обновена 2:45 PM EEST, Sep 25, 2020

Ученици от Втора гимназия дискутираха проблема с „превода“ на „Под игото“

  • Публикувано в Образование

2su tgcom 2019 12 10 40005

Десетокласници от Второ СУ ,,Професор Никола Маринов“ отбелязаха 125 години от публикуването на първото самостоятелно издание на романа „Под игото“.

В поредица от часове по литература гимназистите анализираха части от произведението и потърсиха отговор на въпроса ,,Нужно ли е да четем ,,Под игото“ 125 години по-късно?“.

Проведeни бяха дискусии, в които учениците коментираха нашумелия в публичното пространство проблем, свързан с превода на Вазовата творба на съвременен български език. Младежите се запознаха и с Декларацията на Съюза на българските писатели по този повод и изказаха собствени позиции.

Десетокласниците се обединиха около мнението, че първият български роман пренася съвременните хора в литературен свят и историческа епоха, които трябва да познаваме. Според тях, посланията на народния поет са актуални и днес, а езикът обогатява и при внимателен прочит не затруднява тийнейджърите.

За едно голямо междучасие младите художници от паралелката по изобразително изкуство създадоха модерна инсталация, която артистично вплете техните творби и ръкописно изписани цитати от изучаваните части на произведението. Вазовският дух се пренесе в училищния коридор, а атрактивният прочит на десетокласниците бързо успя да улови вниманието на минаващите ученици и учители.

Гимназистите и техният преподавател Славка Георгиева вече имат идеи за бъдещи подобни проекти.