обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

Ученици от три търговищки гимназии ще стажуват в мебелна фирма

IMG 20210414 110213 

Ученици от три професионални гимназии в Търговищко ще стажуват в една от най-големите компании в България за производство на мека мебел. 

Това става възможно след като днес бяха подписани договори за партньорство с производителя. На работната среща присъстваха началникът на РУО – Търговище  Елка Станчева, директорите на ПГЗ гр. Търговище –  Бойка Казакова, на ПГИИ „Джон Атанасов“ гр. Търговище –  Георги Николов и на ПГСС „Никола Пушкаров“ гр. Попово – Теменуга Тодорова, както и Илко Илиев – собственик на фирмата за мебели.


„Всички знаем, че през последните години дуалната система се утвърди като успешна форма на обучение в България. Аз изключително се радвам, че това се случва и в област Търговище. Тази учебна година имаме 3 специалности, които са в дуална форма. За следващата учебна година сме планирали осем. Целта, която си поставихме от РУО, е да насочим учениците от областта към такива професионални паралелки, за да могат след това те да се реализират успешно на пазара на труда“, заяви по време на работната среща началникът на РУО.

Станчева увери присъстващите във взаимните ползи както за бизнеса, така и за образователната система. „Надявам се това да се превърне в един успешен модел за реализация на младите хора“, допълни още тя.


Съгласно подписаните договори бъдещите осмокласници от общо 3 специалности ще стажуват в мебелната фирма. Това са специалностите „Производство на тапицирани изделия“ в ПГЗ гр. Търговище, „Икономическа информатика“ в ПГИИ „Джон Атанасов“ гр. Търговище и „Мебелно производство“ в ПГСС „Н. Пушкаров“ гр. Попово.


На срещата стана ясно още, че по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“ трите училища ще получат финансиране за изграждане и оборудване на специализирани кабинети за практика, за закупуване на учебна литература и работно облекло за учениците.