charovna2017

обновена 1:59 PM EEST, May 27, 2017

Образование

Образование

Празнични утра с първокласници се проведоха в търговищката библиотека

rb 230517

РБ ”Петър Стъпов” приключи своята ежегодна инициатива „Вече сме читатели”. Това са празнични утра, провеждани с първокласниците от училищата в Търговище. За своето първо колективно посещение, вече като грамотни ученици, Детски отдел посетиха общо 17 класа първокласници от I ОУ „Христо Ботев“, III ОУ „Петко Р. Славейков", IV ОУ „Иван Вазов”, I СУ „Свети Седмочисленици” и II СУ „Професор Никола Маринов". Изучили всички букви и провели своите тържества, по традиция първото място, което първокласниците посещават, е библиотеката. Тяхното развитие като личности ще бъде свързано с книгите и четенето и в библиотеката могат да намерят книгите, които са им необходими и ги интересуват, да получат информация по вълнуващи ги проблеми, споделя директорът на търговищката институция Росица Куцарова.

За да покажат, че вече са грамотни, децата четоха, отговаряха на въпроси и гатанки, свързани с книгите и четенето, участваха в познавателни игри, пяха и рецитираха. Разгледаха залите, шарените книжки, списанията, дисковете, игрите. Научиха, че освен да четат и да вземат книги за вкъщи, тук могат да играят, да ползват компютър, да рисуват, да гледат филми, да се срещат с писатели, да посещават изложби и концерти, разказа още директорът на библиотеката.


Празненствата с малките ученици завършиха с много песни и усмивки. Всеки от тях получи читателска карта и красив разделител. Проведената инициатива е отличен пример за партньорство между различните институции – библиотеката и училищата, който утвърждава ролята на библиотеката като съвременен информационен център при повишаване грамотността на учащите се, убедена е Куцарова.

Юбилейна пиеса на професионално ниво представи театрална студия в I ОУ „Христо Ботев“

1ou 70517

Традициите са най-силни, когато се съхраняват с неотклонно следване, много любов и всеотдайност. Театрална студия „Вълшебната завеса“ в I ОУ „Христо Ботев“ по проект „Твоят час“ е безспорно доказателство за това. Тя е гордост за учебното заведение и града, защото се превърна в новаторска институция, представяща образци за следване.
Тази година студията празнува 10-годишен юбилей. Неин ръководител е Ивелина Захариева /ст. учител по музика/ - личност, която винаги изисква себераздаване в творческия процес, защото е творец по душа. Ботевски възпитаници от последното десетилетие и градската общественост помнят невероятни представления, които и до днес са еталон за театрални продукции с ученици.
На 5 май 2017 г., в Куклен театър – Търговище, възпитаниците на г-жа Захариева представиха юбилейната премиера „Почти нова приказка за скъсаните обувки“ по сценарий на Маргарита Стефанова. Чрез жанра пародия и ярки сценични роли малките актьори умело пресъздадоха съвременен вариант на световноизвестната приказка „Скъсаните пантофки“ от Братя Грим. Младите хора показаха завладяващ импровизаторски талант, разкривайки ироничния поглед на сценариста спрямо съвременната действителност, с част от нейните сериозни социални конфликти. Като в криво огледало зрителите видяха изображение на криворазбраното отношение към конкретни житейски ситуации.
Духът на времето в пиесата се прояви чрез музикалното оформление, включващо класически образци от XIX век на световноизвестни автори като Дворжак, Щраус, Григ, Офенбах, чрез пищните костюми на героите и чрез прекрасно представени в хореографско и изпълнителско отношение танци, които взривиха публиката в залата.
Специални гости на премиерата бяха Рая Матева – зам.-кмет на община Търговище, Стефан Станчев – ст. експерт по организация на средното образование в РУО – Търговище, както и ръководството на I ОУ „Христо Ботев“.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ

Млад есеист от Търговище с първа награда от национален конкурс

ruo 230517

Седмокласник от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище спечели първо място за есе в Националния конкурс “Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България”. Захари Тодоров е удостоен с първа награда в раздел „Проза“ в ІХ-я национален конкурс във възрастова група 12 – 15 г.


Церемонията по награждаване на победителите се състоя в Регионалния исторически музей Шумен. За наградените ученици бе организирана и екскурзия до Мадара и Мадарския конник.


