charovna2017

обновена 3:51 PM EEST, May 24, 2018

Общество и право

Общество и право

Бляскаво дефиле на абитуриентите в Търговище

df 118

С много настроение и сияещи усмивки абитуриентите на Търговище, досущ като филмови звезди, преминаха по червения килим, разпънат в центъра на града.

Инициaтивaтa e нa Oбщинa Tъpгoвищe, ĸoятo зa втори път opгaнизиpa cпeциaлнoтo изпpaщaнe ĸaтo жecт ĸъм млaдитe xopa нa гpaдa.

df 318

Тази година Търговище изпраща по пътя на зрелостта 430 младежи от 9 училища. Те преминаха по 8-метрова червена пътека нa фoнa нa xyбaвa бългapcĸa мyзиĸa и показаха стил и елегантност пpeд близĸи и пpиятeли, дoшли дa ги пoздpaвят.

 df 418

Cтoтици гpaждaни ce cъбpaxa в центъра на града, зa дa видят бляcъĸa нa пpaзнyвaщитe зpeлocтници и дa им пoжeлaят ycпeшeн cтapт в живoтa.

df 218
За изпращането на Випуск 2018 на площада бяха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, народният представител д-р Венка Стоянова, областният управител Митко Стайков, заместник кметовете Рая Матева, Емине Якубова и инж. Митко Панайотов, секретарят на администрацията Христалина Халачева и началникът на РУО Елка Станчева.

Организират форум за петата годишнина на Общинския фонд „Ин витро“ в Търговище

beb kuvioz20914

Информационен форум „5 ГОДИНИ ОБЩИНСКИ ФОНД ИН ВИТРО – НАДЕЖДА ЗА ПОВЕЧЕ ЖАДУВАНИ ДЕЦА В ТЪРГОВИЩЕ“ ще се проведе на 2 юни.Той се организира от Фондация „Искам бебе“, Областна и общинска администрация – Търговище.


По време на събитието в голямата зала на хотел „Терра Европа“ ще се проведат безплатни консултации със специалисти по асистирана репродукция. Във форума ще вземат участие и представители на Фондация „Искам бебе“.


Ще споделим радостта на семействата, сбъднали мечтата си за рожба, поясняват организаторите.


Припомняме, че чpeз cъдeйcтвиeтo нa фoндa, oт cъздaвaнeтo мy пpeз 2012 г., вeчe ca poдeни 8 дeцa. Πocлeднитe дaнни ca зa poдeнo пpeз aвгycт минaлaтa гoдинa мoмичeнцe.

Форумът е с начало 12,30 часа., а от 11 часа ще се проведе благотворителен базар, организиран от екипа на „Искам бебе“ – Търговище, със средствата от който ще бъде подпомогната двойка от Търговище или региона.


Можете да заявите желание за участие или консултации на тел.: 0889/846956 - НЕВЕНА СТОЯНОВА

 

Славейковото училище с вход свободен на 24 май

sgrada reg muzei trg

От Регионален исторически музей – Търговище съобщават, че на 24 май /четвъртък/ - Ден на българската просвета и култура, от 9.30 до 13.00 ч. ще бъде отворено за посещение с вход свободен Славейковото училище с постоянна експозиция „Възрожденска класна стая" и изложбите:

- От първа ръка търговци. Стари търговски фамилии от Търговище. Регионален исторически музей-Търговище


- Когато електричеството дойде в Търговище. 90 години от светването на първата крушка в града. Регионален исторически музей-Търговище


- МРК „Хан Крум” – индустриалния първенец на Търговище. Регионален исторически музей-Търговище


- Луксът на ХIХ век - Гостуват Регионален исторически музей-Бургас и Регионален исторически музей-Русе


- „Велик е нашият войник".

ВИС „Златни зари“ участва в тържествата за храмовия празник на църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин

32982615 2188600134498409 240148088423972864 n

ВИС „Златни зари“ участва в тържествата за храмовия празник на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин.


Търговищката група за стари градски песни при ОНЧ „Напредък 1864“ беше поканена да се включи в концерта по случай празниците на православния храм в Одрин.


Църквата „Св. св. Константин и Елена“ е построена е през 1869 г. от майстор Константин Казака. Тя е изцяло реставрирана през 2008 г. със средства на българската държава, а през 2010 г. в двора на храма е открит паметник на екзарх Антим I.


