charovna2017

обновена 1:59 PM EEST, May 27, 2017

Общество и право

Общество и право

Областният управител се ангажира с проблемите на храмовете в областта

ou 260517

Днес областният управител на Търговище Митко Стайков, заедно със ставрофорен иконом Славчо Проданов, проведе среща с църковното настоятелство на град Омуртаг, на която обсъдиха проблемите, свързани с църковния храм.
Областният управител дари средства на настоятелството, които да бъдат използвани за безплатни кръщенки на деца от социално слаби семейства. Идеята е такива дарения да бъдат направени във всички общини на област Търговище.
Митко Стайков ще проведе подобни срещи и в общините Антоново, Попово и Търговище.

Пресцентър Областна администрация

Затварят временно улици в Търговище, заради дефилето на абитуриентите

bal 20142

Във връзка с провеждането на празнично дефиле на абитуриенти от гр. Търговище от 16,30 часа днес до приключване на проявата:


се затварят за движение улица „Хр. Ботев“ – в участъка от кръстовището с бул. „Митрополит Андрей“ до кръстовището с ул. „Стефан Караджа“; ул. „Св. св. Кирил и Методий“; ул. „Кл. Охридски“; ул. „Стефан Караджа“ – от кръстовището с ул. „Христо Ботев“ до сградата на община Търговище и пред Бюрото по труда; ул. „Бенковски“ – от кръстовището с ул. „Хан Кубрат“ до Драматичен театър-Търговище; ул. П.Р. Славейков“ – от кръстовището с ул. „Палаузов“ до кръстовището с ул. „Искър“.


По улиците „Хр. Ботев“ и „П.Р. Славейков“ в гореспоменатите участъци ще се допускат само МПС, превозващи абитуриенти, като автомобилите ще могат да паркират на паркингите до Спортна зала „Сеид Мустафов“, до ДСК, до хотел „Мизия“ и до бившата сграда на ОББ - до изчерпване на капацитета им.


Движението по ул. „Палаузов“ ще се извършва само в една посока - от кръстовището с ул. „П.Р. Славейков“ към кръстовището с ул. „Първи май“. Движението на МПС, превозващи абитуриенти, по ул. „П.Р. Славейков“, ще се осъществява еднопосочно - само откъм посока хотел „Идол“.


Пресцентър МВР Търговище

Кметът на Търговище посрещна гости от Финландия

oa 260517

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров днес посрещна група от Финландия, която посети града ни, за да отдаде почит на генерал Казимир Ернрот.
Гостите са членове на финландско-българското дружество за сътрудничество и са участвали в кампанията по набиране на средства за изграждане паметника на генерала, останал в историята, като Освободител на Търговище.
Гостите положиха цветя на паметника на ген. Ернрот и посетиха туристически обекти в Търговище.
Начело на групата от 15 финландци е съгражданинът ни Живко Стоянов, който живее във Финландия и е член на ръководството на Сдружението за приятелство.
Заедно със съпругата си той направи дарение от хигиенни материали за ЦСМП, болницата, социални звена и две детски градини. Детските заведения ще получат и материали, свързани с обучителния процес. Това е повторно дарение от семейството, направено на социални заведения в града.
Гостите днес бяха съпровождани от секретаря на Община Търговище Христалина Халачева и експерта по международно сътрудничество в администрацията Полина Василева.

 

Детски учител от Търговище с най-високото отличие на образователното министерство

du 2405171

За първи път детски учител от Търговище е удостоен с наградата „Неофит Рилски“. Призът се присъжда всяка година в навечерието на празника на българската просвета и култура от Министерството на образованието и науката.


По предложение на РУО – Търговище за дългогодишна, цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното образование с престижната диплома е наградена Петя Кънчева – старши учител в ДГ №1 „Веселушко“.


Наградата на заслужилия педагог бе връчена от Донка Накова – старши експерт по предучилищно образование, с пожелание за нови творчески успехи, все така висок професионализъм и вдъхновение.

du 2405172
Петя Кънчева е дългогодишен педагог, който работи с ентусиазъм и вдъхновение, прилагайки всички най-модерни методи на обучение и възпитание. Припомняме, че тази година нейните възпитаници от група „Юначе“ заслужиха второ място в конкурса на детска интернет телевизия "Аз мога, аз знам" - "Коледа в нас" за коледно тържество. Учителската професия за наградения с най-високото отличие на МОН педагог от Търговище е призвание, но и отговорност. 

