charovna2017

обновена 11:03 AM EEST, Sep 19, 2018

Общество и право

Общество и право

Деца символично участваха в полицейската операция за пътна безопасност

19081912

В рамките на тазгодишния Европейски ден без загинали на пътя., ученици от пети и шести клас на СУ "Проф. Никола Маринов" в гр. Търговище, водени от заместник-директора на училището Пламен Иванов, символично участваха в 24-часовата специализирана полицейска операция за пътна безопасност"EDWARD" на територията на областта.

При извършваните по метода на широкообхватния контрол проверки на участниците в движението от страна на униформените служители на реда, децата връчваха на водачите флайери с послания за разумно и отговорно шофиране, и им пожелаваха да стигнат успешно до крайната точка на днешната си дестинация.

Детското полицейско управление е един от партньорите на ОД МВР-Търговище в осъществяване на проекта, който се инициира за трета поредна година от Европейската мрежа на службите "Пътна полиция" - TISPOL.

Днес служители на друг от партньорите на областната дирекция в превантивната инициатива - Областен отдел "Автомобилна администрация"-Търговище, също раздаваха листовки със съвети за безопасно пътуване на кандидатите за водачи на МПС, които имаха теоретичен изпит.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОД МВР-ТЪРГОВИЩЕ

Намаляват новопостроените жилищни сгради в региона

trg 0618

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради в област Търговище през второто тримесечие на 2018 г. е 2, а новопостроените жилища в тях са 9, съобщиха от Отдел „Статистически изследвания” - Търговище.

Спрямо второто тримесечие на 2017 г. сградите са с 2 по- малко, а жилищата в тях намаляват с 5.


Преобладават новопостроени жилища с две стаи (88.9%), а тези с три стаи са 11.1%.


От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто тримесечие на 2018 г. със стоманобетонна конструкция са 100.0%.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2018 г. е 1 222 кв. м, като спрямо съответното тримесечие на 2017 г. намалява с 2.6%. Жилищната площ намалява с 44.5% до 425 кв. метра.


Средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава от 89.6 кв. м през второто тримесечие на 2017 г. на 135.8 кв. м през същото тримесечие на 2018 година.

 

 

Защитеното жилище в село Лиляк празнува 10-ия си рожден ден

zj 6

Защитеното жилище за младежи с интелектуални затруднения в село Лиляк празнува днес своя 10-и рожден ден.

zj 2
Тържеството за юбилея бе уважено от кмета д-р Дарин Димитров, заместничката му Емине Якубова и председателя на Общинския съвет Хатидже Алиева, много гости и приятели.


10 години са и малко, и много, но са достатъчни да се гордеем с това, което сме постигнали. Мили момичета и момчета, вие получихте шанса да имате различен живот. Пожелавам на всички ви здраве, късмет и благоденствие, каза в словото си председателят на Сдружение „Закрила, Обич и Вяра" Диана Маринова – инициатор за създаването на Защитеното жилище. Тя изказа благодарност към всички спомоществователи през годините, протегнали ръка на Дома, към Община Търговище, към управителя на социалния дом Антония Маринова, както и към младежката структура на ПП ГЕРБ - Търговище, чиито представители често навестяват и помагат на своите приятели.

zj 1
Припомняме, че Защитеното жилище предоставя алтернативна форма за живот в близка до семейната среда на младежи с интелектуални затруднения. В момента в него живеят 8 души. Те водят самостоятелен и пълноценен начин на живот в приятелска атмосфера, а чрез трудотерапията – изграждат социални и трудови умения и навици.

Преди няколко години тук бяха изградени две оранжерии за целегодишно отглеждане на различни видове зеленчуци. Освен това клиентите на Защитеното жилище изработват различни сувенири, предмети и дървени изделия, украси от дърво, както за градината на къщата, така и за вътрешна украса. Активно участват в панаирното изложение в Търговище, ръчно изработват мартеници, които продават на местния базар в града.

zj 4
Поздравление към домакините отправи градоначалникът д-р Димитров. "Този празник е вълнуващ за всички ни", заяви кметът и изказа благодарност към екипа на Дома за помощта и топлината, с които са обгрижвани тези млади наши съграждани, за проявената човечност и професионализъм в подпомагане интеграцията на потребителите в среда, близка до семейната. Той пожела на младежите да са здрави и все така щастливи в своя дом.

