуална тема. Бяха предложени конкретни игрови ситуации за аудиторията, които могат да бъдат прилагани в хода на напрегнатия работен процес. Дейностите по екипи също бяха интересна и полезна част от тийм билдинга, защото същността на самата форма на обучение е ориентирана именно към изграждане на екипи с различна целева насоченост.


Най-ценното в реализираната форма, част от Плана за вътрешноинституционална квалификация на педагогическите специалисти в I ОУ, бе съчетаването на полезно и приятно. Морският пейзаж осигури атмосфера на спокойствие и пълноценен отдих след изключително напрегнатата учебна година – подходящи условия за екипна работа и натрупване на допълнителен заряд за нови начинания, разказа Галина Станчева – главен учител по БЕЛ в училището.

Отличия от престижен национален конкурс за ученици от I ОУ „Христо Ботев“

1ou 130617

За поредна учебна година възпитанички на I ОУ „Христо Ботев“ са наградени в VI национален конкурс „ПриказкиТЕ“, Варна 2017 г. Това са Елена Илиева от V г клас /първо място/ и Вивиан Стоянова от V г клас /трето място/.

Те са отличени в раздел „Компютърна рисунка“, възрастова група V-VII клас. Конкретната тема на тазгодишното издание е: „Приказки на братя Грим“.


Организатори на конкурса са МОН, РИО - Варна, Община Варна, ОДК - Варна, Асоциация на българите по света. Инициативата е насочена към всички ученици в България и българските деца, които живеят извън пределите на страната. Има за цел да провокира желание у младите хора да се запознаят с богатия извор от приказки и детски книги, които носят много послания и поуки, но все по-малко се четат.

Екскурзия до Москва спечели от конкурс момиче от Търговище

2su 507172

Десетокласничка от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище е наградена с петдневна екскурзия до Москва. Десислава Георгиева спечели първо място в Международния ученически конкурс „Заедно в ХХІ век“, категория литературна творба – есе.

В София се състоя тържественото награждаване на лауреатите в различните раздели – реферати, медийни презентации, проза, поезия, рисунки. Конкурсът се организира ежегодно от Фондация "Устойчиво развитие за България", съвместно със СБУ, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата, с подкрепата на МОН и под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България.
През тази година учениците представиха своите продукти, тематично свързани със 140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и Втората световна война – битката за Москва и Сталинградската битка.

Снимка: II СУ Търговище

Наградиха деца от Търговище, предали над 1500 кг хартия в конкурс на РИОСВ

1ou 70617

На 05.06.2017 г. – Световен ден на околната среда – участниците от I ОУ „Христо Ботев“ в конкурса „Гората за децата“ 2017 г. бяха наградени в Регионална инспекция по околната среда и водите гр. Шумен, организатор на екологичната инициатива.

Директорът на Инспекцията връчи грамоти и предметни награди /мини озвучителна уредба/ на победителите в отделните категории: III г клас, събрал 1 561 кг хартия /кл. ръководител В. Таскова, и V б клас, събрал 1 023 кг хартия /кл. ръководител Ц. Куюмджиева/.


След церемонията по награждаването децата имаха възможност да разгледат лабораторията в РИОСВ – Шумен, където наблюдаваха демонстрации, свързани с изследване химичния състав на водата и свойствата й.

Езиковата гимназия в ТОП 100 на средните училища в България

ezikova trgПГИЧЕ „Митрополит Андрей“ - Търговище се нареди сред стоте най-добри средни училища в България по успех на матурата по български език и литература тази година. Училището заема 77-о място в престижната класация.


Министерството на образованието и науката публикува класация на 100-те най-добри гимназии в България. Тя е изготвена на базата на резултатите от задължителната за всички ученици матура по български език и литература.

23-мата зрелостници на езиковата гимназия в Търговище са успели да постигнат среден резултат 4,971. Така търговищкото школо се нареди на 77-а позиция по успех на матурата по български език.


ПГ „Христо Ботев“ – Попово е на 115-о място. През май училището изпрати 77 зрелостници. Средният успех на дванадесетокласниците там е 4,781.

Първа гимназия е предложена за иновативно училище

sgrada 1souПърво средно училище „Свети Седмочисленици“ е предложено от МОН за иновативно училище.

Иновативните училища са училищата на бъдещето. Те ще извършват целенасочена промяна чрез въвеждане на иновативни практики, с която ще се решават организационни и съдържателни проблеми в образователния процес.


Предлаганата иновация на търговищкото училище е с цел усъвършенстване на методите на преподаване, които да поставят ученика в активна позиция. Учителят излиза от традиционната си роля на източник на знания и става медиатор и консултант, а учениците учат чрез опит, правене, преживяване.

Предвижда се по-широко използване на информационните и комуникационните технологии, което да направи ученето интересно за съвременното дигитално поколение. Тези методи ще доведат до развитие на т.нар. ключови компетентности у учениците, залегнали в новия закон за образованието, ще способстват за развитието на важни умения за 21 век, повишаване на функционалната грамотност, ще изгонят скуката от часа и ще изграждат нагласата за учене през целия живот, сподели директорът на елитната гимназия в Търговище Севдалина Зафирова.

Награди за ботевци от престижен екологичен конкурс

1ou hb tgАктивно участие взеха възпитаници на I ОУ „Христо Ботев“ в Национален ученически конкурс „Зелена планета - 2017“, посветен на Годината на екологията. Те подготвиха творчески работи в различни направления. Ученическите творби, изработени със съдействието на родителската общност, разкриват оригинален подход към тематиката и богато въображение, превъплътено в реализираните проекти.


