charovna2017

обновена 10:58 AM EET, Mar 16, 2018

Общество и право

Общество и право

Задържаха 34-годишен за притежание на марихуана

sgrada rdvr

На 15.03.2018 г. при извършена в гр. Търговище полицейска проверка е установено, че 34-годишният Б.А. от същия град държи у себе си 0,07 грама суха зелена тревиста маса, която при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество марихуана.

Б.А. е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Същият е известен на полицията, осъждан. По случая се извършва проверка.

Пресцентър МВР Търговище

Райони без вода в сряда - 14 март

voda cheshma hlor

Поради отстраняване на авария, ще бъде преустановено водоподаването от 8,30 до 16,00 часа в района на кв.Запад 2 /половината към ул. Трети март/, съобщават от ВиК Търговище.        

Задържаха под стража обвиняем за кражба при опасен рецидив и теглене на пари от чужда карта

sgrada okrujen sud trg

35-годишният Иван М. от село Лиляк е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, определена от Търговищкия окръжен съд по искане на прокуратурата, информираха от Апелативна прокуратура – Варна. Той е бил привлечен като обвиняем за кражба, извършена в условията на опасен рецидив, както и за използването на чужда банкова карта без съгласието на титуляра.


На 11 март тази година обвиняемият отнел мъжка чанта, в която имало мобилен телефон, очила и карта за БДЖ на стойност 115 лева. В чантата опасният рецидивист намерил дебитна карта. Опитал се да плати с нея покупки, които направил в местен магазин, но не успял, въпреки че разполагал с кода й.


За извършените две деяния Иван М. бил задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор в Окръжната прокуратура в Търговище до произнасянето на съда по исканата постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.


Обвиняемият е осъждан 9 пъти. Последното ефективно наказание, също за кражба при условията на опасен рецидив, изтърпял в плевенския затвор, откъдето излязъл на 26 април 2016 год.

Започва нов прием на заявления за право на ползване на регистрационни табели по избор

regtabeli 0318

От сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР-Търговище съобщават на гражданите, че от 15.03.2018 г. /четвъртък/ започва приемането на заявления за право на ползване на регистрационни номера за автомобили по избор от номер 9001 до номер 9998, серия ВТ. Номерата са изложени в списък, с който гражданите могат да се запознаят на място, и да направят своя избор чрез подаване на писмено заявление.

Заявленията ще се приемат всеки делничен ден от 9 ч до 11 ч и от 13.30 до 15.30 ч на гише N 4 в сектор „Пътна полиция“ до изчерпване на номерата от списъка или до приключване на серията.

 

Пресцентър МВР Търговище

96 нарушения по пътищата в региона за 4 дни

kat110315

96 са констатираните от контролните органи нарушения на правилата за движение по пътищата по време на проведена от 8 до 11.03.2018 г. на територията, обслужвана от ОД МВР-Търговище, превантивна специализирана полицейска операция за ограничаване на предпоставките за тежки пътни инциденти и подобряване на безопасността на движението в малките населени места и по третокласната и общинска пътна мрежа, както и в районите около увеселителните заведения. Осъществяваният контрол бе насочен най-вече към управление на МПС под въздействието на алкохол, наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи.

В хода на операцията е установен един случай на управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс. Съставени са три акта за установяване на административно нарушение на водачи, управлявали МПС под въздействието на алкохол, един акт – за управление на МПС след употреба на наркотични вещества и техни аналози, и три акта – за управление на МПС от неправоспособни водачи. Контролните органи са съставили на четирима водачи на МПС актове за установяване на административно нарушение по Кодекса за застраховането – за управление на МПС без сключена валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Съставени са 3 акта на водачи за ползване на мобилни телефони по време на шофиране, както и два акта по Закона за българските документи за самоличност. За допуснати други нарушения на Закона за движение по пътищата са наложени 48 глоби по фиш.

В превантивната акция освен служители от сектор „Пътна полиция“ участваха и техни колеги от „Охранителна полиция“ в районните управления.

Пресцентър МВР Търговище

Райони без ток в сряда и четвъртък - 14 и 15 март

eon22

На 14.03.2018 от 11:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия по искане на ECO, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Давидово, общ. Търговище - абонатите, захранвани от ТП-1, ТП-2, МТП "Детелина" и МТП "Рибарник".


