обновена 3:15 PM EET, Dec 7, 2023

Лекция за агресията в училище

  • Публикувано в Образование

371368364 1797876810648679 6061344573160040868 n

Прокурорът от Окръжна прокуратура – Търговище Мартин Александров изнесе лекция за детското насилие и агресията в училище пред деветокласници в Първо СУ „Св. Седмочисленици“.

За това информират от пресцентъра на Окръжния съд в Търговище.

Магистратът очерта формите на насилие, дефинирани в Закона за крила на детето, и акцентира върху тормоза, като системно повтарящи се действия, насочени да повлияят отрицателно на отсрещната страна.

Прокурор Александров обясни разликата в носенето на наказателна отговорност в различните възрастови групи и обърна внимание на нормативната уредба, регламентираща мерките и начините на прилагането им при противоправно поведение на лицата.

Разказа и за случаи от своята практика – от най-дребни простъпки до заловен и осъден за убийство непълнолетен извършител. Даде примери на подрастващите как възрастни могат да ги въвлекат в извършване на противоправни действия.

19 ноември се отбелязва като Световен ден за борба с насилието над деца. Насилието над деца е изключително сериозен проблем, значимостта на който се определя както от неговото разпространение, така и от тежките последици, които може да окаже върху детското развитие. Неоспоримо право на всяко дете е да израсне в спокойна и здравословна среда, в която да няма насилие. Според анализ на Агенцията за закрила на детето всяко трето дете в България е жертва на физическо насилие, а всяко осмо – на сексуално. Усилията трябва да бъдат насочени към превенцията, която включва висока информираност на родителите за правилното възпитание на децата, а в процеса активно да участват както семейството, така и училището и обществото като цяло.

На 20 ноември пък се отбелязва Световния ден на детето. През 1989 г. на днешния ден се приема Конвенцията на ООН за правата на детето - най-широко ратифицираният договор за правата на човека в историята.