charovna2017

обновена 12:17 PM EEST, Jul 18, 2018

Образование

Образование

Лятно училище за бъдещи първокласници в Търговище

deca futbol dttrg

На 16 юли, понеделник, започва лятно училище за бъдещи първокласници в Търговище. То ще се проведе в рамките на месец и се реализира от Община Търговище по проект „С грижа за теб“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

В рамките на проекта, 30 деца на възраст от 5 до 7 години от уязвими етнически групи, както и деца с увреждания, ще се обучават всеки делничен ден, за да се повиши готовността им за постъпване в първи клас. Заниманията ще се провеждат в III ОУ „Петко Р. Славейков” и ще се водят от педагог, подпомаган от медиатор.

Обучението ще включва образователни елементи, комбинирани с игри и дейности, обогатяващи познанията на децата за обкръжаващия ги свят. Децата ще изучават и правилата за безопасност на движението. Ще се провеждат състезания, викторини и други. Ще се работи и с родителите, за да се постигне по-висока активност при записването на децата в училище.

За децата са осигурени безплатни транспорт, закуска и учебни пособия. Целта на проекта е да повиши мотивацията на децата редовно да посещават училище, както и да ги подготви за равен старт с техните връстници при постъпването им в първи клас.

Отличиха с "Неофит Рилски" седем педагози от областта

ruo 1806181

Миналата седмица се проведе официалното връчване на почетното отличие „Неофит Рилски”, съобщиха от РУО - Търговище. Общо шест учители и един заместник-директор са наградени за дългогодишна, цялостна и високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование. Наградите бяха връчени лично от началника на РУО – Търговище Елка Станчева, която ги поздрави за тяхната дейност и им пожела много успехи занапред.


Тазгодишните носители на почетното отличие „Неофит Рилски” са Пламен Иванов – заместник-директор на II СУ „Проф. Н. Маринов” – Търговище, Радостина Николова – старши учител по професионална подготовка в ПГ по земеделие в Търговище, Емил Паралюзов – старши учител по изобразително изкуство в IV ОУ „Иван Вазов”, Жулиета Мирчева – старши учител по български език и литература в ОУ „Христо Ботев” – с. Камбурово, Боряна Димитрова – старши учител в начален етап в I НУ „Христо Смирненски” – гр. Омуртаг, Мария Атанасова – учител по английски език в I СУ „Свети Седмочисленици” – гр. Търговище и Емилия Александрова – старши учител в начален етап в I СУ „Свети Седмочисленици” – гр. Търговище.


Ежегодните награди „Неофит Рилски“ се присъждат от Министерството на образованието и науката на изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието. Отличените са номинирани по предложение на учителските колективи.

 

Първокласниците в I ОУ „Христо Ботев“ - с ученически униформи наесен

1ou hb tgС ученически униформи ще пристъпят прага на училището първокласниците от випуск '2018 на I ОУ „Христо Ботев“ в Търговище.


Ученическата униформа ще бъде отличителен белег за нашите възпитаници, ще създаде усещането за единност и принадлежност към училището, убеден е директорът Димитър Алексиев.


Два са утвърдените модела облекла за децата. Единият е ежедневна униформа. Тя се състои от бели трикотажни блузки с якичка и няколко копчета, с къс и дълъг ръкав, гарнирани със светлосиньо.


Официалният модел включва бяла риза с полувталено тъмносиньо елече, в допълнение с вратовръзка за момченцата и фишу за малките госпожици. Официалното облекло ще се облича по празници, поясни Алексиев и допълни, че по дрехите ще присъства емблемата на училището. 


Ученическите облекла вече са в процес на изработка от софийска фирма-производител на детско-юношески официални и спортно-елегантни облекла.


Започваме пилотно с първи клас с надеждата - да срещнем разбиране от страна на родителите и получим тяхната подкрепа, за да въведем ученическата униформа и при по-големите ученици, каза директорът на I ОУ „Христо Ботев“. По думите му, по този начин ще се създаде равнопоставена социална среда и ще се подсили усещането за иденичност към училището, а децата ще се чувстват специални в своята общност.

