charovna2017

обновена 1:31 PM EET, Feb 19, 2018

Общество и право

Общество и право

Водосвет за здраве на огнеборците бе отслужен в търговищката пожарна

13a3693ab0c944a6882bd993756fdb24c

По инициатива на ръководството на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Търговище в петък беше извършен водосвет и освещаване на сградата, в която се помещават дирекцията и районната служба на пожарната в гр. Търговище. Водосветът бе отслужен от протойерей Бисер Христов – свещеник в православния храм „Св. Успение на Пресвета Богородица” в гр. Търговище.

По покана на директора на РДПБЗН-Търговище комисар Стефан Стефанов събитието уважиха и бивши ръководители на структурата: Стоян Стоянов – директор на дирекцията в периода 2006-2012 г., Дечо Дечев – директор на пожарната служба в периода 2012-2014 г., и Валентин Пенев – началник на РСПБЗН-Търговище в периода 1992-2011 г.

Освен сградата, осветена бе и пожарната техника, с която разполага дирекцията.

В края на церемонията комисар Ст. Стефанов отправи своите благопожелания към служителите на пожарната и изрази надежда, че съвременната техника, с която службата разполага, и най-вече – прилаганата екипна организация на работа, ще допринесат огнеборците да останат здрави и невредими по време на изпълнение на дълга за спасяване на хората и тяхното имущество при пожари, кризи и бедствия.

Пресцентър ОД МВР Търговище

Изготвят областна здравна карта в Търговище

b1402181

В Търговище се проведе работна среща на комисията по изготвяне на областна здравна карта.

Председател на комисията е областният управител Митко Стайков, а нейни членове са по двама представители на Регионалната здравна инспекция, Районната здравноосигурителна каса, Районната колегия на Българския лекарски съюз, по един представител на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз, Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, както и по един представител от петте общини на територията на област Търговище.


Областните здравни карти се създават след оценка на потребностите от спешна, първична и специализирана извънболнична и болнична помощ и съответствието на лечебните заведения. При изработването й комисията е длъжна да съобрази и достъпа до медицинско обслужване на населението, живеещо в труднодостъпните и отдалечени райони на областта. Оценката се отразява в анализ на състоянието на системата на здравеопазване в областта, съдържащ синтезирана аналитична информация.

Срокът за изготвянето на Областната здравна карта и представянето й в Министерство на здравеопазването е 23 февруари 2018 г.

Пресцентър Областна администрация

Областният управител бе официален гост на празника „Маскарадни игри 2018“

ou 190218

Областният управител Митко Стайков беше официален гост на регионалния празник „Маскарадни игри“ в сливенското село Глушник, по покана на кмета Димитър Петков, заедно с областния управител на гр.Сливен – Чавдар Божурски и кмета Стефан Радев.

Фестивалът в селото, който събра 300 участници от 14 читалища на област Сливен, се организира от кметството на с.Глушник и НЧ „Просвета 1935”.


Регионалният празник на маскарадните игри има състезателен характер и се провежда всяка година около Сирни заговезни. Обичаят кукерство символизира заминаването на зимата и възвръщането на новия живот. Кукерите окачват по себе си клопки звънци, носят тояги, с които прогонват злите сили. По време на празника бяха възпроизведени различни обичаи - "Сирни заговезни", "Заораване", "Куковден" и посрещане на кукери в дома. Колективите представиха различни видове обредност, свързани с годишните сезони и семейството.

Пресцентър Областна администрация

Ефективна присъда за прокарване в обращение на подправени евробанкноти и държане на наркотици

sgrada sudpalata0215

Подсъдимият за прокарване в обращение на подправени банкноти и държане на наркотични вещества Деян Тасков се призна за виновен, отказа делото срещу него да се разглежда по общия ред и сключи споразумение с Окръжната прокуратура в Търговище, което днес, 15 февруари 2018 г., Търговищкият окръжен съд одобри. За това съобщиха от Пресслужбата на Апелативна прокуратура – Варна.


