charovna2017

обновена 2:06 PM EET, Nov 24, 2017

Образование

Образование

Пътни полицаи обучаваха деца на безопасно движение

23845741 1973554296192900 7751824855285067866 o

Шестгодишни малчугани от подготвителна група „Зайчета“ на ДГ "Снежанка" в Търговище се обучаваха на безопасност на движението.


Пътните полицаи Павлина Станчева и Диян Йорданов запознаха децата с някои сигнали, подавани от регулировчика, припомниха значението на някои задължителни и предупредителни пътни знаци.
Децата проиграха различни пътни ситуации, като влязоха в ролята на полицаи, пешеходци и автомобилисти и показаха знания и практически умения. Задаваха въпроси и споделяха преживени ситуации на пътя.


Обучението и възпитанието на бъдещите първокласници е насочено към изграждане на транспортна култура и формиране на умения да се опазват на пътя. В края на заниманието полицаите подариха дидактични материали на децата и си направиха снимка за спомен, разказаха от детската градина.

Снимка: ДГ "Снежанка"

Награда за млада търговищка фотографка от Национален конкурс

77567480

Седмокласничка от I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище е сред наградените ученици от X Национален конкурс за фотография „Фотоприказки“, Кърджали 2017.


Ренета Ненкова е отличена с поощрителна награда. Грамота е връчена и на ръководителя на талантливото момиче Дарина Димитрова /главен учител в прогимназиален етап/.


Конкурсът e чacт oт Haциoнaлния пpaзниĸ нa дeтcĸoтo изĸycтвo „Bълшeбният cвят нa Poдoпитe”, пpoвeждaщ ce eжeгoднo в гp. Kъpджaли ĸaтo чacт oт пpaзничнaтa пpoгpaмa зa Дeня нa гpaдa. Цeлтa нa ĸoнĸypca e дa дaдe възмoжнocт зa твopчecĸa изявa нa млaдитe xopa, дa paзвивa и ycъвъpшeнcтвa тexния тaлaнт в oблacттa нa фoтoгpaфcĸoтo изĸycтвo, дa фopмиpa и дopaзвивa yмeния зa paбoтa c фoтoгpaфcĸa тexниĸa.


Припомняме, че миналата година Рени бе отличена с приз за фотографията си "Пейзаж".

 

Ученици-посланици на ЕС от Първа гимназия посрещна ОИЦ-Търговище

oic 221117

Екипът на Областния информационен център в Търговище посрещна днес ученици от горния курс на Първо средно училище „Свети Седмочисленици“ в града.

20-те младежи и девойки са включени в проект „Твоят час“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Част от учениците са и младши посланици на Европейския парламент (ЕП), тъй като гимназията е сред избраните 30 нови учебни заведения от цялата страната, които са включени в програмата за посланици на ЕП през настоящата учебна година.


Целта на срещата беше да се събуди интересът и да се разширят знанията на учениците за историята на ЕС, функциите и ролите на европейските институции.


Младежите и техните преподаватели Анета Милева и Боряна Ботева научиха за дейността на центъра и за проектите, които се осъществяват в област Търговище по различните оперативни програми. За програмния период 2014-2020 г. те са 42 на обща стойност над 39 млн. лв.


Експертите на ОИЦ – Търговище разясниха още на младите хора техните права като европейски граждани, запознаха ги с работата на евроинституциите, дадоха им идеи как могат да се възползват от програмата за образование, обучение и спорт „Еразъм +“.
Домакините и техните гости начертаха идеи за бъдещо сътрудничество и си обещаха следващата среща да е посветена на кулинарните традиции на 28-те страни-членки на ЕС.

Петима младежи от областта сред финалистите на конкурса „1000 стипендии“

p4019739mУчeници oт Tъpгoвищe ca cтипeндиaнти в единадесетия ĸoнĸypc пo пpoeĸт „1000 cтипeндии".

Вчера бяxa oбявeни финaлнитe peзyлтaти и cтипeндиaнтитe нa пpoeĸт "1000 cтипeндии" нa Фoндaция „Koмyнитac“ зa yчeбнaтa 2017/2018 гoдинa.


C изĸлючитeлнa cтипeндия e oтличeн зpeлocтникът на ПГ „С. Велчев“ – Омуртаг Джихан Исмаилов в oблacт „Химия“. Tой щe пoлyчи 1000 лeвa зa цялaтa yчeбнa гoдинa, 400 лeвa ĸpeдит зa ĸниги и пиcмeни ĸoнcyлтaции c видни бългapcĸи yчeни и cпeциaлиcти, cпopeд peглaмeнтa нa ĸoнĸypca.


