charovna2017

обновена 2:06 PM EET, Nov 24, 2017

Общество и право

Общество и право

Наложиха мярка „Задържане под стража“ на опасен рецидивист, обвиняем за 3 престъпления

sgrada okrujen sud trg

Искането на Районната прокуратура в Търговище да бъде определена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на опасен рецидивист, обвиняем за 3 престъпления, е било уважено от състав на Търговищкия районен съд, съобщи Пресслужбата на Апелативна прокуратура – Варна. След първоначалното задържане на 32-годишния Деян Т. от Варна за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия делото прокурор той остава в ареста.
32-годишният Деян Т. е привлечен като обвиняем за обсебване на два мобилни телефона, извършено на 15 – 16 октомври 2017 г. при условията на опасен рецидив – престъпление по член 206, ал. 3, във връзка с ал. 1 от НК, което се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години, лишаване от права и конфискация. Телефоните били предоставени от собственичката им, но Деян отказал да ги върне, като ги предоставил като залог в заложна къща в Търговище.
На 18 октомври тази година той управлявал автомобил без свидетелство за управление, което му било отнето още през февруари. За деянието по член 343в, ал. 2 Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 години, както и глоба от 500 до 1200 лева.
На 29 октомври 2017 г. в игрална зала в Търговище при условията на опасен рецидив Деян извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Между 7 и 7,30 часа сутринта той блъскал машините за хазартни игри, хвърлил стол, псувал и правил неприлични жестове. За хулиганството по член 325, ал. 5, във връзка с ал. 1 от НК, ако опасният рецидивист бъде признат за виновен, може да бъде наказан с лишаване от свобода от 1 до 6 години.
Справка за съдебното минало на 32-годишния Деян Т. от Варна показва, че е осъждан 10 пъти за различни престъпления. Преди да извърши трите нови деяние, той бил освободен от ареста, където пребивавал с най-тежката мярка за процесуална принуда по друго обвинение.
Определението на Търговищкия районен съд може да се обжалва пред Окръжния съд в града.Намаляват наетите по трудово и служебно правоотношение в Търговищка област

tgpl0915

По предварителни данни, наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Търговище към края на септември 2017 г. намаляват с 1.0% спрямо края на юни 2017 г., като достигат 28.1 хиляди, информират от Отдел „Статистически изследвания” - Търговище.


Намалението на наетите лица е регистрирано в осем икономически дейности, като в процентно изражение намалението е най-значимо в „Култура, спорт и развлечения” – с 31.5%, „Транспорт, складиране и пощи” с 6.1% и „Административни и спомагателни дейности” – с 3.5%. Увеличение се наблюдава в десет икономически дейности, като най-голямо е в „Професионални дейности и научни изследвания”, „Добивна промишленост” и „Операции с недвижими имоти”.


Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 30.2 и 12.2%.


Съпоставката с месец септември 2016 г. сочи, че към 30.09.2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областта са с 3.0% по-малко.


По брой лица, наети по трудово и служебно правоотношение, областта заема 24-то място сред 28-те области в страната. Най-голям е броят на наетите в област София (столица) – 751 хил., а най-малък в област Видин – 16.5 хиляди.


В област Търговище средната брутна месечна работна заплата за юли 2017 г. е 823 лв., за август – 786 лв., а за септември – 867 лева.

Средното възнаграждение в областта остава по-ниско от това за страната, което за септември е 1 064 лева.


По размер на средната работна заплата за месец септември 2017 г., област Търговище заема единадесето място сред 28-те области на страната. С най-високо средно възнаграждение през последния месец на тримесечието е област София (столица) – 1 427 лв., а с най-ниско е област Видин – 675 лева.


През третото тримесечие на 2017 г. средната месечна брутна работна заплата в област Търговище се увеличава спрямо второто тримесечие на 2017 г. с 0.9% до 825 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение са „Селско, горско и рибно стопанство”, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети”, и „Транспорт, складиране и пощи”, а най-голямо намаление се наблюдава в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” и „Административни и спомагателни дейности”.


В област Търговище през третото тримесечие на 2017 г. с най-високо средно месечно трудово възнаграждение са наетите лица в „Операции с недвижими имоти” – 1 395 лева, а най-ниско платени – в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива “.


