charovna2017

обновена 4:01 PM EEST, Apr 24, 2017

Общество и право

Общество и право

Трето престижно отличие от Ротари в Търговище

rt 240417

Ресторантьорът Тодор Янакиев получи едно от най-високите отличия на Ротари Интернешънъл – значка „Пол Харис фелоу”. Тя му бе връчена по време на благоворителен пролетен бал в Търговище от Наско Райфайлов от Ротари клуб – Варна, който преди 16 г. заедно с Константин Дараданов е чартирал местния клуб.

Златната значка и специален сертификат, които получи Янакиев, са високо уважавани символи за значително финансово подпомагане на Ротари фондацията. Притежателите на приз “Пол Харис Фелоу” са допринесли с повече от $ 1000 за годишния програмен фонд Полио Плюс за борба срещу разпространението и възникването на полиомиелита и са дарили безвъзмездни средства за различни хуманитарни и обществени мисии.

„Успешна ротарианска години и постигане на целите“, пожела на клуба Наско Рафайлов. Третият носител на значка „Пол Харис фелоу” в Търговище Тодор Янакиев благодари за признанието и каза, че Ротари – Търговище е най-силната клубна организация, чиито реализирани от нея проекти са изцяло в полза на местната общност.

Поредното начинание на Ротари – Търговище тази година ще е облагородяване на пространството на втория туристически заслон, който беше изграден в началото на местността „Парка“ през 2015 година. Предстои терасовидният участък пред заслона да се реконструира, да се поставят нови пейки и маси, да се залеси. За целта на пролетния ротариански бал бяха събрани 7 400 лв. По традиция на него бяха отличени със статуетка най-големите дарители на вечерта. Класацията води строителният предприемач Тошко Райчев, следван от бизнесдамата Зорница Зашева и дентистите Роси и Светльо Петрови.

82 нарушения в областта при 24-часова операция за контрол на скоростта

policeavtomobil tg1

От 6 часа на 19 април до 6 часа на 20 април 2017 г. в страната бе проведена специализирана полицейска операция за контрол на скоростта, организирана по линия на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция „(TISPOL), под името „24 часа контрол на скоростта“. Основната й цел бе намаляване на пътно-транспортните произшествия, предизвикани от бързото шофиране, което е главна причина за възникване на тежки ПТП с най-голям брой загинали и ранени както в България, така и в другите страни от Европейския съюз. Подобна операция се провежда от TISPOL от 2013 г.

В област Търговище екипите на сектор „Пътна полиция“ следяха основно за спазване на максимално допустимата скорост на движение на МПС в населените места, главните и третокласни пътища, посредством мобилни и стационарна камера. Бе осъществен и контрол за евентуално управление на МПС от водачи, употребили алкохол или упойващи средства, както и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” и винетни стикери за използваните пътища от републиканската мрежа.

По време на операцията в областта ни със стационарна камера са констатирани 71 нарушения на скоростта, а с мобилни камери – 11. Установени са два случая на управление на МПС в населено място със скорост над 50 км/ч. Констатиран е и случай на управление на лек автомобил от 27-годишен водач след употреба на наркотичните вещества метамфетамин и канабис. В хода на акция „24 часа контрол на скоростта“ служителите на сектор „Пътна полиция“ са установили и 49 други нарушения на Закона за движение по пътищата.

По време на провеждането й в област Търговище няма пострадали в пътни инциденти хора. За това време са регистрирани две леки пътно-транспортни произшествия с материални щети по автомобилите.

Пресцентър МВР Търговище

Започва опресняване на уличната маркировка в Търговище

markirovka banqta

Започва поетапно опресняване на уличната маркировка в Търговище. С дейността е ангажирано Общинско предприятие „Социални и охранителни дейности” (СОД).


Тази седмица полагането на маркировката ще стартира в района около Първо СУ „Св. Седмочисленици” и парк „Борово око”, където ще се провежда „Изложение Търговище 2017”.

Работата приоритетно ще продължи по улиците, в близост до детски градини, училища и натоварени кръстовища. Дейностите ще включват опресняване на пешеходните пътеки и хоризонталната маркировка.


