charovna2017

обновена 9:32 AM EEST, Jul 26, 2017

Общество и право

Общество и право

Регистрираната безработица в областта намалява за пореден месец

tgm 517

През юни постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 397 (като темп броят им е колкото и през същия месец на м.г. - с 6 повече). Започналите работа безработни без квалификация са 177, с работническа професия - 128, а специалистите със средно специално и висше образование - 92. Повече от половината от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 100. Заетост е осигурена на 69 продължително безработни, както и на 11 безработни с намалена трудоспособност от областта.
Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 225 безработни. С посредничеството на бюрата други 48 безработни от областта са наети по програми е мерки за заетост през юни.
Общо обявените през юни свободни работни места от работодатели на територията на област Търговище са 457 (това е със 145 места повече отколкото през същия месец на м.г.).
През месеца търсенето на работна сила в реалната икономика се изразява в заявените общо 269 места в бюрата по труда. Те са предимно от частния сектор и в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от административните и спомагателните дейности (70), преработващата промишленост (53), строителството (39), търговията (26), хотелиерството и ресторантьорството (18) и др.
По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през юни са заявени 186 работни места – предимно по схеми по ОПРЧР. За 2 места се търсят работници по насърчителните мерки на ЗНЗ.
Към края на юни в трите бюра по труда в област Търговище – Търговище, Попово и Омуртаг, регистрираните безработни са 6617. Техният брой намалява със 150 в сравнение с края на май. Като търсещи работа лица са регистрирани и 16 заети, 7 учащи и 7 пенсионери.
Равнището на безработица за област Търговище, е 13,5%, при 13,8% през предходния месец. /В сравнение с юни 2016 г. равнището на безработица е по-ниско с 1,1 процентни пункта./ На база административната статистика на Агенцията по заетостта равнището на регистрираната безработица за страната за юни 2017 г. е 6,8 на сто, изчислено като дял на регистрираните в бюрата по труда безработни лица към икономически активните лица на 15–64 години, установени при Преброяване 2011 г.
• По общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Антоново - 34,6% /675 безработни лица/, следват общините Опака – 27,3% /652/, Омуртаг – 22,9% /1768/, Попово - 12,4% /1428/, и най-ниско в община Търговище - 8,2% /2094/.
Продължително безработните лица (с престой на борсата над 1 година) към края на юни са 3835 (58,0%) от всички регистрирани безработни в областта. Две трети от тях са без специалност, а тези с основно и по-ниско образование са 65%.
По професионален признак регистрираните безработни са: без специалност – 62%, с работнически професии – 27%, специалисти – 11%.
Според образованието от общия брой регистрирани безработни в областта преобладават тези с основно и по-ниско образование, които съставляват 57%, хората със средно образование са 38%, а висшистите – 5%.
Разпределението по възрастови групи показва, че най-голям се запазва относителният дял на безработните над 50 години – 53% от всички регистрирани, тези от 30 до 49 години са 37%, а младежите до 29 години – 10%.
От общо регистрираните лицата с намалена работоспособност са 407.

В Стража набират средства за довършване на православния храм

sc 2007171

Живеещите в Стража, Търговищко са преселници от Западните покрайнини, Тракия и Македония, Добруджа и Търновския край. В това Търговищко село животът тече задружно и спокойно, но и с болката, че си нямат дом, в който да се помолят. С тъга в сърцето Петранка Ангелова, която от години се е върнала да живее в бащината си къща, ни сподели, че тукашните си нямат място, където свещ да запалят – било на празник или за помен.

sc 2007172
В редакцията на „Търговищки НОВИНИ” я довела, както самата тя казва - вярата в Бога! Както на нея й е помогнато, за да оздравее, така и църковният храм в Стража ще намери спомоществователи - благодетели, за да се довърши това христолюбиво дело.
През 1929-1930 година, когато селото се разраства, с общи усилия, отделяйки от залъка си, но уповавайки се на вярата, новодомците съграждат на това място малкият църковен дом. Днес неговите врати са затворени, защото сградата е опасна, а пари за ремонта трудно се набират.


Кака Петранка ни разказа и за преданията и премеждията на вярващите в този край. Легендата разказва за възрастна жена, която е имала видение. В няколко дни, там където и сега се намира рушащият се храм, тя виждала привечер огън. На третата вечер видението било съпроводено с глас, който се обръща към нея с думите: „Това място е свещено! Тук трябва да построите църква!”. На свой ред тя споделя изживяното, а неин близък, който бил каменоделец, издялал малък кръст, с който да бъде обозначено мястото. И днес християнският символ може да се види в двора на храма в Стража.