Спрямо същия период на 2016 г., средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2017 г. нараства с 10.7%, като в обществения сектор увеличението е с 10.7%, а в частния сектор – с 10.8%.

Хванаха непълнолетна крадла в Търговище

rpu trg

На 23.11.2017 г. след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия в РУ-Търговище е доведено 14-годишно непълнолетно момиче от гр. Г. Оряховица, за което е установено, че на 20.11.2017 г. в гр. Търговище за времето от 15,10 до 15,20 ч. от щанд на магазин от верига супермаркети е извършило кражба на оставена без надзор дамска чанта с намираща се в нея сума от 150 лв. и дебитна карта – собственост на 23-годишна жена от града.

Впоследствие от същата дебитна карта извършителката на деянието е осъществила нерегламентирана транзакция на сумата от 380 лв. от АТМ устройство в гр. Търговище. В хода на разследването сумата е била възстановена на собственичката й. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище.


От полицията напомнят на гражданите да не оставят чантите и багажа си без надзор по време на пазаруване. Гражданите в никакъв случай не трябва да прикрепват записания ПИН код към съответната дебитна карта или да го съхраняват заедно с нея, защото по този начин, ако попадне в чужди ръце, е възможно с картата им да бъде осъществена нерегламентирана транзакция.

Пресцентър МВР Търговище

22-годишен е задържан за шофиране след употреба на канабис

policeavtomobil tg1

Образувано е бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище. На 22.11.2017 г. около 01,20 ч. на бул. „А. Стамболийски“ в гр. Търговище при извършена полицейска проверка на лек автомобил „Мазда“ с търговищка регистрация, управляван от 22-годишния Б.Ш. от гр. Търговище е установено, че същият управлява моторното превозно средство след употреба на наркотичното вещество канабис, установено по надлежния ред – със специализирано техническо средство.

Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване. Задържан е за срок до 24 ч. в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

84 жертви на домашно насилие от региона са потърсили помощ през годината

domnasilie vesti15
84 жертви на домашно насилие от област Търговище са потърсили помощ от началото на годината до момента. От тях 90 % са жени и деца.

Данните бяха оповестени от "Асоциация НАЯ" в навечерието на световната кампания срещу насилието над жени. Инициативата под мотото "16 дни на активни действия срещу насилието основано на пола", започва утре и продължава до 10 декември.

"В социалната услуга в Търговище сме направили повече от 1 200 напълно безплатни за клиентите психологически, социални и юридически консултации. Над половината от тях са осъществени в рамките на Проект "Център за социална рехабилитация и интеграция на жертви на домашно насилие в община Търговище", за който получихме финансиране от Фонд "Социална закрила" на МТСП. До момента са водени 16 дела по Закона за защита от домашното насилие. Паралелно с това сме работили с 10 извършители на домашно насилие в специализираната Програма, която се осъществява съвместно с полицията.", обяви координаторът на Програмата за подкрепа на жертви на домашно насилие на "Асоциация НАЯ" Мая Маркова.

От неправителствената организация припомниха, че предстоят две седмици, през които във всички държави по света се обръща особено внимание на насилието срещу жените като най-крайната форма на дискриминация. Темата тази година е: Да не оставим никого без подкрепа и грижа! Да сложим край на насилието срещу жените и момичетата! Това продължава да е актуален проблем в световен мащаб, защото данни от последните 10 години от 87 страни по света сочат, че 19 % от жените на възраст между 15 и 49 години признават, че са били жертви на физическо и сексуално насилие от своя партньор. Тенденцията показва също, че почти половината от жените в света, които са станали жертви на умишлени убийства са били убити от интимен партньор или от член на семейството.

В обръщението си по повод 16 дневката граждански обединения от цялата страна настояват да се предвидят достатъчно средства в държавния бюджет за прилагане на Истанбулската конвенция още от следващата година, както и да държавата и общините да заделят пари за специализираните услуги за пострадали от домашно насилие – за консултативните и кризисните центрове, телефонните линии, както и за правна защита. Предложението е в бюджета за 2018 да има минимум 1,5 милиона лева. Очаква се също така у нас да се създаде специализиран орган за превенция и борба с насилието срещу жените, включително домашното насилие.