Конкурсът се провежда ежегодно, в разделите „Литература“, „Рисунка“, „Компютърна рисунка“, „Презентация“, „Декоративно-приложно изкуство“. Той е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за 2016/17 учебна година. Негови организатори са МОН, Национален дворец на децата, Община Шумен, ЦПЛР – Общински детски комплекс – Шумен.

Снимка: РУО - Търговище

Пъстроцветен Гергьовден в I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище

1ou 60517

Прекрасно отбелязване на светлия християнски празник Гергьовден направиха ученици от I ОУ „Христо Ботев“, участници в кръжочни форми „Приложни изкуства“ и „Живопис“, в рамките на проект „Твоят час“. Ръководител на кръжоците е Ив. Белчева – ст. учител по изобразително изкуство.
В Регионална библиотека „Петър Стъпов“ младите хора представиха празнична програма с народни песни, посветени на Гергьовден, и възпроизвеждане на характерни за празника обичаи. Публичната изява за пореден път се осъществи съвместно със служители на Регионалната библиотека, тъй като в техния състав има представители на родителската общност на I ОУ.
Росица Куцарова – директор на РБ „Петър Стъпов“ – поздрави учениците и техния преподавател за инициативността и уважението към родните фолклорни традиции, а Ася Атанасова от отдел „Изкуство“ представи чрез кратък разказ и диалог с присъстващите гости древните символични значения на празника.
Нашите партньори се бяха постарали да пресъздадат с подходящ декор типичната гергьовска атмосфера: ботевски възпитаници, облечени в народни носии, сплетоха венец от здравец, люлякови клонки и свежи цветя, младите хора се люляха на импровизирана гергьовска люлка, вързана във фоайето на обществената институция, извиха се кръшни хора, на които се заловиха всички. Празникът завърши с колективна снимка, която ще бъде съхранена в летописната книга на РБ „Петър Стъпов“.
Вдъхновяващата атмосфера се пренесе в двора на учебното заведение, където също имаше вързани люлки, на които за здраве се полюляха малки и големи, под съпровода на фолклорни песни, разказа Галина Станчева – главен учител по БЕЛ.

Педагог от Търговище сред отличените с приза „Учител на годината“

ug 190517

Преподавател от Търговище е сред отличените с приза „Учител на годината“.


За 20-ти пореден път Синдикатът на българските учители връчи наградите „Учител на годината“ на официална церемония вчера в столицата.
Призът се връчва в девет направления – предучилищно възпитание и подготовка, начално образование, хуманитарни науки, природо-математически науки, изкуство и спорт, професионално образование, директори и зам.-директори, възпитателна работа и извънучилищни дейности, млади учители.


В направление „Начално образование“ едното отличие бе за преподавателя в IV ОУ „Иван Вазов“ – Търговище Шермин Ахмедова. Припомняме, че тя е и един от осемте учители от Търговище, удостоени с почетното отличие “Неофит Рилски”. Haгpaдата е зa дългoгoдишнa, цялocтнa пpoфecиoнaлнa тpyдoвa дeйнocт в cиcтeмaтa нa oбpaзoвaниeто.


Шермин Ахмедова е с 35-годишен стаж на учител в начален етап. В IV ОУ „Иван Вазов“ работи вече повече от 10 години. В момента е класен ръководител на втори клас.


Г-жа Ахмедова е изключително отговорна и много инициативна, учениците й я обожават. Учител, който търси и използва в учебната дейност различни иновативни и интеракивни методи. Това е напълно заслужена награда, коменира директорът на търговищкото училище Бойка Сотирова.