Усилията на младите хора се увенчаха с успех. В раздел „Природата и съдбата на хората“ – литературен конкурс /поезия/, втора възрастова група V - VIII клас, I награда получава 12-годишната Яна Георгиева. В раздел „Зелената планета през погледа на децата“ – конкурс за рисунки, I награда има и Айше Бекирова от VIII клас, а поощрителна – Рукие Мехмедова от V клас. В раздел „Многообразие на вековните традиции“ – конкурс за произведения от природни материали, III награда е за Ангел Ангелов от VIII клас. В раздел „Съвременни технологии в услуга на природата“ – конкурс за уеб сайтове, I награда е присъдена на Радостина Богословова от VII в клас и Християна Калбурджиева от VII а клас. Двете талантливи момичета получиха и право на безплатно участие в 14-дневен Международен творчески лагер в СОК – Камчия /3 - 17 юли 2017 г./.


Отличени са и педагозите консултанти на наградените ученици: Царина Куюмджиева – ст. учител по география и икономика, и Катерина Милева – ръководител на направление „Информационни и комуникационни технологии“.

Награда "Златна ябълка" за училището в с. Голямо ново

ougn 10617

ОУ „Г.С. Раковски“ в търговищкото село Голямо ново бе удостоено с наградата „Златна ябълка“.


Национална мрежа за децата организира за седма поредна година церемония за връчването на награди „Златна ябълка“. Отличията са признание и знак на почит към усилията, вложени от различни хора, организации и институции за подобряването на живота и благосъстоянието на децата в България. Те бяха връчени в навечерието на Деня на детето в Софийска градска художествена галерия.
Наградите се връчват по традиция в седем категории – „Герой на децата“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“ и „Награда за цялостен принос към Мрежа за децата“.


Наградата за „Училище“ отиде при ОУ „Г.С. Раковски“, с. Голямо ново, община Търговище за това, че екипът на училището се стреми пътят към знанието на децата да преминава през положителните емоции и усещането за приключение. Тя бе връчена на директора на школото Стилиана Димитрова от зам. министъра на образованието и науката Деница Сачева.

В училището има много двуезични деца и техните специфични образователни потребности се посрещат чрез различни иновативни решения, така че децата да се чувстват значими и можещи, а ученето да е приятно и интересно.


Номинацията на училището е от ЦМЕДТ „Амалипе” – Велико Търново, в чиято мрежа то членува от 2007 г. по Програмата за превенция на отпадането на ромските деца от училище с финансовата подкрепа на Тръст за социална алтернатива. Училищният екип ще продължи да работи в същата посока за подобряване благосъстоянието на децата на България и за да защити доверието и високата оценка, категорична е Стилиана Димитрова.

Снимка: nmd.bg

Курс по плуване в I ОУ „Христо Ботев“

1ou 270617

Интересно начинание в рамките на проект „Твоят час“ се реализира в края на месец юни в I ОУ „Христо Ботев“ – обучение по плуване.

Инициативата, която е единствена по рода си в сферата на училищните извънкласни дейности, е част от заниманията на клуб „Спортно-развлекателни игри“ с ръководител ЦДО в III клас Петя Николова.
Под зоркия й поглед и професионални напътствия ученици от випуска формират начални умения по плуване в басейна на градския аквапарк. Децата правят първи опити в атрактивния спорт чрез прилагане на игрови метод.
Климатичните условия – висока температура на въздуха и безоблачно време, в унисон с приятната вода, създават изключително подходяща атмосфера за провеждане на детския курс по плуване. Третокласниците се забавляват, усвоявайки основни похвати от полезния спорт, който укрепва мускулатурата и изгражда ценни качества у малките плувци.

Празнични утра с първокласници се проведоха в търговищката библиотека

rb 230517

РБ ”Петър Стъпов” приключи своята ежегодна инициатива „Вече сме читатели”. Това са празнични утра, провеждани с първокласниците от училищата в Търговище. За своето първо колективно посещение, вече като грамотни ученици, Детски отдел посетиха общо 17 класа първокласници от I ОУ „Христо Ботев“, III ОУ „Петко Р. Славейков", IV ОУ „Иван Вазов”, I СУ „Свети Седмочисленици” и II СУ „Професор Никола Маринов". Изучили всички букви и провели своите тържества, по традиция първото място, което първокласниците посещават, е библиотеката. Тяхното развитие като личности ще бъде свързано с книгите и четенето и в библиотеката могат да намерят книгите, които са им необходими и ги интересуват, да получат информация по вълнуващи ги проблеми, споделя директорът на търговищката институция Росица Куцарова.

За да покажат, че вече са грамотни, децата четоха, отговаряха на въпроси и гатанки, свързани с книгите и четенето, участваха в познавателни игри, пяха и рецитираха. Разгледаха залите, шарените книжки, списанията, дисковете, игрите. Научиха, че освен да четат и да вземат книги за вкъщи, тук могат да играят, да ползват компютър, да рисуват, да гледат филми, да се срещат с писатели, да посещават изложби и концерти, разказа още директорът на библиотеката.


Празненствата с малките ученици завършиха с много песни и усмивки. Всеки от тях получи читателска карта и красив разделител. Проведената инициатива е отличен пример за партньорство между различните институции – библиотеката и училищата, който утвърждава ролята на библиотеката като съвременен информационен център при повишаване грамотността на учащите се, убедена е Куцарова.

19°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 87%

Wind: 6.44 km/h

  • 26 Jul 2017 28°C 15°C
  • 27 Jul 2017 25°C 16°C