Проведе се училищен фестивал „Ботев търси талант”

ou 1506181

В Младежкия дом се проведе традиционният училищен фестивал „Ботев търси талант” на Първо основно училище „Христо Ботев”.

Официални гости на събитието бяха областният управител Митко Стайков, кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, заместник-кметът Рая Матева и началникът на Регионалното управление на образованието Елка Станчева.

ou 1506182
На сцената се изявиха участници, избрани на предварителен кастинг. Те зарадваха зрителите в препълнената концертна зала с песенни, танцови и гимнастически изпълнения. 


Традиционният училищен фестивал завърши с официална церемония за връчване на дипломите на випуск 2017/2018 година и получаване на новоучредената награда „Първенец на випуска”.

 

Назначени са директори на 5 училища в област Търговище

DSC00294 696x522

Със заповеди на началника на Регионалното управление на образованието Елка Станчева са назначени директори на 5 училища в област Търговище.

Конкурсът за свободните места бе обявен в средата на април.


Така след писмен изпит и интервю Основно училище "Христо Ботев" - село Вардун ще се ръководи от Нихат Мехмедов Билялов, Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" село Дралфа - от Цветелина Стойнова Дамянова, Основно училище "Христо Ботев" село Камбурово - от Здравка Кръстева Динчева, Основно училище "Любен Каравелов" град Попово - от Светослав Янков Минчев и Професионална гимназия по техника и лека промишленост гр. Попово - от Каролина Димова Христова-Маркова.


До деня на назначаването петимата директори са били временно изпълняващи длъжността директор на съответните училища. Освен тях на конкурса не са се явили други кандидати, поясняват от РУО - Търговище.

 

 

 

Интересна изложба във фоайето на РУО – Търговище

ruo 140618

Изложба с творчество на ученици, участващи в групите по интереси, е подредена във фоайето на РУО – Търговище.


Това е заключителна изложба на 48-те училища, участващи в проект „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности” (Твоят час).

Бяха сформирани 550 групи, 331 от които са за извънкласни дейности по интереси. Те са така подбрани, че да отговарят на интересите, способностите и възрастовата специфика на учениците. Децата и младежите твориха в различни тематични области – наука, техника и технологии, здравно образование и здравословен начин на живот, гражданско образование, предприемачество, програмиране, дигитални умения, креативност и иновативно мислене, изкуства и култура, спорт, поясняват от РУО Търговище.


Извънкласните дейности са свързани с развитието на творческия потенциал на учениците и провокират допълнителен интерес, като не дублират съдържателните характеристики на учебните предмети.
Заниманията по интереси имат за цел да осмислят свободното време на учениците, като направят училищния им живот по-интересен. 

 

 

Обсъдиха разкриването на дуална паралелка в Търговище

2706182

Професионално обучение на ученици в стъкларските холдинги в Търговище и бъдещата им професионална реализация в завода бе целта на работна среща, чийто домакин бе областният управител на област Търговище Митко Стайков. За това информират от пресцентъра на Областната администрация.

На срещата присъстваха представители на централното управление на завода в Република Турция, директорите на Дирекциите „Човешки ресурси” в Търговище, началникът на Регионалното управление на образованието Елка Станчева, Стефан Станчев – началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол” в РУО и директорът на Професионална техническа гимназия „Цар Симеон Велики” Николай Николов.


„Мисля, че тази среща е първата стъпка, чрез която да мотивираме учениците да кандидатстват в дуална форма на обучение и по този начин да се осигурят професионално подготвени кадри за заводите от холдинга в Търговище”, заяви областният управител и подчерта, че съвместната им работа ще бъде полезна относно осигуряването на работна ръка от региона.


Началникът на РУО, директорът на ПТГ и експертите от Дирекция „Образование и обучение” в централното управление на стъкларския холдинг в Турция Орхан Узунер и Дениз Хасанбаш обсъдиха и очертаха план за действие за разкриването на дуална паралелка „Мехатроника” в ПТГ „Цар Симеон Велики” за учебната 2019/2020 година. В тази връзка Елка Станчева ги информира за времевия график на дейностите за реализиране на специалността в професионалната гимназия.


