charovna2017

обновена 10:58 AM EET, Mar 16, 2018

Образование

Образование

Професионалната гимназия по земеделие в Търговище става общинска собственост

pgz 0318

Професионалната гимназия по земеделие в Търговище става общинска собственост.


Това реши на днешното си заседание Министерският съвет.


Досега училището е било публична държавна собственост, управлявана от Министерството на земеделието, храните и горите като неин принципал. Гимназията е с отпаднала за ведомството необходимост, тъй като е обявена за общинско училище.


Училището е създадено през 1952 година. В своето дългогодишно развитие се утвърждава сред средните училища в общината и с успех удовлетворява нуждите от кадри за селското стопанство.

Снимка: РУО - Търговище

Сертификат „Супер тетрадка” получават прилежни ученици от Търговище

3ou 150218

Интересна инициатива се провежда в търговищкото ІІІ ОУ „ П. Р. Славейков”. За най-прилежно водените тетрадки учениците получават сертификат. Поощряването на децата с морални и материални награди е една от дейностите за обща подкрепа за личностно развитие, убедени са педагогическите специалисти в школото.

От началото на втория срок във фоайето на училището се презентират тетрадки на най-мотивираните ученици. Те се оцененяват по предварително избрани критерии – графично оформление, правопис, краснопис и др., от училищен екип.


Отличените ученици получават сертификат „Супер тетрадка”.

Ботевска възпитаничка зае второ място в националната класация на олимпиадата по български език

1ou 70318

Възпитаници на I ОУ „Христо Ботев“ за пореден път показаха най-високи постижения в прогимназиален етап на областния кръг на олимпиадата по български език и литература. 


Най-голямо беше предизвикателството пред учениците от VII клас, защото те имаха амбицията да стигнат до национален кръг в олимпиадата с най-висок праг за класиране сред останалите учебни дисциплини – минимум 90 точки от максимални 100. Форматът е много сложен и различен от този на НВО по БЕЛ.  Фюсин Четин регистрира най-успешното представяне в историята на учебното заведение в областта на хуманитарните науки.
С безапелационен резултат от 97 точки при максимални 100 тя зае престижното второ място в националната класация и ще представя училището на националния кръг от XXXVII национална олимпиада по български език и литература, който ще се проведе на 1 април 2018 г. в гр. Сливен, сподели Галина Станчева – главен учител по БЕЛ.
 

„Училище по фолклор“ посреща малки ученици от Търговище

2su 140218

Подновена е традицията децата от начален етап на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ да посещават програмата „Училище по фолклор”.


Тя се организира от ПФА „Мизия“. Под вещото ръководство на главния художествен ръководител на ансамбъла - Любчо Василев малките ученици научават видовете народни музикални инструменти. Децата се потапят в богатството, колорита и самобитността на българските фолклорни области чрез пъстрите носии на танцьори и певици. Учат се да играят ръченица, хора и да пеят народни песни.


През тази седмица над 250 ученици от начален етап ще се потопят в необятното море на българския фолклор, съобщиха от гимназията.

Снимка: II СУ

Официално! Удължават ваканцията за учениците в региона - вижте докога

deca sn0218

Четвъртък и петък - 1 и 2 март, ще бъдат неучебни за децата от училищата в Търговищка област.


Това съобщи за TargovishteBg.com началникът на РУО Елка Станчева.


Ваканцията се удължава с два дни, след като от кризисните щабове към общините отправиха предложение за това до Министерството на образованието и науката, чрез Регионалното управление на образованието, поради лошата метеорологична обстановка.


Със заповед на министъра на образованието четвъртък и петък са обявени за неучебни дни във всичките 5 общини в областта, каза Станчева.


Така децата в региона получиха неочаквана ваканция от 4 дни в края на месец февруари.


Учебните занятия ще бъдат подновени на 6 март – вторник.

 

Ученици изучават старогръцката митология, рисувайки комикси

27836067 154651415877asdasd7561 860462566 o

Млади художници от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище изучават старогръцката митология по интересен начин.


Осмокласници от профил „Изобразително изкуство“ представиха свои индивидуални творчески проекти, свързани с древногръцката митология.


Иван Григоров и Анатолий Димов в продължение на месец са рисували комикси по митологични сюжети, проявявайки голям интерес към този метод за интерпретиране на митовете – чрез съчетаване на литература и изобразително изкуство.


Следващата изява на учениците ще бъде във връзка с нетрадиционен прочит на Омир и Софокъл. Преподавател по български език и литература на учениците е Славка Георгиева – старши учител.

Снимка: II СУ

Пуснаха учениците в Търговище в дървена ваканция

deca snqg

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров обяви за неучебни 27 и 28 февруари за всички училища на територията на община Търговище, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Причината е обилният снеговалеж, силният вятър, придружен с навявания, и очакваното понижаване на температурите.