Снимка: Фейсбук

Убедителна защита на ботевски проект на национално ниво

1ou 20517

От 28 до 30 април 2017 г. град Сандански беше домакин на национален кръг от X Национална олимпиада по гражданско образование, която е юбилейна и събра 87 участници от цяла България в трите възрастови групи. I ОУ „Христо Ботев“ представи област Търговище на престижната образователна инициатива. Ученичките от VII клас Християна Калбурджиева и Радостина Богословова са авторският екип, създал проекта „В кошера“, достигнал до националния кръг.
Целите на разработката са свързани с идеята да се представят полезните за здравето на човека пчелни продукти и да се предизвика интерес към по-честата им употреба; да се привлече вниманието на повече хора към здравословното хранене с пчелни продукти; да се предизвика любопитството на децата към света на пчелите.
Пред националната комисия Християна Калбурджиева представя изключително убедително целите и същността на проекта, предизвиквайки възхищението и адмирациите на специалистите. Интересът към представянето и презентацията на ботевския проект е голям и той напълно заслужено е поставен на четвърто място в крайното класиране в конкуренция с 20 проекта от цялата страна, като само 0.5 точки не достигат за третата позиция във втора възрастова група /V - VIII клас/. Националната комисия присъжда 93 точки на проекта и второ място в междинното класиране, докато на областен кръг той е бил оценен едва с 80 точки /петнадесето място в първото междинно класиране/. Така силният ботевски проект успява да преобърне окончателните резултати, което е сериозен аргумент за стойността му.
При интерпретирането на интересната идея ботевските възпитанички са разчитали на доказания професионализъм на Катерина Милева – преподавател по информационни технологии. 
Галина Станчева – главен учител по БЕЛ

797 зрелостници от областта се явят на матура днес

prazni chinove2

797 зрелостници от региона се явяват днес на дъжавен зрелостен изпит по български език и литература.


Изпитът започва точно в 8.00 часа и е с продължителност четири астрономически часа. Първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.
За втората задължителна матура, която е по предмет по избор на зрелостника, желание са заявили 664 дванадесетокласници. Тя ще се проведе в понеделник – 22 май.
Тази година най-желаният учебен предмет за втори държавен изпит е Биология и здравно образование. Подадените заявления по този предмет са 329. Следва интересът към География и икономика с подадени 133 заявления. Едва трима зрелостници са предпочели Физика и астрономия, двама – Химия и опазване на околната среда, а един – Немски език. За придобиване на степен на професионална квалификация са подадени 128 заявления.
Седем зрелостници са изявили желание да се явят на трети ДЗИ. Шестима от тях са избрали Биология и здравно образование, а един – География и икономика.

Млади историци от областта разискваха личността и делото на Левски на ученическа конференция

uk 20517

В Попово се проведе ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили“. Тя бе инициирана от Средно училище „Васил Левски“ град Опака, Исторически музей град Попово, Обществен комитет „Васил Левски“ град Търговище, с подкрепата на Регионалното управление на образованието.

В далечната 1871 год. на 6 октомври в писмо до богат българин Васил Левски пише: „От никоя страна (за) нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.“ Не случайно точно тази мисъл на Левски стана мото на Ученическата конференция, разказва Румяна Неделчева – главен учител по История и цивилизация в училището в гр. Опака.

Повече от век и половина личността и делото на Апостола стоят в центъра на вниманието на българската наука. Но Левски не е мит, той е реалност. И макар че всички знаем толкова много за него, все не е достатъчно. Все още търсим неговите мисли, за да се съизмерим с него. Това събра на едно място ученици, учители, общественици, родители, които в продължение на три часа беседваха за гения на българската свобода Васил Левски, представиха Апостола по своему, през своя поглед, доближавайки се до неговия живот и дело, допълва учителката.

В конференцията, която се проведе в музея на Попово, взеха участие 21 ученици от СУ „Васил Левски“ гр. Опака, ОУ „Л. Каравелов“ гр. Попово, ПГ „Хр. Ботев“ гр. Попово, ПГСС „Н. Пушкаров“ гр. Попово, ПГТЛП гр. Попово, Второ СУ „Проф. Н. Маринов“ гр. Търговище, ПТГ „Цар Симеон Велики“ гр. Търговище.

Всички участници получиха сертификати и грамоти от организаторите. В конференцията взе участие и известният български историк проф. Пламен Павлов, който коментира всяка ученическа разработка. 
Като съпътстващо събитие на ученическата конференция беше открита изложбата "От ръката тревненска" , която представя занаятчийската слава на град Трявна, в който през 19 в. всяка втора къща била на занаятчия. 

Педагози от Търговище с отличие "Неофит Рилски"

nr 270516

Осем учители от Търговище са носители тази година на грамота “Неофит Рилски”. Наградите са присъдени съгласно заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев и са за дългогодишна, цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование.


