charovna2017

обновена 4:01 PM EEST, Apr 24, 2017

Образование

Образование

Велопоход и изложби организираха през Седмицата на Земята в I ОУ "Хр. Ботев"

1ou 240417

Галерия от снимки под наслов: „Красивото и грозното в моя роден град“ бе изложена на стъклените витрини, разположени на централната улица пред I ОУ "Хр. Ботев" в Търговище. Ученици от начален и прогимназиален етап, под ръководството на Ст. Тенчев – ст. учител в прогимназиален етап, се включиха с фотографии в подготовката на изложбата. Младите хора визуализираха своята представа за естетическо чрез заснемане на красиви и грозни картини от град Търговище. 

В коридорите на I ОУ „Христо Ботев“ бе направена изложба от произведения на ученици, с които те ще участват в Национален конкурс „Зелената планета 2017“, който е част от Международния детски екологичен форум „Зелената планета 2017“. Конкурсът е посветен на Годината на екологията. Ботевските възпитаници са подготвили творчески работи в следните направления: „Природата – безценен дар, един за всички“ /проектни работи по екология/; „Природата и съдбата на хората“ /литературен конкурс/; „Зелената планета през погледа на децата“ /конкурс за рисунки/; „Многообразие на вековните традиции“ /конкурс за произведения и композиции от природни материали/; „Мода и традиция“ /конкурс за колекции на различни модели дрехи от екологично чисти материали/. Ученическите творби са изработени под ръководството на Ц. Куюмджиева /ст. учител по география и икономика/, със съдействието на родителската общност, и разкриват оригинален подход към тематиката и богато въображение, превъплътено в реализираните проекти. 

В рамките на Световната седмица на Земята ученици, ръководени от Ст. Тенчев, проведоха традиционен велопоход под наслов: „За чиста природа“. Инициативата бе реализирана по ключови маршрути от градското пространство и се финализира в района на Градски парк „Борово око“. Чрез надписа на своите светлоотразителни жилетки децата отправиха послание за опазване чистотата на градския въздух. Почитателите на велосипедните средства напомниха на всички, че движението с колело не само допринася за физическото развитие и жизненост на човешкия организъм, но е значителен принос към идеята за живот в по-чиста екологична среда. Децата призоваха своите връстници и възрастните хора да спазват правилата за безопасно управление на велосипед.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ

Ботевски възпитаници с „Море от любов“ за 8 март

1ou 70317

В навечерието на 8 март ученици от начален етап на I ОУ „Христо Ботев“ поднесоха вълнуващ подарък за своите семейства. Пролетният спектакъл под наслов: „Море от любов за моето семейство“ бе представен снощи в залата на Държавен куклен театър – Търговище. Специален гост на децата бе Рая Матева – заместник-кмет на Община Търговище.
Сцената бе завладяна от чара и таланта на четвъртокласниците, участващи в изявата. Техен ръководител е Севинч Мехмедова – учител ЦДО в начален етап. 
Целта на пролетния спектакъл бе ориентирана към изява на артистичните способности на децата, които имат желание да творят на сцена. 
Малките актьори отправиха послание за искрена обич, уважение и възхищение към образа на жената – всеотдайна майка и грижовна баба. Чрез литературно-музикална програма децата изпратиха истинско „море от любов“ към жените, дарили им най-ценното – живота.
Съвременна интерпретация на обичаната фолклорна приказка „Който не работи, не трябва да яде“ наблюдаваха зрителите във втората част от спектакъла. Сцените от сюжета бяха обогатени с популярни стойностни песни в унисон с посланията на текста. Контрастът между изконната българска традиция и подвластността на „фолк културата“, пресъздадена чрез поведението на мързеливата галена мома, бе най-важният смислов акцент в приказната интерпретация.

