charovna2017

обновена 12:17 PM EEST, Jul 18, 2018

Общество и право

Общество и право

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в Търговище

37290306 2019669754710027 354298672655106048 n

Розовият кемпер на „Една от 8“ ще бъде в Търговище на 25 и 26 юли.


Той ще бъде паркиран на площад „Свобода“.

37520416 2019669514710051 8559720330296295424 n
С финансовата подкрепа на голяма козметична компания ще бъдат проведени безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата. Условието е дамите да са на възраст от 20 до 65 години, да не са били диагностицирани с рак на гърдата и да не са бременни.

Ще бъдат прегледани безплатно 130 жени в Търговище.

Всеки, който желае, може да се запише за безплатен профилактичен преглед от 18 до 20 юли между 10 и 16 часа на телефон 0888 811 323.


Прегледите в град Търговище ще се проведат в сградата на Общината.

Ученици от румънското Търговище летуват в базата в Балчик по покана на местната администрация

34584075 2100436873534985 4109269815112237056 n

17 ученици от побратимената ни румънска община Търговище летуват в морската ни база в Балчик по покана на местната администрация, информира пресцентърът на Общината.


Децата са на възраст от 11 до 18 години и са наследници на етнически българи от побратимения ни град, които по техни данни наброяват над 2 000 души. Някои от учениците владеят и български език.
Групата от Румъния вече е създала и приятелски контакти с 50 деца с изявени таланти от града ни, които в момента също летуват в Балчик с подкрепата на Общината.


В програмата на гостите от Румъния е включено и посещение на българския град, чиято програма се уточнява.


Ръководството на побратимения ни град Търговище пък е заявило готовност да приеме наши ученици, които през зимния сезон да почиват в планинската база на румънската община в Карпатите.
За последно подобен ученически обмен се е състоял преди повече от 30 години, смятат дългогодишни служители на администрацията.


Инициативата е част от политиката и усилията на общинското ръководство за задълбочаване на контактите и приятелството с побратимените ни градове, както и партньорство с общностите на българите зад граница, които пазят паметта за родовите си корени.

Обучение на тема “Умения за живот” провежда БМЧК Търговище

 37357343 1767079823329482 8537759256273747968 o

 Вчера и днес БМЧК Търговище провежда обучение на тема “Умения за живот” (“Life skills”).

Това е методология, разработена от Датски младежки Червен кръст и е прилагана в работата с млади хора по цял свят. От 2017 година се използва за първи път на Балканите и в нашата страна, разказва Дияна Ненова от БЧК.

Трима доброволци от Търговище имаха удоволствието да участват в национално обучение и сега предават опит и знания на още 11 свои връстници. През следващите месеци работата по темата ще продължи с деца от приемни семейства. Методологията “Life skills” се състои от три основни части: как да познаваме и живеем със себе си; как да познаваме и живеем с другите; как да познаваме и живеем в обществото. Различните части включват разнообразни практически упражнения и игри, чрез които младите хора имат възможност да дискутират важни за тях теми и да изграждат у себе си личностни умения. Обучението се проведе във връзка с изпълнението на проект “Социални иновации с нови и активни граждани” по програма "Еразъм +", пояснява Ненова.

Снимка: БМЧК Търговище

Деца гостуваха на полицаите от РУ-Търговище

3d580c78f30dc4098b725868e7aaa75fb

Вчера сградата на РУ-Търговище бе огласена за известно време от жизнерадостна детска гълчава и много усмивки. От ръководството на управлението с удоволствие приеха предложението да се срещнат с деца от образователен център в Търговище. Така 32 деца на възраст от 7 до 9 години заедно с трима свои преподаватели, за пръв път влязоха в сградата, водени от голямото си желание да научат повече за професията полицай.

Децата и техните учители бяха посрещнати и придружавани от полицейски инспектор Владимир Върбанов и младши полицейски инспектор Галина Георгиева, служители в група „Териториална полиция“ на управлението. И може би защото и двамата служители са униформени, разговорът започна именно с полицейската униформа – какви атрибути включва тя, какво я отличава от формените облекла на други институции.

Полицейските инспектори им показаха помощните средства, които използват служителите на реда – стоп-палки, каски, щитове, бронежилетки, а гостите им получиха възможност да се снимат с някои от тях.

Децата видяха помещенията за разпит, за осъществяване на полицейска закрила, както и тези за задържане на извършители на правонарушения. Те с интерес разгледаха и патрулния полицейски автомобил, като особено любопитно за тях бе това, което го отличава от останалите автомобили – специалната звукова и светлинна сигнализация. Обяснено им бе какви са действията на служителите на реда при спиране на автомобил на пътя и при извършване на полицейска проверка.