По случай храмовия празник в българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин беше отслужена тържествена литургия от български и гръцки свещеници.


ВИС „Златни зари“ с ръководител Събина Георгиева дълго се подготвяше за участието си в Одрин. Пред гостите на тържествата самодейците изпълниха част от песните от своя богат репертоар. Емоционални и артистични търговищките певци внесоха празнично настроение у всички и заслужено получиха покана за участие в други фестивали.

 

 

Непълнолетни момичета счупили стъклата на входна врата на жилищна сграда в Търговище

 rpu trg

Вчера след проведени в РУ-Търговище оперативно-издирвателни действия е установено, че две непълнолетни момичета от гр. Търговище са увредили /счупили/ две панорамни стъкла на алуминиева входна врата на жилищна сграда на ул. „Трети март“ в гр. Търговище – собственост на 66-годишна жена от същия град.

По случая се извършва проверка.

Пресцентър МВР Търговище

Търговище се включи в Националната инициатива „Дни на способностите“

gi 190518

Търговище е сред десетте града, които се включват в Националната инициатива „Дни на способностите“.


Днес пред театъра се събраха младежи и възрастни с интелектуални затруднения, техни близки, професионалисти и граждани, за да подкрепят Националната гражданска инициатива 7000.


Нейната цел е да събере подкрепа за отмяна на запрещението и въвеждане на алтернативата за достоен живот на всеки в България – подкрепеното вземане на решение, чрез приемането на закон, който ще направи тези хора главните герои в техния живот.

gi 1905182

Организаторите от Сдружение „Закрила, Обич и Вяра“ бяха предвидили творчески занимания като рисуване на асфалт и други арт дейности за децата и младежите от Центровете за настаняване от семеен тип и Защитеното жилище в с. Лиляк. Към тях се присъединиха родители, доброволци и съмишленици.

Нашата цел е да покажем многообразните уменията на хората с увреждания, казаха организаторите.


Граждани и хора с увреждания се забавляваха заедно на площада пред театъра, рисувайки, пеейки и танцувайки.

 

 

 

Райони без вода в сряда - 23 май

voda cheshma hlor

Поради отстраняване на авария, ще бъде преустановено водоподаването от 9,00 до 15,00 часа днес в района на промишлената зона /Лира/, ул.Н. Маринов, ул.Ст. Караджа /от ул.Кюстенджа до ул.Н.Маринов/, информират от ВиК - Търговище.

 

Община Търговище с награда за най-активен партньор на РБ „Петър Стъпов“

rb 190518

Община Търговище получи награда за най-активен партньор в дейностите по реализиране на проекти и други инициативи на Регионална библиотека „Петър Стъпов“.

Това се случи на церемония за награждаването на „Най-добър читател“ по случай 24 май и края на Националната библиотечна седмица (14-18 май). Призът е за оказана подкрепа и ползотворно сътрудничество при реализиране на проектните дейности на културната институция.


Почетната грамота бе връчена на кмета д-р Дарин Димитров от директора на библиотеката Росица Куцарова.


Д-р Димитров благодари и изрази удовлетворение от съвместното сътрудничество. „В лицето на Община Търговище библиотеката има верен партньор. Нека съвместните ни инициативи се множат, защото именно в библиотеката, чрез книгите и словото се ражда духовността. Да я пазим и развиваме“, каза д-р Димитров.


На церемонията бяха отличени и участниците в инициативата „Библиотекар за един ден“, които представиха визията си за бъдещото развитие на българските библиотеки.

 

 

Спад в издадените разрешителни за строеж в Търговище

32834807 2185226374835785 9068055711509905408 n

През първото тримесечие на 2018 г. местните администрации на територията на област Търговище са издали разрешителни за строеж на 6 жилищни сгради с 80 жилища в тях и с 4 965 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 9 други сгради с 2 450 кв. м РЗП., информират от Отдел „Статистически изследвания” - Търговище.


Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 45.5%, докато жилищата в тях се увеличават с 56.9%, а общата им разгъната площ - с 14.7%. Издадените разрешителни за строеж на други сгради спадат с 25%, а разгънатата им застроена площ - с 87.3%.