Участниците в срещата обсъдиха още и начините, чрез които да се мотивират учениците да кандидатстват за специалността. Експертите от фирмата увериха, че ще осигурят всички ресурси, необходими за обучението им. Освен това бе договорено още да се изготви образец на заявка и примерен договор, които да бъдат представени пред ръководството на холдинга в Турция.

Откриха обновената сграда на училището в Макариополско

ou 1306181

Вчера официално бе открита обновената сграда на Основно училище „Христо Ботев” в търговищкото село Макариополско.

На събитието присъстваха областният управител Митко Стайков, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, директорът на училището Милчо Манев и жители на селото.

Училището, което е ремонтирано по Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа”, се очаква от следващата учебна година да функционира като обединено училище.


Митко Стайков честити на директора и на жителите на селото обновената сграда и им пожела пълни класни стаи с ученици наесен.

ou 1306182
В двуетажната сграда са ремонтирани всички девет класни стаи, компютърният кабинет, физкултурният салон, библиотеката, игротеката и допълнителните помещения.

Сменени са дограмата и подовите настилки, поставена е нова парна инсталация, стените са освежени, покривът на сградата е ремонтиран.


В училището се обучават общо 82 ученици от селата Буховци, Буйново, Мировец, Пресяк, Пробуда, Алваново и Васил Левски. Прогнозният брой на учениците от I до VIII клас в бъдещото обединено училище за учебната 2018/2019 г. е 96 ученици.

 

 

Учредиха обществен съвет за съгласуване на новите учебни програми

IMG 0041

В периода 25 – 27.06.2018 г. се проведе Национален форум за професионално образование и обучение в сектор „Лека промишленост“, организиран от Националната асоциация на училищата по мода. Домакини бяха Регионално управление на образованието, гр. Търговище и Професионална гимназия по техника и лека промишленост, гр. Попово. В работната среща се включиха директори на професионални гимназии в сектора и представители на бизнеса.


Националният форум бе открит от Митко Стайков – областен управител на област Търговище, който обърна внимание на факта, че предпочитанията и ориентацията към професионалните гимназии се обуславят от бизнеса в даден регион и възможностите за последваща реализация. „Факт е обаче, че има още какво да се прави в тази посока и в национален мащаб, че има още проблеми за решаване, които не са от компетенциите само на образователната система. Решаването им е наложително, за да спре изтичането на млади хора, защото не е тайна, че липсват квалифицирани кадри, което е проблем за работодателите“, допълни областният управител и пожела ползотворна и успешна работа.


Приветствие към гостите поднесе и Елка Станчева – началник на РУО – Търговище, която похвали директорите за постигнатите успехи и качество на професионалното образование и обучение. „Убедена съм, че обмененият опит ще бъде ценен и градивен. Пожелавам Ви здраве и достатъчно търпение, сили и компетентности за осъществяване на високоотговорната Ви мисия – да формирате младото поколение на България“, заяви още тя и изрази увереността си, че всички заедно ще продължат да работят в насока към популяризиране и утвърждаване предимствата на професионалното образование.


През първия ден на работната среща бяха представени учебно – тренировъчните фирми като модел за обучение, възможностите за оборудване с гладачна техника на училищата по мода, софтуер за дизайн на кройки, проект по програма „Еразъм +“ за обмен на добри практики на ПГТЛП – гр. Попово и др. Бе отправено и предложение от Иван Иванов, представител на „ТексТейлърЕкспо” (специализирано международно изложение за текстилна техника и продукти), към всички членове на НАУМ да участват с щанд и ревю на модното изложение в Пловдив през ноември 2018 г.

Важен акцент бе учредяването на Обществен съвет към НАУМ за съгласуване на новите учебни програми и типови учебни планове, в състава на който влизат представители на бизнеса.