Вярата има своите корени по тези места, за което свидетелства и курбанът, който от 1914 година /когато е голямото наводнение, с много поражения и жертви/ тукашните миряни дават. Всяка година на Спасовден – 13 юни, се прави молебен за берекет на полето и здраве в домовете. И тази година традицията е спазена, а селото опазено от градушките и бурите, от които пострадаха съседните села, убедена е тя.


Вярващите хора в селото са много, сред тях е Радостина Александрова. Тя е и сред инициаторите за обновяването на храма Божий. Изготвя се проект, набират се средства от създаденото сдружение за неговото възраждане. По документи ремонтът е разчетен на 68 хил. лв. Основата е положена, а част от парите са събрани и през 2015 година започва градежът. Строителството напредва,но събраната сума бързо се изчерпва. В следващата 2016 година, както и през настоящата, строителните дейности така и не започват, поради липса на пари.

Необходими са още 34 хил. лв., за да бъде завършен строежът, като в тези пари не влиза довършването на олтара и изографисването му.
В търсене на съдействие жителите на Стража се обръщат и към общинската администрация. Със съдействието на зам.-кмета Емине Якубова църковното настоятелство пише и до Бюрото по вероизповедания, но оттам отговор на тяхната молба все още няма.


Повечето жители на Стража са пенсионери, със скромни възможности, разказа ни още кака Петранка, а при големите фирми често им затварят вратата, с отказ. За това и Църковното настоятелство на Стража се обръща с молба за помощ в това всенародно и богоугодно дело - с вяра, че с общи усилия ще се въздигне това свято място.

Това е набирателната сметка, която декларира Църковното настоятелство в Стража. Всеки лев, дарен от вас, е в полза на богоугодното дело.


Църковното настоятелство с. Стража
IBAN: BG73STSA93000005419330
BIC STSABGSF

ТЕКСТ И СНИМКИ: ВЕСТНИК "ТЪРГОВИЩКИ НОВИНИ"

Положиха „първа копка” за изграждането на „пробива Катрафилов”, Митко Стайков присъства на церемонията

pk 2507171

На специална церемония днес бе положено началото на реконструкцията на „пробива Катрафилов“.


На нея присъстваха народният представител от ГЕРБ Венка Стоянова, областният управител Митко Стайков, кметът д-р Дарин Димитров, секретарят на Общината Христалина Халачева, председателят на общинския съвет Хатидже Алиева, общински съветници и служители на местната администрация.

pk 2507172
По време на церемонията водосвет отслужи ставрофорен иконом Славчо Проданов.


Изграждането на свързващото трасе между централната част с кварталите „Запад” 1 и 2 стана възможно с целева субсидия от държавния бюджет в размер на 1,5 млн. лв. Реализирането на проекта е чакано от търговищенци повече от 20 години.


Изпълнител на строителните работи е „Пътинженерингстрой-Т” ЕАД, строителният надзор ще бъде извършен от „Си Ви Ем - Консулт”, а авторският от „Пецински” ЕООД.


Новата свързваща улица ще бъде факт до края на годината.

Прсцентър Областна управа Търговище

Райони без вода в четвъртък - 20 юли

voda cheshma hlor

Поради отстраняване на авария, е преустановено водоподаването до 14,00 часа днес в района с граници - ул.Бр.Миладинови, ул.Х.Димитър, ул.В.Търново и бул.М.Андрей, информират от ВиК Търговище.

Засякоха в Търговище издирван в Швеция автомобил

kat tgsgrada15На 24.07.2017 г. около 14 ч. в сектор “Пътна полиция“ на ОД МВР-Търговище при опит да бъде регистриран лек автомобил „Рено Лагуна“ е установено, че автомобилът е обявен за издирване от властите на Кралство Швеция с шенгенски идентификатор.

За случая е уведомена Дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество“-МВР.