Занятията ще бъдат възобновени на 1 март 2018 година.


Заповедта е издадена днес, 26 февруари 2018 г., и ще бъде публикувана на сайта на Общината.

Младежи се надпреварваха за приза „Най-добър техник в машиностроенето“

79Cъpeвнoвaниe зa „Haй-дoбъp тexниĸ в мaшинocтpoeнeтo“ ce пpoвeдe в ΠTГ „Цap Cимeoн Beлиĸи” – гp.Tъpгoвищe.

Toвa e yчилищният ĸpъг нa Haциoнaлнoтo cъcтeзaниe cпopeд peглaмeнтa нa Mиниcтepcтвoтo нa oбpaзoвaниeтo и нayĸaтa.

B нaдпpeвapaтa пpeмepиxa cили оceм yчeници от XI и XII клас, обучаващи се в специалността „Мехатроника“. Те отговаряха на тест от 20 въпроса от различни учебни предмети и работиха над приложно-творческа задача.

Най-добри резултати постигнаха единадесетокласниците Ахмед Мустафов и Милен Пламенов.

Според регламента на състезанието те ще участват в националния кръг на състезанието, което ще се проведе в Горна Оряховица на 9 и 10 март.


Миналата година сpeбъpeн мeдaл зaвoювa Caвa Димитpoв, а отбopът нa тexничecĸaтa гимнaзия cпeчeли чeтвъpтoтo мяcтo.

Българският евродепутат Асим Адемов се срещна с ученици от Търговище

28059193 1791572560907361 3919266003101343605 n

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов се срещна ученици от Търговище – посланици на Европейския парламент.
20-те възпитаници на Първо СУ „Св. Седмочисленици“ от ноември 2017 година работят за популяризиране на институцията сред младите хора.
Училището е единственото в областта и едно от 30-те в страната, които са посланици на Европейския парламент. То бе избрано измежду 140 кандидатури, припомни директорът на най-старата образователна институция в Търговище Севдалина Зафирова.

Като посланици младите хора са част от инициативи, които популяризират работата на Европейския парламент и на отделните институции в ЕС. Задачата е децата да се убедят, че гласът на всеки гражданин се чува в ЕС, обясни старшият посланик и преподавател в училището Анета Милева.

Младите хора изгледаха презентация на тема „Да опознаем ЕС“. „Европейският съюз е огромна територия на свободата – на свободния избор, на свободните възможности“, каза Асим Адемов.

Той заяви още, че тази свобода не трябва да се приема за даденост, тъй като е отвоювана и трябва да се пази.

Ученичка от Търговище сред победителите в състезание за най-много прочетени книги

CIMG9973

Единадесетокласничка от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище получи поздравително писмо от екипа на националния проект „Дарявай, докато четеш“.


Велислава Велкова е победител в трета група, ІХ – ХІІ клас, в състезанието за най-много прочетени книги, от определените, за месец декември 2017. Тя получи и картичка с автограф от актрисата Диана Любенова, разказва Йорданка Филева – главен учител по Български език и литература в гимназията.


Учениците от гимназиалния етап на училището са активни участници в проекта. Те се включиха в него още през миналата учебна година. Продължават да четат и да даряват спечелените кредити за благотворителни каузи – закупуване на медицински апарат за деца с болни сърца, за обучение на кучета водачи на слепи хора и др., споделя още преподавателят.


Проектът е отворен за всички, които желаят да съчетаят удовлетворението от четенето на книги с желанието да помогнеш на нуждаещи се.

Снимка: II СУ

Първа гимназия с положителна оценка за работата си като училище посланик на ЕП

1su 230218

Междинна оценка на работата си като старши посланици на Европейския парламент получиха учителите Анета Милева и Боряна Ботева от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ Търговище. Заедно с още над 50 преподаватели от страната, те преминаха задълбочен курс по Програмата за училища посланици на Европейския парламент и получиха сертификати за успешното си представяне.

Лектори и оценители бяха проф. д-р Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС и д-р Красимира Василева, председател на Националното сдружение на българските европейски клубове.

Срещата се проведе в Дома на Европа в столицата. Откри я евродепутатът Ангел Джамбазки. В ролята си на член на Комисията за култура и образование, той разказа на старши посланиците как протича работният му ден и какви са основните теми и задачи от дневния ред.

Участниците разговаряха и за дейността на членовете на ЕП, за европейските институции, за центровете Европа Директно, за социалните медии. Учителите споделиха за активностите си от началото на учебната година, за ентусиазма на учениците, за предизвикателствата.

