charovna2017

обновена 5:08 AM EEST, May 24, 2020

55-годишен юбилей отбелязва днес ПТГ "Цар Симеон Велики"

ptg csv

ПТГ "Цар Симеон Велики" в Търговище отбелязва днес своята 55-годишнина.

Началото е поставено през 1965 г., когато със заповед на министъра на народната просвета е открита първата учебна година на новото училище.


На 11.05.1995 г. се състои церемония за даване име на Техникума по механотехника. Всяка година на тази дата се извършва тържествен ритуал за встъпване на всеки нов випуск в дружините на Симеоновото войнство с полагане на клетва в старата българска столица Велики Преслав.


За празника поздрав към учениците и учителите отправя директорът на гимназията Николай Николов. „В този ден училищната история се обвързва с живота на нашите възпитаници, които попълват редиците на Симеоновото войнство – общност, в която са се обрекли близо 5 000 човека в България и над 40 приятели на ПТГ от Франция и Италия“, заяви директорът.

В обръщението си Николов посочва, че училището създава кадри както за България, така и за фирми от Европа и света.

Днешният празник ще бъде по-различен в търговищката техническа гимназия. „На този празник сме разделени, но същевременно заедно. Празник, в който с помощта на новите технологии, да попълним редиците на Симеоновото войнство, спазвайки ритуала за изпълване живота на младите хора със съдържание за общност към училището, в което те са избрали да продължат своето обучение, казва още Николов.

Точно в 10 часа в двора на гимназията бе издигнат националният флаг. Празникът ще продължи с приемане на нвоия випуск в редиците на Симеоновото войнство и водосвет.