Пресцентър МВР Търговище

 

Заловиха крадец, тарашил мазета в Търговище

sgrada rdvr

На 19.07.2017 г. след проведени полицейски действия в РУ Търговище се установи, че криминално проявеният Ш.И.(34г.) от гр. Търговище е извършител на следните престъпления:


- на 15.07.2017 г. в гр. Търговище на ул."Палаузов", чрез взломяване на катинарите на вратите на две избени помещения е проникнал в тях и е извършил кражба на различни по вид вещи;

- за времето от 01.07.2017 г. до 18.07.2017 г. в гр. Търговище на ул."Христо Ботев" е проникнал чрез взломяване на катинар на врата на избено помещение и е извършил кражбата на акумулаторна батерия "Монбат";


- за времето от 11.07.2017 г. до 18.07.2017 г. в гр. Търговище на ул."Антим І" е проникнал чрез взломяване на катинар на врата на избено помещение и е извършил кражба на различни по вид водопроводни части;


- за времето от 11.07.2017 г. до 18.07.2017 г. в гр. Търговище на ул."Антим І" е проникнал чрез взломяване на катинар на врата на избено помещение и е извършил кражба на различни по вид водопроводни части, медни тръби и проводници;


- за времето от 01.07.2017 г. до 19.07.2017 г. в гр. Търговище на ул."Антим І" е проникнал чрез взломяване на катинар на врата в избено помещение и е извършил кражба на различни по вид метални профили и винкели. 

Пресцентър МВР Търговище

2000 лева даде 55-годишна от Търговище на ало-измамници

levove cross

На 24.07.2017 г. в РУ-Търговище е получен сигнал за това, че на същия ден за времето от 10 до 11,30 ч. неизвестен извършител след проведен разговор по стационарния телефон  с 55-годишна жена от  гр. Търговище я е въвел в заблуждение под предлог, че е необходимо да окаже съдействие на полицейски служители, провеждащи операция по задържане на извършители на телефонни измами, и й е отнел сумата от 2100 лв. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

Пресцентър МВР Търговище

Райони без вода в сряда - 19 юли

voda cheshma hlor

Поради отстраняване на авария, е преустановено водоподаването до 14,00 часа днес в района на кв.Борово око, а от 11,30 до 16,00 часа - в района на бл.70, 71 в кв. Запад 2 и магазините Техномаркет и Зора, информират от ВиК Търговище.

Арестуваха 30-годишен от Търговище, шофирал след употреба на канабис

policeavtomobil tg1

Образувани са две бързи производства – по чл. 343б, ал. 3 и по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс, по описите на РУ-Търговище и РУ-Омуртаг.

При извършена полицейска проверка на ул. „Паисий“ в гр. Търговище на лек автомобил „Фолксваген Голф“ с търговищка регистрация – собственост и управляван от 30-годишния Т.Й. от същия град, е установено, че той управлява автомобила след употреба на наркотичното вещество канабис, установено по надлежния ред – със специализирано техническо средство. Взета му е кръвна проба за химическо изследване. Т.Й. е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

На 25.07.2017 г. в 03,00 ч на кръстовището на улиците „Враня“ и „Чумерна“ в гр. Омуртаг правоспособният водач С.А., на 44 год., от същия град, управлявал лек автомобил „Волво В-40“с чуждестранна регистрация, след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 1,61 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“. Взета му е кръвна проба за химическо изследване. Задържан е в РУ-Омуртаг на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

Кметът поздрави Сесил Алпер, донесла международно отличие за Търговище

oa 180717

Кметът д-р Дарин Димитров поздрави Сесил Алпер, отличена с втора награда в престижния Международен фестивал на изкуствата „Славянски базар” 2017.

На пресконференция днес бяха представени подробности за участието й в XXVI издание на конкурса в Витебск, Беларус. В нея взе участие музикалният педагог Десислава Станкова и самата Сесил, която разказа за проявата.


Сесил е на 11 години и през последните 3 години вече има спечелени над 20 награди. Самата тя отчита класирането си за участие в „Славянски базар” 2017 като най-голямото си постижение до момента. В конкурса е изпълнила песните "Наше лято" на Лили Иванова и "I will always love you" на Уитни Хюстън, с които печели и второ място, разказа  Станкова.


Д-р Димитров сподели, че наградата е високо признание за таланта и положения труд. Той отличи и работата на Десислава Станкова, която умело развива уменията на възпитаниците си, които получават все по-голямо признание и на международната сцена.


„За Община Търговище бе удоволствие да подкрепи участието, което донесе истинска радост и с полученото отличие. Пожелавам на Сесил да продължи успешното си развитие в музикалната сфера и да прославя родните град и страна”, заяви още той.