Организатор на срещата беше Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Педагогически специалист от Търговище – на изложение за най-нови образователни технологии в Лондон

20180125 153636

От 24 до 27.01.2018 г. Петя Глеридис, заместник-директор във Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, посети грандиозното шоу БЕТТ (Bett Show) в Лондон, съобщават от гимназията. Британската столица беше домакин на изложението за най-нови образователни технологии, продукти и услуги.

Глеридис беше включена в групата – представители на още три български училища и специалисти от Фондация „Америка за България“.

Във форума участваха над 100 страни с над 1000 щанда – от уеб базирани технологии, езикови приложения, образователни софтуери, дигитални и недигитални инструменти за творчество до виртуална, смесена и добавена реалност, STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуство и математика), роботика, микро битове и 3D принтери.

В лекционните зали посетителите имаха възможността да участват в дискусия онлайн. Изключителната организация на изложението допринесе висококачествените обучителни ресурси да достигнат до максимален брой учители и до всички, които не са безразлични към образованието на децата.

Малки математици от Търговище завоюваха призови места в турнир

20180219 150asdasd453

Третокласници от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище завоюваха призови места в математическия турнир „Иван Салабашев“ на регионално ниво.


Преслав Колев с резултат от 30 точки е класиран на първо място в тазгодишното математическо състезание. На престижното второ място в турнира с актив от 21 точки е Алпер Мустафов, а на трета позиция е Мартин Янков.


Учители на младите математици, показали високо ниво в подготовката си по предмета, са Маринела Колева и Калина Георгиева – старши учители в начален етап.


Математическият турнир „Иван Салабашев“ е едно от най-популярните състезания по математика за ученици в България, поради атрактивния характер на предлаганите задачи.

Снимка: II СУ 

Фондация подпомага наше училище, изучаващо фолклор

10014784 660261970713432 5126717434903034248 o

Търговищко училище ще бъде подпомогнато със закупуване на народни носии и инструменти от Фондация „Българин“.


В края на миналата година Фондацията стартира инициатива за подпомагане на талантливи деца, изучаващи български фолклор. Първата кампания, която реализирахме, е благотворителна изложба “НосиЯ до сърцето” , съвместно с художничката Юлия Бузилова, която се развива изключително успешно със събрани 6 850 лв. до момента, информират от Фондацията. Средствата ще бъдат използвани за купуване на народни носии и инструменти за няколко училища и читалища в страната. Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ – Търговище е едно от тях.


Ще бъдат подпомогнати още НФУ Широка лъка, НГХНИ „Константин Преславски“ – гр. Варна, СУ „Свети свети Кирил и Методий“ - гр. Пловдив, Народно Читалище “Христо Ботев” - гр. Калофер, както и Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.


В музикалните паралелки от 5 до 12 клас на елитното търговищко училище учениците, изучаващи фолкор, са 15. Работим и с по-малките деца от начален курс, които подготвяме за паралелките по изкуства. Имало е години, когато желаещите да изучават фолклор стигаха до 30-40, сподели преподавателят по народно пеене Росица Милкова. Тя поясни, че пред Фондация „Българин“, заедно с колегата си Стефан Иванов са заявили желание за набавяне на няколко добруджански и пирински носии, както и за закупуване на кавал и гайда.

Търговищкият съд започна лекции с ученици

28336296 2151239568347871 4242564045591521347 o

Вчера беше проведена първата лекция по програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Тя бе с деветокласници от II СУ "Професор Никола Маринов" гр. Търговище, с ръководител Полина Борисова.


На откриването присъстваха председателите на Окръжния и Административния съд в Търговище - съдия Силвия Петрова и съдия Росица Цветкова. 


Първата лекция беше свързана с професиите на съдията, прокурора и следователя. Основен лектор беше съдия Татяна Даскалова от Окръжен съд Търговище, като се включиха и прокурор Васил Ангелов и младши съдия Йоана Вангелова, които обясниха някои специфични белези на отделните професии.

Преди това беше проведена анкета сред учениците, като въпросите в нея целяха да се добие информация какви са представите им за изискванията към тези професии. Много голям интерес предизвикаха магистратските тоги и стаята за задържаните лица.

 

Лекционният курс в образователната програма за новата учебна година ще продължи с още четири срещи с ученици. Предвидено е и провеждането на открит съдебен процес по наказателен казус, в който учениците ще влязат в ролята на прокурори и съдии. Очаква се към програмата де се присъедини и ПТГ "Цар Симеон Велики" гр. Търговище.

Снимка: ТОС

Ученици разгледаха изложбата "По пътя на свободата"

1ou 290118

Ученици от Първо ОУ "Христо Ботев" посетиха една от инициативите, чрез които търговищката общественост отбелязва 140 години от Освобождението на града от турско робство.