Пътна полиция - Търговище: Шофирайте отговорно!

shirokobhv kat14За времето от 21 до 30 ноември 2017 г. в област Търговище, както и в цялата страна, се провежда третата тематична кампания под наслов „Безопасно шофиране през зимата” в рамките на традиционната акция „Зима“. Кампанията е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните им системи и поведението на водачите спрямо пешеходците. В рамките й утрешният ден – 22 ноември, е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.


От началото на 2017 година до 21 ноември 2017 година в област Търговище са настъпили 25 тежки пътно-транспортни произшествия, с пострадали в тях водачи и пътници в МПС. В тези пътни инциденти са загинали 13 и са ранени 33-ма граждани.


На подходящи места край пътищата в областта ще се провеждат специализирани полицейски операции с превантивна насоченост. От сектор „Пътна полиция“ отново напомнят на водачите на МПС да бъдат внимателни и толерантни на пътя и да шофират отговорно и със съобразена с пътните и метеорологични условия скорост.

Пресцентър МВР Търговище

Община Търговище въведе нова безплатна услуга за сигнали от гражданите

tgob09151

Община Търговище въведе нова безплатна услуга за гражданите, наречена Free Call, за улесняване и подобряване достъпа до обслужване, съобщава пресцентърът на местната администрация. Чрез нея всеки може да разговаря безплатно с посочените телефони за контакт в сайта на Общината.

Услугата е маркирана със зелена икона, изобразяваща телефонна слушалка. Тя е разположена в долния десен ъгъл на общинската уебстраница. При натискане върху слушалката, обажданията ще бъдат прехвърляни към горещия телефон на Община Търговище, отговарящ на номер 0601 6 86 12.

В раздел „Контакти“ се избира един от посочените номера, за да се разговаря безплатно с:

0601 6 86 12 – Горещ телефон на Община Търговище за въпроси, предложения, жалби, проблеми по специфични теми, сигнали за нарушения. Обажданията се приемат от 9.00 до 17.00 ч. в работни дни.

0601 6 86 46 – Телефон за корупционни сигнали от 8.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 17.00 в работни дни.

0601 6 35 85 – Дежурен в Общинския съвет за сигурност (денонощно).

Освен безплатни разговори с оторизираните служители на администрацията, услугата дава възможност за изпращане на електронни писма, които ще бъдат препращани към официалния електронен адрес на институцията.

Единственото условие за осъществяване на разговор е наличието на интернет връзка и устройство с микрофон от страна на подателя.

Услугата Free Call, която въвежда Община Търговище, е достъпна за целия свят.

Тя се осигурява по собствена инициатива и цели да подобри комуникацията с гражданите за по-бързи и адекватни действия в различните случаи.

Кметът на Търговище с поздрав за Деня на християнското семейство

ddimitrov 1117

Честит празник в Деня на християнското семейство и младеж!

Скъпи съграждани,

В деня на Въведение Богородично Ви поздравявам по случай Деня на християнското семейство и младеж. Празник, който носи посланието за силно и сплотено семейство.

Семейството е крепостта, съхраняваща нашата идентичност, бит и традиции. Именно в семейството децата формират своя мироглед. Нека ги възпитаваме във взаимно доверие, уважение и обич, за да израснат като достойни хора и изградят силно чувство на привързаност към общността ни.

Безгранична е силата на семейството да ни утеши в труден момент и да удвои радостта от успехите ни. Затова нека по-често показваме обичта и признателността си един към друг и бъдем единни. Само така ще изградим силни семейства и ще допринесем за благополучието на обществото ни.

Приемете най-искрените ми пожелания за здраве, щастие и благоденствие. Нека в домовете ни цари уют, мир и разбирателство и да са светли дните ни.


Честит празник!


Д-Р ДАРИН ДИМИТРОВ
Кмет на община Търговище

8 години затвор за убийство и изнасилване на възрастна жена получи 15-годишният Ахмед от Гагово

beleznici16

Окръжната прокуратура в Търговище изпълни ефективна присъда лишаване от свобода за срок от 8 години на непълнолетния Ахмед Дж., след като тя е била потвърдена с решение на Върховния касационен съд и е влязла в сила. Наказанието си осъденият ще изтърпи в поправителния дом в Бойчиновци. След като навърши пълнолетие през декември тази година, той ще бъде преместен в затвор. За това информират от Апелативна прокуратура – Варна.