С посещение на историческата местност „Ковачевско кале“ и разглеждане базата на ПГТЛП в Попово започна вторият ден на съвещанието. Участниците бяха приветствани от кмета на Община Попово – д-р Людмил Веселинов, който изрази задоволството си от съпътстващите професионалното обучение дейности – състезания и конкурси, и похвали възпитаниците на ПГТЛП за постигнатите успехи. Програмата продължи с посещение на две фирми в гр. Попово, представителите на които приеха предложението да участват в работата на МОН за разработване на новите учебни програми и типови учебни планове.


Националното съвещание бе закрито в сряда от домакините Елка Станчева и Каролина Христова – Маркова, след като бяха очертани следващи дейности по календарния план на НАУМ.

Рисунки на наши деца участват в националната изложба „И животните обичат“

sou2 trg

Нови изяви разширяват партньорството между Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище и фондация „Четири лапи“, информират от гимназията.

Рисунки на малки ученици от търговищкото училище са включени в национална изложба на тема „И животните обичат“ в София.

От днес в продължение на една седмица, гражданите и гостите на столицата ще имат възможността да разгледат в Музея „Земята и хората“ рисунките, които бяха изложени и на Първи юни пред Националния дворец на децата, по време на празника, организиран съвместно от Фондация „Четири лапи“ и НДД.

„Това е голямо признание за Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, в което ученици и учители от началния етап за втора поредна година работиха по проекта „Да научим децата да защитават животните“, сподели Дора Радева от фондация „Четири лапи“.

270 деца са напуснали училище през миналата учебна година

deca kl staq

Към 1.10.2017 г. учебни занятия в област Търговище се водят в 42 общообразователни и специални училища, като учениците в тях са 8.5 хиляди. В сравнение с предходната учебна година броят на училищата намалява с 4. За това информират от Отдел „Статистически изследвания” - Търговище.


В една паралелка в общообразователните и специалните училища се обучават средно по 21 ученици.


През учебната 2016/2017 година 270 ученици от I до VIII клас са напуснали общообразователните и специалните училища.


През 2017 г. основно образование в общообразователните и специалните училища са завършили 1.6 хил., а средно образование - 481 ученици.


Учителите (без директорите и заместник-директорите с преподавателска заетост) в общообразователните и специалните училища през учебната 2017/2018 година са 881.

Професионалното образование и обучение в област Търговище през учебната 2017/2018 година се осъществява в 9 професионални гимназии. Общият брой на учащите в тях е 2.8 хиляди.


В професионалното образование преобладават момчетата, които са 58.4% от общия брой на учениците в тази образователна степен.


През учебната 2017/2018 година учителите  в професионалните училища са 199.


През 2017 г. средно образование в професионалните гимназии в област Търговище с диплома са завършили 418 души. 115 ученици са получили диплома в професионални гимназии за придобиване на втора степен професионална квалификация; 303 ученици са получили диплома в професионални гимназии и паралелки за придобиване на трета степен професионална квалификация в професионалните училища в област Търговище.

 

 

Ученици от Търговище бяха на посещение в Народното събрание

34875714 182234655827598 9196339465449111552 o

По покана на народния представител д-р Венка Стоянова гости на Народното събрание бяха ученици от I СУ „Св. Седмочисленици” – Търговище.


Елитната търговищка гимназия е едно от 20-те училища в България, които участват в програмата „Училища – посланици на Европейския парламент”.


Младежите-посланици на ЕП разгледаха сградата на Народното събрание, запознаха се с неговата история и проследиха в пленарна зала част от парламентарния контрол.

За мен беше удоволствие да бъда домакин на тази среща! Гордея се с отговорните млади посланици на Европа от Търговище, заяви народният представител д-р Стоянова след срещата си с групата гимназисти.


По-късно учениците посетиха и Министерството на външните работи.

Търговище е домакин на Национално съвещание на професионалните гимназии по лека промишленост

2506182

От днес до сряда Търговище е домакин на Национално съвещание на професионалните гимназии по лека промишленост, организирано от Националната асоциация на училищата по мода (НАУМ).