C ocнoвнa cтипeндия е нaгpaдeна Гepгaнa Милева – седмокласничка в ОУ „Л. Каравелов“ - Попово, в oблacт „История“. Paзмepът нa cтипeндиятa, ĸoятo щe пoлyчи отличеното мoмичe, e oбщo 700 лв. зa пepиoд oт eднa yчeбнa гoдинa, oт ĸoитo 200 лв. ca зa ĸниги.


Ocтaнaлитe тpимa cтипeндиaнти са от Търговище. Те пeчeлят пooщpитeлнa стипендия oт 200 лв. под формата на кредит за книги. Toвa ca Дефне Димова – 11 ĸлac, и Невена Андонова – 10 клас, oтличeни в oблacт „Литepaтypa“, и десетокласничката Димана Стойчева - в „Изобразително изкуство“.


"1000 cтипeндии" e нaциoнaлeн ĸoнĸypc зa yчeници oт 6 дo 11 ĸлac. Mиcиятa нa пpoeĸтa e дa cъздaдe ycлoвия зa coциaлнa мoбилнocт и „пpecĸaчaнe" нa coциaлни гpaници, ĸoeтo нaй-eфeĸтивнo мoжe дa cтaнe чpeз oбpaзoвaниeтo. Зa cвoя вoдeщa цeннocт „1000 cтипeндии” издигa ĸнигaтa и чeтeнeтo и e твъpдo cpeщy плaгиaтcтвoтo.

На снимката: Димана Стойчева

33 екипа издирват незаписаните или отпадналите от образованието деца в региона

prazni chinove2

4 457 деца и ученици от област Търговище са в чужбина. Това съставлява 68% от учениците за обхват в образователната система, сочат данните на Регионалното управление на образованието в Търговище, съобщени от експерта Стефан Станчев по време на заседанието на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси вчера, информира пресцентърът на Областната администрация.

 
„Със заповед на началника на РУО – Търговище са определени 33 района с 33 екипа за обхват на територията на област Търговище. Екипите включват 273 членове с представители на РУО Търговище, на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, на общинските администрации на територията на областта, на РДСП – Търговище и на районните управления на МВР от област Търговище. До момента е определен статусът на всички 6 599 деца и ученици в електронната платформа на механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Данните са въведени и обработени, като същевременно от ръководителите на екипите са определени и мерки за работа с децата и учениците. Установено е, че 4 457 деца и ученици са в чужбина, което е 68% от учениците за обхват. Допълнително са включени за обход 258 деца и ученици, които са посещавали образователни институции през миналата учебна година и са отпаднали през настоящата“, коментира Станчев.

При работата с допълнителния списък е констатирано, че 155 деца са в чужбина. Трима ученици са записани в хода на обхода, поради респекта от служителите, а 19 са върнати в класните стаи в резултат на предприетите мерки в началото на учебната година. Едно дете от списъка се обучава в друга област.

Дискусионна кръгла маса се проведе във Второ СУ „Проф. Н. Маринов“

ds 111172

Диcĸycиoннa ĸpъглa мaca “Училищeтo и ĸyлтypнитe инcтитyции - cъвpeмeнeн мoдeл нa пapтньopcтвo“ ce пpoвeдe днec във Bтopo CУ „Πpoф. Hиĸoлa Mapинoв“.


В срещата участваха зам. кметът Рая Матева, секретарят на Община Търговище Христалина Халачева, директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” Косьо Костов, началникът на РУО – Търговище Елка Станчева, представители на областна и общинска администрация, на културни институции в града, на медиите, на НПО, директори на търговищки училища и др.


Събитието започна с химна на най-голямото в региона училище, след което поздрав с „Хубава си, моя горо“ към всички присъстващи поднесе малката голяма звезда – възпитаничка на Втора гимназия Сесил Алпер.

ds 111171
В приветствието си към гостите директорът Анета Куманова заяви, че неслучайно са избрали този ден за проявата. „Днес отдаваме почит на будителите, на възрожденците, на пазителите на българския дух. Нека потърсим отзвука на будителите и в нашето съвремие, защото считам, че будителите са сред вас“, подчерта Куманова.

