charovna2017

обновена 9:04 AM EET, Feb 26, 2020

Наше момиче - лауреат на олимпиадата по български език

10042019

Дванадесетокласничката Гергана Пейчева от Първо СУ „Св. Седмочисленици” в Търговище е лауреат на Първа награда на Националния кръг на олимпиадата по български език и литература, съобщиха от училището.

Този успех тя постига за втори път, тъй като през миналата учебна година също достигна до националната надпревара и беше сред четиримата най-добри участници.

Състезанието се проведе в гр. Бургас. Сред  явилите се зрелостници, петима са отличени със званието “Лауреат”, а първа в списъка с най-висок успех е Гергана. Тя е работила по темата „Памет, устои и герои в поезията на Никола Вапцаров”.

Писмените работи на участниците са били оценявани от университетски преподаватели и специалисти, като председател на комисията е бил деканът на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенев, а сред членовете е проф. Адриана Дамянова.

Постигнатата най-висока награда осигурява възможност да се счита за положен изпит по български език и литература във всички висши учебни заведения. Така мечтата на Гери да стане юрист е наполовина вече осъществена, поясниха от гимназията.