Непълнолетният Ахмед от село Гагово, който към момента на извършване на престъпленията, бил само на 15 години, бил предаден на съд от Окръжната прокуратура в Търговище с четири обвинения - за убийство, изнасилване и блудство с възрастна жена, както и за блудство с момиче. Изнасилването и блудството на възрастната жена, която страдала от деменция, представляват особено тежък случай, а убийството й било извършено по особено мъчителен начин за жертвата.


На 20 февруари тази година състав на Търговищкия окръжен съд го признал за виновен и по четирите обвинения, като му наложил да изтърпи най-тежкото от тях – 8 години лишаване от свобода в поправителен дом при общ режим. С присъдата на първата съдебна инстанция бил уважен и гражданският иск в размер на 30 000 лева, който с решението си Варненският апелативен съд завишил на 50 000 лева, като размерът на иска бил потвърден от ВКС.


На 18 април 2015 год. Ахмед срещнал на пътя между село Гагово и град Опака 74-годишна жена, която страдала от деменция и често напускала дома на сина си. Жената обикновено тръгвала за село Гърчиново, където смятала, че живее. Осъденият първоначално я подминал жената, но после я настигнал и заговорил. Така разбрал, че възрастната жена има здравословен проблем и решил да се възползва от състоянието й.
Отклонил жената по страничен черен път, съборил я на земята, нанесъл й побой и в резултат на упражненото насилие, жертвата получила различни наранявания. Съдебните медици, извършили аутопсия на тялото на убитата, преброили 19 счупени ребра. След като сломил съпротивата й, непълнолетният насилник я изнасилил и извършил блудствени действия. След това напуснал мястото и оставил на земята жертвата си. Няколко часа по-късно 74-годишната жена починала от многобройните увреждания по цялото тяло. Смъртта й според съдебномедицинската експертиза била бавна и мъчителна, съпроводена със силни и мъчителни болки, а причинените от сексуалния насилник травми съдебните медици квалифицирали като три средни телесни повреди. Тялото на жената било открито два дни по-късно от случаен минувач, който сигнализирал полицията.
Блудствените действия с 14-годишно момиче Ахмед извършил на 20 ноември 2015 год. Той нападнал трудно подвижното момиче на улицата в село Гагово. Съборил го на земята и извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление чрез употреба на сила.


Ахмед Дж. е с лека умствена изостаналост и разстройство на сексуалния нагон, но съдебнопсихиатричната експертиза е категорична, че той е разбирал свойството и значението на деянията си и е осъзнавал тяхната противоправна същност.


При проведения по време на разследването следствен експеримент той сам посочил мястото, където е захвърлил пребитата и насилена възрастна жена, и обяснил с подробности действията си. Пред съда обаче отрекъл да е извършител на деянията.

Потвърдиха ареста на нашенец, издирван от холандските власти, за да бъде разследван за убийство

beleznici16

Състав на Апелативен съд – Варна потвърди определение на Окръжен съд – Търговище, с което на основание Европейска заповед за арест(ЕЗА), издадена от компетентните власти на Холандия е бил първоначално задържан под стража Метин Мехмедов. За това информират от пресцентъра на съда.

39-годишният българин има заповед за арест, издадена в края на м.октомври тази година от прокуратурата на град Бреда, Кралство Нидерландия, с която се иска задържането и предаването му в Холандия. Властите в кралството са посочили, че спрямо него ще се води наказателно преследване за извършено убийство, а наказанието, което местните закони предвиждат за такова престъпление е лишаване от свобода до тридесет години. В ЕЗА се посочва, че деянието, за което ще бъде преследван българинът е било извършено през февруари миналата година в град Осендрехт, когато в жилище, където е имало наркооранжения е бил открит прострелян мъж. Свидетели на убийството насочили вниманието на разследващите към няколко лица, които се оказали български граждани.