Носителите са Мирослав Иванов - старши учител по физическо възпитание и спорт в I СУ „Свети Седмочисленици“, Полина Тодорова – зам. директор по учебната дейност в СУ за УУС „Св. Иван Рилски“ и Петя Кънчева – старши учител в ДГ 1 „Веселушко“. Тримата преподаватели са предложени от РУО – Търговище.


Наградени педагогически специалисти, предложени от Синдиката на българските учители, са още Бойка Казакова – старши учител по география и икономика в ПГ по земеделие, Маруся Якова – старши учител по математика и информационни технологии в I ОУ „Хр. Ботев“, Шермин Ахмедова – старши начален учител в IV ОУ „Ив. Вазов“ и Стойка Костадинова - старши начален учител в училището на с. Камбурово.


Славка Георгиева – старши учител по български език и литература във II СУ „Проф. Н. Маринов“ също е носител на престижното отличие. Тя е предложена за наградата от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Търговищко училище награди с екскурзия най-активните в екологична акция

1ou 270417

Вчера в I ОУ „Христо Ботев“ бяха отчетени резултатите от традиционно провежданата акция за събиране на вторични суровини „Да спасим едно дърво“, посветена на Световната седмица на Земята.


Първите места в прогимназиален и начален етап са съответно за V б клас, събрал 1 023 кг хартия /кл. ръководител Ц. Куюмджиева/, и за III г клас, събрал 1 561 кг. хартия /кл. ръководител В. Таскова/. И двете паралелки се награждават от ръководството на учебното заведение с екскурзия до избрана от тях дестинация.


На второ място са учениците от II в клас, миналогодишни победители в инициативата /кл. ръководител П. Иванова/, и III в клас /кл. ръководител М. Доманова/. Те също ще се радват на приятни емоции по време на екскурзиите, които ще осъществят.


Трети са съответно V г клас /кл. ръководител Ив. Захариева/ и IV а клас /кл. ръководител Б. Иванова/, които са стимулирани с посещение на 3D кино.


В рамките на екологичната акция са отчетени общо 8 640 кг вторични суровини, от които 6 061 кг – осигурени от ученици, чрез което се спасяват 86 дървета.
Всяка паралелка, предала над 70 кг хартия за рециклиране, ще участва в конкурса на РИОСВ гр. Шумен „Гората за децата“, като победителите ще получат живо дръвче по повод Световния ден на Земята. 
Галина Станчева – главен учител по БЕЛ

Най-силно представяне за ботевци в областта на информационните технологии

1ou 160517

I ОУ „Христо Ботев“ регистрира най-силното си представяне при всички участия в най-високия етап от Национална олимпиада по информационни технологии през последните години.

Седмокласничките Радостина Богословова и Християна Калбурджиева убедително представиха и защитиха идеята на своя уеб сайт „В кошера“, който се открои сред двайсетте проекта, одобрени за участие в съответната категория, състезателна група V - VIII клас.

Двете талантливи момичета бяха безапелационни при представянето на проекта и заслужиха специални адмирации от национална комисия, която ги класира на второ място. Те впечатлиха всички официални гости на изявата и получиха специална финансова награда, дарена от представители на елитен Софийски инженерен институт, с цел подпомагане личностното развитие на младите хора в областта на информационните технологии.


В рамките на теоретичната част от състезателната програма на олимпиадата ботевските възпитанички отново показаха високо ниво на подготовка, като Радостина има пълна отлична оценка на изпитния тест, а Хриси е с оценка Отличен 5.50.


За работата по уеб сайта седмокласничките са работили в екип с Катерина Милева – преподавател по информационни технологии, чийто доказан професионализъм и изключително високи постижения се превръщат в постоянна величина и мярка за качествено образование.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ

Наши момчета станаха бронзови медалисти по приложна електроника

cs 250417

Ученици от ПТГ "Цар Симеон Велики" Търговище станаха бронзови медалисти по приложна електроника.


Отборът на ПТГ "Цар Симеон Велики" представи училището на Деветата Панорама на професионалното образование в гр. Пловдив, участвайки в Национално състезание по приложна електроника "Мога и зная как".


