обновена 12:48 PM EEST, Sep 24, 2020

Зам. министърът на образованието Таня Михайлова посети две търговищки училища

DSC 0281 Large

Усетих духа на вашето училище.

Така обобщи впечатленията си заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова от II СУ „Проф. Н. Маринов“ в Търговище.

При посещението си в най-голямото училище в областта тя бе придружавана от Маргарита Гатева, държавен експерт в Дирекция „Професионално образование“ в МОН, и Елка Станчева, началник на РУО – Търговище.

Гостите наблюдаваха изработването на стенописа на зрелостниците от профил „Изкуства –Изобразително изкуство“ и за кратко се включиха в процеса по създаването му. Таня Михайлова поздрави бъдещите художници  и им пожела успешна реализация.

Заместник-министърът проведе среща с педагогическата колегия. Присъства и на репетиция на учениците от профил „Изкуства–Музика“, след което наблюдава учебни часове в първи  и втори клас.

Представителите на МОН, в рамките на днешната визита, посетиха и Професионална гимназия по земеделие гр. Търговище. Разгледаха кабинетите по теоретична професионална подготовка и работилниците за практическо обучение. Срещнаха  се и с педагогическия колектив на училището.

Маргарита Гатева проведе задълбочен разговор с колегията. Обсъдени бяха предизвикателствата пред професионалното образование, мотивацията на младите хора за професионално обучение и подготовката на учениците за явяване на изпит за придобиване на професионална квалификация I, II и III степен. Интерес у гостите предизвика наложилата се практика на „изнесени родителски срещи“, която е ефективен способ за връзка с родителите на обучаемите.

На срещата с възпитаниците на училището от VIII и IX клас гостите се запознаха с трудностите и проблемите на учениците. В заключение отбелязаха, че качественото професионално образование в страната е приоритет и възможност за достойна реализация на младите хора.