обновена 10:20 AM EEST, Sep 20, 2020

Възпитаници на гимназията по земеделие в Търговище с медали от състезанието „Млад фермер“

55465107 983158258542927 7720630372316217344 n

Наши млади земеделци са седми сред 28 училища от цяла Северна България на Националното състезание „Млад фермер“.

Домакин на регионалната надпревара беше град Долни Дъбник. В продължение на два дни младите земеделци показаха уменията си в областта на фермерството, като се състезаваха в три модула: растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство.

Състезанието се организира от Министерството на образованието и науката с партньорството на Аграрен университет Пловдив. Една от целите му е демонстриране на уменията, които учениците в селскостопанските училища в страната придобиват, както и възможността им да прилагат съвременните технологии в областта на фермерството.

В модул „Животновъдство“ единадесетокласникът от ПГЗ – Търговище Шакин Шакиров показа завидни познания и се класира на второто място.

Зрелостникът Кристиян Жеков в категория „Механизация на селското стопанство“ заслужено е окичи с бронзовия медал.

С грамота за отлично представяне на състезанието в дисциплината „Резитба на овощни дръвчета“ е отличен дванадесетокласникът Йордан Йорданов.

Ръководител на екипа, участвал в надпреварата в Долни Дъбник, е инж. Стела Стефанова.

Отборно нашите момчета заеха седмото място сред 28 професионални училища от цяла Северна България. Много сме горди с техните постижения и пожелаваме успех на Кристиян, който ще ни представи на Националния кръг на състезанието „Млад фермер“ през месец април в гр. Добрич, каза директорът на ПГЗ Димитринка Йорданова.

Двамата зрелостници, възпитаници на гимназията по земеделие в Търговище, имат желание да продължат своето образование – Йордан в Аграрния университет в Пловдив, а Кристиян ще учи за инструктор в Свищов, за да се завърне при нас като преподавател, сподели още Йорданова.