Тя прочете поздравителния адрес на кмета д-р Дарин Димитров по случай Деня на народните будители.

ds 111173
След това директорът на училището-домакин на кръглата маса презентира на фона на богат снимков материал модела на сътрудничество, създаден в резултат на натрупания опит от взаимодействието на гимназията с отделните институции в града – Община Търговище, музея, Младжкия дом, читалището, ЦПЛР- ОДК, библиотеката, галерията, двата театъра, неправителствения сектор, местните медии, фондации и издателства на национално ниво.

ds 111174

„Съвместните ни дейности с тези институции създават условия за качествено и достъпно образование, за формиране на личности с висока интелектуална подготовка и култура, с ясно изразено гражданско съзнание и поведение“, отбеляза Анета Куманова.

В края на презентацията си тя подчерта, че „Втора гимназия е активна общност, която осигурява разнообразие и постоянство с участието си в обществено-икономическия, културния и духовния живот на община Търговище.

"Ние сме убедени, че моделът на партньорство е начинът за предоставяне на по-добри шансове за лично развитие и житейска реализация на младите хора като граждани на обединена Европа“, заключи тя.

Над 2 200 лв. събраха деца и учители в I ОУ „Христо Ботев“ за малката Ани

1ou 221117

По инициатива на Училищния ученически съвет при I ОУ „Христо Ботев“, подкрепен от учителската и ученическата общност, в образователната институция се осъществи благотворителна акция, посветена на малката Ани, чиято драматична история трогна цялата търговищка общественост.


Ани се ражда с увита пъпна връв и битката за живота й започва още от първия ден. Преди една година тя губи майка си, която очаквала втората си рожба. Майчиното сърце мечтаело чрез замразяване на стволови клетки от пъпната връв на бебето да помогне за лечението на Ани, чиято диагноза е детска церебрална парализа. Лекари от клиника в Турция дават надежда за подобряване на състоянието й след лечение с инжектиране на стволови клетки в четири етапа, което е на стойност 32000 USD. Благодарение на добри и състрадателни сърца сумата вече е набавена по банков път.


Ботевската общност обедини усилия и доброволчески дух и с активната помощ на родители, учители и ученици успя да събере 2 252.72 лева, които бяха дарени на бабата на Ани. Трогната до сълзи, жената благодари на всички, които са проявили съпричастие към каузата, за да може шестгодишното момиченце да има пълноценен живот. Тя ни разказа, че Ани притежава изключително силен дух и е много умно дете. На 5 декември семейството ще отпътува за Истанбул, където в специализирана болница ще се осъществи лечението на Ани. На 27 декември момиченцето ще се завърне в България с надеждата, че неговото коледно чудо се е сбъднало, разказа Галина Станчева – главен учител в Първо основно.

Ботевци помнят будителите

1ou 11117

В навечерието на един от най-свидните български празници – Деня на народните будители, седмокласници от I ОУ „Христо Ботев“ представиха литературно-музикална композиция „Да помним будителите“. Те гостуваха на по-малките ученици в школото.  
Подготвени от Галина Станчева – главен учител по БЕЛ, седмокласниците с желание и чувство на почит към делото на славните родолюбци осъществиха представянето си пред малките ботевци. Под звуците на емблематичните възрожденски песни „Хубава си, моя горо“ и „Къде си, вярна ти любов народна“, класната стая на III  клас се изпълни с будното слово на Паисий Хилендарски, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Атанас Далчев. Третокласниците с интерес и внимание слушаха по-големите ботевци, потопени в магията на въздействащите литературни творби.
Общуването между поколенията ботевци е традиция, която продължава да се обогатява и е особено силна във връзка с пресъздаване на неугасващия спомен за святото дело на великите българи, сподели Галина Станчева.

ІІІ ОУ „П. Р. Славейков” отбеляза патронния си празник

3ou 201117

ІІІ ОУ „П. Р. Славейков” в Търговище отбеляза патронния си празник с редица инициативи.


През миналата седмица бяха организирани изложби, поетични четения, тематичен час на класа и други прояви, свързани с живота и просветното дело на бележития българин. В навечерието на патронния празник бяха поднесени цветя и венци пред паметната плоча в двора на училището.


Традиционната Славейкова седмица завърши с тържествен концерт, който бе открит с вълнуващо слово от директора на училището Веселин Николов.
Песните и танците на децата от „Музикално ателие” и вокално-танцова формация „Слънчеви ноти” мелодично се сливаха с поетичните изпълнения на младите славейковци.
На 17.11.2017г. учители и служители от училището организирано посетиха музей „Възраждане и Учредително събрание” в гр. Велико Търново, с което се финализираха Славейковите дни, споделиха от школото.

