обновена 3:59 AM EEST, Jun 17, 2021

Учител от Търговище удостоен с награда „Константин Величков“

IMG 20201127 112210

Началникът на Регионално управление на образованието в Търговище Елка Станчева връчи Грамота „Константин Величков“ на Стойна Кичукова – учител по музика в Трето ОУ „П. Р. Славейков“ гр. Търговище.

Наградата се присъжда от Министерството на образованието и науката за постижения в работата с деца и ученици за преодоляване на проблемно поведение. Призът е учреден през 2005 г. и традиционно се дава по случай Деня на народните будители на учители от различни културно-образователни области и от различни етапи и степени на образование.

„Безспорно учители като Вас са гордост не само за училището, но и за областта. Продължавайте все така да работите с учениците“, заяви Станчева и ѝ пожела много професионални успехи.

Стойна Кичукова завършва музикалното училище в с. Широка Лъка и висше образование в Музикалната академия в гр. Пловдив. Работила е в Норвегия като концертиращ музикант, а от 2004 г. и в САЩ като солист на трио „Toni’s boys“. При завръщането си създава танцова хип-хоп формация „Diva’s crew“, с които печели първо място на международния конкурс „Ритъма в сърцето“. През 2015 г. се премества в гр. Търговище, завършва магистърска степен „Начална педагогика“ в гр. Шумен. От 2016 г. започва работа в III ОУ „Петко Р. Славейков“ гр. Търговище, където създава  вокално-танцово студио „Слънчеви ноти“ по проект „Твоя час“. То успешно се представя на редица престижни конкурси.

В училището Кючукова реализира мащабен музикален проект „Изворът на белоногата“ с 50 ученици  на възраст 11-14 години от IV до VII клас. Обхванатите и ангажирани в проекта са деца от уязвими групи, в риск, ученици със специални образователни  потребности, билингви. Представен е на юбилейното честване на 40-годишнината на училището, включена е и в програмата на Община Търговище по случай 29.01.2020 г.  – Деня на освобождението на Търговище. Музикалният проект получава поощрителна награда в Националния конкурс, посветен на 150 години Българска революция, организиран НК „Васил Левски“.

Стойна Кичукова е и творец. Тя създава мелодии по текст на своите ученици. Нейна песен е химн на IV ОУ „Иван Вазов“ гр. Търговище и е включена в учебник за VI клас.