charovna2017

обновена 10:03 AM EEST, Jun 19, 2019

Търговищкият съд започна лекции с ученици

  • Публикувано в Образование

28336296 2151239568347871 4242564045591521347 o

Вчера беше проведена първата лекция по програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Тя бе с деветокласници от II СУ "Професор Никола Маринов" гр. Търговище, с ръководител Полина Борисова.


На откриването присъстваха председателите на Окръжния и Административния съд в Търговище - съдия Силвия Петрова и съдия Росица Цветкова. 


Първата лекция беше свързана с професиите на съдията, прокурора и следователя. Основен лектор беше съдия Татяна Даскалова от Окръжен съд Търговище, като се включиха и прокурор Васил Ангелов и младши съдия Йоана Вангелова, които обясниха някои специфични белези на отделните професии.

Преди това беше проведена анкета сред учениците, като въпросите в нея целяха да се добие информация какви са представите им за изискванията към тези професии. Много голям интерес предизвикаха магистратските тоги и стаята за задържаните лица.

 

Лекционният курс в образователната програма за новата учебна година ще продължи с още четири срещи с ученици. Предвидено е и провеждането на открит съдебен процес по наказателен казус, в който учениците ще влязат в ролята на прокурори и съдии. Очаква се към програмата де се присъедини и ПТГ "Цар Симеон Велики" гр. Търговище.

Снимка: ТОС