Активните следствени действия довели до разкриване на самоличността им, както и да движението им по време на извършване на престъпното деяние. Властите в Холандия посочват в ЕЗА, че Мехмедов е напуснал територията на Нидерландия и се издирва, за да бъде разследван във връзка с това деяние. Днес въззивната апелативна инстанция потвърди изводите на съда в Търговище, които се позовават на ЕЗА, издадена от компетентните съдебни власти на Холанцдия.

Апелативният съд не сподели аргументите на защитата, че няма доказателства за съпричастието на Мехмедов към убийството и посочи, че в настоящото производство, което е по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), българският съд е лишен от възможността да преценява наличието на обосновано предположение за авторството на деянието.

Това е в правомощията на властите в кралството. ЕЗА съдържа всички реквизити, посочени от ЗЕЕЗА. И Варненският апелативен съд намира, че единствената мярка за неотклонение, която може да обезпечи присъствието на Мехмедов при гледане на делото за предаването му в Холандия е задържането под сдтража.

Определението, с което се потвърждава първоначалния арест на Метин Мехмедов, издирван от властите в Кралство Нидерландия с ЕЗА, за да бъде разследван с други лица за убийство е окончателно.

Творческите съюзи в България с апел за по-бързото възстановяване на Държавния куклен театър

1opu 2011173
Творческите съюзи в България се обърнаха с апел към кмета и Общинския съвет в Търговище за по-бързото възстановяване на Държавния куклен театър.


Припомняме, че в нощта срещу понеделник избухна пожар на покрива на I ОУ „Хр. Ботев“, който се прехвърли и върху театъра. Унищожени са сцената и оборудването на културната институция.


В тази връзка с вчерашна дата е изпратен апел до кмета на Търговище д-р Дарин Димитров и Общинския съвет от името на творческите съюзи в България.


Публикуваме го без редакторска намеса:


Уважаеми господин Димитров,


Уважаеми дами и господа общински съветници,

От името на творческите съюзи, които представляваме, апелираме към Вашата съпричастност за по-бързото възстановяване на Държавния куклен театър - Търговище, който тези дни изгоря.

Изгоря един театър с дълголетна история.

Деца останаха без свой храм за култура, където имаха възможност да се възпитават в обич и съпричастие чрез приказния свят на куклите.

Нека по-скоро имат щастието да се върнат в света на приказките и доброто.

Още веднъж отправяме горещ апел за Вашето разбиране и бързо съдействие.


ХРИСТО МУТАФЧИЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА АРТИСТИТЕ


ЦЕНКО МИНКИН
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НАБЪЛГАРСКИТЕ КОМПОЗИТОРИ


БОЯН АНГЕЛОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ


ЛЮБЕН ГЕНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ


СНЕЖАНА ТОДОРОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ


СТАНИСЛАВ ПОЧЕКАНСКИ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ДЕЙЦИ


арх. ГЕОРГИ БАКАЛОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА АРХИТЕКТИТЕ


ИВАН ПАВЛОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ФИЛМОВИТЕ ДЕЙЦИ


доц. д-р ИВО ПАНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ПРЕВОДАЧИТЕ

 

Разследват причината за възникналия пожар

poj 2011173

Районната прокуратура в Търговище ръководи досъдебно производство за пожар, избухнал в Първо основно училище „Христо Ботев“ в града за престъпление по член 330, ал.1 от НК. За това информираха от poj 2011172Пресслужбата на Апелативна прокуратура – Варна.


В 1 часа след полунощ на 20 ноември 2017 г. полицейски екип забелязал пламък от покрива на училището, в което се извършва основен ремонт. Заради ремонта в училището не се провеждат учебни занятия, а учениците учат в друго учебно заведение в града.

В същата сграда се намира и Кукленият театър, чийто покрив също е пострадал от пожара.


Започналото разследване ще търси причините за пожара.

Благотворителният концерт „Талантите на Търговище заедно за Неделчо” събра над 3 500 лв.

kn 2211171

Близо 3 500 лв. са събрани от продажбата на покани за благотворителния концерт „Талантите на Търговище заедно за Неделчо”.


Той се проведе тази вечер в Драматичния театър и обедини усилията на деца и възрастни в подкрепа на болния мъж от Търговище. Средства се набираха и чрез дарителските кутии и от продажбата на уникати от арт-базара по време на инициативата в театъра.