Пресцентър Община Търговище

Намаляват посещенията в музеите в региона

sgrada reg muzei trg

Към 31.12.2016 г. в област Търговище функционират 4 музея, регистрирани съгласно Закона за културното наследство.
Движимите културни ценности включени в експозициите на музеите в област Търговище са част от националното ни богатство и формират музеен фонд, който се състои от 82.4 хил. фондови единици. В сравнение с 2015 г. техният брой намалява с 0.6%. Общата полезна площ на
която са разположени експозициите на музеите в област Търговище е 8 311 квадратни метра.

Това сочат данни на Териториалното статистическо бюро - Североизток, включени в изследване на основните данни за културата в областта през 2016 г.


Посещенията в музеите през 2016 г. са 20.2 хил. и в сравнение с 2015 г. намаляват с 22%. В дните със свободен вход са осъществени 69.6% от посещенията в музеите. В сравнение с 2015 г. посещенията на чужденци в музеите се увеличават с 20.7%, а изнесените беседи - с
9.6%.

Потвърдиха първоначалния арест на нашенеца, обвинен за държане на амфетамини, предназначени за продажба

sud dokladСъстав на Варненския апелативен съд намери за правилно и законосъобразно определение на Окръжен съд – Варна за първоначалния арест на Илиян Илиев, обвиняем по досъдебно производство на Първо РУ-МВР-Варна за притежанието на близо 300 грама амфетамин с цел разпространение. За това информира пресслужбата на АС - Варна.

Съдът остави без уважение жалбата на обвиняемия срещу задържането му под стража.

Илиев е бил задържан на 6 юли тази година на ул. „Пирин“ във Варна при специализирана полицейска операция по линия на наркоразпространението. При претърсване и обиск на автомобила на Илиян органите на реда открили 1000 таблетки амфетамин с тегло 289.11 гр, 27,71 гр. кристално вещество, което се използва като съставка при производството на амфетамин и електронна везна със следи от амфетамин и марихуана.

Претърсено било и жилището на 37-годишния мъж в Търговище. Оттам полицията иззела 6 ампули метамфетамин.

При повторен оглед на автомобила на обвиняемия с куче полицаите открили допълнителни количества таблетки и марихуана.

Въпреки твърдението на защитата, че обвиняемият е наркозависим и намереният амфетамин бил за лична употреба, и този съд намира, че количеството е твърде голямо. Нещо повече. Установените допълнителни веществени доказателства – везната, кристалното вещество и марихуаната обосновават категорично предположението, че Илиев е автор на престъплението, за което е привлечен като обвиняем.

Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва със затвор. Илиев е неосъждан, но има висящо наказателно производство в РП-Смолян за държане на наркотици. Разследването по това дело е приключило и предстои внасяне на обвинителен акт в съда. Тези факти водят и този съд до извода, че ако е на свобода Илиян може да извърши престъпление. Реална е и опасността да се укрие.

Обвиняемият е от Търговище и няма адрес на пребиваване във Варна. Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава първоначалния арест на Илиян Илиев, разследван за притежанието на близо 300 грама амфетамин с цел разпространение е окончателно.

Започва прием на заявления за право на ползване на регистрационни табели по избор

kat tgsgrada15

От сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР Търговище съобщават на гражданите, че от 24.07.2017 г. (понеделник), започва приемането на заявления за право на ползване на регистрационни номера за автомобили по избор от номер 5001 до номер 6000, серия „ВТ“. Номерата са изложени в списък, с който гражданите могат да се запознаят на място, и да направят своя избор чрез подаване на писмено заявление.

Заявленията ще се приемат всеки делничен ден от 9 ч. до 11 ч. и от 13,30 до 15,30 ч. на гише № 4 в сектор „Пътна полиция“ до изчерпване на номерата от списъка или до приключване на серията.

Пресцентър МВР Търговище

Състезание „Лъвски скок“ в памет на Апостола се проведе в Търговище

l 1807171

В чест на 180-годишнината от рождението на Апостола на българската свобода ЦПЛР – Обединен детски комплекс Търговище организира интерактивен кът "Децата за Левски" и състезание по „лъвски скок“.


