обновена 2:45 PM EEST, Sep 25, 2020

Панорама на професионалното образование се проведе в Търговище

o2

Днес в двора на Първо ОУ „Христо Ботев” - Търговище се проведе втората Панорама на професионалното образование в Търговище.

В проявата  се включиха 8 професионални гимназии от областта - пет от Търговище, две от Попово и една от Омуртаг. Проявата се организира от Регионалното управление на образованието в Търговище. Гости бяха областният управител Митко Стайков, кметът на града д-р Дарин Димитров, представители на бизнеса и др.

„С тази панорама всички ние, които сме тук днес, показваме нашето отношение към професионалното образование и Ви уверявам, че ще продължим да работим за осигуряване на още по-качествено образование, защото по този начин подкрепяме не само бъдещето на всеки млад човек, но и бизнеса в намирането на качествени кадри”, каза при откриването началникът на РУО – Търговище Елка Станчева. Тя пожела на учениците да направят правилния избор за бъдещата си професия, защото това ще им гарантира успешна реализация в бъдеще.

5

„Ние сме община, която има нужда от работна ръка. Има фирми, които имат нужда от професионалисти. Когато имате професия, имате сигурна реализация”, заяви кметът д-р Дарин Димитров и пожела на учениците успешно да се ориентират в избора на професия, за да са спокойни за бъдещето си.

По време на проявата екипи от учители и ученици на съответните професионални гимназии рекламираха училището си чрез демонстрации, а директорите запознаха присъстващите седмокласници със спецификата на обучението, което предлагат. За целта училищните екипи бяха разположени на отделни щандове, където кандидат-гимназистите получиха актуална информация за възможностите за реализация по съответните професии.

Целта на панорамата е да се улесни максимално изборът на учениците, завършващи VII клас, и  да се популяризират утвърдените в държавния план-прием професии.

Около 950 са учениците, които тази година завършват седми клас. В държавния план-прием за учебната 2019/2020 година утвърдените паралелки за професионалните гимназии са 26, от които 1 е в дуална форма на обучение.