Щастливи сме, че за първи път детски учител – при това от ДГ №1 „Веселушко“, получава почетната награда „Неофит Рилски“. Това е признание за всички нас – колектива на детската градина, сподели директорът й Иванка Зашева.

 

Над 1150 са чипираните кучета в община Търговище

bezst kucheta

Над 1150 са чипираните кучета от началото на годината в община Търговище.

Това сочат данните от Областна дирекция по безопасност на храните с отдел „Здравеопазване на животните”. В резултат на стартиралата информационна кампания от Община Търговище, в населените места в общината до момента новоиздадените паспорти на домашни любимци са 1317.
По данни от 46 села от Търговищко броят на домашните и дворни кучета е 3560. В кампанията по преброяването и описването им са ангажирани лично кметовете и кметските наместниците на населените места. Те съдействат и за декларирането на кучетата в системата на отдел „Местни данъци и такси”. Към днешна дата, регистрираните кучета вече са 860. Към края на 2016 г. броят им бе едва 141.
От следващите седмици се очаква кампанията да обхване и оставащите 7 села: Ловец, Твърдинци, Давидово, Миладиновци, Голямо Ново, Лиляк и Пресяк.
Община Търговище ще изпрати уведомителни писма до собствениците, които вече са извършили чипиране на кучетата си, но все още не са ги декларирали в системата на Общината. Припомняме, че годишните такси за отглеждане на кучета са 5 лв. за селата и 10 лв. за града.
Освен ежемесечна информация за регистрираните кучета от всеки ветеринар, Община Търговище трябва да получава и информация от управителите на етажната собственост. Те са длъжни да впишат в домовата книга всички домашни любимци, които се отглеждат във входовете им. Контрольорите на Общината също описват кучетата в къщите в града и информират стопаните им за задължителното чипиране и регистриране в системата на Общинската администрация.
Според Закона за ветеринаромедицинската дейност чипът за всяко куче е задължителен. При липса на такъв, стопанинът му ще бъде санкциониран с глоба от 200 лв.

Наградиха изявени учители и културни дейци в Търговище

nu 2405171

По случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на официална церемония в Драматичния театър снощи бяха наградени изявени в различни области търговищки ученици, преподаватели в предучилищното и училищно образование и дейци на културата.

В своето приветствие кметът поздрави всички отличени за постижения и принос. „Искам да Ви пожелая успехите да се измерват с вътрешния импулс на съзиданието, което ни издига над дребнотемието и себелюбието. Не забравяйте, че независимо колко малки са нашите постижения, те са брънка от веригата на развитието“, заяви той.

nu 2405172За образование и наука бяха наградени педагозите: Ирина Дочева – главен учител в ДГ „Пчелица“, Стела Груйкина – старши учител в Първо ОУ „Хр. Ботев“, Дарина Петрова – старши учител по информатика и ИТ в Първо СУ „Св. Седмочисленици“, Ивалина Белчева – старши учител по изобразително изкуство в Първо ОУ „Хр. Ботев“ и Илиана Иванова – старши учител по музика във Второ СУ „Проф. Н. Маринов“.

 

 

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на образованието награди получиха Галя Панайотова – директор на Втора гимназия и Александър Нуцолов – ръководител на учебен център „Дедал“.

 


Наградата за педагогически колектив тази година бе отредена за ДГ №5 „Червената шапчица“, по случай 50-годишния юбилей на детското заведение и за високите постижения и успехи в учебно-възпитателната работа на педагозите в него.

 

 

 


В категория „Сценични изкуства /театър, музика, танци/“ Диплом беше присъден на Надя Асенова – автор и режисьор на спектакъла „Самодивска приказка“ на Драматичен театър – Търговище.


В категория „Мениджмънт и администрация на култура“ наградата бе връчена на Даниела Марчева – директор на ЦМДИ, за постигнатите през годината успехи на всички състави и във всички форми на изява в Младежкия дом.

nu 2405173За „Културно-историческо наследство“ нагредана бе РБ „П. Стъпов“, а за „Самодейно творчество“ Диплом получи Нора Иванова – учител по изобразително изкуство в ШИИ при ЦПЛР-ОДК.