На 14.03.2018 от 14:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия по искане на ECO, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Търговище, кв. Въбел - абонатите, захранвани от ТП-2 и ТП-3, ТП "Балкантурист", ТП "Юртлук" (клетка на мобилен оператор).На 15.03.2018 от 11:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия по искане на ECO, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Търговище, Промишлена зона на околовръстен път - абонати, захранвани от ЕП „Запад” /ТП "АПК", БКТП "ЛЕС-КОМЕРС", БКТП "Метанстанция", МТП "Радиал", МТП "Годиресурс", БКТП "Политех", Метален КТП "Заводски строежи" .
На 15.03.2018 от 09:00 ч. до 11:00 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия по искане на ECO, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Търговище, кв. Въбел - абонатите, захранвани от БКТП "Гергана" (фотоволтаична централа) .


На 15.03.2018 от 11:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Търговище, Промишлена зона - абонатите, захранвани от БКТП "Тиара и Ко", ТП "Булгарплод", ТП "Пътни строежи", ТП "Силози", ТП "АПК", БКТП "ЛЕС-КОМЕРС", БКТП "Метанстанция", МТП "Радиал", МТП "Годиресурс", БКТП "Политех", Метален КТП "Заводски строежи".


На 15.03.2018 от 09:00 ч. до 16:30 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Дралфа, общ. Търговище.

Изтича срокът за таксата за притежаване на кучета

ulkuche 0717

До 31 март 2018 г. е срокът за плащане на таксата за притежаване на куче в община Търговище. За територията на града тя е 10 лв., а за селата – 5 лв., припомнят от пресцентъра на администрацията. Освободени от такса са кастрираните домашни любимци, кучета на инвалиди, както и тези, използвани от Българския червен кръст, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка и други, посочени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.


Според закона, собствениците са длъжни да регистрират любимците си в отдел „Местни данъци и такси“ в тримесечен срок от датата на придобиването им. Ако кучето е придобито след 31 март, то се декларира в едномесечен срок в Общината и се заплаща такса. За да се регистрира в общинската система, кучето трябва да чип и паспорт. В микрочипа е кодирана цялата информация за животното. Така може да се проследи изоставянето на кучета. При липса на чип стопаните подлежат на глоба от 200 лв.


Към средата на март 2018 г. броят на декларираните в Общината кучета е 1 439, докато в националната информационна система на Агенцията по безопасност на храните има вписани вече 2 486 кучета. Това означава, че значителна част от животните, обхванати по време на местната кампания, все още не са регистрирани в Общината, което е нарушение от страна на стопаните.
Събраните суми от таксите за домашните любимци се използват единствено за реализиране на програмата за овладяване популацията на изоставените животни.


Увеличаването броя на регистрираните кучета в Търговище е резултат на местната кампания за разясняване законовите задължения на стопаните, която продължава и тази година. Припомняме, че през 2015 г. в общинския регистър са декларирани 255 кучета. През следващата са станали 300. За сравнение в националния през 2016 г. са били въведени данните на едва 54 домашни любимци, докато през миналата са вписани нови 1 962. Тази година към тях са добавени още 71.


Община Търговище продължава реализацията на мерките по закон за намаляване на скитащите изоставени кучета. Предстои пролетна акция за организирано поставяне на чипове на дворните животни в селата и зоните за земеделски труд, откъдето най-много се изоставят кучета. Стартира и програма за стимулиране на осиновяванията на изхвърлени на улицата четириноги. На сайта на Общината са публикувани данните на Общинския приют и някои от настанените там животни, които чакат свои стопани. В разработения проект на нов норматив, уреждащ дейността на приюта, е предвидено стимулиране на осиновителите. Общината ще поема разходите за чип и паспорт на всяко куче, което бъде осиновено. Предстои проектът за Правилник да бъде публикуван за запознаване на гражданите. Припомняме, че Общината предвиди и средства за разширяване на самия приют, който преди години е бил изпълнен едва на първия си етап. Планираните разходи за тази година са в размер на 40 000 лв. Цялата инвестиция за завършване на приюта, според работния проект, е за над 1 млн. лв. и към момента няма как да се осигури със собствени средства.


