charovna2017

обновена 3:24 PM EET, Mar 22, 2019

Херцогът на Единбург даде лиценз на Първа гимназия за специално обучение

1su 160418

Първо СУ „Св. Седмочисленици“ получи лиценз за независим оператор от Международната награда на херцога на Единбург. Вече трима учители преминаха специално обучение за лидери и ще помагат на възпитаниците на училището да покоряват нови върхове.


Анета Милева, Даниела Стойкова и Мариян Хараланов са лицата на Наградата за единствената институция в Търговище с лиценз за оператор по програмата. Те ще учат младите хора на точна самооценка, ще им показват как да поставят целите си, съобразно собствения си потенциал и талант, така че те да се реални и мотивиращи. Лидерите ще подкрепят, вдъхновяват и насочват младежите по пътя на постигане на целите.

Международната програма е насочена към младите хора като предизвикателство към тях - те да случват нещата, а не да чакат нещата да им се случват. Уникалното при нея е, че младежите сами си поставят цели, без да се конкурират помежду си. Те избират сферата, в която искат да се развиват, както и ментори, които да им помагат.


Претендентите за Наградата имат редица доброволчески дейности, които насърчават откриването и растежа на личността, самоувереността, постоянството, помагат им да поемат отговорност за самите себе си и да служат на своята общност.


Програмата дава добавена стойност на образователния процес, като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните допълнителни дейности.

Успешно завършилите младежи получават сертификати, които могат да използват като кредити при кандидатстване във висше учебно заведение в чуждестранни университети, където доброволчеството и дейностите в полза на обществото се оценяват и се приемат като предимство.