Служители на Община Търговище подготвят списък с участъците от пътната мрежа и в населените места в общината, които също се нуждаят от възстановяване и опресняване.
По план тези дейности се изпълняват два пъти в годината, през пролетта и преди началото на учебната година.


Опресняването на маркировката ще се извършва при подходящи метеорологични условия и съобразно пътната безопасност за пешеходци и моторни превозни средства.

 

Заради лоша хигиена затвориха предприятие за производство на козунак в Търговище

babh 210417Българската агенция по безопасност на храните конфискува над 1100 килограма храни по време на Великденските проверки, в това число близо 980 килограма храни от животински произход (агнешко месо, агнешки глави, субпродукти, млечни продукти), които са били без здравна и идентификационна маркировка, 21 килограма риба без етикет и близо 110 килограма храни от неживотински произход (сладкарски изделия, снакс и подправки).

Най-фрапиращите случаи са конфискуваните в село Чокоба, община Сливен 35 заклани агнета (468 килограма), близо 40 килограма агнешки глави и над 80 килограма субпродукти. В това число са и откритите 160 килограма агнешко трупно месо в кланица в град Кочериново, област Кюстендил, което е било повече от произведеното количество по документи. ОДБХ Сливен конфискуваха и над 100 килограма трайни и нетрайни сладкарски изделия.

Инспекторите са затворили и 2 обекта. Единият за лоша хигиена, наличие на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на температурния режим на съхранение на храни, непредставяне на записи по системите за управление на безопасността на храните. Обектът се намира на територията на Област Велико Търново. Вторият затворен обект е предприятие за производство на козунак и се намира в Област Търговище. Областната дирекция по безопасност на храните е спряла експлоатацията му поради лоша хигиена.

Във връзка с официалния празник Великден са извършени общо 3179 извънредни проверки, които са извън плановия контрол. Най-честите нарушения са свързани със сградния фонд и технологично оборудване, неправилно етикетиране, търговия с храни без идентификационна маркировка за произход и изтекъл срок на годност, занижени хигиенни изисквания при производство и търговия с храни, здравни книжки с изтекъл срок на валидност липса на регистрация съгласно действащото законодателство, предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения, както и пропуски при системите за управление безопасността на храните. Вследствие на установените несъответствия са съставени 57 Акта и са направени 161 Предписания. Извънредните проверки ще продължат до Гергьовден.

Пресцентър БАБХ

Търговец на фалшиви парфюми хванаха в Търговище

bitak trg2

На 21.04.2017 г. около 13 часа в района на кооперативния пазар в гр. Търговище при извършена полицейска проверка е установено, че 49-годишният Д.Г. от гр. Горна Оряховица използва за търговска дейност 8 парфюма – имитации на известни търговски марки, без да има съгласието за това на притежателя на авторското право.

Стоките са иззети по надлежния ред. По случая се извършва проверка по чл. 172б от Наказателния кодекс.

Пресцентър МВР Търговище

Над 300 ученици са заловиха на Дунавско хоро в Търговище

dh 210417

Над 300 ученици от I ОУ „Христо Ботев“ се включиха в националната инициатива „80 години Дунавско хоро“ и е по идея на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България като част от кампанията за съхраняване музикалната памет на нацията. 

В рамките на голямото междучасие, в двора на учебното заведение, се изви кръшно хоро, на което се заловиха и учители. Така всички заедно отбелязаха значимата годишнина от създаването на Дунавско право хоро, сътворено през далечната 1937 г. от българския композитор, музикант и диригент Дико Илиев. То е най-популярното хоро на създателя на жанра „хора за духови оркестри“ и по традиция звучи непосредствено след националния химн при посрещане на всяка Нова година.
Изпълнението на ботевци се осъществи под съпровода на Градски духов оркестър - Търговище с диригент Красимира Коларова. Инициативата се открои с мащабност и вълнуващо послание, чрез което младите хора показаха, че желанието за популяризиране на съвременните фолклорни образци трябва да бъде постоянно отношение на почит към корените ни, каза Галина Станчева - гл. учител по български език в училището.