Всички изброени мерки са в изпълнение на законовите изисквания и не подлежат на коментар, тъй като целят прекратяване на порочната практика за изоставяне на животни, които в последствие скитат по улиците и носят рискове за гражданите.


Община Търговище отново апелира за повече активност и непримиримост при констатирани случаи на изоставяне на кучета. Подавайте сигнали в полицията и в Общината, тъй като 90% от животните на улицата са прогонени домашни любимци и пазачи на имоти.

Влагат над 27 млн. лева за ремонти на републикански пътища в региона

1303182

Започват ударни ремонти на близо 60 км от републиканската пътна мрежа в региона.


Това съобщи днес областният управител Митко Стайков на среща с кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров и директора на Областно пътно управление Марчо Марчев.


Обновяването е по програмата за превантивните ремонтни дейности през тази година. Те ще обхванат близо 29 км от участъка Мировец – Буховци – Острец – Надарево – Дългач – Певец, малко над 17 км от пътя Попово – Водица, както и 13-километровата отсечка Попово – Опака.

Общата стойност на ремонтните дейности е за над 27 млн. лева. Ремонтите на трите участъка трябва да бъдат завършени съответно до края на август, септември и октомври.


На срещата Марчо Марчев коментира проблема със свлачището между селата Лиляк и Александрово, което затруднява движението. Утре експерти от АПИ ще направят оглед на място, с цел - да се предприемат бързи мерки за отстраняването на проблема. Той каза още, че до края на годината ще се извършват допълнителни частични ремонтни дейности за около 600 - 700 хил. лева, с които ще се създадат по – добри условия за пътуване на гражданите от Търговище.

Затварят за движение две главни улици в Търговище

bulsiuren trg14

Във връзка с продължаване на изкопните работи за поставяне на подземни комуникации, рециклиране на настилката и полагане на нова, се затворят за движение за лични автомобили участъци от бул. „Сюрен” и ул. „Трети март”.


Забраната за превозните средства е от 15 март. Очакванията са да продължи до края на месеца.


Бул.”Сюрен” е затворен от кръстовището с бул.”Трайко Китанчев” до търговския комплекс. От пресечката до супермаркета движението е отворено и връзката може да се ползва от живущите в кв.”Запад” 1 и 2.
Осигурен е достъп за линейките и автомобилите за болницата.


Ул.”Трети март” е затворена от кръстовището с бул.”Трайко Китанчев” до фирмената база на „Пътинженерингстрой-Т”. На следващ етап ще бъде спряно движението до околовръстното шосе, за което гражданите ще бъдат информирани допълнително.


По време на ремонтните работи общественият транспорт ще се движи по бул.”Трайко Китанчев”.


Община Търговище се извинява за причинените неудобства на гражданите и моли за разбиране и търпение в този период, за да се извършат предвидените ремонти качествено и в срок. Обновяването в тази част на града ще подобри състоянието на уличната мрежа, пешеходния достъп и ще се модернизират обществените и зелени площи.

 

Отново златен медал за търговищко вино от Франция

vinprom fr medali

За поредна година търговищки бели вина се наредиха сред най-престижните в света.


Oт ХХV-ия фpeнcĸи ĸoнĸypc „Шардоне дьо Монд" 2018, пpoвeл ce от 7 до 9 март в Paвaтиc Kacтeл - Инcтитyт „Πacтьop" зa лoзoви ĸyлтypи в Ѕt. Lаgеr – Бypгyндия, сред 679 проби от 39 страни Шapдoнe Tъpгoвищe 2017 на „ЛBK – Винпром“ Tъpгoвищe е отличено със златен медал от международните експерти-дегустатори.


Cpeбъpeн мeдaл пъĸ пoлyчaвa Шардоне Кюве Престиж oт peĸoлтa 2017.

Откраднаха телевизор и 6 бутилки уиски от частен дом в Търговище

police lampa trgЗа времето от 19.02.2018 г. до 5.03.2018 г. неизвестен извършител е  проникнал чрез взлом на прозорец в частен дом на ул. „Брегалница“ в гр. Търговище, и е извършил кражба на телевизор и 6 бутилки уиски.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 195, ал. 1, т. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

Пресцентър МВР Търговище

Доброволци от Търговище участваха в международен обмен

nso 130318
Доброволци от Клуба на нестопанските организации в Търговище участваха в международен младежки обмен на тема „Екология“. Той се проведе в град Ескишехир, Турция.