В хода на разговора някои от гостуващите деца споделиха, че мечтаят, като пораснат, да станат и те полицаи, и се заинтересуваха как може да реализират тази си мечта.

Пресцентър МВР Търговище

Арестуваха млада търговищенка в Смолян за притежание на над 100 грама марихуана

beleznici16

Млада жена от Търговище е задържана в Смолян за притежание на над 100 грама марихуана.

За това съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Смолян.

В РУ-Смолян е започнато бързо производство срещу Р. А. на 28 години от гр. Търговище, за това, че на 17.07.2018 г около 12:40 ч. в гр. Смолян на ул. „Деспот Слав“ в себе си и в личния си багаж – пътна чанта, без надлежно разрешително, държи високорискови наркотични вещества – марихуана с общо тегло 112,23 грама.

Местопроизшествието е запазено и посетено от дежурна оперативна група при РУ - Смолян и ОД МВР Смолян.

28-годишната жена е задържана за срок от 24 часа.

Задържаха крадец, отмъкнал 40 крайпътни бетонни плочи

sgrada mvr0718

Извършител на кражба на крайпътни бетонни плочи от отводнителен канал е установен в РУ-Търговище.

За времето от 20,30 ч. до 21 ч. на 10.07.2018 г. неизвестен извършител чрез демонтиране е извършил кражба на 40 бетонни плочи – общинска собственост, от намиращ се в землището на с. Цветница, община Търговище, встрани от пътното платно, отводнителен канал.

След проведени в управлението незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установено, че извършител на деянието е 33-годишният М.Ф. от с. Бенковски, община Добрич, живеещ в с. Трескавец, община Търговище.

Същият е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Наказателния кодекс. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Пресцентър МВР Търговище

Ефективно наказание и глоба за държане на марихуана

sgrada okrujen sud trg

Двама обвиняеми на Окръжната прокуратура в Търговище за наркотични престъпления сключиха споразумение, което вчера Търговищкият окръжен съд е одобрил, информираха от Апелативна прокуратура – Варна.


За придобиване на високорисковите наркотични вещества без разрешително – престъпление по член 354а, ал. 3, т. 1 от НК, безработният Кристиян Н. прие да изтърпи наказание 1 година лишаване от свобода при строг режим и да плати глоба 1000 лева.

Другият обвиняем по същото досъдебно производство Мерал М., който е студент, получи наказание 2 години лишаване от свобода, чието изтърпяване е било отложено с изпитателен срок от 3 години. Той ще плати глоба в размер на 5000 лева, като наказанието му е за държане с цел разпространение на марихуана – престъпление по член 354а, ал. 1 от НК.


Престъплението е извършено на 30 май тази година в град Попово. Тогава полицията установява, че Мерал държи с цел разпространение 300, 66 грама марихуана, чиято стойност е 1803 лева.

За придобиването на високорисковите наркотични вещества е привлечен към наказателна отговорност Кристиян. Ефективното му наказание е заради предишни осъждания, като справката за съдимост на младежа показва, че е осъждан за престъпления, свързани с наркотични вещества, още като непълнолетен, като дейността му продължила и след навършване на пълнолетие, за което е осъждан още два пъти.


Одобреното от съда споразумение влиза в сила веднага. Още в съдебната зала Кристиян е бил задържан за изтърпяване на ефективното наказание.

 

Над 70 нови ловци в Търговищко

pushka lovВсяка година около 250 жители на областите Шумен и Търговище изявяват желание да станат ловци. През последните няколко месеци изпити за авджии имаше в Нови пазар, Попово, Омуртаг и Търговище. Тази седмица ловният експерт на РДГ-Шумен инж. Юлиян Будаков препитва мераклиите за ловен билет от Шумен.

На изпита в Нови пазар се явиха 79 кандидати за ловци, като 66 от тях вече могат да се похвалят с ловен билет. 4 дами са покрили изискванията за точна стрелба и са успели да отговорят на теоретичните въпроси. Изпитът се организира от Ловно-рибарско сдружение „Станата“ и се проведе в ДГС-Нови пазар.

27 са новите авджии в Попово, а 38 бяха желаещите да ловуват в общината. Изпитите се организират от Ловно сдружение „Попово“ със съдействието на ДЛС „Черни Лом“.

Една дама ще ловува вече с дружинката си в Омуртаг, а още 30 мъже се справиха с поставените им задачи. Желаещите да получат ловен билет бяха 40, но 9 отпаднаха поради слаба подготовка. Изпитите в общината се организират от ЛРС „Хан Омуртаг“ и ДГС-Омуртаг.

