обновена 12:48 PM EEST, Jun 15, 2021

Ученици гостуваха на данъчното в Търговище

  • Публикувано в Образование

IMG 20191220 134030

Офисът на НАП в Търговище се включи в инициатива на Професионална гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов“, подкрепяйки идеята за ефективно и градивно партньорство между държавната администрация и образованието.

Ученици от 12 клас специалност „Митническа и данъчна администрация“,  под ръководството на старши учител Елка Маркова, посетиха местния офис на приходната Агенция, като имаха възможност да съпреживеят един реален работен ден на служителите й. Денят на бъдещите икономисти и млади мениджъри започна в кабинета на директора на офис на НАП Търговище, където Антония Стойчева ги запозна със структурата на Агенцията, естеството на работата, водещите ценности и основни приоритети на администрацията.

    

За да почувстват атмосферата по време на работа, младежите имаха възможност да се запознаят и с многобройните услуги, предлагани от НАП.

   

Някои от тях влязоха в ролята на клиенти, като получиха своя безплатен персонален идентификационен код /ПИК/.  Освен за подаване на подоходната декларация, с ПИК клиентите на НАП могат да ползват и много други услуги, като например да проверят осигурителния си доход, да получат данни за декларираните им пред НАП трудови договори, да разберат колко са непогасените им задължения, да подадат всички видове данъчни и осигурителни декларации,  искане за издаване на документ и други.