„Благодарим ви, че сте тук. Заедно доказахме, че можем да направим велики неща“, каза от сцената Светла Стаменова – един от организаторите на събитието.


В програмата на концерта съв свои изпълнения се включиха певците и танцьорите от ДФА „Шарено герданче”, талантите на Школата за естрадно пеене и грациите от Балетна формация „Търговище” и Балет „Вега“ при Младежкия дом, децата от съставите на ОНЧ „Напредък 1864“ - „Джумалийче”, Балет „Галакси” и вокалната студия.

kn 2211172
С бурни аплодисменти публиката посрещна скеча на малките сладури Рая и Калин от Детска градина „Пчелица“ и танца на подготвителната група на Детска градина „Осми март“.


Със свои изпълнения в програмата участваха още Детски танцов състав „Търговище” при ЦПЛР – ОДК, Вокална школа „Ню Войсис”, ученици от Втора гимназия, Танцова школа „Рождество Христово" и певицата Сабина Донева.


Припомняме, че в благотворителния арт-базар „Творците на Търговище, обединени за Неделчо”, който се проведе миналата седмица, се включиха над 50 приложници от Търговище и страната. Беше събрана сумата от над 3 800 лв. Съвсем скоро Неделчо Недялков ще отпътува за лечение в Турция.


Три благотворителни инициативи в рамките на по-малко от месец бяха организирани в Търговище. Едната от тях беше за малката Ани. С общи усилия бяха събрани необходимите суми за лечението в Истанбул на момиченцето и младия мъж.

Задържаха 43-годишен от Търговище за притежание на канабис и боеприпаси

beleznici22На 17.11.2017 г. около18,20 ч. в с. Лиляк, община Търговище, при извършена полицейска проверка на товарен микробус „Форд Транзит“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от 43-годишния Е.Л. от гр. Търговище е установено, че същият притежава 1,15 грама суха зелена тревиста маса, която при извършения полеви наркотест реагира на наркотичното вещество канабис.

При извършени последващи процесуално-следствени действия в имот в с. Лиляк, обитаван от Е.Л., е открита и иззета 3,72 грама суха зелена тревиста маса, която при извършения полеви наркотест също реагира на наркотичното вещество канабис.

При допълнително извършени процесулано-следствени действия на адрес в гр. Търговище, също обитаван от Е.Л., е установено, че същият държи 95 боеприпаса 22-ри калибър, 14 боеприпаса – 36-ти калибър, един боеприпас – 12-ти калибър, и две цеви за пневматично оръжие – калибър 5,5 мм, без да има надлежно разрешение за това.

Е.Л. е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище.

Пресцентър МВР Търговище

С тържество отбелязаха 10 години приемна грижа в Търговище

pg 2211171

В Деня на християнското семейство беше отбелязана 10-годишнината на приемната грижа в Търговище.


На тържеството в кафе-театъра на читалище „Напредък 1864“ присъстваха кметът д-р Дарин Димитров, приемни родители, много деца, гости.


Стефка Петрова, първият ръководител на екипа, припомни историята на развитието на приемната грижа в Търговище. Над 90 са приемните семейства в общините Търговище, Попово и Антоново. В 73 от тях са настанени над 80 деца.


В тържествената програма с водещ – жуналистът и общественик Радослав Черкезов, с песни, стихове и танци се включиха приемни деца и състави на Младежкия дом и ОНЧ „Напредък 1864“.

pg 2211172

Арестуваха апаш след поредица от кражби в града и вилните зони

rpu trg

На 20.11.2017 г. след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия в РУ-Търговище е доведен 34-годишният Ш.И. от гр. Търговище, за когото е установено, че е извършител на следните престъпления:
• на 7.11.2017 г. е извършил кражба на 5 медни съда от вила във вилна зона „Серсема“ край гр. Търговище
• на 11.11.2017 г. е извършил кражба на 30 м кабел и медна тръба с дължина 15 м от стопанска постройка във вилна зона „Юкя“ край гр. Търговище – собственост на 43-годишен мъж от съшия град
• на 18.11.2017 г. чрез взломяване на входни врати е проникнал в 6 избени помещения на ул. „Бр. Миладинови“ в гр. Търговище и е направил опит да извърши кражба, но по независещи от него причини деянието е останало недовършено
• на 20.11.2017 г. в гр. Търговище чрез взломяване на катинар е проникнал в избено помещение в гр. Търговище и е извършил кражба на 35 броя части за ВиК-инсталация – собственост на 57-годишен мъж от гр. Търговище.