Молебен за здраве на обитателите на Дома отслужи протойерей Бисер Христов.

zj 3
И както се полага на рожден ден – всички гости и приятели на тържеството бяха почерпени с торта.

zj 5

 

 

Над 100 места за работа в Търговище, в Омуртаг още търсят учители

trg otv09172

Повече от 100 са обявените свободни места за работа в Търговище, съобщават от бюрото по труда.


Половината от тях са за шофьори на товарни автомобили /международни превози/. Търсят се още 14 водачи на електрокар, 17 шивачи и 7 кроячи.

За специалисти с висше образование има 8 места – за логопед, кариерен консултант, психолози, търговски представител, диагностик МПС и технолози в шевно производство.


В Омуртаг продължават да набират учители. Обявени са 7 вакантни позиции – за преподавател по английски език, учители в начален етап и в детска градина, както и за пом.възпитател.


Бюрото по труда в Попово е заявило, че има свободни работни места за сервитьори, рецепционисти, горвачи и камериерки за речни круизни кораби в Европа и хотели в Австрия.

Нарушено ще бъде водоподаването в Търговище и част от селата този четвъртък

voda cheshma hlor

На 20.09.2018 г. от 07:00 до 19:00 часа се планира спиране на водата от ПС „Преслав”, поради извършване на планов ремонт на довеждащия водопровод.

За това информират от ВиК - Търговище.


Предвиждат се планови организационни мерки, свързани с поетапно ограничаване на водоснабдяването на обособени части от вътрешната водопроводна мрежа на град Търговище, както и на захранваните с вода от водоснабдителна система „Тича” населени места.


Възстановяването на водоподаването ще се извърши веднага след преустановяването на ремонтните дейности.


Дежурните ни екипи ще работят денонощно по възстановяването на водоподаването на зоните, кварталите, районите и населените места с ограничено водоподаване, уверяват от ВиК.

Дейностите по възстановяването ще се извършват поетапно и в продължение на няколко часа през нощта на 20.09.2018 г. срещу 21.09.2018 г., като се очаква на 21.09.2018 г. след 09:00 часа да се нормализира налягането в цялата вътрешна водопроводна мрежа на града.

На 20.09.2018г. и 21.09.2018г. с. Лиляк, с. Цветница, с. Пайдушко, с. Божурка, с. Братово и с. Стража също ще бъдат с нарушено водоподаване. 

Над 10 хиляди ученици влизат в клас днес в Търговище

21731739 1582611881759264 3252788947776639075 o

Малко над 10 600 ученици ще прекрачат училищния праг днес в Търговищко. Първокласниците са над 830. 


В общинските училища в Търговище в класните стаи ще влязат 4 614 ученици в 228 паралелки. В държавните има записани още 1 132 ученици.


Първокласниците пък наброяват 473 ученици, записани в 25 паралелки.


През новата учебна година ще бъдат формирани общо 53 маломерни паралелки в 12 училища, с недостиг от 256 ученици.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров ще присъства на тържественото откриване на учебната година в І СУ “Свети Седмочисленици”.

 

24-часово засилено присъствие на пътни полицаи в Търговищко в Деня без жертви на пътя

42101559 294125214651708 4340577250228305920 n

Утрешният ден е обявен за Европейски ден без загинали на пътя.


Инициативата „EDWARD” на европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – TISPOL, се провежда за трети път в страните от стария континент. Идеята на инициаторите от TISPOL е на този ден да бъде създадена организация за 24-часов мониторинг на всички произшествия с тежко ранени хора или с фатален край. Тази информация ще бъде предоставяна онлайн на обществеността.

В тази връзка и на територията на област Tърговище ще се проведе специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол, стана яно по време на пресконференция в ОД МВР.