В Първа възрастова група /9-10 клас/ възпитаниците на търговищката професионална гимназия са бронзови медалисти. Отборното трето място беше завоювано от десетокласника Николай Георгиев и година по-малкия Стоил Стоилов. Индивидуално Николай се класира също на трето място.


В състезанието учениците трябваше да се справят с решаването на тест от 30 въпроса за 20 мин. и реализиране на практическа задача за 50 мин. – електрически монтаж на печатна платка по дадена схема и с подбор на елементи. Изпълнението на задачите беше индивидуално, а класирането - както индивидуално, така и отборно, споделя Николай Николов – директор на гимназията.


До този най-висок етап от надпреварата достигат отбори на 6 от участвалите 49 Професионални гимназии от цяла България, с около 1500 участници от тази специалност.


Успехът на Николай и Стоил е резултат от професионализма на инж.Илияна Якова и огромния труд, който положиха двете момчета, категоричен е Николов.

Снимка: ПТГ - Търговище

Ето как изпратиха абитуриентите в търговищките училища

1su ab160517

В Първа гимназия зрелостниците „заключиха“ спомените от любимото училище с катинар и си обещаха да се срещнат отново след 5 години.

2su ab160517
Във II СУ „Проф. Н. Маринов“ и завършващи, и учители, и ръководство облякоха бели тениски, вдъхновени от идеите на кампанията „Панаир на добрината”.

su ab160517
С разноцветни балони и много цветя за любимите преподаватели се разделиха дванадесетокласниците от Спортното училище.

ptg ab160517
А в ПТГ „Цар Симеон Велики“ изпратиха абитуриентите с шампанско и последна снимка пред монумента в двора на гимназията.

pges 160517

С прощален концерт и шеговити грамоти за всеки зрелостник се разделиха в Професионална гимназия по eлектротехника и строителство в Търговище.

Велопоход и изложби организираха през Седмицата на Земята в I ОУ "Хр. Ботев"

1ou 240417

Галерия от снимки под наслов: „Красивото и грозното в моя роден град“ бе изложена на стъклените витрини, разположени на централната улица пред I ОУ "Хр. Ботев" в Търговище. Ученици от начален и прогимназиален етап, под ръководството на Ст. Тенчев – ст. учител в прогимназиален етап, се включиха с фотографии в подготовката на изложбата. Младите хора визуализираха своята представа за естетическо чрез заснемане на красиви и грозни картини от град Търговище. 

В коридорите на I ОУ „Христо Ботев“ бе направена изложба от произведения на ученици, с които те ще участват в Национален конкурс „Зелената планета 2017“, който е част от Международния детски екологичен форум „Зелената планета 2017“. Конкурсът е посветен на Годината на екологията. Ботевските възпитаници са подготвили творчески работи в следните направления: „Природата – безценен дар, един за всички“ /проектни работи по екология/; „Природата и съдбата на хората“ /литературен конкурс/; „Зелената планета през погледа на децата“ /конкурс за рисунки/; „Многообразие на вековните традиции“ /конкурс за произведения и композиции от природни материали/; „Мода и традиция“ /конкурс за колекции на различни модели дрехи от екологично чисти материали/. Ученическите творби са изработени под ръководството на Ц. Куюмджиева /ст. учител по география и икономика/, със съдействието на родителската общност, и разкриват оригинален подход към тематиката и богато въображение, превъплътено в реализираните проекти. 

В рамките на Световната седмица на Земята ученици, ръководени от Ст. Тенчев, проведоха традиционен велопоход под наслов: „За чиста природа“. Инициативата бе реализирана по ключови маршрути от градското пространство и се финализира в района на Градски парк „Борово око“. Чрез надписа на своите светлоотразителни жилетки децата отправиха послание за опазване чистотата на градския въздух. Почитателите на велосипедните средства напомниха на всички, че движението с колело не само допринася за физическото развитие и жизненост на човешкия организъм, но е значителен принос към идеята за живот в по-чиста екологична среда. Децата призоваха своите връстници и възрастните хора да спазват правилата за безопасно управление на велосипед.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ

Зрелостник от Търговище сред най-добрите на националната олимпиада по ИТ

1su 160517

От 12.05 до 14.05.2017г. в град Варна се проведе XV Национална олимпиада по Информационни технологии.