Целта на проявата е да срещне директори на професионални гимназии с представители на бизнеса в региона и да се обменят опит и добри практики между участниците.

Гости на официалното откриване бяха областният управител на област Търговище Митко Стайков, началникът на РУО Елка Станчева и представители на местния бизнес.


„Срещи в подобен формат са изключително важни, защото по този начин всички заедно можем да направим така, че в професионалните гимназии да има специалности, които да са съобразени с нуждите на бизнеса”, заяви областният управител и уточни, че доброто сътрудничество на ниво държава, министерство и областна администрация ще продължи, за да могат важните промени в професионалното образование да се случват. На всички участници в срещата губернаторът пожела ползотворна работа и много успехи.


По време на първия ден бяха представени презентации във връзка с предстоящо изложение на текстилна техника и продукти в Пловдив и особеностите на учебно-тренировъчните фирми като модел за обучение, отворено към нуждите на младите хора. Директорите на професионалните гимназии споделиха добри практики за сътрудничество с бизнеса по региони. Беше представен и филм за ученическия парламент в действие, дело на Теодора Сулева към НАУМ.


Утре програмата на съвещанието продължава изцяло в Попово, където участниците ще изгледат филм за Първата регионална панорама на професионалното образование, ще разгледат базата на Професионалната гимназия по техника и лека промишленост и ще се срещнат с управителите на местни фирми.

Националното съвещание ще бъде закрито в сряда след обсъждане на предстоящи дейности в календарния план на НАУМ.

Екологична приказка разказаха експерти на малчугани в Търговище

dsc00888

По повод Световния ден на околната среда, РИОСВ Шумен проведе две образователни инициативи в Търговище, информираха от екоинспекцията.

Тази година темата на деня е „Да победим замърсяването с пластмаси“.


На малчуганите от Детска градина „Пчелица“ експертите разказаха екологична приказка за разделното събиране и възможностите за преработка на пластмасовите отпадъци. Децата с интерес се включиха в занимателните екоигри.

По-късно експертите участваха в празник на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“. Програмата включваше изпълнение на песни, рецитал и презентация. С екологичните си знания учениците демонстрираха отговорното си отношението към опазването на околната среда и интересни идеи за намаляване вредите от замърсяване с пластмаса.

Покана от Майкрософт – за ученичка и преподавател от Търговище

sou2 trg

Ученичка от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище и нейният преподавател по информатика инж. Венка Петрова са поканени от Министерството на образованието и науката да кандидатстват за лагер, организиран от Майкрософт.

Само 10 момичета и 9 преподаватели в България са получили такава покана, поясняват от гимназията. Лагерът ще се проведе в периода 26-31 август 2018 година в Атина и се нарича „Alice envisions the future – Girls in STEM A.I. Bootcamp“, и ще бъде посветен на изкуствения интелект.

Предложенията са отправени към ученици, които успешно са се представили на олимпиадата по информационни технологии. На националния кръг деветокласничката от Търговище Десимира Димитрова презентира проект „Графика на функция“ в направление „Мултимедийни приложения“. Сега от нея се изисква да изпрати видеоотговор на английски език на 3 въпроса:

Коя тема от наука, технология, инженерство, математика (STEM) я интересува най-много и защо?
Кой проблем или предизвикателство би искала да разреши чрез използването на изкуствен интелект?
Ако е избрана да участва в Alice envisions the future – Girls in STEM A.I. Bootcamp, какво би искала да научи?

Ако Десимира бъде одобрена, Майкрософт ще поеме напълно разходите по пътуването и престоя ѝ.

Три училища в Търговищко стават иновативни

sgrada 1souТри училища в областта са включени в публикувания от МОН списък на иновативните училища в България за учебната 2018/2019 учебна година.


Това са ОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Св. Кл. Охридски“ в Попово и ПървоСУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище.


Иновативните училища са модел на модерното училище, в което учениците ще подобрят образователните резултати и ще повишат критичното мислене и творчество чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми.