Увлекателен разказ за живота и делото на Левски, както и малко известни факти за Дякона, пред малчуганите представи краеведът Валентин Княжевич.

l 1807172
В надпреварата по „лъвски скок“ се включи и най-малкият участник – 5-годишният Афет, който живее с родителите си в Германия.

l 1807173Децата показаха завидни умения в състезанието.

Те бяха силно аплодирани и подкрепяни от своите родители и приятели.

Всички заедно си припомниха легендата за „лъвския скок“ на Васил Иванов Кунчев, получил прозвището Левски, заради своята ловкост и храброст.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

l 1807174

Победители в състезанието станаха Симона и Радостин, които скочиха съответно 170 и 172 см. 

Санкционират 7 обекта за нарушаване на общинска наредба

tgm 1317

7 наказателни постановления за незаконно поставени преместваеми обекти в централната градска част са съставени от служителите на Община Търговище през последния месец, информира пресцентърът на местната администрация.
6 от обектите ще бъдат санкционирани с минималната глоба по Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения на територията на община Търговище, която е в размер на 500 лв. Един, собственост на физическо лице, получава глоба от 100 лв.
При осъществения контрол от експерти на отдел „Териториално и селищно устройство” (ТСУ) в Общинска администрация е установено несъответствие с одобрената схема за разполагане на преместваеми обекти или липса на такава, както и разрешение за поставянето им.
Според разпоредбите на Наредбата, всеки търговски обект или заведение, използващ общинска площ, следва да подаде заявление за разрешение за поставяне на преместваеми обекти. То се издава от главния архитект на Общината след одобрение на изработената от проектант схема за разполагането им. Проверките продължават.

ПП ГЕРБ-Търговище почете 180-годишнината от рождението на Васил Левски

gerb 180717

Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Търговище, представители на МГЕРБ, ЖГЕРБ, СГЕРБ и ПГЕРБ почетоха 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Общоградското честване започна с литературната композиция „Нужен си ни днес, Апостоле…“, представена от ученици на II СУ „Проф.Н.Маринов“. Пред барелефа на Левски бяха поднесени венци на признателност от народния представител д-р Венка Стоянова, кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров, областния управител Митко Стайков, институции и граждани.
Проявите, посветени на годишнината от рождението на Васил Левски ще продължат в 10:30 часа с организирания от ЦПЛР-Обединен детски комплекс интерактивен кът ‚Децата на Левски“ и състезание по лъвски скок. В 19 часа ще се състои вечер на Левски с представяне на новата книга на Неда Антонова „Любовта и смъртта на Първия след Бога“.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

Заловиха шофьор с 2.37 промила алкохол до ресторант в Търговище

dregr14uli

На 20.07.2017 г. около 22.20 ч. в гр. Търговище, на паркинга пред ресторант "Борово око", правоспособният водач Д.С.(46г.) от гр. Търговище,  управлява лек автомобил   "Фолксваген Пасат" с търговищка регистрация, собственост на Д.К., след употреба на алкохол с концентрация  2,37 промила, установено по надлежния ред с  техническо средство дрегер "Алкотест 7510".

Образувано е бързо производство.

Пресцентър МВР Търговище

Кучешкият приют в Търговище - отворен за доброволци всеки ден

pk 180717

Търговищенци вече могат да посещават приюта за безстопанствени животни в града всеки ден, а не както беше досега - всяка сряда и всяка втора и последна събота в месеца. За това съобщава екипът на доброволците, полагащи грижи за кучетата в общинския приют.


Четириногите приятели от приюта могат да бъдат посещавани всеки ден, както следва:


- Понеделник: от 15 до 17ч.
- Вторник: от 15 до 17ч.
- Сряда: от 11 до 13ч.
- Четвъртък: от 15 до 17ч.
- Петък: от 15 до 17ч.
- Събота: от 10 до 12ч. /през седмица/
- Неделя: почивен ден

Всички знаете, че доброволческата дейност е неизменна част от живота на всеки един приют, затова се надяваме, че този достъп ще позволи на по-голяма част от вас да се присъединят към нас и да помагат активно в подобряването на условията на живот на кучетата и в промяната на техните съдби към по-добро, споделят доброволците в групата "Осинови куче от общинския приют за безстопанствени кучета - Търговище" във фейсбук.