В сравнение с първото тримесечие на 2017 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради намаляват с 33.3%, но жилищата в тях се увеличават със 77.8%, а тяхната РЗП - с 40.2%. Броят на издадените разрешителни за строеж на други видове сгради са по-малко с 43.8%, а разгънатата им застроена площ - със 77.2%

Известни са победителите в конкурса „Гората за децата“

1sou 100315

За седма година РИОСВ - Шумен проведе конкурса „Гората за децата“. В инициативата за най – голямо количество хартия  за рециклиране се включиха 11 групи и 26 класа от  Шуменска и Търговищка област.

Чрез кантарни бележки в РИОСВ Шумен са регистрирани  11 551 кг предадена хартия .

Най активни участници в конкурса бяха учениците от 2  СУ „Никола Маринов“ в Търговище с 14 представители.   Най-голямо количество хартия  са предали учениците от 5б клас на СУ „Йоан Екзарх Български“ в  Шумен с 1 918 кг, следвани от 6 б клас на IX ОУ „Панайот Волов“-  Шумен с 1 780кг.


Организаторите са предвидили всеки клас или група, предал над 100 кг. хартия за рециклиране да получи семена на цветя или фиданки за засаждане. Те ще бъдат раздавани в периода 21-23 май 2018г. на адрес ул. „Съединение“ №71, ет 3, сграда на РИОСВ Шумен.


 Първенците във всяка категория ще бъдат наградени на специална церемония, която ще се проведе на 5 юни 2018г. от 13 ч. в Информационния център на РИОСВ Шумен, когато се отбелязва Световния ден на околната среда. Организаторите са предвидели за  участниците и грамоти. 

Снимка: Архив

350 камиона и автобуса са проверени при акция на TISPOL в Търговищко

put tir17tg

През изминалата седмица в страните-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ (TISPOL), сред които е и Република България, бе проведена операция за контрол над товарните автомобили и автобусите. У нас проверките бяха осъществени съвместно със служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, „Икономическа“ и „Криминална“ полиция. Целта на операцията бе да се обърне внимание на водачите на товарни автомобили и автобуси, както и на техните собственици, че сред основните причини за възникване на тежки произшествия с участието на този вид моторни превозни средства е неспазването на времето за почивка, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари или претоварване.

По време на операцията по пътищата в област Търговище са проверени 284 товарни автомобила и 64 автобуса. Сред констатираните от контролните органи нарушения при управление на товарните автомобили категорично преобладават тези, свързани с неспазване на скоростните режими – 96. 11 са установените случаи на нередовни документи на водачите на товарните автомобили, по 8 – на неизползване по време на управление МПС на предпазни колани и на техническа неизправност на автомобилите, 3 – на нередовни документи на товарните автомобили, 2 – на нарушения, свързани с издадените документи за превоз на товар. В хода на проверките служителите на „Пътна полиция“ са връчили на водачи на МПС 8 електронни фиша/както и на един пътник в МПС/ за допуснати от тях нарушения на скоростните режими. Заради неплатени глоби са отнели свидетелствата за управление на МПС на двама водачи.

При автобусите са установени по 4 случая на неизползване на предпазен колан по време на движение от водачите, както и на нередовни документи, свързани с превозното средство. Установени са 3 случая на управление на автобус с превишена скорост, и по един – на управление на автобус с техническа неизправност и с нередовни документи на водача. Свидетелството за управление на МПС на един водач е било отнето от контролните органи заради неплатени глоби.

 Пресцентър МВР Търговище

 

Общината: Проблемът със събирането на вода до кръговото е временен

32116961 2172736282751461 8031700796137537536 n

Във връзка със сигнали, подадени от граждани за събрано голямо количество вода на моста преди новоизграденото кръгово кръстовище на бул.”Митрополит Андрей”, екипът на проекта от Община Търговище уточнява отново, че обектът все още се работи.

До момента е положен изравнителен пласт асфалт и предстои да се сложи и износващият.


Шахтите там са повдигнати на нивото, на което трябва да бъде износващият и това пречи водата да се изтича в пълния си обем.


Полагането на последния пласт беше отложено, заради възникнал проблем с шахта, която сега се измества от трасето.


Състоянието на улица е временно и проблемът със събирането на вода там ще бъде решен с приключване на дейностите, според технологичните изисквания, увериха от екипа на проекта.