Половината от учениците в Търговищко обхванати в извънкласни дейности по интереси

ruo 11117

В актовата зала на IV ОУ „Иван Вазов” в гр. Търговище се проведе Регионална кръгла маса по проект „Твоят час". 


Основната цел на проекта е създаването на условия за повишаване потенциала на учениците и на възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище.


От област Търговище в дейностите по проекта за учебната 2016/2017 година се включиха всички 55 училища. Бяха сформирани 370 групи за извънкласни дейности по интереси с общ брой обхванати ученици 5 498 от всички възрастови групи (49.08 % от учениците). В групи за преодоляване на образователните дефицити на учениците, които срещат затруднения в подготовката си по задължителните дейности в училище се сформираха 237 групи, включващи 1 979 ученици от училищата от област Търговище или 17.67 % от всички ученици в региона.


Участие в Регионалната кръгла маса взеха 78 представители от училищата, изпълняващи дейности по проекта от област Търговище и 11 служители от РУО – Търговище.


Началникът на Регионално управление на образованието – Търговище Елка Станчева поздрави присъстващите директори, заместник-директори и учители за успешната съвместна работата по проекта. Представена беше презентация на РУО – Търговище за изпълнението на дейностите по „Твоят час”. Участници на 16 училища представиха своите презентации за добри практики.


В края на срещата се разискваха актуални въпроси и предстоящи дейности по проекта през учебната 2017/2018 година.

Втори иновационен лагер по предприемачество се проведе в Първа гимназия

1su 201117

В Първо СУ „Свети Седмочисленици” се проведе Втори иновационен лагер, като част от Световната седмица на предприемачеството. В него се включиха ученици от ПГИИ „Джон Атанасов” и училището-домакин. Целта на иновационния лагер е младежите да развият умения за работа в екип, да вземат решения под напрежение за кратки срокове, да придобият презентационни умения и разработят предприемачески идеи, споделя Росица Станкова – преподавател по предприемачество.

Иновационният лагер започна с игри за „разчупване на леда“, с цел запознаване на младежите. По-късно се формираха екипите, в които участваха по 2 ученици от всяко училище. Казусът ”Как искам да изглежда градът на моите мечти” бе много интересен. Младежите трябваше да предложат бизнес решение, което да бъде продадено, защото предприемачът е човек, който продава своите идеи. Той знае кои са неговите клиенти, т.е хората, които ще ползват продукта му и познава този, който ще инвестира в идеята му, т.е журито. Времето за екипна работа, разработване на бизнес идеите и подготовка на презентациите бе около 3 часа. Младежите презентираха в рамките на 3 минути. Отборите предложиха да бъдат поставени големи билбордове на кръстопътни места, за да се информират гражданите за всички новости в града ни, да се реновира стара сграда /общинска собственост/ и да се превърне в място за забавления за хора от различни възрасти, да се построят модерна болница с хеликоптерна площадка, център за развлечение с ледена площадка в парк "Борово око" и място за игри и обучения на територията на Сити Център, ледена пързалка и лятно кино. Журито беше много затруднено в избора на победители. Всички бизнес предложения бяха иновативни, интересни и приложими. Те бяха насочени към нуждите на младите хора в Търговище и бъдещите предприемачи си обещаха да ги реализират, разказва преподавателят им.

Снимка: I СУ - Търговище

„Будно междучасие“ за Деня на народните будители във Втора гимназия

3110201710

„Будно междучасие“ организираха за поредна година ученици от гимназиалния етап на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, за да отбележат 1 ноември – Деня на народните будители, информираха от училището.

В кибер центъра  те рецитираха групово Ботевата балада „Хаджи Димитър“, организирани от Здравка Радева и Йорданка Филева – главни учители по български език и литература. Към въодушевената група на рецитаторите се присъедини и ръководството на училището – Анета Куманова, Галина Йорданова, Елеонора Панайотова и учители.

Учениците носеха трицветни знаменца и портрети на цар Симеон Велики, Раковски, Бенковски, Каравелов, Ботев, Левски – изработени в техника батик от Йорданка Петрова от ХІ г клас. Всички заедно изживяха незабравимата емоция, почитайки празника на историческата памет и националното ни самочувствие.

Снимка: II СУ Търговище

Деца стават "дарители на щастие“ през междучасията в I ОУ „Христо Ботев“

23622053 1724134697617187 2423015337558222046 n

Учениците на I ОУ „Христо Ботев“ се включват в международната кампания „Седмица за справяне с тормоза в училище”.