През тази година най-малко са кандидатите за ловци в Търговище-само 28. 16 от тях покриха изискванията, като и тук една дама показа отлична подготовка и стигна до финала. Изпитите в областния център се организират от ловното сдружение в града и ДГС-Търговище.

В края на тази седмица ще стане ясно колко шуменци ще се справят със задачите, които им е подготвил инж. Юлиян Будаков. 30 бяха желаещите да се сдобият с ловен билет, но 4 от тях отпаднаха на теоретичните изпити, които се проведоха от 9 до 11 юли. Днес и утре, на стрелбището до Ловна хижа „Диана“, кандидат ловците ще трябва да докажат, че имат точен мерник и могат да улучат нужния брой панички, за да преминат и последното изпитание. 3 шуменки доказаха, че ловът не е само мъжка територия и много жени се справят дори по-добре от колегите си.

През следващата седмица изпити за ловци ще има и във Велики Преслав.

 

Търговищките полицаи съставиха 8 акта и наложиха 46 глоби по фиш за денонощие

kat110315

За изминалото денонощие служителите на районните управления в състава на Дирекцията са съставили 8 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата и са наложили 46 глоби по фиш по същия закон.

За управление на МПС без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ са съставени 2 акта по Кодекса за застраховането.

Контролните органи са съставили и 21 акта за установяване на административно нарушение по Закона за българските документи за самоличност.

Пресцентър МВР Търговище

196 000 лева са приходите от нощувки в хотелите през май

36814482 2147934885235865 4283883029086076928 n

196 хиляди лева са приходите от средствата за подслон през май в област Търговище, oтчитa HCИ.

През петия месец на тази година в Търговищка област са функционирали 17 средства за подслон и места за краткосрочно настаняване със 660 легла в тях.

Общият брой на нощувките във всички средства за подслон и места за настаняване през месеца възлиза на 4 149, като от тях 845 са на чужденци.

Приходите от нощувки през май достигат 196 хил. лв., 47 хил. лв. от които са направени от 430 гости от чужбина.

Задържаха двама, пребили 37-годишен мъж от Търговище

sgrada mvr0718

На 17.07.2018 г. около 17 ч. в близост до жилищен блок в кв, „Запад“ на гр. Търговише двама мъже от същия град – 41-годишният С.С. и 29-годишният М.М., са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи се в явно неуважение към обществото, посредством нанасяне на побой над 37-годишен мъж от гр. Търговище.

Двамата са задържани в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс /за хулиганство/.

Пресцентър МВР Търговище

Пощата в Търговище продава имоти

sgr poshtatrg15

Министерският съвет даде съгласие „Български пощи“ ЕАД да продадат два недвижими имота в Търговище с обща площ 129 кв. м. Дружеството ще предложи за продажба и апартамент в Попово с площ 58 кв. м. Продажбата на неоперативни активи е продължение на политиката за намаляване на разходите и увеличаване на приходите.

Радио Шумен

Дигитална детска академия в библиотеката

regionalna biblioteka petur stupov

Дигитална детска академия ще се проведе в Детски отдел на Регионална библиотека „Петър Стъпов”.

На 19 и 26 юли от 10:30 ч. в детска читалня ще се проведат курсове по легороботика. С комплектите LEGO Mindstorms децата ще могат да разработват, програмират и тестват модели от заобикалящия ни свят. Курсовете по роботика са един много полезен начин Вашето дете да се забавлява и учи. Може да усвои много практически знания, а също така и да приложи наученото в училище по физика, математика, информационни технологии, казват организаторите от търговищката библиотека.

Заедно с това, малките читатели ще могат да се забавляват и с очилата за виртуална реалност в следобедните часове от 14:00 до 15:00 ч. на 19 и 26 юли. Единственото условие е децата да са читатели на библиотеката и да имат мобилен интернет на смартфона си.

За контакти и записвания тел. 0601/63791

Набелязаха мерки против африканската чума по свинете

1107182

Областната епизоотична комисия в Търговище на свое заседание вчера набеляза мерки срещу болестта африканска чума по свинете.


Д-р Емил Зафиров от ОДБХ- Търговище обясни, че, заради опасността от болестта, предстои поставяне на електропастир по сухоземната границата, който ще възпрепятства преминаването на болни животни от  Румъния в България и евентуалното пренасяне на заболяването. Той подчерта, че това тежко заболяване не е опасно за човека, но вирусът на АЧС може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери за смет.


Предстои свикване на общинските епизоотични комисии, утвърждаване на списък на дежурни телефони и служители, за приемане на сигнали и жалби. Ще се проведат и обучения на ловните дружинки.