В обмена, освен българската група, взеха участие младежки групи от Турция, Италия и Румъния.


По време на инициативата в Ескишехир младежите засадиха дървета, посетиха обекти за био продукция, изработиха видео, в което апелираха за опазване на околната среда и се запознаха с културата и традициите на другите държави.


Всички участници бяха удовлетворени от участието си в занятията, а българската културна вечер беше високо оценена като представяне от организаторите и обучителите по проекта. Клубът на НСО беше припознат като партньор на международно ниво и се надяваме да разширяваме връзките и участията си, като даваме възможност на младежите и членовете ни да се развиват, сподели Мирослава Маджарова.

Стартира конкурс за най-добри здравословни и безопасни условия на труд

tg09166

За поредна година Областният съвет по условия на труд (ОСУТ) към Областния управител на област Търговище отправя покана към предприятията, регистрирани и опериращи на територията на област Търговище, да участват в конкурс „Най-добри здравословни и безопасни условия на труд в област Търговище – 2017“. За това съобщават от пресцентъра на Областната администрация.


Основната цел на инициативата е да се отличат примери за добри практики в областта на здравословните и безопасни условия на труд в област Търговище и да се насърчат дейностите, свързани с превенция и контрол на рисковете на работното място, чрез активно включване на всички заинтересовани страни.


В конкурса за Областни награди по здравословни и безопасни условия на труд могат да вземат участие предприятия от всички икономически дейности, като за целта те следва да попълнят и изпратят в съответния срок Заявление за кандидатстване.


Кандидатите ще се съревновават, разпределени в категории в зависимост от числеността на персонала към момента на подаване на заявлението.
Препоръчително е в кандидатстващите предприятия, през предходната година (2017 г.) да не е допусната смъртна злополука, или злополука, довела до инвалидност.
Дисквалифицират се от участие кандидати, за които се установи, че в заявлението за кандидатстване са попълнили неверни данни.
Победителите във всяка от категориите ще бъдат определени от специално създадена за целта комисия.


Класирането ще се извърши въз основа на информацията, съдържаща се в заявлението за кандидатстване и представените по преценка на съответния кандидат допълнителни материали (включващи: снимки, илюстрации, графики, диаграми и т.н.), като е възможно да бъде организирана и среща с представители на предприятието или посещение на място от представители на Комисията на ОСУТ по местонахождение на предприятието.


Заявленията за кандидатстване и снимковия, или видеоматериал трябва да бъдат подадени на e-mail адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..


Крайният срок за подаване на заявления е 16 април 2016 г.

Нови двама задържани за шофиране след употреба на наркотични вещества

sgrada rdvr

Образувани са две бързи полицейски производства по чл. 343 б, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

На 12.03.2018 г. при извършена на бул. „Ал. Стамболийски“ в гр. Търговище полицейска проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от 23-годишния К.П. от гр. Търговище, е установено, че същият управлява моторното превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози – метамфетамин и амфетамин, установено по надлежния ред – със специализирано техническо средство.

На водача е взета кръвна проба за химическо изследване. К.П. е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

На 12.03.2018 г. около 20 ч. на бул. „Ал. Стамболийски“ в гр. Търговище - до кръстовището с ул. „Цар Борис Първи“, при извършена полицейска проверка на лек автомобил „Мерцедес ЦЛК 230“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от 25-годишния М.Р. от гр. Търговище в посока центъра на града, е установено, че е управлявал моторното превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози – метамфетамин, установено по надлежния ред – със специализирано техническо средство.

Взета му е кръвна проба за химическо изследване.

М. Р. е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

МВР-Търговище отчита ръст в разкриваемостта на престъпленията

mvr 150318

На годишния отчет-анализ на дирекцията присъстваха директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, заместник-директорът на ГДБОП-МВР ст. комисар Стефан Джолев, кметът на гр. Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, административният ръководител на Окръжна прокуратура-Търговище Драгомир Сяров.

Ст. комисар Николай Ненков – директор на ОД МВР-Търговище, направи кратък преглед на резултатите по всички направления на дейност през 2017 г., на реализираните в дирекцията мерки за изпълнение на приоритетите на МВР с оглед спецификата на областта, и очерта главните акценти в бъдещата дейност на териториалната структура.