Ботевски проекти на национално ниво

1ou 210417

В периода 28 - 30 април 2017 г. град Сандански ще бъде домакин на националния кръг от олимпиадата по гражданско образование.
I ОУ „Христо Ботев“ ще представя област Търговище на престижната образователна инициатива. Седмокласничките Радостина Богословова /VII в клас/ и Християна Бориславова /VII а клас/ са авторският екип, създал проекта „В кошера“, който е допуснат до участие във финалния етап.
Целите на разработката са свързани с идеята да се представят полезните за здравето на човека пчелни продукти и да се предизвика интерес към по-честата им употреба; да се привлече вниманието на повече хора към здравословното хранене с пчелни продукти; да се предизвика любопитството на децата към света на пчелите.
От 12 до 14 май 2017 г. в град Варна ще се проведе националният кръг от олимпиадата по информационни технологии. За пореден път I ОУ „Христо Ботев“ ще участва в образователния форум чрез уеб сайт „В кошера“, който е сред двайсетте, одобрени от националната комисия – възрастова група V - VIII клас, в съответното направление.
За работата по проектите Радостина и Християна са разчитали изключително много на доказания професионализъм на г-жа Катерина Милева – преподавател по информационни технологии. Съвместната дейност на учител и ученици отново дава прекрасни резултати. Традицията продължава – всяка учебна година I ОУ „Христо Ботев“ има участници в най-високия етап на олимпиадите.

Джуджетата от ДГ „Снежанка“ посветиха тържество на Националния празник

sn 10317

"Ето ме, аз съм България! Вървя по земята от тринадесет века. Сях и жънах тази земя край Балкана. Думите ми са ясни и чисти като пирински върхове. Песните ми са звънливи като рилски ручеи. Аз съм житата на Добруджа и дъхавите ливади на Родопите. Дунав и Черно море целуват бреговете ми. Аз съм България! Вярвайте ми, помнете ме и ме носете в песните си! "


С тези прочувствени думи започна тържеството на децата от група "Мечо Пух " на ДГ „Снежанка“ в Търговище. То бе посветено на Националния празник на България.


Бъдещите първокласници изразиха обичта към родината със стихове, песни и танци. Посрещането на българското знаме, легендата за Хан Кубрат, Химна на Република България създадоха патриотично настроение и развълнуваха искрено всички присъстващи.

Деца от Първо ОУ "Христо Ботев" станаха телевизионери

1ou 60417

Четвъртокласници от I ОУ "Хр. Ботев" с класен ръководител Стела Груйкина – ст. учител в начален етап – представиха вълнуващо „Телевизионно предаване“ на сцената на Държавен куклен театър – Търговище. Гости на изявата бяха ръководството на учебното заведение, родители, учители и ученици.
За първи път в историята на извънкласните дейности в училището се осъществява подобен формат творческа инициатива. Оригиналната идея и артистичната реализация превърнаха събитието в празник на талантите, притежавани отмалките  ученици.
Те се превъплътиха в различни роли, за да представят телевизионното предаване „Ваканция, ура!“ с отделни интересни рубрики: имаше водещи, синоптик, полицай от „Пътна полиция“, репортери, гости в ефира. В тези социални роли децата поднесоха информационен блок, наситен с интригуващи новини и музикални паузи, чрез които четвъртокласниците разкриха своите способности с изяви в сферата на изкуството и спорта: балетен танц, фрагменти от съчетание по спортна гимнастика, изпълнение на песни и стихове, урок по литература, посветен на светлото Възкресение Христово. Тъй като предстои ваканция, тематиката беше свързана с любимото време за всички ученици. В телевизионното предаване не липсваха и забавни ситуации, предизвикали широки усмивки сред участници и публика.
Децата подариха на всички присъстващи много слънчево настроение за пролетните ваканционни дни и за пореден път демонстрираха разностранни таланти. 

Представиха възможностите за трудова реализация на младите хора на среща в Търговище

az 270217

Осмокласници от пилотната паралелка при ІІ СУ „Проф. Никола Маринов” посетиха организираната от бюрото по труда в Търговище среща-дискусия.

Събитието с тема „Стъпка по стъпка – кариерно планиране” бе организирано със съдействието на Центъра за кариерно ориентиране към Регионалното управление по образование в Търговище.

Експертите от бюрото по труда в Търговище представиха услугите, които Агенцията по заетостта предлага, както и възможностите за трудова реализация на младите хора. Осмокласниците търсеха най-често отговори на въпросите за кариерно планиране и професионално ориентиране, информират от АЗ.

