обновена 3:04 PM EET, Nov 26, 2020

Отборът на Втора гимназия - победител в състезанието по история

IMG 49dd2aa4521637276db51ac7d563e2df V 1024x768

Отборът на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ победи в състезанието по история, посветено на 140 години от приемането на Търновската конституция.

Четирима ученици от профил „Хуманитарен“ се състезаваха с отбора на Първо СУ „Св. Седмочисленици“ Търговище. Отлични знания демонстрираха Димо Русев, Димитър Русев, Михаела Петрова и Станислав Калчев, подготвени от Катя Цветкова – старши учител по история и цивилизация.

В сградата на Славейковото училище ученици от двете най-големи образователни институции в града премериха сили за първия български основен закон, възродил България за нов политически живот, проправил пътя й към модерната европейска държавност. Техните отговори бяха оценявани от авторитетно жури от специалисти: проф. Милко Палангурски от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Магдалена Жечева – директор на Регионалния исторически музей Търговище, и Дияна Петрова – началник отдел в „Държавен архив” Търговище.

Тоня Любенова, доктор на историческите науки, специалист в музея, сподели, че това е първото състезание по история между ученици от две училища, но се надява то да стане традиционно.

Отборът победител получи плакет, индивидуални дипломи и предметни награди. Учениците бяха поздравени от гостите на събитието – Рая Матева – заместник-кмет на Община Търговище, и Панайот Димитров – заместник-управител на Област Търговище.

Снимка: II СУ