Налице е леко увеличение на регистрираните в областта през 2017 г. престъпления в сравнение с тези през 2016 г. – 1305 срещу 1215, което представлява ръст от 7,41%, като същевременно се наблюдава и увеличение на тяхната разкриваемост – 66,74%/871 разкрити престъпления/ за 2017 г. срещу 63,79%/775 разкрити престъпления/ - за 2016 г. Коефициентът на престъпност, отразяващ броя на регистрираните престъпления на 100 хил. души, през 2017 г. е 986,22 спрямо 918,21 през 2016 г.

Анализът на данните сочи ръст в разкриваемостта и на криминалните престъпления. През 2017 г. в област Търговище са разкрити 785 криминални престъпления със 718 извършители и процент на разкриваемост 68,26 %, докато предходната година са разкрити 683 криминални престъпления и са установени 692 извършители при разкриваемост 64,92 %. Наблюдава се намаление на относителния дял на престъпленията срещу личността - от 7 % от всички регистрирани криминални престъпления през 2016 г. до 5,8% през 2017 г., при запазване нивото на разкриваемост. Тежките криминални престъпления против личността в област Търговище са единични случаи и са предимно с мотиви от битов характер.

Спад на палежите с 45,45%, запазване на относително малкия дял на извършените грабежи/ 6 – за 2017 г., от които 4 - разкрити/, на противозаконните отнемания на МПС/8 в за 2017 г./ - са част от характеристиките на оперативната обстановка за отчетния период. И през 2017 г., както и в предходните години, основен дял в структурата на криминалната престъпност се пада на престъпленията срещу собствеността на гражданите – около 45% от общорегистрираните криминални престъпления/при 52% за 2016 г./ Традиционно висок е делът на кражбите - 33% от всички регистрирани през 2017 г. в областта криминални престъпления, и 74% - от престъпленията против собствеността. Продължаващата тенденция на намаляване броя на извършените кражби, макар и с малки темпове – с 5,25 % за 2017 г. спрямо 2016 г., е определен успех в изпълнение на един от основните приоритети на МВР и в частност на ОД МВР-Търговище – ограничаване на битовата престъпност.

Гл. комисар Хр. Терзийски изрази уважението си към постигнатото през 2017 г. от служителите на ОД МВР-Търговище, благодари им за положените усилия и им пожела здраве и подкрепа от семействата им. Представителите на държавната и местна власт споделиха задоволството си от много добрата комуникация и ефективното сътрудничество с полицията, като акцентираха на съвместно изградената отлична организация за адекватни реакции при бедствия и кризи. Окръжният прокурор Драгомир Сяров изтъкна като значим успех във взаимодействието между прокуратурата и полицията двойно увеличеният през 2017 г. брой образувани бързи полицейски производства – показател, по който Търговище се нарежда на първо място в съдебния регион на Апелативна прокуратура-Варна.

Пресцентър МВР Търговище

Рецидивист от Търговище влиза за 4 години в затвора

reshetki zatvor

33-годишният Виктор П. от Търговище ще изтърпи наказание 4 години лишаване от свобода при строг режим, информира Пресслужбата на Апелативна прокуратура – Варна. Той е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, представляващ опасен рецидив, като употребил сила и заплашване, за да запази отнетите вещи на стойност около 1500 лева. Днес в съдебната зала на Варненския окръжен съд опасният рецидивист поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с цел наказание, намалено с една трета. Съдът му наложи наказание 6 години лишаване от свобода, като след редукцията му определи за изтърпи общо наказание 4 години лишаване от свобода при строг режим.


На 6 юни 2017 г., само половин година след като изтърпял ефективно наказание и излязъл от варненския затвор, 33-годишният мъж проникнал в жилище в приземния етаж на кооперация, наето от две момичета. Разходил се в стаите и решил да извърши кражба на намерения лаптоп, мобилен телефон, скъпа сребърна гривна, мъжки часовник и дори пепелник, чиято стойност е 1460 лева.


Докато приготвял вещите, които възнамерявал да присвои противозаконно, Виктор бил заварен на местопрестъплението. Свидетелката се прибрала от работа около 23,30 часа и забелязала разхвърляните вещи в спалнята. Чула и подозрителен шум от отваряне на врата. В този момент видяла, че в жилището има непознат мъж, който изсипвал съдържанието на дамската й чанта и прибирал мобилния й телефон и 10 лева. Виктор държал нож в ръката си и одеяло, което скривало лицето му.