Пресцентър Община Търговище

 

Започва процедура за подбор на кандидати за съдебни заседатели към Окръжен съд Търговище

sgrada sudpalata0215

Общински съвет Търговище обявява процедура за подбор на кандидати за съдебни заседатели към Окръжен съд Търговище за мандат 2019 -2022 г. Определеният от Апелативен съд Варна брой на съдебните заседатели за община Търговище е 18.


Кандидатите трябва да са на възраст от 21 до 68 години и да имат настоящ адрес в община Търговище. Те трябва да имат завършено най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията (условието се установява по служебен ред), както и да не страдат от психични заболявания.


Съдебни заседатели не могат да са лица, съдебни заседатели в друг съд; общински съветници от съдебния район, за който са избрани; участващи в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели; работещи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата на национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който са избрани. Кандидатите трябва да имат предвид, че не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата към Окръжен съд Търговище.


Необходимите документи за участие в процедурата включват подробна автобиография, подписана от кандидата; нотариално заверено копие от диплома за завършено образование; медицинско удостоверение, че лицето не страда от психично заболяване; данни за контакт на две лица, към които Общинският съвет да се обърне за препоръки; мотивационно писмо; писмено съгласие; декларация за липса на обстоятелства по чл. 67, ал. 3 от Закона за съдебната власт; документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.


Документите се подават лично в Центъра за административно обслужване на Общината от 1 до 15 юни 2018 г.


Избрана от Общинския съвет комисия ще разгледа подадените документи и ще допусне до изслушване кандидатите, отговарящи на изискванията. Поне 10 на сто от тях трябва да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности. Списъкът на одобрените лица ще бъде публикуван на интернет страницата на Община Търговище най-малко 14 дни преди датата на изслушването.
След проведеното от Комисията изслушване се съставя доклад за протичането му. Той се представя на Общинския съвет, който следва да определи кандидатите за съдебни заседатели, които предлага за избиране от общото събрание на Апелативен съд Варна.


Подробна информация за условията и необходимите документи за кандидатстване е публикувана в раздел „Общински съвет“ – „Съобщения“ на уебсайта на Общината, както и на информационното табло в Центъра за административно обслужване.

http://targovishte.bg/municipality/file/2018/ObiavlenieSZasedateli.pdf

Алея на занаятите, киноложка изложба и концерти на панаира

6p 1305171

Алея на занаятите, киноложка изложба и вечерни концерти включва панаирната програма на 18 и 19 май.


От днес, 18 май, започват демонстрациите в т. нар. Алея на занаятите в парка „Борово око“.

Участват 20 представители от занаятчийските камари в Търговище, Ловеч, Велико Търново и Пловдив. От Пробуда ще покажат изработване на кукерски маски. Майстор от Търговище ще представи изработване на етнополилеи от бъчви и колела на каруци. Дървени музикални инструменти пък ще изработва майстор от Русе. Ще има още представяне на грънчарство, везба, кожухарство, плъстене, металопластика и ковано желязо и други. Демонстрациите на 18 и 19 май са от 10.00 до 19.00 часа.


На 18 и 19 май ще има и шоу на детската площадка пред художествена галерия „Никола Маринов“. В петък, 18 май, то е с начален час 17.30 часа, а на 19 май – от 10.30 часа.


В събота от 10.00 часа на поляната пред художествената галерия ще се проведе киноложка изложба. Регистрацията е в 8.30 часа. Победителите ще получат пакети с храна и аксесоари за любимците си, както и грамоти и медали. Също в събота, от 11.30 часа, детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче“ ще изнесе концерт на естрада „Борово око“.


По традиция в неделя, 19 май, ще бъде обявено и „Бебе на панаира 2018“. Жребият ще бъде изтеглен в 10.00 часа в художествена галерия „Никола Маринов“. От 11.00 часа на естрада „Борово око“ танцова школа „Рождество Христово“ ще проведе инициативата „Хоро за хората“.


Днес, 18 май, на естрада „Борово око“ ще се състои рок-концертът „Да летим над града“ с участието на Стенли, Фънки, Иво Чалъков и Стефан Попов. Концертът за закриването на 241 традиционен пролетен панаир ще е на 19 май, с участието на Дара и Тони Дачева. Вечерните музикални прояви и в двата дни са с начален час 19.00 часа.