За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата отличия получиха краеведът Валентин Княжевич по повод неговата 60-та годишнина и приноса му в изследването на регионалната история, и Катя Ангелова – вокален диригент в ПФА „Мизия“.

 


Награди бяха предвидени и за деца и младежи с изявени дарби: Мария Георгиева, Георги Стоянов, Димана Сойчева, Иана Петрова, Весела Недялкова, Радостина Богословова, Елеонора Рачева, Антоан Калоянов, Валя Богданова, Християн Христов и Сава Савов.

Колективно наградата отиде при отбора по „Приложна електроника“ от ПТГ „Цар Симеон Велики“ – Николай Георгиев и Стоил Стоилов.

 

 

 

 

 

Церемонията завърши с балета „Дон Кихот“ на Държавна опера Варна по музика на Лудвиг Минкус и едноименния роман на Мигел де Сервантес.

nu 2405175

За поредна година ПП ГЕРБ организира празник за децата на Търговище

gerb 310516

За поредна година ЖГЕРБ-Търговище и народният представител д-р Венка Стоянова организират празник за децата по случай 1 юни.

Увеселителното шоу ще започне от 17:30 часа на 29 май / понеделник/, на площада пред Драматичния театър.

Предвидени са игри, песни, забавления и торта за всички деца.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

Община Търговище обявява конкурс за възлагане управлението на социални услуги

sgrada obtrg0215

Община Търговище обявява конкурс за възлагане управлението на социална услуга “Защитено жилище за лица с психични разстройства” на територията на общината. Срокът на договора е за 3 години.
Припомняме, че Общинският съвет даде съгласието си за разкриването на защитеното жилище, като държавна делегирана дейност, на сесията през януари 2017 г.
Кандидатите трябва да са вписани в регистъра на Агенцията за социално подпомагане. Според условията те трябва да разполагат и със собствено помещение за извършване на социалната услуга, както и да имат опит в управлението на социални услуги в общността.
Крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса е до 16.30 часа на 10.07.2017г. Внасят се лично в Центъра за административно обслужване на Община Търговище или по пощата с препоръчано писмо и обратна разписка на адрес: гр. Търговище, Община Търговище, пл. ”Свобода”, п.к. 7700.
Конкурсът е насрочен за 12 юли. Изборът на изпълнител ще бъде определен в 3-дневен срок след провеждането му.
В защитеното жилище, с капацитет от 4 места, ще бъдат настанени пълнолетни лица, които ще водят относително самостоятелен начин на живот, подпомагани от професионалисти. Целта е ежедневната им среда да бъде близка до семейната, осигуряваща възможност за подкрепа и изява. Целта е социално включване и придобиване или възстановяване на изгубени социални умения и навици на настанените лица.
Пълният пакет от документи, нужни за кандидатстване, както и критериите за оценка на кандидатите са описани в заповедта на кмета на община Търговище, публикувана в сайта на местната администрация.
Повече информация може да бъде получена на място в сградата на Община Търговище, етаж V, стая 31 или на телефон 0601/6 87 80.

Хванаха мъртво пиян шофьор в Търговище, дрегерът отчел 3,37 промила

dregr14uli

Образувано е бързо полицейско производство по чл. 343б, ал.1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

На 25.05.2017 г. в 19,40 ч. правоспособният водач  Г.С., на 30 год., от гр. Търговище, управлявал по ул. „Кюстенджа“ в същия град лек автомобил „Honda Accord” с търговищка регистрация след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 3,37 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“.

Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване. Задържан е за срок до 24 часа в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

Областният управител на Търговище Митко Стайков инспектира състоянието на язовирите в областта

ou 230517

Безопасността на язовирите, собственост на „Напоителни системи“ ЕАД-клон Търговище, беше обсъдена днес на среща на областния управител Митко Стайков и главния експерт „Отбранително –мобилизационна подготовка и сигурност на информацията“ Петър Петров, заедно с ръководството и служителите на дружеството.


На срещата бяха обсъдени мерките, които трябва да бъдат взети за подобряване състоянието на седемте водоема, както и за стопанисването им. Това са язовирите в Красноселци, Съединение, Ястребино, Ломци, Овчарово, Черковна и Поляница.