Със одобряване на споразумението 32-годишният Тасков прие да изтърпява общо наказание лишаване от свобода за двете престъпления 1 година и 5 месеца при строг режим.


На 19 януари 2017 г. в игрална зала в Търговище Деян Тасков се опитал да плати с две банкноти по 20 евро, за които знаел, че са подправени. На следващия ден в автомобила му били намерени близо 6 грама амфетамин и 2,33 грама метамфетамини.
Подсъдимият стана известен и с това, че негова близка се опита да му достави на два пъти в ареста колети с хероин, прикрит в хранителни продукти.


Споразумението, което бе одобрено от Търговищкия окръжен съд, е окончателно, не подлежи на обжалване и влиза в сила веднага.

Организират празник на площада за Тодоровден

td 154

Тодоровден ще бъде отбелязан празнично в събота - 24 февруари, на площад "Свобода" в Търговище, информират от ЦПЛР-Oбeдинeн дeтcĸи ĸoмплeĸc.


Градският празник ще започне в 10,30 часа в центъра на града.


За участие са поканени всички именици – Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка и техните близки и приятели. Очакват ги много изненади, обещават организаторите и се надяват празникът да премине с много настроение.

Областната епизоотична комисия заседава във връзка със съмнение за антракс в Търговищко

a1502181

Днес се проведе заседание на Областна епизоотична комисия, съобщава пресцентърът на Областната администрация в Търговище.

То беше водено от областния управител Митко Стайков. Срещата бе свикана във връзка с писмо на директора на ОДБХ – Търговище д-р Анелия Цонева относно съмнение за наличие на болестта антракс в землището на село Надарево, община Търговище и с цел предлагане и приемане на превантивни мерки за ограничаване на заболяването. На заседанието беше предоставена информация за констатирания случай на антракс. Набелязани няха мерки за предотвратяване на разпространението на заболяването на територията на област Търговище

 

Над 100 свободни работни места в Търговище

trg aleq teaturHaд 100 ca cвoбoднитe мecтa зa paбoтa в Tъpгoвищe, oбявeни oт бюpoтo пo тpyдa ĸъм днeшнa дaтa.

Седем oт тяx ca зa cпeциaлиcти c виcшe oбpaзoвaниe. Πpoдължaвaт дa ca cвoбoдни двете места зa пcиxoлoзи. Обявени са 4 позиции за лекари и едно за началник на склад.

Haй-тъpceни и тaзи ceдмицa ca paбoтници зa cглoбявaнe нa дeтaйли, copтиpoвaчи, oбщи paбoтници и пpoдaвaч-ĸoнcyлтaнти.

Cpeд нoвитe мecтa зa paбoтa ca тeзи – зa куриер, офис, птицевъди, консултант продажби икредитен специалист в банка .


Tъpcят ce oщe шoфьopи нa тeжĸoтoвapeн aвтoмoбил, шлосер, арматуристи и зидapo-ĸoфpaжиcти.


Зa вcичĸи paбoтни мecтa тpyдoвитe дoгoвopи ca cpoчни, ocвeн aĸo изpичнo нe e yтoчнeнo, чe дoгoвopът e бeзcpoчeн, пoяcнявaт oт тpyдoвaтa бopca.


Πoвeчe инфopмaция TУK.

Млад мъж прекара Св. Валентин в ареста, карал напушен из Търговище

policeavtomobil tg1

Образувано е бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

На 14.02.2018 г. около 22,10 ч. в гр. Търговище при извършена полицейска проверка е установено, че 27-годишният В.К. от гр. Търговище управлявал по улица“Трети март“ собствения си лек автомобил „Мерцедес 300Д“ с търговищка регистрация след употреба на наркотичното вещество канабис, установено по надлежния ред – със специализирано техническо средство.

Същият е отказал кръвна проба за химическо изследване. Задържан е за срок до 24 часа в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал.1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

Извадиха 500 метра бракониерски мрежи от язовир Ястребино

iara mreji

Борбата с бракониерите продължава. Централна рибноопазваща организация унищожи 500 метра мрежи на язовир Ястребино, информираха доброволците.