Вечерните концерти и зарята по случай Деня на Търговище, 14 май се осъществиха благодарение на представители на местния бизнес, които подкрепят усилията на Община Търговище да подготви разнообразна и интересна културна програма в панаирната седмица.

 

Магдалена Жечева получи отличието "Златен век" на Министерството на културата

mj 0106160Магдалена Жечева - директор на Регионален исторически музей - Търговище, е сред наградените творци от Министерството на културата за 24 май.


Днес на официална церемония в Национална галерия „Двореца“ министърът на културата Боил Банов връчи годишните награди по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"С връчването на наградите показваме, че ни има, че културата в тази страна е жива и продължава да ражда велики умове и таланти", каза министър Банов по време на церемониятя, цитиран от агенция „Фокус“.


Магдалена Жечева е удостоена с почетен знак "Златен век" - печат на Цар Симеон Велики - златен, грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност по повод 24 май.


Повeчe от 30 гoдини oт живoтa cи Магдалена Жечева e oтдaлa нa тъpгoвищĸия мyзeй, нa ĸoйтo oт 17 гoдини e pъĸoвoдитeл. В интервю за TargovishteBg.com тя сподели, че e cpeд щacтливцитe, paбoтeщи тoвa, ĸoeтo им e пpиcъpцe.

Снимка: Архив

На 15-то място сме в страната по цена на земеделската земя

pole zasqto

През 2017 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Търговище достига 772 лв., което е с 0.8% по-малко в сравнение с 2016 година. Спрямо предходната година през 2017 г. намаление е отчетено в цената на нивите - с 0.8%, информират от Отдел „Статистически изследвания” – Търговище.


Област Търговище е на петнадесето място в страната по цена на земеделската земя през 2017 година.


През 2017 г. най-висока e цената на земеделската земя в община Опака - 986 лв. на декар. След нея са общините Търговище - 851 лв. и Попово - 693 лв. на декар. Най-ниска е цената на земеделската земя в община Омуртаг 563 лв. на декар.


През 2017 г. средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя в област Търговище достига 42 лв., което е с 2.4% повече спрямо 2016 година. Спрямо предходната година увеличението на рентата за нивите е с 2.4%, а на постоянно затревените площи - повече от един път и половина .


Област Търговище е на десето място в страната по цена на рентата за земеделската земя през 2017 година.


През 2017 г. най-висока е цената за един декар наета/арендувана земеделска земя в община Попово - 47 лева. След нея са общините Опака - 43 лв., Търговище - 38 лв. и Омуртаг – 33 лв. на декар. Най-ниска е рентата на земеделската земя в община Антоново - 26 лв. на декар.

Над 80 свободни места за работа в Търговище

32807496 2185226188169137 6239211017084076032 n

Набират сервитьори, готвачи, камериерки и кухненски работници за работа в морските курорти.

Над 80 са свободните позиции, обявени към днешна дата от бюрото по труда в областния град.


Търсят се старши експерт с висше икономическо образование и технически ръководител, строителство.


Обявени са 20 места за берачи на плодове и зеленчуци.

Сред новите позиции са тези – за монтажник на стъклопакети, монтьор за поддръжка на инсталации и оборудване, работник по поддръжка на пътища, шофьор на тежкотоварен автомобил и др.

Търсят се още заварчици, работници-сортировачи, готвачи, шофьори на самосвал, санитари, бармани, шлосери и др.


Повече информация за свободните работни места ТУК.

 

Спипаха дрогиран и без книжка зад волана в Търговище

policeavtomobil tg1

Образувано е бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

На 18.05.2018 г. около 03,10 ч. е извършена полицейска проверка на ул. „Кюстенджа“ в гр. Търговище на лек автомобил „Сеат Кордоба“ с търговищка регистрация – собственост на мъж от с. Дългач, община Търговище, и управляван от неправоспособния водач О.М., на 23 год., от с. Надарево, община Търговище.

Полицейските служители са констатирали още, че О.М. е управлявал автомобила след употреба на наркотични вещества или техни аналози – амфетамин и метамфетамин, което е установено по надлежния ред – със специализирано техническо средство.

Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване. Задържан е в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

1000 лв. глоба за фалшиво обаждане на тел. 112

sgrada okrujen sud trg

1000 лв. глоба ще плати мъж от Търговище, подал фалшив сигнал на телефон 112.


Обаждането било направено на 24 май 2017 г. Подсъдимият звъннал от мобилния си телефон на спешния номер и предал невярно повикване за злополука, като съобщил за извършено престъпление, а именно че за времето от 18:00 часа на 23.05.2017 г. до 06:45 часа на 24.05.2017 г. е извършена кражба на собствения му лек автомобил „Опел Астра“, паркиран пред дома му в гр. Търговище.


Районният съд в Търговище признава мъжа за виновен и му налага административно наказание глоба в размер на 1000 лв. Освен това го осъжда да заплати по сметка на ОД на МВР – Търговище сумата от 53 лв., представляваща разноски за техническа експертиза, направени в досъдебното производство.


Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Търговище.

 

 

Полицията с мерки за осигуряване реда и безопасността на абитуриентските балове

df 10

Създадена е организация за осигуряване на обществения ред, сигурността и пътната безопасност по време на тазгодишните абитуриентски балове.

 За целта в дирекцията е разработен и утвърден детайлен план и е създадена организация за максимално ефективно използване на полицейските сили от районните управления в състава на ОД МВР-Търговище. Проведени са срещи с училищните ръководства и настоятелства, с органите на местното самоуправление и местната администрация, за координиране на действията и планиране на съвместни мерки по опазването на обществения ред и безопасността на движение по пътищата в навечерието и по време на баловете, както и на масовите прояви, свързани с честването на 24 най – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите около учебните заведения в областта и в тези с очаквано събиране на автомобили, с които ще бъдат извозвани абитуриентите, както и по маршрутите на тяхното придвижване и местата, в които ще се провеждат балове и тържествени чествания. Извършват се съвместни проверки с РС ПБЗН в увеселителните заведения (ресторанти, барове, дискотеки), където ще се организират младежки празненства. Специално внимание се обръща на пропускателния режим с цел недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества или техни аналози, които биха предизвикали нарушения на обществения ред, както и продажбата на акцизни стоки без бандерол. Огнеборците проверяват състоянието на пожарната и аварийна безопасност, на електрическите и вентилационни инсталации, на евакуационните изходи и уредите за първоначално пожарогасене и на системите за известяване при пожар в гореспоменатите обекти. Взети са необходимите мерки и по отношение на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места. Установени са училищата, които ще организират екскурзии за зрелостниците, и местата, където те ще пребивават, и са предприети мерки за недопускане на инциденти.

Основен акцент в предприетите мерки е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата с цел предотвратяване на пътни произшествия с абитуриенти. Активният превантивен контрол ще бъде насочен към организираното придвижване на абитуриенти и придружаващите ги преди и след приключване на баловете в нощните часове по маршрути, по които се очаква интензивно движение. От „Пътна полиция“ напомнят на водачите на автомобили да се движат със съобразена скорост и да не позволяват на пътниците рисково поведение, което може да доведе до тежки инциденти. Шофьорите да не забравят, че за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици се носи наказателна отговорност и се отнема свидетелството за правоуправление.
От своя страна абитуриентите също трябва да проявяват повишено внимание и отговорност, за да могат да се насладят пълноценно на празника си. Особено опасно е пътуването с автомобили, управлявани от употребили алкохол, неправоспособни или самонадеяни водачи, както и надвесването от прозорците и люковете на колите по време на движение. В дните на баловете ще се въвежда временна организация на движението, за да се гарантира безопасността на абитуриентите и техните близки.

При необходимост да предотвратят рискови пътувания или нарушения на обществения ред, гражданите не трябва да се колебаят да потърсите помощ от полицията на тел.112.

От ръководството на ОД МВР-Търговище изразяват увереност, че абитуриентите от област Търговище и техните близки ще проявят достатъчно зрялост и няма да допуснат неприятни инциденти, които да помрачат големия им празник, и пожелават на зрелостниците незабравим бал и успешен старт в живота!

Пресцентър МВР Търговище

 

 

 

14°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 88%

Wind: 11.27 km/h

  • 25 May 2018 26°C 12°C
  • 26 May 2018 25°C 12°C