Днешната работна среща бе инициирана след проверките, които областният управител Митко Стайков извърши в края на миналата седмица.
„Инспектирането на язовирите на територията на областта ще продължат, за да се гарантира по-добрият им контрол и безопасност“, коментира Стайков.

Кражбите са най-разпространените престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни в Търговище

malpr 0517През 2016 г. в област Търговище на отчет в детските педагогически стаи са водени 143 малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления. В сравнение с 2015 г. броят им се увеличава с 6 лица, или с 4.4%. За това информираха от Отдел „Статистически изследвания” - Търговище на Териториално статистическо бюро – Североизток.

Непълнолетните са 104 лица, а малолетните - 39. В криминогенна среда живеят 67 младежи.


В структурата на противообществените прояви в региона, най-голям е делът на преминалите през ДПС за бягство от дома (от вкъщи), от сцециализирана институция или от социална услуга от резидентен тип - 29 лица, или 52.7%, следвани от прояви на насилие и агресия - 8 лица и непристойно и/или хулиганско поведение на обществено място - 6 души.


Кражбите са най-разпространените престъпления, извършвани от малолетните и непълнолетните. Извършители на кражби са 55 деца. Най-висок е делът на извършителите на домови кражби – 47.2% (26 лица) и взломни кражби с 14.5% (8 лица).


18 лица на възраст от 8 до 17 години са регистрирани за унищожаване и повреждане на имущество, 7 - за нанесени телесни повреди, 4 - за хулиганство, 2 - за престъпления, свързани с наркотици, и 1 - за блудство.


През 2016 г. в област Търговище пострадали от престъпления са 61 деца, от които 39 са момчета, а 22 - момичета. От тях малолетните са 15, а непълнолетните - 46, сочат данните на статистиците от Търговище.

Снимка: burgas-reporter.com

Музеят с вход свободен на 24 май

sgrada reg muzei trg

От Регионален исторически музей – Търговище съобщават, че на 24 май /сряда/ - Ден на българската просвета и култура, от 9.30 до 13.00 ч. ще бъдат отворени за посещение с вход свободен:
• Славейковото училище с постоянна експозиция „Възрожденска
класна стая" и изложбите:
- „Азъ, Василъ Лѣвскій в Карлово роден …”
Гостува Национален музей „Васил Левски”- Карлово
- „Велик е нашият войник"
- „Завръщане в бъдещето. Вернер фон Сименс 1816-1892. Изобретател. Предприемач. Патриарх.”
Гостуват Сименс България и Национален политехнически музей - София
- „Година първа, брой първи. Колекция първи броеве на вестници от началото на 90-те години на ХХ век”
- „Ах, тези пороци?!?” - гостува Исторически музей – Горна Оряховица

Изтеглиха печелившите в томболата на Регионален исторически музей – Търговище

rim 260517

На 23 май в Славейковото училище бяха изтеглени печелившите участници в томболата, разиграна в Европейската нощ на музеите в Регионален исторически музей – Търговище. В нея са се включили 299 човека. Комисията бе в състав: Магдалена Жечева, Светлана Аврамова, Ралица Димова, Йордан Минчев, Яна Станкова. Печелившите изтегли Денислав Денев, ученик от II клас.

А ето и спечелилите: Антон Драганов; Мъстан Абиков и Трифон Трифонов. Те ще получат комплект с издания на музея, календар с изображения на старо Търговище, сувенирна чаша, магнит.

Изтеглени бяха и три поощрения за: Стилиян Цветков, Георги Стефанов Димитров и Полина Капитанска. Те получават календар и сувенирна чаша.


Наградите могат да бъдат получени от 29 май до 2 юни в Захариевата къща, където се намира администрацията на музея.
Честито на спечелилите!


Благодарност към всички, които се включиха в томболата и отделиха от своето време, за да отбележат своето мнение!
Благодарност и към всички близо 2 000 човека, които съпреживяха с нас музейната нощ!

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ТЪРГОВИЩЕ

Публичен дебат за предучилищното образование ще се проведе в Търговище

decadg 0915

Клубът на НСО - Търговище организира публичен дебат на тема „Предучилищното образование в община Търговище – достъп, качество и политики“.