 Пресцентър МВР Търговище

Близо 50 свободни работни места обяви Бюрото по труда в Търговище

bezrabotica prolet111

Близо 50 са свободните работни места в Търговище към днешна дата, информират от бюрото по трда.


Продължават да са незаети позициите за лекар и учител по английски език.

Сред новите места са тези – за фитнес инструктор, секретарка, завеждащ административна служба и камериерка.


Най-много са обявените места за бармани, готвачи, общи работници в строителството, гладачки и шивачки.


За обучение по време на работа за младежи до 29 години, разкрити по проект „Нова възможност за младежка заетост”, има две места – за работник, поправка гуми и джанти и за служител в рекламна агенция.


Повече информация за свободните работни места в региона ТУК.

Расте броят на неосигурените лица в Търговищко

21112017 3

Вчера се проведе заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. В него взеха участие представители на държавни институции, на общински администрации, на организации, работещи в сферата на интеграционната политика, информира пресцентърът на Областната администрация.

Маргарита Друмева – представител на РЗИ-Търговище запозна членовете на съвета с актуална информация във връзка с осигуряването на равенство в достъпа до качествени здравни услуги и превантивни програми за хората от етническите малцинства, в частност на ромите в област Търговище. Тя сподели, че сериозен проблем представлява здравната неосигуреност особено сред ромското население. Тъй като много роми не са здравноосигурени, те не могат да ползват здравни услуги, рядко прибягват до превантивна медицинска помощ и разчитат най-вече на спешната медицинска помощ. По данни на РЗОК-Търговище процентът на неосигурените лица в област Търговище продължава да се задържа висок – средно около 25%, като за 2015 г. те са 24.5%, за 2016 г.- 24.7%, а за 2017 г. – 27,5%.

В област Търговище има компактни групи ромско население и селища, значително отдалечени от лечебни заведения, осъществяващи специализирана медицинска помощ. В тази връзка МЗ отпусна за извършване на профилактични прегледи един педиатричен и един акушеро-гинекологичен кабинети, като последният да се ползва по график от двете лечебните заведения в общините Търговище и Попово:


- „МБАЛ–Търговище” АД, гр. Търговище – акушеро-гинекологичен кабинет: извършени са 500 акушеро-гинекологични прегледа, на територията на община Търговище и община Попово, в периода от 11.10.2017г. до 20.11.2017г.
-„МБАЛ–Попово” ЕООД, гр. Попово – педиатричен кабинет: извършени са 500 прегледа на деца, на територията на община Попово и община Опака, за периода от 11.10.2017г. до 20.11.2017г.

Подобни програми и инициативи са извънредно полезни и нужни за пациентите със затруднен, по различни причини достъп до специализирана медицинска помощ.

 

УСТАНОВЕН И ЗАДЪРЖАН Е УЧАСТНИК В РЕАЛИЗИРАНЕ НА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА В ГР. ПОПОВО

beleznici16

На 17.11.2017 г. след проведени в РУ-Попово оперативно-издирвателни действия е установен извършителят на измама след обаждане на стационарен телефон, извършена на 14.11.2017 г. в гр. Попово, при която след използване на сценария за необходимост да бъде оказано съдействие на полицията за задържане на извършители на телефонни измами, от владението на 71-годишна жена от гр. Попово е отнета сумата от 5700 лв.

Извършител на деянието е 59-годишният Р.Д. от с. Ясеновец, обл. Разград, който при реализиране на престъпната схема е играел ролята на куриер/муле/. Установена е съпричастността му при извършване на още две телефонни измами - в градовете Силистра и Исперих.


Р.Д. е задържан за срок до 24 часа в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 по описа на РУ-Попово. На Р.Д. е повдигнато обвинение на извършеното от него деяние.

 

Пресцентър МВР Търговище

-2°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 95%

Wind: 0.00 km/h

  • 25 Nov 2017 9°C -2°C
  • 26 Nov 2017 11°C 2°C