Първо място в национален конкурс за ученически вестник, списван в Търговище

pg 60417

Признание за своята отговорна и активна извънкласна дейност получи екипът, създаващ училищния вестник „ 6+” в ПГТХВТ „Алеко Константинов”, гр. Търговище.
Възпитаниците на гимназията се включиха в петото издание на ученическия журналистически конкурс „Григор Попов” в категорията „Ученически вестници – Електронни вестници”, възрастова група 9 - 12 клас , като по регламент представиха два броя на „ 6+” за учебната 2016 / 2017г.
На официалната церемония по награждаването на победителите представители на журналистическия екип и ръководителката им Милена Драгнева бяха удостоени с Грамота за първо място и плакет с образа на Григор Попов, чието име носи конкурсът.
За учениците първото място е висока оценка за техния труд, за стремежа им да наблюдават света около себе си, да го отразяват през своите очи и да предават позитивни послания на съучениците си. Наградата, присъдена от компетентно жури, носи удовлетворение на младите журналисти, дава им самочувствие и увереност да търсят личностна изява и да постигат успехи не само в избраната професионална област, сподели Милена Драгнева - ст.учител по български език.
Националният ученически журналистически конкурс „Григор Попов” се организира от ЦПЛР - в Разград, с подкрепата на Община Разград, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата и Регионално управление на образованието - Разград. Основната му тема е „Светът под лупа“, а целта – да популяризира личността на Григор Попов, да провокира участниците да пишат по вълнуващи ги теми и проблеми, излагайки личностна позиция, да възпитава в социална и гражданска ангажираност, в човечност, милосърдие, съпричастност. В тазгодишното издание на конкурса участваха млади журналисти от 41 населени места от страната, а журито класира 244 творби на 153 индивидуални участници и 41 колектива.

Снимка: РУО Търговище

Информационен ден за ученици от последен курс проведе бюрото по труда в Търговище

bt 230217

Екип от трудов посредник и психолог от бюрото по труда в Търговище и младежкият медиатор към общината посетиха Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов” в града.

Те се срещнаха със завършващите през 2017 г. ученици от трите паралелки на 12 клас и ги запознаха с услугите, предоставяни от Агенцията по заетостта и нейните структури.

Експертите представиха пред дванадесетокласниците от гимназията Европейската гаранция за младежта, разясниха програмата „Старт на кариерата”, възможностите на EURES мрежата за трудова мобилност, както и лятната ваканционна заетост в Германия. Акцент поставиха върху действащите схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, които са подходящи за младежи до 29 години. Представиха и дейността на ДП „БГЦПО” и възможностите за включване в обучение.

29 ботевски възпитаници с отличия от престижен национален конкурс

1ou 30417

Ученици от I ОУ „Христо Ботев“ и техните ръководители присъстваха на церемония по награждаване на лауреатите от VII национален конкурс „България и Китай – древни и уникални цивилизации“ 2017 г. Тя се състоя в Институт „Конфуций“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, който е организатор на престижната творческа инициатива. Отличените участници получиха сертификати и предметни награди за спомен от изявата в едно интересно предизвикателство, което обогати познанията им за екзотичната китайска култура. Събитието бе отразявано от фоторепортери на агенция „Синхуа“ и наши медии.
Творбите на ботевци са се състезавали с над 250 произведения от цялата страна. В рамките на силната конкуренция те заслужиха най-много награди – 29 ученици от начален и прогимназиален етап са отличени от компетентното жури в две категории: „Изобразително изкуство“ и „Култура и литература“.
Общо шест първи и две специални награди присъди журито на: Андреа Дякова /направление „Рисунка“, ръководител В. Таскова – ст. учител в начален етап/, Стефани Стефанова /направление „Рисунка“, ръководител Ив. Белчева – ст. учител в прогимназиален етап/, Виктория Грънчарска /направление „Колаж“, ръководител Ц. Куюмджиева – ст. учител в прогимназиален етап/, Симона Станчева и Михаела Станчева /направление „Приказки и легенди“, ръководител Г. Станчева – гл. учител в прогимназиален етап/, Фюсин Асанова /направление „Приказки и легенди“, ръководител Г. Станчева/, Мария Георгиева и София Славова /направление „Презентация“, ръководител Ц. Куюмджиева/. Специална награда на доц. д-р Искра Мандова – директор на Институт „Конфуций“ – е присъдена на Мустафа Хюсеин /направление „Рисунка“, ръководител Ив. Белчева/ и на Ц. Куюмджиева.
Останалите ръководители на наградени ученически творби са: Ем. Димитрова /ст. учител в начален етап/, В. Жекова, К. Милева /ст. учители в прогимназиален етап/, Д. Димитрова /гл. учител в прогимназиален етап/.

