обновена 12:48 PM EEST, Jun 15, 2021

Ботевски възпитаници подаряват надежда за Коледа

  • Публикувано в Образование

79774874 2186370921664521 8335628573381492736 n

I ОУ „Христо Ботев“ стана част от инициативата на Национален клуб ЮНЕСКО България, свързана с Националния ученически конкурс „Запали коледна звезда“.

Целта на благотворителната кампания е да бъде изградено защитено жилище за майки с деца, пострадали от домашни насилие.

Клуб „Земята – наш дом“ с ръководител Царина Куюмджиева, ст. учител по география и икономика, осъществи коледен кулинарен базар „Вкусна изненада за празника“. Каузата бе благотворителна. В унисон със символиката на кампанията, всички участници носеха бели лентички – знак за съпричастност към жените и децата, подложени на домашно насилие. Гости на изявата бяха представители на РУО – Търговище, родители на ботевски възпитаници, ръководството на учебното заведение, преподаватели.

Събитието започна с представяне на коледните традиции по света. Виртуалното пътешествие завърши в България. Родните коледарски обичаи оживяха чрез магията на словото, песните и танците.

Димитър Алексиев, директор на I ОУ „Христо Ботев“, изрази благодарност към участниците в събитието, като подчерта, че да подариш надежда на жени и деца в беда, е най-хуманната мисия. Куюмджиева открои значимата роля на идеята за съпричастност към жертвите на насилие. Тя подчерта, че замисълът и реализацията на благотворителната инициатива е изцяло дело на ученическата общност, подкрепена от родителите, затова дължи огромна благодарност към всички, отзовали се на хуманния призив „Дари надежда!“.

В рамките на коледния базар учениците представиха саморъчно изработени картички и сувенири и различни вкусотии.

Събраните средства ще бъдат дарени за хуманната кауза.