обновена 9:38 AM EEST, Jul 2, 2020

Ученици в надпревара за най-добър млад хотелиер, готвач, сервитьор и хлебар-сладкар

  • Публикувано в Образование

pghvt 121922

В ПГТХВТ „Алеко Константинов“ се проведе състезание за най-добър млад сервитьор, готвач, хлебар-сладкар и хотелиер.

В първата категория за определено време участниците трябваше да подготвят нужния инвентар за работа в търговска зала. По време на даденото задание се следеше за сръчността при носенето и сервирането на чинии, прибори и чаши, за начините на сгъване на салфетки и използването на сервитьорската щипка, както и съчетаването на ястията с подходящите напитки. Всички участници демонстрираха умения и качества на професионално ниво. С най-много събрани точки надпреварата спечели единадесетокласничката Едже Мустафова.

В категорията „Най-добър млад готвач“ участваха 14 ученици. Всеки имаше определено работно място и нямаше състезател, който да не завърши своето ястие. Преподавателите следяха хигиената на работното място, външен вид на ястието и вкусови качества. На първо място се класира зрелостникът Стефан Станчев с филе от лаврак, пълнено с крема сирене и доматена салца.

               

За приза „Най-добър млад хлебар-сладкар“ се състезаваха 8 ученици. Те изработиха коледни питки, коледни торти и сладки. Победител в тази категория стана Сияна Славова, ученичка от от XII клас.

               

В категорията „Най-добър млад хотелиер“ състезателите представиха презентации за иновации в туризма, туристически дестинации в България и чужбина и решаваха казусни задачи, изразяващи ситуации в хотелиерството. След успешното представяне журито класира на първо място 18-годишния Янислав Петров.

Всички участници получиха грамоти за участие, а класиралите се на първите три места – и предметни награди. Победителите от всяка категория получават нелеката задача да представят училището на регионалния кръг на състезанието.