Ще бъде осигурено активно присъствие на пътя за осигуряване безопасността на движението, като в помощ на служителите на „Пътна полиция“ ще се включат и служители на „Териториална полиция“, които имат компетенции да осъществяват контрол по Закона за движение по пътищата, съобщи шефът на КАТ Търговище гл. инсп. Иван Стефанов. От ДАИ – Търговище увериха, че и техен екип ще се включи в инициативата на 19 септември.


За постигане на максимална ефективност от активната контролна дейност ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол, поясни началникът на „Пътна полиция“ и допълни, че през предходните две години в Деня без жертви на пътя в Търговищко не са регистрирани тежки пътни произшествия.


Утре деца от Детско полицейско управление ще раздават на водачите на МПС листовки и дипляни с призив за отговорно и безопасно шофиране, съобщи Пламен Иванов - пом. директор на Втора гимназия, която е сред партньорите на инициативата в Търговище.


За осемте месеца на тази година по пътищата в региона са станали 41 тежки катастрофи с 9 загинали и 40 ранени. За сравнение - през същия период на миналата година в областта са регистрирани 31 тежки ПТП-та с 13 загинали и 35 ранени, стана ясно от анализа, който направи гл. инсп. Иван Стефанов. Той увери, че системният контрол по пътищата на областта ще продължи и занапред.

24 тона отпадъци са събрани до обед в кампанията за почистване

41731739 300726123848237 948266605010223104 o

Над 24 тона отпадъци са събрани до обед в рамките на националната кампания „Да изчистим България заедно“ в Търговище, показват междинните данни. За това информираха от пресцентъра на Общината.


Детските градини и училищата почистват вътрешните си дворове и други набелязани райони. В 10.00 часа 240 ученици и учители от II СУ „Проф. Никола Маринов“ потеглиха в 5 лъча към различни локации, заявени за почистване. Част от децата почистваха междублокови пространства в района на училището, други се отправиха към квартал „Вароша“. Доброволци от II СУ имаше и в парка до бившата механа „Роден кът”, както и в района на ул. „Петлешков“. Учениците от I СУ пък почистват в района на „Борово око“. Останалите училища от общината почистват дворовете си и прилежащите райони. Служители на общинската и областната администрации също се включиха в почистването. Участие в акцията са заявили и пенсионерски клубове, фирми и ведомства. Активно участват и читалищата от общината, като във всички 53 населени места има сформирани групи от доброволци.

41714699 511513159322977 1914142017588297728 n
Дежурни екипи на Община Търговище раздават допълнително чували на заявилите участие доброволци. Заявки се приемат на телефон: 0882 100 612.
Събраните количества отпадъци трябва да се поставят в чували до съдовете за смет, след което за извозването им да се информира Общинското предприятие БКС на телефон: 0601/ 6 22 69.


Кампанията за почистване на Търговище продължава през целия ден.

Търговище първенец в региона по брой доброволци в кампанията „Да изчистим България заедно“

41731739 300726123848237 948266605010223104 o

Инициативата „Да изчистим България заедно“ обедини гражданите, институциите, бизнеса и неправителствените организации през миналия уикенд.


На територията на област Търговище са събрали 149,04 тона отпадъци. Най-големи количества са отчели общините Търговище – 107,74 т, Върбица – 27,36 т, Омуртаг – 20,8 т, Никола Козлево – 16,42 и Велики Преслав -14,26 т, съобщават от екоинспекцията в Шумен.


 Най-много участници в кампанията е имало от общините Търговище – 4 653, Попово – 1 100 и Шумен – 900. Почистени са 664 замърсени обекта.


Събраните отпадъци в кампанията се транспортираха до регионалните депа, отговарящи на нормативните изисквания, поясняват от РИОСВ.

 

БЛИЗО 6 500 ДОБРОВОЛЦИ ОТ ОБЛАСТТА СЕ ВКЛЮЧИХА В ГОЛЯМОТО ЧИСТЕНЕ

1509181

6 446 доброволци от всички общини в област Търговище се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно”, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

Това е най-мащабната доброволческа инициатива у нас, която цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда и да направи България чиста в дългосрочен план.