Снимка: Е. Петков

Спипаха крадец, обрал автосервиз в Търговище

7be834edbea1860d3a3d090d583cdd5d

За времето от 17.04.2017 г. до 21.04.2017 г. в гр. Търговище неизвестен извършител е извършил от двора на автосервиз кражба на акумулатор, две джанти за лек автомобил, ресьорен лист, алуминиеви детайли от товарен автомобил и други метални части – собственост на 51-годишен мъж от гр. Търговище.

След проведени в РУ-Търговище оперативно-издирвателни действия е установено, че извършител на деянието е 37-годишният А.М. от гр. Търговище. По случая се извършва проверка.

Пресцентър МВР Търговище

Райони без ток в петък - 21 април

eon22

На 21.04.2017 от 09:00 ч. до 11:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Търговище - ул. "Беласица" № 1, 3, 5; ул. "Пирин" № 2, 6, 7, 10; ул. "Сава Доброплодни" № 2, 4, 6; ул. "Цар Освободител" № 7, 9, 11.


На 21.04.2017 от 13:00 ч. до 15:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Търговище - ул. "Раковски" № 31, 33; ул. "Драгоман" №2, 3 ,4, 5, 7; бул. "Митр. Андрей" № 6, 8, 10, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 28, 30, 32, 36, 42, 46; ул. "Рила" № 2, 3, 5, 7, 9, 11, 13; ул. "Хр. Самсаров" № 1, 2, 3, 4.

Задържаха неправоспособен с 1,25 промила на мотоциклет в Търговище

dregr14uli

Образувано е бързо производство по чл. 343 б, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

На 21.04.2017 г. около 16,20 ч. по бул. „Ал. Стамболийски“ в гр. Търговище неправоспособният водач М.М., на 49 год., от гр. Търговище, управлявал собствения си мотоциклет“Хонда“ с гръцка регистрация след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 1,25 промила, установено по надлежния ред - с техническо средство алкотест „Дрегер“.

Взета му е кръвна проба за химическо изследване. М.М. е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

Община Търговище се включи в националната кампания „Походът на книгите”

oa 200417

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров посрещна днес първокласниците от I ОУ „Христо Ботев”, които му гостуваха в рамките на инициативата „Маратон на четенето”. Тя е част от шестото издание на „Походът на книгите”. Малките гости помолиха д-р Димитров да им чете любими приказки, мотивирайки избора си с посланията, които преживяванията на героите предават на читателите.


Учениците пожелаха да демонстрират уменията си да четат гладко и избраха да изчетат колективно „Приказки за Хитър Петър”, анализирайки творбата и нейния замисъл.
Заедно с децата от училището на кмета гостуваха учителят им Галина Маркова и служители от Регионална библиотека „Петър Стъпов”.
Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите” се организира от асоциация ”Българска книга”. Досега в нея са се включили повече от 10 000 деца от цялата страна.

Бюрото по труда с процедури за кандидатстване на работодатели

trg malka0515Дирекция “Бюро по труда”- Търговище провежда процедури за кандидатстване на работодатели за преференции по програми и насърчителни мерки за заетост и обучение на безработни лица

Дирекция “Бюро по труда”- Търговище уведомява работодателите от община Търговище, че разполага с финансови средства за сключване на договори за ползване на програми и насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) през април 2017 г., както следва:

Мерки за насърчаване на работодателите, които разкриват работни места и наемат:
• безработни младежи до 29 г. възраст (чл. 36, ал.1) - свободни средства – 2537 лв.;
• безработни лица за обучение чрез работа (дуално обучение) чл. 46а от ЗНЗ - свободни средства - 2502 лв.;
• безработни лица с трайно намалена работоспособност на пълно или непълно работно време (чл. 52 от ЗНЗ) - свободни средства - 2641 лв.;
• безработни лица-самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст (чл. 53а от ЗНЗ) - свободни средства - 2661 лв.;
• безработни над 55-годишна възраст (чл.55а от ЗНЗ) - свободни средства - 3244 лв.;
• продължително безработни лица (чл.55в от ЗНЗ) - свободни средства - 2310 лв.;
• за чиракуване (чл 55г) и осигуряване на наставник (чл 55г ал. 4 от ЗНЗ) - свободни средства - 3133 лв.;
• безработни на "зелени работни места" (чл. 55д от ЗНЗ) - свободни средства - 11889лв.;
Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица – субсидира се наемането на продължително безработни лица от:
• работодатели от частния сектор и читалища (Компонент 1) - свободни средства - 4663 лв;
• държавни и общински лечебни заведения, общински училища, общински детски градини, както и предприятия с държавно участие и общински предприятия (Компонент 2) - свободни средства - 6994 лв
Работодателите могат да подават заявки за свободните работни места и необходимите документи в срок от 7 работни дни от публикуване на обявата на 20 април 2017г. (в периода от 20 април до 28 април 2017 г., включително).