Хвърчила от розови балони полетяха в небето в Деня за борба с тормоза в училище

1su 2302171

На Международния ден за борба с тормоза в училище, известен още като Ден на розовата фланелка, учениците от I СУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище пуснаха хвърчила от розови балони.

Инициативата е на ученическия съвет в школото и бе кулминация на поредицата от дейности, посветени на борбата с агресивното поведение в училище.


Още в понеделник във всички класове бяха проведени игри – упражнения, предоставени от обединение „Училище без страх“ и с подкрепата на МОН. Учениците от 7 до 14-годишна възраст работиха по направление „Думи, които нараняват“, а по-големите - по „Митове и реалност за тормоза в училище“. Като краен продукт всеки клас създаде розово сърце, на което изписа своето послание по темата.
На следващия ден членовете на ученическия съвет изготвиха и раздадоха флаери, в които разказват за историята на Деня на розовата фланелка, и призоваха съучениците си да се присъединят към инициативата, като се облекат с розова дреха в самия ден.

1su 2302172
Второкласници казаха "Не на тормоза в училище!" по по-различен начин. Те изработиха "Слънцето на добротата", което окичиха пред класната стая. Всеки лъч на слънцето е детска ръчичка, на която децата написаха, че отключват вратите на доброто.


Вчера сутринта на ръката на ученици и учители бяха завързани розови ленти в знак на съпричастност към инициативата. В голямото междучасие, на фона на най-популярната детска песен - „Детска планета“, възпитаниците на училището пуснаха хвърчила от розови балони, на чийто опашки отпътуваха по света детските послания.

Седмокласничка представя Търговище на националния кръг от олимпиадата по география

1ou 3003172В края на април Пловдив ще бъде домакин на националния кръг от олимпиадата по география и икономика. Отдавна е традиция възпитаници на I ОУ „Христо Ботев“ ежегодно да участват в най-високия етап от образователната инициатива.


Тази година седмокласничката Радостина Богословова ще представи училището и града ни на националния кръг. Тя ще се състезава със свои връстници от цялата страна в състезателна група VII клас. Нейната задача ще е доста трудна, но талантливото момиче е свикнало с учебните предизвикателства, защото е редовен участник и победител в олимпиади, състезания и конкурси още от пети клас. Радостина има много спечелени награди от извънкласни инициативи, свързани с различни научни области.


Поредният успех за нея и голямо предизвикателство е националният кръг на олимпиадата по география, като амбициозната седмокласничка вече преодоля конкуренцията на своите връстници от цялата страна, достигайки до най-високия етап от престижната инициатива. Ръководител на достойно представилата се ученичка е Ц. Куюмджиева – ст. учител по география и икономика, чиито непрестанни усилия за високо ниво в подготовката на учениците дават значими резултати.

Oтчитат засилен интерес на кандидат-гимназистите към общообразователните училища в Търговище

ou 2002172Общообразователните училища в областта са реализирали своя прием на 100 процента. В пет паралелки е прекратен приема след 8 клас


Комисията по заетост към Областния съвет за развитие обсъди и одобри план-приема в държавните и общински професионални училища на територията на област Търговище през учебната 2017/2018 г. Заседанието се проведе днес, 20.02.2017 г. и бе водено от областния управител Валери Симеонов.

По време на заседанието стана ясно, че на територията на Търговищка област няма закрити училища. Пет са закритите паралелки, които не са успели да изпълнят заявения план прием, три от тях са в Търговище и по една в Попово и Омуртаг.