Това е английска инициатива, която стартира през 2004 г. и към настоящия момент в нея участват милиони ученици от цял свят /според някои данни около 12 милиона/. Идеята за организиране на дейности, посветени на хуманната кауза, принадлежи на В. Георгиева - педагогически съветник в училището, и представители на Училищния ученически съвет. В рамките на цялата учебна седмица седмокласници влизат в ролята на „дарители на щастие“, като през междучасията предоставят възможност на ученици и учители да получат своето „щастие“ за деня, разказа Галина Станчева - главен учител по БЕЛ.

Директорът на учебното заведение Димитър Алексиев  също се включи в инициативата и в разговор с ученици се информира какви са впечатленията им от осъществяването на подобен тип начинания.
Чрез даряването на позитивни послания младите хора считат, че атмосферата в училищното пространство ще бъде по-спокойна, толерантна и хармонична, за да стане то още по-привлекателна територия за учениците.

 

Деца се преобразиха в литературни и филмови герои за Хелоуин

1ou 311017

Ученици от I ОУ „Христо Ботев“ с ентусиазъм се включиха в отбелязването на Хелоун, упражнявайки английския си чрез забавление. Тази година инициативата бе разгърната и обогатена от най-новия и млад представител на екип по ключови компетентности „Английски език“ – Радостина Радева, разказа Галина Станчева – главен учител по БЕЛ.


В училището се проведе конкурс за най-подходящо украсена, във връзка с атмосферата на празника, класна стая. Част от учениците пресъздадоха детайли от традицията чрез превъплъщаване в образи на литературни и филмови персонажи. Костюмите и маските, подбрани от децата, бяха впечатляващи. Децата се включиха с жар и в подготовка на изложба от традиционните тиквени фенери, които грейнаха в светлини.
По-големите ученици гостуваха на четвъртокласниците, за да ги запознаят с историята на Хелоуин и традициите, свързани с този ден, допълни учителката.

Работилница за сурвакници и възстановка на Бъдни вечер в търговищкия музей

rim 111115

По традиция, в навечерието на Коледа и Нова година Регионален исторически музей – Търговище стартира две инициативи за деца.


В седмицата от 4 до 8 декември учениците ще могат да се запознаят с обичаите на вечерта преди Коледа чрез възстановката „Край огнището на Бъдни вечер”.


През следващата седмица - от 11 до 15 декември пък ще заработи Работилница за сурвакници.


И за двете инициативи е необходима предварителна заявка /до 22 ноември/ на място в музея, на адрес: бул.“Митрополит Андрей „ 2 или на GSM 0877316549
Лице за контакти: Ралица Димова

Учител от Втора гимназия – на обучение в ЦЕРН

2su 301017

В периода 14 – 22 октомври 2017 г. инж. Венка Петрова – старши учител по информатика и информационни технологии във Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, взе участие в Националната учителска програма „Bulgarian Engineering Teachers Programme” – организирана от Министерството на образованието и образователния офис на ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания) – Женева, Швейцария.

39 учители бяха включени в групата, подбрани по определени критерии. Постиженията на Венка Петрова са много – всяка година нейни ученици се класират за участие в Националната олимпиада по информационни технологии и печелят призови места и медали, а през миналата година тя подготви и лауреат на Националната олимпиада по информационни технологии.

Квалификационният курс бе воден от български и чужди учени, работещи в ЦЕРН. Програмата включваше лекции, визити, лабораторни и практически упражнения. Преподавателите посетиха детектора ATLAS, тестовата установка на магнитите за Големия Адронен Колайдер (LHC), Idea Squear, контролния център на за управление на ускорителите, AMS експеримента на NASA, компютърния център на ЦЕРН, детектора CMS, фабриката за антиматерия и др. Те влязоха на 100 метра под земята, в каверната на CMS, където са залите с апаратура и се запознаха с оборудването и различните електронни системи, някои от които са проектирани и създадени от български учени, разказаха от училището.

Снимка: II СУ Търговище

Второ място за наши ученици в регионалния кръг на викторина по английски език

2su 161117

Във Варна се проведе регионалният кръг на Националната викторина на английски език " Образование на бъдещето" с официален партньор – Британски съвет - България.