Допълнителна информация може да се получи в: Дирекция “Бюро по труда” – Търговище, ул. Ст.Караджа №1, стаи 6, 10 и 13, както и на тел. 0601/ 66773

Пак хванаха младеж, употребил метамфетамин и канабис, да върти волана в Търговище

provkat2 0915Образувано е бързо производство по чл. 343 б, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

На 19.04.2017 г. около 22,45 ч. на път I-4 /София-Варна/, км 223+760 – срещу бензиностанция „Ромпетрол“ край гр. Търговище, при извършена полицейска проверка на лек автомобил „Опел Корса“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от 27-годишния С.Г. от гр. Търговище, е установено, че водачът управлява моторното превозно средство след употреба на наркотичните вещества метамфетамин и канабис, установено по надлежния ред - със специализирано техническо средство.

При извършена проверка е  установено също, че С.Г. държи у себе си суха зелена тревиста маса с тегло около 2 грама,която при извършен наркотест реагира на наркотичното вещество марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс. С.Г. е задържан за срок до 24 часа в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал.1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

Драматичен театър – Търговище с много добра оценка от Министерство на културата

drama teatur trg

Драматичен театър – Търговище се нарежда сред най-добрите театри в страната за 2016 г. Това показват резултатите от извършената комплексна оценка на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства. Тази комплексна оценка се дава от Министерството на културата на базата на резултати, реализирани в рамките на една година.

В общата класация Търговищкият драматичен театър е на девето място със 104 от максимални 150 точки.

„Искам да благодаря на целия екип на театъра за труда, който положихме и успяхме да се доближим до най-добрите в страната и да получим тази висока оценка. Това е много добро признание за нашия труд", каза директорът Петър Петров.

Някои от критериите, по които се осъществява комплексната оценка на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства са:

– Управленска дейност – усвояване на нови практики в управлението; прилагане на нови технологии и използване на модерни дигитални, мултимедийни и др. технически средства при продуцирането и промотирането на спектакли; състояние на трупата; надеждност на техническия екип; качество на взаимоотношения с местните власти;
– Финансова ефективност на продукцията на сценичния институт;
– Художествена политика на сценичния институт по следните критерии: креативност на – художествения избор и качество на продукцията: селекции за национални форуми, номинации и награди; участие в международни форуми и турнета;
– Присъствие на сценичния институт в общността – брой представления; приходи от билети; брой зрители; PR кампании и акции, фен клубове, интернет страница и блогове.

 

Избраха изпълнител за изграждане на пробива "Катрафилов”

ulsk 0117

„Пътинженерингстрой-Т” ЕАД ще бъде изпълнител на реконструкцията на улица „Поп Сава Катрафилов”.

Дружеството спечели обявената от Община Търговище обществена поръчка. В откритата процедура се включиха още две фирми, които бяха отстранени, поради противоречия и несъответствия. Решението не е обжалвано и следва сключването на договор с класирането дружество.


До 12.05.2017г. се приемат оферти и от кандидатите за участие в откритата процедура за избор на строителен надзор на обекта за изграждането на т.нар. „пробив Катрафилов”.
Работата по строителството на обекта за изграждането на директното трасе се очаква да стартира през юли. Новата свързваща улица ще бъде факт до края на годината. Това ще стане след повече от 20 години планиране на дейността и отлагане във времето, поради липсата на финансиране.