Областният управител на Търговище Митко Стайков заедно със служители от Областната администрация също се включиха в инициативата. Въоръжени с ръкавици и чували те почистиха парк Юкя в областния град. С общи усилия бяха събрани над 15 чувала с боклук, а участниците в почистването останаха доволни от свършената работа.


„Да изчистим България заедно” се провежда за осма поредна година, като в област Търговище към 10:00 ч. в кампанията са се включили 116 фирми и ведомства, 44 училища и 23 неправителствени организации. Почистват се 20 нерегламентирани сметища в цялата област.


Почистването ще продължи цял ден, затова от Областна администрация Търговище приканват всички желаещи да се включат в инициативата.

РБ "Петър Стъпов" е домакин на международна конференция

a1709186
Конференция на тема „Библиотекарят отблизо – вчера, днес и утре” се провежда от вчера в търговищката библиотека "Петър Стъпов".


Гости на откриването й бяха областният управител Митко Стайков и народният представител Емилия Милкова - дългогодишен директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна.


„Искам да поздравя директора на библиотеката Росица Куцарова, която е неуморима в своето дело да популяризира тази професия. С голямо уважение и респект се обръщам към Вас, особено в днешния ден, който е не само първият учебен ден, но и днес почитаме Вяра, Надежда и Любов”, заяви областният управител по време на форума. На участниците пожела да продължават да работят все така всеотдайно, защото тяхната професия е в услуга на обществото.


По време на срещата бяха дискутирани въпроси като: Що е то библиотекар? Как библиотекарят планира кариерата си? Как съвместява традицията и информационните технологии? и др. Анализирани бяха проблемите и достиженията на професията.


На конференцията, която е с международно участие от Финландия и Румъния, присъства и Маргарита Видиновска. Тя е първият чужденец, който е станал директор на библиотека във Финландия.

Старейшини ГЕРБ бяха гости на конкурса „При баба и какво научих от нея през ваканцията”

 15092018

Представители на Старейшини ГЕРБ – Търговище бяха гости на нетрадиционен, интересен и белязан с ентусиазъм и много детски усмивки конкурс „При баба и какво научих от нея през ваканцията” в с. Съединение, община Търговище, организиран от пенсионерския клуб и Народно читалище „Пробуда-1928”.

В края на лятната ваканция, след игрите на воля и интересните преживявания при баба и дядо, децата демонстрираха какво умеят и какво са научили от тях. Малките участници изпълниха старателно и отговорно задачите, поставени от организаторите - почистиха зеленчуци и приготвиха салати, майсторски украсиха сандвичи, показаха как се прави баница.

С пожелания за спорна и успешна учебна година, гостите от ГЕРБ - народният представител д-р Венка Стоянова, областният клубен ръководител на Старейшини ГЕРБ д-р Никола Найденов и Снежана Петкова, раздадоха награди с ученически пособия и лакомства на малките си приятели.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

Стартира едноседмична специализирана операция в Търговищко

kat110315

От днес на територията на областта стартира едноседмична специализирана операция с цел подобряване безопасността на движението.

Акцията е организирана от ТИСПОЛ/Европейска мрежа на службите на „Пътна полиция“/ и ще продължи до 23.09.2018 г.

Целта на операцията в област Търговище е посредством осъществяван активен контрол на пътното движение да се ограничават предпоставките за пътно-транспортни произшествия и нарушения на Закона за движение по пътищата. Извършваните в сектор „Пътна полиция“ на областната дирекция анализи на пътно-транспортната обстановка в областта сочат като основни причини за инцидентите на пътя управлението на МПС с превишена и с несъобразена скорост, неправилното изпреварване, управлението от неправоспособни водачи или на технически неизправни МПС, както и управлението на МПС след употреба на алкохол или упойващи вещества.