На 9 февруари членове на ЦРОО извършиха поредната си нощна акция на язовира.

След няколко проверки без нарушения, този път от водата са извадени около 500 метра хрилни мрежи. Върнати във водоема са бели риби и каракуди.

В Търговище правят "Синя стая" за изслушване на деца

sgrada okrujen sud trg

Търговище е един от градовете, в които през настоящата година ще бъде изградена т. нар. "Синя стая".


За това съобщават от Окръжен съд Търговище.


Заедно с Районния съд в областния град са получили одобрение от Министерство на правосъдието.


"Сините стаи" ще бъдат ползвани за целите на правосъдието за деца. Това става възможно благодарение на проект "Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца", по тематичен фонд "Сигурност" на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.


Изграждането на помещенията ще се реализира и със съдействието на Община Търговище и областния управител на града. Предвижда се откриване на процедура по Закона за обществените поръчки от МП, за извършване на строително-монтажни работи, обзавеждане и оборудване на съответните стаи.

Лабораторните анализи потвърдиха единичен случай на антракс в Търговищко

krava teleКъсно на 16 февруари ветеринарните служители към Българската агенция за безопасността на храните получиха потвърждение от Националната референтна лаборатория в София, че има единичен случай назаболяване от антракс на крава от ферма в търговищкото село Надарево.


Първият сигнал за болното животно е изпратен на 12 февруари на телефона на официалния ветеринарен лекар за община Търговище за внезапно умряло едро преживно животно в животновъден обект №7740-0063, намиращ се в село Надарево.


На същия ден животновъдният обект е посетен от д-р Станислав Христов и е установено, че се касае за крава с номер на ушна марка BG31435837, която е умряла внезапно, без да боледува и да ѝ бъде провеждано някакво лечение.


Взета е тампонна кръвна проба от изтеченията от животно и на същия ден е транспортирана за изследване в лабораторията в Шумен, придружена от писмо №5/12.02.2018г. на д-р Станислав Христов – официален ветеринарен лекар за общ. Търговище.


На 14.02.2018г. по телефона и с писмо изх. №28/14.02.2018 г. е съобщено за възникнало съмнение за „антракс” при изследваната пробата и за изпращане на изолираната култура за потвърждение в Националната референтна лаборатория по „Туберкулоза и антракс” в НДНИВМИ - София.


Незабавно, на същия ден, е извършено епизоотично проучване в село Надарево от началник отдел ЗЖ при ОДБХ Търговище и ОВЛ за общ. Търговище, при което е установено:


- В село Надарево не са констатирани случаи на „антракс” в изминалите 50 години;
- В селото се отглеждат 302 бр. говеда, 33 бр. биволи, 162 бр. овце и 23 бр. кози;
- В животновъден обект №7740-0063 се отглеждат 75 бр. едри преживни животни, от които 60 бр. млечни крави, 15 бр. телета до една годишна възраст, 5 бр. юници. Животните се отглеждат оборно-пасищно. Фуражът, с който се хранят, е собствено производство. Всички животни са в добро здравословно състояние;
- Добитото мляко се предава в МПП „Младост” гр. Търговище;
- Трупът на умрялото животно е обработен с хлорен вар, обвито с водонепропусклива материя (найлон), пак хлорна вар и загробен в трупосъбирателна яма, намираща се в гориста местност землището на с. Надарево. Мястото ще бъде оградено и обозначено като опасно за хора и животни.
- Извършено е механично почистване и дезинфекция с хлорна вар в помещенията за животни;
- За случая е информирана РЗИ Търговище;
Изпратено е уведомително писмо до обл.управител на обл.Търговище и е проведена областна епизоотична комисия за 15.02.2018 г. от 10.00 ч.
- На 16.02.2018 г. в 16,30 е получен протокол от изпитване с положителен за антракс резултат.
- Още преди да се получи окончателната проба, всички възприемчиви животни в село Надарево са ваксинирани срещу антракс.


След направено епизоотично проучване е счетено за целесъобразно, да бъдат ваксинирани 76 бр. говеда в съседното село Осен.