Ивайло Стоянов – ученик от 12 клас в I СУ „Св. Седмочисленици“, с ръководител Фирдес Рушудова, бе сред двадесетте най-добри участници в категория „Интернет приложения“, които защитаваха проектите си пред националната комисия.

Крайният резултат на Ивайло от проведения тест и защитата на проекта е Отличен 5.50, което класира ученика на достойното осмо място.

Зрелостникът се е  насочил да продължи обучението си във ВУЗ в сферата на информационните технологии.

Ботевски проекти на национално ниво

1ou 210417

В периода 28 - 30 април 2017 г. град Сандански ще бъде домакин на националния кръг от олимпиадата по гражданско образование.
I ОУ „Христо Ботев“ ще представя област Търговище на престижната образователна инициатива. Седмокласничките Радостина Богословова /VII в клас/ и Християна Бориславова /VII а клас/ са авторският екип, създал проекта „В кошера“, който е допуснат до участие във финалния етап.
Целите на разработката са свързани с идеята да се представят полезните за здравето на човека пчелни продукти и да се предизвика интерес към по-честата им употреба; да се привлече вниманието на повече хора към здравословното хранене с пчелни продукти; да се предизвика любопитството на децата към света на пчелите.
От 12 до 14 май 2017 г. в град Варна ще се проведе националният кръг от олимпиадата по информационни технологии. За пореден път I ОУ „Христо Ботев“ ще участва в образователния форум чрез уеб сайт „В кошера“, който е сред двайсетте, одобрени от националната комисия – възрастова група V - VIII клас, в съответното направление.
За работата по проектите Радостина и Християна са разчитали изключително много на доказания професионализъм на г-жа Катерина Милева – преподавател по информационни технологии. Съвместната дейност на учител и ученици отново дава прекрасни резултати. Традицията продължава – всяка учебна година I ОУ „Христо Ботев“ има участници в най-високия етап на олимпиадите.

873 четвъртокласници от областта се явяват на външно оценяване

u4enik maturaОт днес започват изпитите от националното външно оценяване на четвъртокласниците.


873 са учениците от Търговищка област, които ще се явят на тестовете, съобщиха от образователния инспекторат в Търговище. Днес е изпитът по български език и литература, а в петък – по математика.


В понеделник и вторник са тесовете по Човекът и природата и Човекът и обществото.


Резултатите от националните външни оценявания по всеки от предметите се измерват в точки и се вписват в удостоверението за завършен IV клас. С точките от изпита по математика може да се кандидатства в профилираните гимназии с профил “Математически” и “Природни науки”, като тежестта на резултата при балообразуването се определя от Педагогическия съвет на конкретното училище.

Целта на националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети и да се определи необходимостта от подкрепа, както и да се осъществи мониторинг на образователния процес на различни равнища – училищно, регионално и национално.

Деца от Първо ОУ "Христо Ботев" станаха телевизионери

1ou 60417

Четвъртокласници от I ОУ "Хр. Ботев" с класен ръководител Стела Груйкина – ст. учител в начален етап – представиха вълнуващо „Телевизионно предаване“ на сцената на Държавен куклен театър – Търговище. Гости на изявата бяха ръководството на учебното заведение, родители, учители и ученици.
За първи път в историята на извънкласните дейности в училището се осъществява подобен формат творческа инициатива. Оригиналната идея и артистичната реализация превърнаха събитието в празник на талантите, притежавани отмалките  ученици.
Те се превъплътиха в различни роли, за да представят телевизионното предаване „Ваканция, ура!“ с отделни интересни рубрики: имаше водещи, синоптик, полицай от „Пътна полиция“, репортери, гости в ефира. В тези социални роли децата поднесоха информационен блок, наситен с интригуващи новини и музикални паузи, чрез които четвъртокласниците разкриха своите способности с изяви в сферата на изкуството и спорта: балетен танц, фрагменти от съчетание по спортна гимнастика, изпълнение на песни и стихове, урок по литература, посветен на светлото Възкресение Христово. Тъй като предстои ваканция, тематиката беше свързана с любимото време за всички ученици. В телевизионното предаване не липсваха и забавни ситуации, предизвикали широки усмивки сред участници и публика.
Децата подариха на всички присъстващи много слънчево настроение за пролетните ваканционни дни и за пореден път демонстрираха разностранни таланти. 