Сред положителните тенденции, които се наблюдават през последните години, е
повишеният брой осмокласници, които продължават обучението си на територията на област Търговище, за сметка на тези, които избират да учат в друга област.

По данни на Регионалното управление на образованието (РУО) Търговище, учениците от областта, които през настоящата учебна година завършват 7 клас са 1015. Те ще могат да кандидатстват в 46 профилирани и 27 професионални паралелки.

Завършващите 8 клас са 735, като техният прием ще бъде в 32 профилирани и 23 професионални паралелки.

От инспектората отчитат засилен интерес на кандидат-гимназистите към общообразователните училища.

Пролетен празник с ученици от I ОУ „Христо Ботев“

1ou 300317

Четвъртокласници от I ОУ „Христо Ботев” получиха покана за участие в организираното от Пенсионерски клуб „Стефан Караджа” пролетно тържество за представители на всички пенсионерски клубове в общината.
Учениците с класни ръководители Румяна Колева и Стела Груйкина представиха пред гостите на събитието литературно-музикалната композиция „Пролет, добре дошла!”. Емоционалните изпълнения на рецитаторите и певците събудиха усмивки по лицата на присъстващите, както и неспирните им аплодисменти.
Възрастните хора с трепет очакват всяка среща с децата, защото докосването до техния душевен свят и споделянето на вълненията им зарежда с жизнерадост и ведър поглед към живота. Четвъртокласниците останаха възхитени от радостното посрещане на празничната им програма и с благодарност приеха позитивното отношение на възрастните.
Веселка Бахнева – председател на Общинския съвет на пенсионерите, поздрави ботевските възпитаници и техните преподаватели за прекрасната творческа енергия, с която са създали истинско пролетно настроение у участниците в ръководените от нея клубове.

Първа книжка за Апостола получиха първокласници от Търговище

2su 170217

Младите възрожденци от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище организираха среща с най-малките ученици, посветена на 144 години от гибелта на Апостола на българската свобода.

Всеки първокласник получи от по-големите малка книжка „Разкажи ми за Левски“, която с нетърпение разгледа и започна да чете.

Десетокласниците, членове на клуб „Млади възрожденци“ в школото, разгледаха рисунките с лика на Апостола, които децата от групата за целодневна организация на дейностите бяха подготвили под ръководството на Гюлфие Велиева – учител в начален етап.

За първи път първокласниците се запознаха с моменти от живота на Левски и вече самостоятелно могат да четат за Левски.

Снимка: II СУ

Клуб на доброволеца учредиха в Първа гимназия

1su 280317

На свое заседание ученическия съвет на I СУ "Свети Седмочисленици" в Търговище обсъди необходимостта от създаване на доброволчески клуб и взе решение за това. Идеята бе породена от желанието и необходимостта да се работи в насока доброволчество, съпричастност и взаимопомощ в процеса на функциониране на училището като център на общността.

След бурни дебати и множество варианти за име, ученическото мнозинство избра доброволческият клуб да се именува „Кореспонденция на независимите доброволци“ или накратко с абревиатурата – КНД.

Всички, които желаят да се включат в новосъздадения клуб, било с идеи, било с нещо друго – са добре дошли, казват инициаторите.

С любовно междучасие отбелязаха празника на влюбените в Първа гимназия

1su 150217

По традиция празникът на любовта беше отбелязан в Първо СУ „Свети Седмочисленици“ с „любовно междучасие“.

Събитието беше организирано от клубовете по здравно образование и премина при голям интерес, с много емоции, сърчица и усмивки в специално украсеното за празника фоайе „Природни науки“.

Своите награди получиха класираните в конкурса за най-хубава снимка на влюбена двойка.

Краткият етюд, с който се включиха представители на клуба по театрално изкуство, повиши настроението, необходимо за последвалото караоке.

Подготвят областна стратегия за подкрепа на личностното развитие на деца и ученици

ou 2303172

Обсъждане на проекта на областна стратегия за подкрепа на личностно развитие на децата и учениците в област Търговище се проведе днес под ръководството на заместник областния управител Недко Иванов. Участваха представители на общините в областта, на РУО, РЗИ, на Центъра за подкрепа на личностното развитие към ОДК, Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и др.