За да бъде определено като иновативно, училището трябва да докаже, че чрез въвеждане на иновативни елементи, чрез разработване по нов начин на учебното съдържание, учебните планове и програми повишава качеството на образованието т.е. иновативните училища имат по-голяма свобода при прилагането на нови, съвременни, иновативни методи на преподаване на учебния материал.


През 2017 г. МОН одобри 185 кандидатури на учебни заведения да получат статут на иновативни. Сред тях бяха и две търговищки училища - ОУ „Любен Каравелов” – Попово и Първо средно училище „Свети Седмочисленици“ – Търговище.


За следващата учебна година в списъка, публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН, са включени 294 школа. Иновативните процеси в училищните проекти ще бъдат с продължителност до 4 г. и ще обхващат всички или част от учениците.

Търговище ще бъде домакин на Национално съвещание на професионални гимназии

trg otv09172

От 25 до 27 юни Регионалното управление на образованието в Търговище и Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост (ПГТЛП ) - гр. Попово ще бъдат домакини на Национално съвещание на професионалните гимназии в сектор „Лека промишленост”, което ще срещне директори на професионални гимназии с представители на бизнеса в региона.

Съвещанието се организира по инициатива на Националната асоциация на училищата по мода (НАУМ).


В работната програма е предвидено споделяне на добри практики за сътрудничество с бизнеса, представяне на дуалното обучение, дискусия относно обсъждане на предстоящи дейности по новите учебни програми, запознаване с производствения процес на местни фирми, разглеждане базата на ПГТЛП гр. Попово и т.н. В срещата ще участват представители на Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието в Търговище, НАУМ и представители на бизнеса.


Националното съвещание ще бъде официално открито в понеделник (25.06.2018 г.) в хотелски комплекс „Белият кон и Рай” – гр. Търговище.

 

 

Осем гимназии с шатри на регионалната панорама на професионалното образование

33784892 2198413543517068 1260391396058071040 n

Професионалните гимназии винаги са осигурявали качествени кадри за местния бизнес.


Това заяви Елка Станчева – началник на РУО – Търговище, при откриването на Първата регионална панорама на професионалното образование.

33745832 2198413653517057 2561497999750463488 n
Осем гимназии от региона представят чрез демонстрации професионалните направления, по които обучават своите възпитаници. Техните шатри са разположени пред театъра в областния град. Тук всеки ученик може да получи дипляни и консултация от преподаватели и ученици на съответното школо.


Това събитие е адресирано до учениците, за да направят те своя правилен избор на бъдеща професия, каза още Елка Станчева. 


Гости на проявата бяха представители на областна, общинска администрация и местния бизнес. 

 

Деца с призив за чист училищен двор и през ваканцията

35123471 1879366808776130 571546081356152832 n

По оригинален начин отбелязаха края на учебната година шестокласници от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, съобщават от гимназията.

В последния час по изобразително изкуство те почистиха част от училищния двор, където често провеждаха своите часове, рисувайки различни обекти от заобикалящата ги среда.

Водени от идеята, че природата трябва да се обича и пази, младите художници и музиканти призовават и други ученици да последват примера им.

Със своята инициатива те показаха, че са съпричастни към опазването на околната среда не само по време на кампании и че Второ СУ е наистина еко училище.

„Спортните площадки и тревните площи ще привличат учениците и през лятната ваканция, затова нека се грижим за училищния двор, т. е. за самите нас“ – сподели Диана Ангелова – старши учител по изобразително изкуство.

Регионална панорама представя професионалното образование в Търговищко

tgm 217

Първа регионална панорама на професионалното образование ще се проведе днес в Търговище.


Организатор на събитието е Регионално управление на образованието – Търговище.

В панорамата ще се включат всички професионални гимназии от областта.


Началото е 13,00 часа пред Драматичен театър – Търговище.

 

24°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 52%

Wind: 28.97 km/h

  • 18 Jul 2018 25°C 17°C
  • 19 Jul 2018 21°C 17°C