През 2016 г. кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров внесе мотивирано искане в Министерския съвет за отпускане на нужните средства. 1,5 млн. лв. бяха преведени по сметките на Община Търговище, за да стартират процедурите и да се направи новата разширена улица.

 

Родственица на Васил Левски гостува в Търговище

sgrada reg muzei trg

През 2017 г. отбелязваме 180-годишнината от рождението на Васил Левски. 
На 26 април /сряда/ 2017 г. по покана на Регионален исторически музей – Търговище в Търговище ще гостува Христина Богданова – потомка, родственица на Васил Левски, пра-правнучка на неговата сестра Яна.

От 15.30 ч. тя ще се срещне с участниците в клубовете „Млад възрожденец”, организирани от Обществен комитет „Васил Левски” в Регионална библиотека „Петър Стъпов”.


От 17.30 ч. в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Аз Васил Лъвский в Карлово роден…”, с която гостува Национален музей „Васил Левски”. Изложбата представя образа на Левски и неговото дело чрез графични творби на български художници.


От 18 ч. в Славейковото училище ще започне срещата с Христина Богданова, родственица на Васил Левски.


Регионален исторически музей – Търговище кани търговищките граждани в Годината на Левски да се върнем към истините и Личността на Апостола, да поговорим за съхранените ценности, за запазеното в семейната хроника.

 

Главният секретар на областна администрация Търговище откри XII Маратон на четенето

ou 190417

Под мотото „Четенето – необходимост и удоволствие“ днес в Търговище започна XII Маратон на четенето. Инициативата откри главният секретар на Областта Тодорка Танева, като стана част от програмата „Известни българи четат на деца“.

Организатор на събитието е Регионална библиотека „Петър Стъпов“, а идеята е да се стимулира интересът на децата към четенето.

В кабинета на областния управител, в който обикновено се провеждат служебни срещи и оперативки, днес звучаха приказни истории, фантастични разкази и стихове за деца. Откъси от любими произведения четоха ученици от Първо ОУ „Христо Ботев“ с класен ръководител Ваня Таскова.

Главният секретар на Областта Тодорка Танева благодари за поканата да участва в маратона и прочете на децата „Спящата красавица“ от Братя Грим.

„Приказките на Братя Грим винаги са били сред любимите ми.Четях ги, когато бях дете, чета ги и днес – на моите внуци. Освен игрите, четенето на книги беше единственото достъпно удоволствие по време на моето детство“ - каза Танева и пожела на децата да прекарват повече време с книгите и по-малко пред компютрите.

Маратонът на четенето в Търговище ще продължи до края на седмицата. Участие в него ще вземат стотици доброволци от училища, детски градини, обществени, културни и образователни институции.

Отличиха победителите в конкурса за най-привлекателно околоблоково пространство

oa 220417

На заключителния празничен концерт за „Седмицата на Земята“, на 21 април 2017 г., бяха обявени тримата победители в конкурса на Община Търговище за най-привлекателно околоблоково пространство.
В приветствието си заместник-кметът Митко Панайотов заяви, че Община Търговище организира конкурса от 2011 г. Негова основна цел е да стимулира създаването на красива градска среда.
Победител в конкурса е околоблоковото пространство на ул. „Паисий“ 5, вх. Б. Димитринка Димитрова влага много усилия за поддръжката на градината, чиято площ успява да увеличава всяка следваща година. Тя има кътове с билки, ароматни, многогодишни, вечнозелени и сезонни растения. В градината са включени и арки, пейки и различни настилки. Някои от тях са направени от рециклирани материали, което е едно от условията в конкурса.
Второто място е за градината в кв. „Запад“ 1, бл. 5, вх. Б, поддържана от Еленка Никова. Трето е класирано околоблоковото пространство в кв. „Запад“ 1, бл. 22, вх. А, за което се грижи Тотка Вълчева.

oa 2204172
Според регламента на конкурса, отличените получиха парични награди от по 200 лв., 150 лв. и 100 лв. Сумите трябва да бъдат използвани за закупуване на материали, които да бъдат вложени в облагородяването на пространствата.
Заместник-кметът поднесе още грамоти за активно участие в Седмицата на Земята на 10 детски градини, 21 училища и 28 пенсионерски клуба от общината.
Концертът се проведе в кафе-театъра на Читалище „Напредък“. В него взеха участие фолклорни и певчески групи от Центъра за подкрепа за личностно развитие – ОДК Търговище.