Това е единственото кариерно състезание за гимназисти в страната, включено в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН. Целта на тази благородна надпревара е учениците да премерят езиковите си знания, да научат повече за образователните системи по света и да развият презентационни, комуникативни и интердисциплинарни умения, необходими за всеки млад човек. Отборът на Второ СУ "Проф. Никола Маринов" се представи отлично и зае комплексно второ място. Поздравявам нашите момичета: Велислава,Петя, Клио, Йорданка и Димана, които бяха най- добрите в езиковата задача, оценяваща нивото на английски език на участниците, сподели Елена Стефанова - главен учител в гимназията.

 

Ученици от I ОУ „Христо Ботев“ чистиха край Мисионис

1ou 261017

Ученици от I ОУ „Христо Ботев“ почистиха участъци край крепостта „Мисионис“, съобщават от училището.


Идеята за инициативата на ботевските възпитаници беше с екологична насоченост. Те почистиха участъци от историческата забележителност, като по-големите ученици разказаха на по-малките интересни факти за крепостта. Целта бе да се осъществи приемственост между начален и прогимназиален етап по отношение на екологичната проблематика и култура на младите хора, разказа Галина Станчева – главен учител по БЕЛ.


Друг аспект на полезната екипна дейност е изследователският и набавянето на автентичен снимков материал за създаване на мултимедийна презентация. Тя ще бъде реализирана от шестокласниците, след което те ще запознаят с нея малките си приятели от втори клас, поясни учителката.

Отбелязаха с редица инициативи Седмицата на бащата в Първа гимназия

23483185 1889415161083645 283054427 o

„Истинският мъж знае как да бъде баща“ - под този надслов премина националната Седмица на бащата 6-12 ноември в Първо СУ "Св. Седмочисленици" в Търговище. Това е поредното издание на инициативата „Да бъдеш баща“, поясняват от гимназията.


Много и вълнуващи бяха събитията през седмицата на бащата в търговищкото школо. Едно от тях събра децата от III б клас и техните бащи. Те се включиха в интересни спортни и забавни игри, в които екипно, дете и баща, преодоляваха поставените предизвикателства – да преминат по определена траектория в синхрон, с вързани един за друг по един крак, да преминат заедно, скачайки, вързани в чувал, да посочат любимите занимание и храна за другия, да спукат балона помежду си. Бащите се включиха много отговорно и ентусиазирано, а децата бяха просто щастливи, преодолявайки заедно с татко , който ги обича и подкрепя, поставените препятствия. Майките наблюдаваха от пейките с вълнение и усмивка организираните от учителката Ася Трендафилова игри. Прекрасните рисунки, постери и презентации „Аз и моят татко“, изработени от децата и посветени с много любов на техните бащи, също допринесоха за вълнуващата атмосфера.


Родителска среща „Здравейте, татковци!“ се проведе с бащите на учениците от I а клас. Поканата определено беше голямо предизвикателство и вълнение. Те се запознаха с процеса на обучението, постиженията и потребностите на своите деца. Срещата определено допринесе за повишаване на заинтересоваността на татковците и ги мотивира за по-нататъшна връзка с училището.
Плакат и прегръдка от децата си получиха бащите на първокласниците от 1 б клас. Целите семейства се включиха в организираното тържество. Деца и родители ритаха топка, скачаха на въже, бяха заедно.
Вероятно през тази седмица татковците още веднъж осъзнаха колко важно е тяхното присъствие за правилното развитие и хармоничното светоусещане на техните деца, обобщават педагозите.

Екскурзия като награда получиха ученици от Търговище

1ou 251017

Заслужена награда от ръководството на I ОУ „Христо Ботев“ – екскурзия до избрана дестинация – получиха третокласниците с класен ръководител Петя Иванова. Наградата е свързана с призовата позиция на малките ученици в традиционната кампания за събиране на хартия, във връзка със Световната седмица на Земята през месец април.


Децата посетиха пещерата „Орлова чука“, Ивановските скални църкви и Скален манастир "Свети Димитрий Басарбовски". Те се запознаха с историята на тези емблематични за Северна България туристически обекти. Обогатиха познанията си за родния край. Попаднаха на 54 м под земната повърхност в тайнствения свят на пещерата „Орлова чука“.

Учениците ще помнят дълго вълнуващата екскурзия и със сигурност тя няма да е последната им награда от участие в екологична акция, защото всяка година с голямо желание се включват в подобни инициативи и усилията им се възнаграждават. Това показва, че вече са изградили добър екип в рамките на паралелката, което е завиден успех за тяхната възраст, споделиха от школото.

-2°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 95%

Wind: 0.00 km/h

  • 25 Nov 2017 9°C -2°C
  • 26 Nov 2017 11°C 2°C