В Регионална библиотека "Петър Стъпов" е подредена изложба с постери под надслов "По пътя на свободата". Инициативата е съвместна с Регионален исторически музей Търговище.


Ботевци с интерес разгледаха постерите, отразяващи паметни събития за Търговище, свързани със значимата дата 29 януари. Техните учители им разказаха важни факти за онази далечна епоха, в която свободолюбието е било висша ценност за всички българи. Децата се пренесоха във време на борбен дух, желание за себеотдаване в името на българския род и извоювана със скъпи жертви свобода, разказа Галина Станчева - главен учител в училището.

Министърът на образованието Красимир Вълчев на визита в Търговище

988891aa9a866033469d13ca7f75bf02

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще бъде на посещение в Търговище.

За това информират от РУО - Търговище.

В събота - 24 февруари, ще се проведе работна среща на министъра на образованието с директори и помощник-директори на училища от област Търговище. 

Целта на визитата е да се обсъдят актуални въпроси и текущи проблеми, свързани със сферата на образованието.

Срещата е с начало 9.00 ч. в конферентната зала на хотел „Терра Европа”.

Снимка: КРОСС

Проекти на наши ученици ще участват в конкурса „Посланици на здравето”

sgrada 1souТри ученически проекта от област Търговище са допуснати до участие в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, съобщават от РИОСВ - Шумен. Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.


Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести и е продължение на традиционния ученически конкурс „Проектът на нашия клас за живот без тютюн”.


От допуснатите 102 проекта на ученици от цялата страна, три са от Търговищка област.

В първа възрастова група има одобрени два проекта на деца от региона. „Ръка за ръка с природата“ се казва проектът, по който работят учениците с класен ръководител Аглика Колева от III ОУ „П.Р.Славейков“. Другият проект е на деца от Първо начално училище „Хр. Смрненски“ в Омуртаг. Той е озаглавен „Слънчеви деца със слънчеви лица“, а негов ръководител е Десислава Витова.


Номиниран сред 27-те проекта на най-големите ученици е „Бъдеще без зависимости“ на възпитаници на Първо СУ „Св. Седмочисленици“ – Търговище, с ръководител Росица Георгиева.


Тазгодишното издание на конкурса ще продължи до 1 юни 2018 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни. Наградите за финалистите ще бъдат: 9 предметни, 3 поощрителни и 1 специална награда за най-добро представяне в подхода „Предай нататък”.

Посветиха час по родолюбие на Левски

27972740 1829295963767726 7801279522454903033 n

Клуб „Млади възрожденци“ при I ОУ „Христо Ботев“ представи публична изява „По пътя на орли“, посветена на 145-годишнината от гибелта на Васил Левски.


В „Часа по родолюбие“ на петокласниците присъстваха техни съученици и учители, а специални гости бяха Димитър Алексиев – директор на учебното заведение, и Веселин Николов – председател на Обществен комитет „Васил Левски“ гр. Търговище.

С много вълнение малките възрожденци успяха да пресъздадат патриотичната атмосфера, превъплътена в литературно-музикалната композиция „По пътя на орли“. Сцените, стиховете и репликите бяха наситени с богато въздействие и носеха духа на святата дата, съхранила паметта за великата гибел на Апостола, белязана с безсмъртие.


Присъстващите в залата станаха свидетели на емблематични събития от житейския път на Дякона, за които разказваше сюжетът на драматичната композиция. Петокласниците символично следваха дирите на Левски, за да поведат по тях и своите съученици, разказа Галина Станчева – главен учител по БЕЛ.

Младежи от Търговище създадоха сайт, популяризиращ дейността им на посланици на Европейския парламент

d0b2d182d0bed180d0b03

Ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ Търговище създадоха сайт, който да популяризира дейността им на посланици на Европейския парламент.

Новата онлайн платформа дава възможност на младежите да споделят добри практики със своите приятели, съученици и с всички желаещи да се информират за дейността на клуба.

Информацията в сайта се обновява периодично, като се публикуват снимки, текстове и презентации за инициативите на младшите посланици. Поместени са и различни обучителни материали.

Намерението на посланиците е да разширяват присъствието си като организират обществени събития и дискусии по актуални теми, свързани с Европа и с работата на европейските институции.

Припомняме, че Първа гимназия е сред 30-те учебни заведения в България, които са включени в Програмата за училища – посланици на Европейския парламент.

Уеб страницата можете да откриете на www.poslanikschool.wordpress.com.

Снимка: poslanikschool.wordpress.com

14°C

Targovishte

Rain

Humidity: 89%

Wind: 11.27 km/h

  • 18 Mar 2018 21°C 7°C
  • 19 Mar 2018 11°C 6°C