Изплашена, тя избягала в кухнята и се опитала да притисне вратата, за да не влезе подсъдимият. Извикала за помощ, като викът й бил чут от преминаващата хазяйка. По заповед на Виктор, момичето трябвало да се завие с одеялото и да не позволи на хазяйката си да влезе под предлог, че в стаята е приятелят й.


Подсъдимият приготвил чанта с откраднатите вещи, сред които и две дебитни карти, и излязъл през прозореца, от който проникнал в жилището. Бягството му било забелязано от съседи. Докато тичал, от джоба на 33-годишния мъж изпаднал отнетият часовник.


На следващия ден Виктор продал лаптопа, мобилния телефон и скъпата сребърна гривна, а пепелникът и банковите карти изхвърлил в шахта.


Изготвената по делото съдебно-психиатрична експертиза на подсъдимия установила, че Виктор П. страда от синдрома на наркотичната зависимост към хероин. Справката за съдимост показала богато съдебно минало с многократни и ефективни присъди за кражби, извършени при условията на опасен рецидив.


Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

 

Фирмите подават годишна декларация само по електронен път

sgrada nap trg

1096 са подадените до този момент в офиса на НАП в Търговище годишни данъчни декларации по чл.92 от ЗКПО, като същите са изпратени по електронен път.


Всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, за които задължението за подаване възниква след 31.12.2017 г., се подават единствено по електронен път. Това се отнася и за годишната декларация за облагане с корпоративни данъци за 2017 г., срокът за подаването, на която е 2 април 2018 г. (31 март е в събота). С тази декларация се подава и годишен отчет за дейността. В същия срок трябва да се плати и дължимият корпоративен данък, след приспадане на направените авансови вноски.


Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.


Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративен данък може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Продължава ремонтът на алеята край старата църква

rsc 120318

Продължава ремонтът на алеята, водеща към храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“, видя репортер на TargovishteBg.com.

Ремонтните дейности започнаха още преди месец, но заради влошените метеорологични условия бяха спрели. Те се извършват от Общинско предприятие БКС.
Участъкът от ул. „Г.С. Раковски“ до входа на църквата се ремонтира поетапно, за да не се възпрепятства преминаването на пешеходци.

Улегналите и счупени плочи се премахват и на тяхно място работниците поставят нови.

Спипаха 24-годишна от Търговище да шофира след употреба на наркотични вещества

policeavtomobil tg1

Образувано е бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

На 13.03.2018 г. около 23,30 ч. при извършена в гр. Търговище - на кръстовището на улиците „Преслав“ и „Бъкстон“ полицейска проверка на е установено, че 24-годишната Д.В. от гр. Търговище, правоспособен водач, управлявала лек автомобил „Пежо“ с търговищка регистрация след употреба на наркотични вещества или техни аналози – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред – със специализирано техническо средство.

Д.В. е отказала кръвна проба за химическо изследване.

Задържана е в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

Детски филмов фестивал представя в Търговище 76 хитови анимационни заглавия

kf 120318

За втора поредна година децата на Търговище ще могат да видят най-гледаните и обичани детски филми напълно безплатно.


Организатори на Детския филмов фестивал са Kинo СІNЕМАGІС и OHЧ „Haпpeдъĸ 1864“.


Прожекциите са всяка събота и неделя от 17 март до 7 май.


Организаторите на фестивала са направили специална селекция от хитови анимационни заглавия от последните години, които ще донесат удоволствие и радост на всяко дете.


В осемте поредни седмици на Детския филмов фестивал 2018 ще се състоят общо 76 прожекции, всяка събота и неделя от 10:30 часа в първа зала и от 11:30, 13:30 и 15:30 часа във втора зала на киното.
Входът за възрастни е 4 лева, а безплатните билети за деца до 12-годишна възраст се получават от касата на кино „Cinemagic“ от 10:00 часа в деня на прожекциите.

Πpoгpaмaтa нa фecтивaлa TУK.

14°C

Targovishte

Rain

Humidity: 89%

Wind: 11.27 km/h

  • 18 Mar 2018 21°C 7°C
  • 19 Mar 2018 11°C 6°C