Наред с проверките за евентуална употреба на алкохол или наркотични вещества от водачите, както и за правоспособност, един от основните акценти в едноседмичната акция на „Пътна полиция“ е за използване от водачите по време на управление на мобилни телефони и други устройства/таблети, гледане на телевизия/, които са сериозна предпоставка за отвличане на вниманието им и са теоретична предпоставка за пътни злополуки. По време на проверките ще се следи и за използване на обезопасителни колани от водачи и пътници, на обезопасителни седалки за деца и за наличие на валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

В акцията освен пътни полицаи ще се включат и служители от „Охранителна полиция“ в районните управления в състава на дирекцията, които имат правомощия за осъществяване на дейност по Закона за движение по пътищата. Целта е проверките да обхванат максимален брой МПС.

Пресцентър МВР Търговище

Над 4 500 доброволци заявиха участие в кампанията за почистване на Търговище

tgo 08173

Над 4 500 са организираните участници от община Търговище, които потвърдиха включването си в кампанията „Да изчистим България заедно” на 15 септември.
Доброволците, които подадоха заявки и получиха материали от Община Търговище, са включително и от жилищни сгради, които са създали организация за почистване на районите, в които живеят.


Училищата и детски градини, записали се в кампанията, са 22. Пенсионерските клубове, подали заявки в Общината, са 9. Ангажирани са и 12 читалища. Над 10 са предприятията и териториални администрации, които се включват в инициативата.


Планирани за почистване в съботния ден са дворове и пространства около обществени и жилищни сгради, паркови зони и входни артерии на населените места.
За по-добрата организация на кампанията е необходимо чувалите със събраните отпадъци да се оставят до контейнерите за смет. За извозването им се подава информация на тел. 0601 6 22 69 – Общинско предприятие БКС.


Община Търговище отново призовава всички граждани да бъдем активни и да се включим в почистването на града и селата ни, за да допринесем заедно за по-чистия и приветлив облик на средата, в която живеем.

Тъжна вест! Почина художникът Кирил Батембергски

kircho1На 60-годишна възраст ни напусна големият търговищки художник Кирил Батембергски.


Новината за кончината му потвърдиха от семейството.


Кирил Батембергски е роден на 10 юли 1958 г. в град Исперих.

Завършил е живопис във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" - Велико Търново.

От 1986 г. живее и твори в Търговище.

Член е на Дружеството на художниците в Търговище и на Съюза на българските художници.

 

Талантлив творец, прекрасен учител и истински човек - като такъв ще го помнят всички, докоснали се до личността на Кирил Батембергски.


Погребението ще бъде утре – 18 септември, в 13,00 часа в ритуалната зала на гробищния парк в Търговище.


Изказваме най-искрените си съболезнования на близките му!

Училищата в община Търговище са в готовност за новата учебна година

10623966 328367610677030 3881365336599868442 o

Общинската училищна мрежа е в готовност за стартиране на новата учебна 2018/2019 г. Не се очакват проблеми с обезпечеността на базите. Приключени са планираните дейности по обновяване на класни стаи, ремонти на санитарни възли, подмяна на дограми и други.

За това информират от пресцентъра на Община Търговище.


В ремонти на ІІІ ОУ „П. Р. Славейков“ в Търговище са вложени над 56 000 лв. Там е монтирана нова дограма и са поставени щори, извършено е шпакловане и боядисване на стени. Ремонтирана е системата за видеонаблюдение, която бе повредена по време на бурята през юли 2017 г. Доизградена е и системата за пожароизвестяване. Дейностите са извършени със собствени средства на училището и такива от националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“.


Броят на учениците в ІІІ ОУ е 245. Новата учебна година там ще започнат и 600 ученици от І ОУ „Христо Ботев”, тъй като в момента тече подготовка за процедура за приемателна комисия на сградата на училището, която бе обновена по Оперативна програма „Региони в растеж” за близо 4 млн. лв.


В І СУ „Св. Св. Седмочисленици“ е извършен частичен ремонт на фасадата на училището, пребоядисани са класни стаи, закупени са бойлери за санитарните възли, както и плотове за учебни маси и столове. Инвестирани са над 32 000 лв. от собствения бюджет на училището. Броят на учениците е 1166.

Във ІІ СУ "Проф. Никола Маринов" са освежени класните стаи и кабинети. Ремонтирана е отоплителната инсталация и е закупено ново обзавеждане за класни стаи на 1 етаж. Средствата са в размер на 15 000 лв. от бюджета на училището. Учебният праг там ще прекрачат 1264 деца.