37% от всички декларации за доходите подадени по електронен път

sgrada nap trg4098 са подадените до момента годишни данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в офиса на НАП в Търговище, като близо 1500 от формулярите са подадени онлайн с електронен подпис или ПИК.
Всяка трета декларация за облагане на доходите е подадена по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Това сочат данните десет дни преди изтичане на крайния срок за предаване на формулярите на НАП – 2 май /30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден/.
От местния офис на приходната агенция предупреждават, че на гражданите избрали последния възможен ден за деклариране на място вероятно ще се наложи да чакат продължително. Вместо това, подаването на данъчните декларации може да стане по-лесно и бързо с безплатния ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. Формулярите могат да бъдат изпратени и по пощата с препоръчано писмо с дата на пощенското клеймо не по-късно от 2 май 2017 г.
Освен да подадат подоходната си декларация, с ПИК клиентите на НАП могат да ползват и много други услуги, като например да проверят осигурителния си доход, да получат информация за сумите преведени към фонда им за втора пенсия, да получат данни за декларираните им пред НАП трудови договори, да разберат колко са непогасените им задължения, да подадат всички видове данъчни и осигурителни декларации, както или искане за издаване на документ.
Повече информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета, както и за това какви услуги предоставя НАП с ПИК, може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

В Тъpгoвищe отбелязаха Световния ден на книгата

kn 2204171

Кaмпaния зa paзмянa нa ĸниги ce пpoвeдe в Tъpгoвищe. Тя бе посветена на Световния ден на книгата, който обелязваме днес.

kn 2204172

Инициaтивaтa пpeмина пoд мoтoтo „Πoдapи ĸнигa, ocтaви пocлaниe oт ceбe cи!“. Тя е нa дeceтoĸлacничĸaта Maя Hиĸoлoвa oт І CУ „Cв.Ceдмoчиcлeници”, а нейни помощници бяха младежите от Ученическия парламент.

kn 2204173На пл. „Ст. Мавродиев“ преди обяд днес те подредиха книги с послания, които размениха с тези – на участвалите в инициативата свои връстници. Hямaше oгpaничeниe в cтилa нa ĸнигитe, гoлeминaтa им, cъдъpжaниeтo или ĸoгa ca издaдeни.


Посрещач беше Четецът - едно от най-новите приложни произведения на Школата за изобразителни изкуства към ЦПЛР – ОДК Търговище. Негови автори са 12-годишните възпитанички на преподавателя Нора Иванова – Дилек, Еви и Александра.

Кметът откри „Седмицата на Земята” в Търговище

km 190417

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров се включи в първото събитие и откри „Седмицата на Земята” в Търговище. Стартовата инициатива беше проведена на 18 април в детска градина №7 „Снежанка”. Представена бе оперетата „Пеперудена цветна магия”. Децата от предучилищна група раздадоха и брошури с информация за опазването на планетата.
10 детски градини и 21 училища от община Търговище ще се включат с различни екологични дейности в „Седмицата на Земята”. Планирани са изложби, инициативи с родители, образователни дискусии, създаване на екокътове, засяване на цветя и дървета. Ще се проведат акции за почистване на училищните пространства и за разделно събиране на хартия за рециклиране. Предвиден е още фотоконкурс „Екорепортер”, разделно събиране на хартия за рециклиране, велопоходи и други спортни събития.
На 21 април, от 17 часа, „Денят на Земята” ще бъде отбелязан с концерт пред Регионалната библиотека „Петър Стъпов”. При лоши метеорологични условия събитието ще се проведе в кафе-театъра на читалище „Напредък”. Тогава ще бъдат наградени и победителите от конкурса на Община Търговище за най-привлекателно околоблоково пространство.

4°C

Targovishte

Clear

Humidity: 79%

Wind: 6.44 km/h

  • 25 Apr 2017 21°C 3°C
  • 26 Apr 2017 22°C 5°C