Скоро започва основният ремонт на I ОУ “Христо Ботев“

1ou hb tgВ края на юни ще започне основният ремонт на I ОУ “Христо Ботев“ в Търговище. Той е по проект “Обновяване и модернизиране на общинската образователна инфраструктура“, информират от училището.


Предвижда се строителните работи да започнат в края на месец юни 2017 г. и да приключат до 15.07.2018 г. От 15.07.2018 г. до 15.09.2018 г. ще се извърши обзавеждане и оборудване на сградата и въвеждането ù в експлоатация.


През учебната 2017/2018 година учениците от I ОУ “Христо Ботев“ ще се обучават в сградата на III ОУ “П. Р. Славейков“. Ръководствата на двете учебни заведения създават организация по приемане на възпитаниците на I ОУ “Христо Ботев“. Определени са етажите, на които ще се обучават децата от двете училища: III ОУ “П. Р. Славейков“ – на втори етаж, I ОУ “Христо Ботев“ – на трети и четвърти етаж, в рамките на две учебни смени. Първокласниците ще учат в една смяна – сутрин, на първия етаж. Определени са два входа за влизане на учениците. Столовото хранене ще се организира на смени от 12.00 ч. до 13.30 ч. Осигурени са автобуси, които да превозват ученици от I ОУ “Христо Ботев“ до района на III ОУ “П. Р. Славейков“. Те ще ги извозват по различни маршрути с начални спирки: ул. “Паисий“, паркинга на „Сити център“ и този - до болницата. Ще има засилено полицейско присъствие в района на III ОУ “П. Р. Славейков“ за сигурността на всички ученици и учители, се казва в съобщениео до родителите, публикувано на сайта на школото.


Основният ремонт на училището включва замяна на подовата конструкция на първи етаж с нова стоманобетонова плоча. Друга основна част в проекта е осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания. В сградата на I ОУ “Христо Ботев” ще бъдат изградени рампи за придвижване на инвалиди, както и нова асансьорна уредба. По всички външни повърхности на фасадните стени на сградата ще се положи топлоизолация, съгласно приложения проект по част „Енергийна ефективност”.


Повече за мащабния проект ТУК.

Първо място в национален конкурс за ученически вестник, списван в Търговище

pg 60417

Признание за своята отговорна и активна извънкласна дейност получи екипът, създаващ училищния вестник „ 6+” в ПГТХВТ „Алеко Константинов”, гр. Търговище.
Възпитаниците на гимназията се включиха в петото издание на ученическия журналистически конкурс „Григор Попов” в категорията „Ученически вестници – Електронни вестници”, възрастова група 9 - 12 клас , като по регламент представиха два броя на „ 6+” за учебната 2016 / 2017г.
На официалната церемония по награждаването на победителите представители на журналистическия екип и ръководителката им Милена Драгнева бяха удостоени с Грамота за първо място и плакет с образа на Григор Попов, чието име носи конкурсът.
За учениците първото място е висока оценка за техния труд, за стремежа им да наблюдават света около себе си, да го отразяват през своите очи и да предават позитивни послания на съучениците си. Наградата, присъдена от компетентно жури, носи удовлетворение на младите журналисти, дава им самочувствие и увереност да търсят личностна изява и да постигат успехи не само в избраната професионална област, сподели Милена Драгнева - ст.учител по български език.
Националният ученически журналистически конкурс „Григор Попов” се организира от ЦПЛР - в Разград, с подкрепата на Община Разград, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата и Регионално управление на образованието - Разград. Основната му тема е „Светът под лупа“, а целта – да популяризира личността на Григор Попов, да провокира участниците да пишат по вълнуващи ги теми и проблеми, излагайки личностна позиция, да възпитава в социална и гражданска ангажираност, в човечност, милосърдие, съпричастност. В тазгодишното издание на конкурса участваха млади журналисти от 41 населени места от страната, а журито класира 244 творби на 153 индивидуални участници и 41 колектива.

Снимка: РУО Търговище

12°C

Targovishte

Rain

Humidity: 94%

Wind: 6.44 km/h

  • 28 May 2017 18°C 11°C
  • 29 May 2017 22°C 11°C