На събитието ще бъдат представени резултатите от изследването на родителските нагласи по този въпрос. Инициативата е още една възможност всички, които имат отношение към предучилищното образование на децата от 3 до 6 години  - родители, детски градини, местна власт, институции, граждани и граждански сдружения, да обединят усилията си в името на тази толкова важна за всички задача: ранното детско развитие. Ние, като организатори на срещата, сме отправили покани до всички посочени заинтересовани страни и ще разчитаме на тяхното активно участие, сподели Невена Маджарова, изпълнителен директор на Клуб НСО.


Дебатът ще се проведе на 26 май – петък, от 10,30 часа, в конферентната зала на хотел „ИДОЛ“ в Търговище.

Консултации по социални и здравни проблеми организира БЧК – Търговище

sgrada bchkБългарски Червен кръст – Търговище започва поредица от групови и индивидуални консултации по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.


Консултациите са свързани с актуални социални и здравни проблеми и са насочени към получателите на хранителни продукти по програмата.


Първата консултация ще се проведе на 30.05.2017г. от 16 часа в конферентната зала на хотел „Идол”.

Народният представител д-р Венка Стоянова изпрати поздравителен адрес до образователните и културни институции в областта по повод 24 май

vstoqnova16В навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, народният представител от ПП ГЕРБ-Търговище д-р Венка Стоянова изпрати поздравителен адрес до всички културни и образователни институции в областта.

„Нека на този светъл български празник се почувстваме горди потомци на миналото и не забравяме, че езикът, писмеността и културата са най-здравата основа за съхранението и развитието на всеки народ! Искрено Ви желая здраве, вдъхновение и успехи!“, се казва в поздравлението на д-р Стоянова.


По случай 24 май, народният представител ще вземе участие в организираните от община Търговище мероприятия и ще се включи в празничното шествие, което ще започне от 10:30 часа на площад „Свобода“ в Търговище.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

Откраднаха лека кола в Търговище

sgrada rdvr

За времето от 18 ч. на 23.05.2016 г. до 7 ч. на 24.05.2017 г. в гр. Търговище неизвестен извършител е извършил противозаконно отнемане на лек автомобил „Опел Астра“ с търговищка регистрация, който е бил паркиран на паркинг пред жилищен блок в кв. „Запад“.

Автомобилът е собственост на 62-годишен мъж от гр. Търговище и не е имал сключена застраховка „Автокаско“. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище.

Пресцентър МВР Търговище

Две възрастни жени от Търговище станаха жертва на ало измами

tel 0217

На 22.05.2017 г. са извършени телефонни измами на две жени в гр. Търговище – на 85 и на 70 год.

Те са били въведени в заблуждение след разговор по стационарните им телефони. Използван е претекстът за необходимост да окажат съдействие на полицейски служители, които провеждат операция по задържане на извършителите на телефонни измами.

По този начин на 85-годишната жена е отнета сумата от 910 лв., а на 70-годишната й съгражданка – сумата от 350 лв. и около 40 грама златни накити.

По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 209 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

Пресцентър МВР Търговище

Нови случаи на телефонни измами в Търговище

tel izmamniciНа 24.05.2017 г. са извършени телефонни измами на две самотноживеещи жени в гр. Търговище – на 88 и на 84 год. Те са били въведени в заблуждение след разговор по стационарните им телефони. Отново е използван претекстът за необходимост да окажат съдействие на полицейски служители, които провеждат операция по задържане на извършителите на телефонни измами.

По този начин на 86-годишната жена е отнета сумата от 6920 лв., златни обеци и златно синджирче, а на 84-годишната й съгражданка – сумата от 140 лв., златни обеци и златно синджирче.

По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 209 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.


Oт ОД МВР -Търговище отново напомнят: По никакъв повод не давайте пари и ценности, поискани ви по телефона от непознат. Полицията не търси финансово съдействие от гражданите за задържането на извършители на престъпления. Получите ли телефонно обаждане с подобно искане, сигнализирайте на тел.112, на полицейския си инспектор или в най-близкото поделение на МВР. Свържете се и с вашите близки!

Пресцентър МВР Търговище

18°C

Targovishte

Showers

Humidity: 53%

Wind: 28.97 km/h

  • 28 May 2017 20°C 11°C
  • 29 May 2017 22°C 11°C