Учениците от румънското Търговище посетиха и града ни

36814482 2147934885235865 4283883029086076928 n

Ученическата група от румънския град Търговище, която гостува в морската ни база в Балчик по покана на местната администрация, посети града ни и разгледа забележителностите му. 17-те ученици, потомци на етнически българи в Румъния, бяха посрещнати в Общината от кмета д-р Дарин Димитров и секретаря Христалина Халачева.

Пред домакините си, децата са изразили благодарност за осигурения престой в почивната станция и възможността за създаване на приятелства с връстниците си с изявени таланти от града ни, които летуваха по същото време в Балчик.


Повечето от гостите са от българската танцова и певческа фолклорна група „Босилче“. Формацията е създадена през 1998 г. от Асоциацията на българите в румънския град Търговище „Заедно“ и до днес съхранява културното наследство на етническите българи там.


Припомняме, че ръководството на побратимения ни град Търговище заяви готовност за обмен на групи във връзка с разширяване на сътрудничеството. От румънска страна е изразена готовност да бъдат приети наши ученици, които през зимния сезон да почиват в планинската база на тамошната община в Карпатите. За последно подобен ученически обмен се е състоял преди повече от 30 години, смятат дългогодишни служители на администрацията.


Подобни инициативи ще задълбочат партньорството с общностите на българите зад граница и са част от политиката и усилията на общинското ръководство за разширяване на контактите и приятелството с побратимените ни градове.

 

"Лято без дрога!" в Търговище

36990011 2277031935655228 6812888798083416064 n

Игри и забавления под мотото "Лято без дрога!" организират Общинският съвет по наркотични вещества с Превантивно-информационен център и Българският червен кръст гр. Търговище.


Всяка сряда след обяд до края на месеца на площада пред Български червен кръст ще има много игри, музика и веселие за подрастващите.


Днес е първата инициатива на "Лято без дрога!", като младежите се забавляват с играта „Не се сърди, човече!“.


Другата сряда организаторите са подготвили и други изненади.

Търговище отбелязва 181 години от рождението на Васил Левски

vl 318

На 18 юли, сряда, Община Търговище ще отбележи навършването на 181 години от рождението на Васил Левски.
От 9.00 часа, пред барелефа на Апостола на площад „Независимост” ще се състои ритуал за поднасяне на венци и цветя в знак на признателност. Актьорът Любомир Фърков ще изнесе музикално-поетична композиция, посветена на живота и делото на Левски.
В програмата ще вземе участие и Духовият оркестър към Община Търговище.

19-годишен в ареста, шофирал след употреба на наркотични вещества

sgrada mvr0718

Образувано е бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

На 11.07.2018 г. при извършена около 01,29 ч. на бул. „Митрополит Андрей“ в гр. Търговище полицейска проверка е установено, че правоспособният водач Ф.Р., на 19 год., от с. Чудомир, община Лозница, управлявал лек автомобил „BWM 318“ с разградска регистрация след употреба на наркотични вещества или техни аналози – метамфетамин, установено по надлежния ред – със специализирано техническо средство.

Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване.

Задържан е в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

Родители-доброволци организират безплатно детско парти в Търговище

decadg 0915

Родители-доброволци решиха да зарадват децата от Търговище с безплатно детско парти.

То ще бъде организирано на 20 юли, петък от 17:00 часа на Алеята на занаятите на Борово око.

Предвиждат се много приятни изненади, игри, танци и забавления за малчуганите.

Призоваваме всички желаещите да помогнат за организацията на партито да се присъединят към фейсбук групата, създадена за целата: Детско парти - Търговище. Всички граждани, съпричастни към идеята, са добре дошли, а всички деца от Търговище и околностите са поканени на партито, приканват организаторите.

Извънредно заседание на Общински съвет Търговище

zala samsarovtrgНа 12 юли, четвъртък, от 9.00 часа в зала „Христо Самсаров“ на Община Търговище ще се проведе извънредно заседание на Общински съвет Търговище, съобщават от пресцентъра на местната администрация.


Съветниците отново ще обсъдят решението си за прехвърляне на 1000 кв. м от Центъра за спешна медицинска помощ в „МБАЛ-Търговище“ АД от публична общинска в частна общинска собственост и отписването им от актовите книги на Общината, за включване в инвестиционен проект по Приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.


Заседанието ще бъде излъчено на запис на 12 юли, от 20.00 часа, по телевизия „Kiss 13“.

24°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 52%

Wind: 28.97 km/h

  • 18 Jul 2018 25°C 17°C
  • 19 Jul 2018 21°C 17°C