Снимка: Фейсбук

Стартира нов проект за подкрепа на пострадали от домашно насилие в Търговище

domnasilie vesti15Министерство на труда и социалната политика ще финансира Центъра за социална рехабилитация и интеграция на жертви на домашно насилие в Търговище. Това се случа в рамките на едноименния проект, които се реализира от Сдружение "Асоциация НАЯ" от началото на месец юли. Той ще продължи до края на годината, като през това време социалната услуга за жертви на домашно насилие от общината ще се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд "Социална закрила" към социалното министерство.

"Асоциация НАЯ" е единственият лицензиран доставчик на социална услуга за жертви на домашно насилие в цялата община Търговище. От 2006 година работи „Център за социална рехабилитация и интеграция на жертви на домашно насилие“ и до момента негови клиенти са били 916 човека от област Търговище, от които 609 /66,48%/ от община Търговище, като от тях 359 са жени, 201 са деца и 49 са мъже. Организацията е осигурила процесуално представителство при воденето на 140 дела по Закона за защита от домашното насилие, от които 110 дела /78,57%/ са на клиенти от община Търговище. Тези цифри показват, че в общината има нужда социалната услуга да бъде поддържана и разширявана, за да може повече жертви на домашно насилие да получат професионална подкрепа.", обявиха от организацията.

От там припомниха, че Центърът предоставя безплатни консултации с психолог, социален работник и адвокат, съдействие при подготвяне на документи, контакти с други институции, процесуално представителство в Съда при водене на дела по Закона за защита от домашното насилие. "Необходимо е да продължи предоставянето на социална услуга на пострадалите от домашно насилие в община Търговище, защото през годините създадохме и установихме трайна практика за провеждане на междуинституционални работни срещи с професионалисти от различни институции. Тези партньорства и съвместната работа осигуряват адекватна помощ и подкрепа на пострадалите от домашно насилие и е нужно да продължат да се развиват.", мотивираха се от "Асоциация НАЯ".

Подкрепа за проекта от името на общинската администрация обяви секретарят Христалина Халачева, която изрази задоволство, че създаденото партньорство между местната власт и неправителствената организация, в подкрепа на жертви на домашно насилие, е получила висока оценка и на държавно ниво. Халачева подчерта, че предстои на сесията на Общинския съвет следващия четвъртък да бъде гласувано предложение за разкриването на социална услуга за пострадали от домашно насилие, като държавно делегирана дейност от началото на следващата година.

Като част от междуинституционалните екипи, които работят по случаи на домашно насилие своята подкрепа на Проекта дадоха още Районното управление на Полицията и Дирекция "Социално подпомагане", Отдел "Закрила на детето", доставчици на социални услуги, граждански организации и др.

Основните дейности, които ще се изпълняват до края на годината са предоставяне на социална услуга на жертви на домашно насилие, работа с извършители на домашно насилие и укрепване на междусекторното сътрудничество. Планирани са близо 2 хиляди безплатни консултации на пострадали.

Снимка: vesti.bg

В Търговище се проведе извънредно заседание на Асоциацията по ВиК

ou 170717

Днес се проведе извънредно заседание на Общото събрание на Асоциация по ВиК-Търговище. То бе председателствано от областния управител Митко Стайков, информират от пресцентъра на областната администрация в Търговище.


Беше съгласуван план за стопанисване, експлоатация и поддръжка на активите изготвен от „ВиК“ ООД град Търговище. Прието беше препоръчителният размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията по ВиК за 2018 г. да бъде 15 хил.лв.


В добър тон е преминал разговорът за бъдещето на ВиК Асоциация-Търговище между областния управител и кметовете на Попово - Людмил Веселинов и на Опака - Лютфи Реянов в присъствието на зам . министъра на регионалното развитие Малина Крумова, стана ясно от думите на Митко Стайков. В края на миналата седмица заедно с управителя на водното дружество инж. Явор Миланов те бяха на посещение в МРРБ във връзка с евентуалното консолидиране на двете общини към Асоциацията.


Според Стайков съществува голяма вероятност присъединяването им да стане факт.


„Нашата цел е и петте общини да се консолидират в Асоциацията по ВиК, за да можем да използваме европейско финансиране за подобряване на качеството на услугите и ВиК-инфраструктурата“, поясни областният управител.


На 18.07. предстои заседание на Асоциацията към Област Разград, на което темата също ще бъде разгледана.

19°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 87%

Wind: 6.44 km/h

  • 26 Jul 2017 28°C 15°C
  • 27 Jul 2017 25°C 16°C