Във ІІ ОУ ”Н. Й. Вапцаров” са подменени изпочупените стъкла на прозорците, а коридорите са боядисани. Ремонтите са извършени със собствени средства на училището в размер на 6600 лв.

Индивидуални шкафчета за учениците са поставени в ІV ОУ ”Иван Вазов”. Там е ремонтирана и ВиК-инсталацията. В училището предстои и ремонт на покрива за 30 000 лв., който е част от капиталовата програма на Общината.


Ремонти бяха извършени и в държавните училища в общината. Най-мащабен бе той в Професионална гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии ”Алеко Константинов“, където бе извършено обновяване на санитарните възли по националната програма “Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище“ за близо 13 000 лв.


В осемте общински училища в селата също са приключили с планираните дейности по обновяване на класни стаи, ремонти на санитарни възли, подмяна на дограми и стъкла и други.


Общо 4614 ученици в 228 паралелки се очаква да влязат в класните стаи в общинските училища в Търговище през новата учебна година. В държавните има записани още 1132 ученици. Първокласниците пък наброяват 473 ученици, записани в 25 паралелки.


През учебната 2018/2019 година ще бъдат формирани общо 53 маломерни паралелки в 12 училища, с недостиг от 256 ученици. Искането за образуването им ще бъде внесено с докладна на сесията на Общинския съвет в края на септември. Поради голямото и непрекъснато движение на учениците в началото на учебната година, броят на паралелките може да претърпи промени.

Снимка: Архив

Успешна нова учебна година пожела кметът на Търговище

DSC02823

На добър час пожела кметът д-р Дарин Димитров на всички ученици, преподаватели и родители на първия учебен ден, при гостуването си на тържественото откриване на новата учебна година в І СУ „Св. Седмочисленици”.

В приветствието си д-р Димитров наблегна на символиката, че тази учебна година започва на 17 септември - празника, посветен на Вяра, Надежда и Любов. „Нека в деня, когато бие първият училищен звънец, си пожелаем да ни води вярата, че българското училище остава средище на просвещението, на напредъка, на обновяването, на бъдещето. Да ни води надеждата, че образованието ни все така е крайъгълен камък, който вграждаме в основата на дома и семействата ни. Нека любовта да изпълва и закриля и вярата, и надеждата ни, защото всичко сътворено с обич е вдъхновение, енергия, и сила“, каза кметът.


Д-р Димитров допълни, че обединявайки всички тези послания с мъдростта на знанието и науката, на просвещението и културата, можем да вървим уверено напред, преодолявайки трудностите и предизвикателствата.


Представители на ръководството на Община Търговище присъстваха на откриването на новата учебна година в училищата в града и населени места в общината. До всички учебни заведения бяха разпратени и поздравителни адреси с пожелание за успешна година. Зам.-кметът Валентин Велчев бе гост в Професионалната гимназия по икономическа информатика, инж. Митко Панайотов в техническата гимназия „Цар Симеон Велики”, а Рая Матева - във ІІ СУ ”Проф. Н. Маринов”. Емине Якубова приветства учениците и учителите в ОУ „Христо Ботев“, село Вардун, а секретарят на Общината Христалина Халачева гостува на празника на І ОУ „Хр. Ботев” и ІІІ ОУ „П.Р. Славейков“. Председателят на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева откри учебната година в ОУ „Отец Паисий“, село Подгорица.

DSC02842
Непосредствено преди началото на новата учебна година, Общинското предприятие „Флора“ монтира фигури на пресичащи ученици - момче и момиче, на кръстовището на улиците „Паисий“ и „Капитан Данаджиев“. Идеята е на дългогодишния директор на общинското предприятие Асен Чакъров. Целта е да се насочи вниманието на водачите да управляват автомобилите си със съобразена скорост и да пазят пресичащите деца, както и всички останали пешеходци.


