обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

Ученици от Търговище ще трупат опит в заводите на стъкларския холдинг

167365470 159685869346142 2221787830815154520 n

Близо 300 ученици от дуални паралелки в област Търговище ще развиват професионалните си умения в заводите на стъкларския холдинг в следващите 5 години.

Това стана ясно по време на работна среща, на която присъстваха началникът на РУО – Търговище  Елка Станчева, председателят на „Човешки ресурси“ на един от големите  производители на стъкло в Европа  Шенгюл Арслан, директорите на трите завода в Търговище, както и директорите на две професионални гимназии в града. Поводът за срещата бе подписването на договор за сътрудничество между ПГИИ “Джон Атанасов” гр. Търговище и фирмата.

„С подписването на този договор днес ще имаме възможност да развиваме и ориентираме професионално младите хора“, каза Шенгюл Арслан. Тя изясни, че в срок до 3 месеца ще се създаде протокол, който ще определи цялостната визия на сътрудничеството, ефективната комуникация между участниците и ще се набележат конкретни срокове за изпълнение, за да се постигне качествено обучение и добре подготвени кадри за местния бизнес.

“Началото на дуалната система на обучение в област Търговище бе поставено през учебната 2018/2019 г. в ПГТЛП – Попово. През следващата учебна година дуална паралелка „Мехатроника“ се откри и в ПТГ „Цар Симеон Велики“, благодарение на добрите взаимоотношения със завода. Към момента в училището има вече 2 такива дуални паралелки и още една планирана за следващата учебна година. Изключително ме радва фактът, че добрите взаимоотношения с фирмата продължават да се развиват. Искрено се надявам,  това сътрудничество да продължи и в бъдеще и повече млади хора да имат възможност да формират знания, умения и качества в реална работна среда и това да им помогне да се реализират на пазара на труда“, заяви по време на срещата началникът на РУО – Търговище. Станчева изрази увереност, че добрите взаимоотношения с местния бизнес ще се утвърдят като успешен модел за реализация на младите хора.

С предстоящия Държавен план-прием в област Търговище ще бъдат утвърдени 36 паралелки. Включват се 8 специалности с дуална система на обучение, които са с 5 повече от учебната 2020/2021 г.