Това е първата среща на експертите, които трябва да разработят и реализират областната стратегия. Тя се подготвя в изпълнение на един от новите образователни стандарти - този за подкрепящото образование. Ще бъде изготвена на база анализи, предоставени от общините в област Търговище.

Според измененията на Закона за предучилищното и училищно образование, за цялостното развитие на децата се оказват обща и допълнителна подкрепа. В общата влизат всички прилагани досега практики в образованието. Допълнителната е насочена към четири основни групи: даровити деца; деца със специфични образователни потребности; деца в риск и деца с хронични заболявания.

Областната стратегия ще бъде за 2-годишен период. На тази база общините ще разработват своите стратегии и всяка година ще приемат годишен план за дейностите по приобщаващо образование.

Предстои oбластната стратегия да бъде съгласувана на заседание на Областния съвет за развитие.

Седмица на Апостола обявиха в търговищко училище

2su 150217

Седмица на Апостола обявявиха в търговищко училище.

Учениците от клуб „Млади възрожденци“ при Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище получиха изпратените от Общобългарски комитет „Васил Левски“ тениски с лика на Апостола, сборници с материали за неговото дело и членски карти за клуба.
Изпълнени с патриотични чувства, младите възрожденци обявяват Седмица на Апостола.


Те ще организират разнообразни дейности, за да популяризират още повече заветите на великия българин. Ръководител на клуба е Здравка Радева – главен учител по български език и литература.

Снимка: II СУ Търговище

Момче от Търговище със сребро от Националното състезание "Най-добър техник в машиностроенето"

tmt 150317

Сребърен медал завоюва Сава Димитров от Професионална техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ град Търговище на Националното състезание "Най-добър техник в машиностроенето" – 2017 година.
Отборът на техническата гимназия спечели четвъртото място.

Националното състезание се проведе на 10 и 11 март в град Горна Оряховица. Негови организатори са Министерство на образованието и науката, Фондация „Милен Григоров“ и Технически университет Габрово. Домакин на надпреварата бе Професионална техническа гимназия „Васил Левски“, споделя директорът на търговищкото училище Николай Николов. 
В състезанието взеха участие ученици от 42 професионални гимназии от цялата страна, учещи в направления „Машиностроене, металообработване и металургия“ и „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства“.
Отличното представяне на Сава Димитров от XII клас му донесе сребърния медал в индивидуалната надпревара с 88 участници. Отборът на ПТГ „Цар Симеон Велики“ в състав Сава Димитров Савов и Алкин Незиров Исмаилов с ръководител инж. Венка Митева се класира на четвърто място между 42 училища.

Снимка: РУО Търговище

330 ученици пътуват безплатно в община Търговище

ua 51216330 ученици от 41 населени места в община Търговище са използвали безплатен транспорт от и до училище през януари 2017 г.

Ежемесечно 11 от училищата в Търговище с ученици, живеещи извън града, заявяват броя на нужните абонаментни транспортни карти. В тях се описват данните на притежателите им и предпочитания превозвач, изпълняващ превоз на пътници в междуселищните градски линии. В резултат на промени и в часовете на изпълняваните курсове, учениците вече не закъсняват за училище и се осигурява бързото им прибиране след приключване на учебните занимания.


Най-много ученици от малките населени места, 92 на брой, посещават Професионална гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов”. 88 учат в Професионалната гимназия по земеделие.


5 850 лв. е общата сума, която ще бъде изплатена на транспортните фирми за периода от 16 до 31 януари 2017 г. Средствата са предоставени от държавния бюджет.
Припомняме, че право на безплатен транспорт, до завършване на средно образование, имат всички ученици от населени места, в които няма детска градина или училище, според Закона за предучилищното и училищното образование.

4°C

Targovishte

Clear

Humidity: 79%

Wind: 6.44 km/h

  • 25 Apr 2017 21°C 3°C
  • 26 Apr 2017 22°C 5°C