На откриването на учебната година в много от училищата в общината бе обърнато и специално внимание на благотворителната акция в подкрепа на абитуриента Християн Христов, която подеха преподавателите и съучениците му от II СУ „Проф. Никола Маринов“. Призивът е средствата, предвидени за цветя за първия учебен ден, да бъдат дарени в подкрепа на лечението на Християн. Кутии за дарения има поставени в повечето училища на територията на града, както и в хранителни вериги и заведения.

 

Търговищкият окръжен съд – лидер в прилагането на Закона за европейска заповед за разследване

sgrada okrujen sud trg

На 11.09.2018 година в Окръжен съд - Търговище, в съдебно заседание бяха проведени процесуални действия по новия Закон за европейска заповед за разследване, съобщават от съда.

Делото се води за „източване” на ДДС и в момента е в съдебна фаза. Подсъдимият С.С. е обвинен, че е причинил щета на държавата за около 1 млн. лева. Касае се до сделки за износ на стоки в чужбина.

Много от свидетелите са чужди граждани и снемането на показанията им пред Окръжния съд в Търговище би представлявало голямо затруднение и би забавило много съдебното следствие. Новият закон дава възможност това да се избегне. Възползвайки се от него, съдията-докладчик по делото е отправил искане пред италианските съдилища в градовете Болоня и Неапол да бъдат призовани и разпитани чрез видео-конферентна връзка двама свидетели.

Исканията са уважени и разпитът е насрочен за 11.09.2018 г.

За извършването на връзката е предоставена техника от Висшия съдебен съвет. Разпитът се осъществява в редовно съдебно заседание, в присъствието на всички участващи по делото лица и преводач.

Разпитите се водят от българския съд, а в италианските съдилища присъства съдия, който води заседанието там. Свидетелите се предупреждават за наказателната отговорност, която носят и по българското, и по италианското законодателство. В Неапол присъства и прокурор.

Свидетелите са разпитани и всички действия са осъществени успешно. Делото продължава своя ход, предстоят още разпити , включително чрез нови видео-конферентни връзки със съдилища в други държави.


По данни на администрацията на Висшия съдебен съвет, това е първото подобно искане в страната за предоставяне на техника и осъществяване на процесуални действия чрез видео-конферентна връзка по новия Закон за европейска заповед за разследване. Досега е имало подобни разпити, но те са осъществявани по друг ред, поясняват от ОС Търговище.

Задържаха 26-годишен, седнал зад волана с 2,19 промила в кръвта

rpu trg

Образувано е бързо полицейско производство по чл. 343 б, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

На 16.09.2018 г. около 02,43 ч. при извършена полицейска проверка е установено, че неправоспособният водач Е.М., на 26 год., от с. Баячево, община Търговище, управлявал по ул. „Шейново“ в гр. Търговище собствения си лек автомобил „Мерцедес Ц220“ с търговищка регистрация след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 2,19 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“.

Взета му е кръвна проба за химическо изследване.

Е.М. е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

Заловиха крадците на зайци

sgrada mvr0718

Задържани са трима мъже от две села в община Търговище, за които е установено, че са извършители на кражба на зайци от частен дом в гр. Търговище.

На 13.09.2018 г. след проведени оперaтивно-издирвателни и процесуално-следствени действия в РУ-Търговище е разкрита кражба на различни по вид и тегло зайци - собственост на 68-годишна жена от гр. Търговище.

Деянието е извършено за времето от 23 ч. на 7.09.2018 г. до 6 ч. на 8.09.2018 ч. след проникване в незаключена стопанска постройка към жилище в същия град.

Установени са тримата извършители – 23-годишният Д.М. от с. Ралица, община Търговище, и двама мъже от с. Подгорица, община Търговище – 23-годишният И.И. и 35-годишният М.М. Д.М. и И.И. са задържани в РУ-Търговище за срок до 24 ч. на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, и предстои да им бъде повдигнато обвинение.

Зайците са намерени в добро състояние и вече са върнати на собственичката им. По случая е образувано досъдебно производство.


Пресцентър МВР Търговище

26°C

Targovishte

Sunny

Humidity: 34%

Wind: 11.27 km/h

  • 19 Sep 2018 26°C 11°C
  • 20 Sep 2018 25°C 10°C