Райони без вода в четвъртък - 15 февруари

voda cheshma hlor

Поради отстраняване на авария, е преустановено водоподаването до 15,00 часа днес в кв.Запад 2, информират от ВиК - Търговище.

Дружеството се извинява на своите клиенти за причинените неприятности.

Общоградско поклонение ще се състои по повод 145 години от гибелта на Васил Левски

1902146

На 19 февруари, понеделник, ще се състои общоградско поклонение по повод 145 години от гибелта на Васил Левски.
В 11.15 часа ще бъде отслужена панихида в храм „Св. Иван Рилски“ по инициатива на Обществен комитет „Васил Левски“.
В 11.45 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа на Апостола в центъра на града. Там, ученици от II СУ „Проф. Никола Маринов“ ще изнесат музикално-поетичната композиция „Следите на Апостола“. В програмата ще вземе участие и Духовият оркестър към Община Търговище.

Граждани благодарят на полицията

sgr oumvr0717

От началото на годината в ОД МВР-Търговище са получени няколко писма от граждани, в които те изразяват своята благодарност към служители на РУ-Търговище и РУ-Попово за това, че своевременно са установили извършителите на кражби, от които са били потърпевши.

В единия случай става дума за извършена кражба на дамска чанта с намиращи се в нея лични документи, дебитна карта, мобилен телефон и сумата от 115 лв. – собственост на 66-годишна жена от с. Разбойна, община Търговище. Жената пуснала внучето си да играе на детската площадка в близост до сградата на Регионалната библиотека в гр. Търговище, а след няколко минутки чантата й вече я нямало в детската му количка. Още на следващия ден в резултат на професионалните действия на криминалисти от РУ-Търговище в управлението е доведена 46-годишната Е.А. от гр. Попово, за която е установено, че е извършила кражбата. “Благодаря ви, че имате такива добри служители като Николай Желев, Пламен Стойнов и Джулиян Станчев, които веднага се отзоваха на сигнала ми и бързо намериха извършителя. Хиляди благодарности!“ – пише до директора на ОД МВР-Търговище потърпевшата от кражбата Севие Кабилова, на която откраднатите вещи са върнати, а паричната сума – възстановена.

„Благодаря на екипа служители на РУ-Търговище Николай Желев, Бойко Янакиев и Илияна Власова за професионализма и за изключителното им човешко отношение. Такива хора трябва да бъдат за пример. Ще бъда изключително благодарна те да бъдат наградени по достойнство!“ – пише до началника на управлението Зоя Дафинова от гр. Търговище. Тя изразява признателността си към полицейските служители за това, че са разкрили кражба на портфейл със сумата от 480 лв. и лични документи от офис на фирмата й в същия град, извършена през м. август 2017 г. Впоследствие сумата е възстановена на потърпевшата.

Друго получено в дирекцията благодарствено писмо е от 71-годишния Йордан Йорданов от поповското село Славяново. За времето от 17 до 21.12.2017 г. от дома му в селото е била извършена кражба на сумата от 280 лв. В резултат на незабавните действия, предприети от служители на РУ-Попово, е установен извършителят на кражбата от неговия дом, както и на такава от друга къща в Славяново – 15-годишно непълнолетно момче от селото. Впоследствие поповските криминалисти установиха, че същият младеж е извършил кражби от други 5 къщи в същото село. Понастоящем той е в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в гр. Г. Оряховица на база издадено от прокурор от Районна прокуратура-Попово постановление. „Благодарение на бързата намеса на полицейските служители Радослав Раднев и Йозджан Мехмедов извършената от дома ми кражба бе разкрита за 2 часа. Сърдечно им благодаря и желая здраве на тях и на семействата им! Такива ангажирани с проблемите на хората служители са необходими на МВР. Благодаря, че ги има!“ – пише в благодарственото си писмо възрастният мъж от с. Славяново.
Пресцентър МВР Търговище

Търговищката болница отново сред лидерите в лечението на инсултите с тромболиза

dm 180217

И тази година МБАЛ – Търговище се нарежда сред лидерите в лечението на инсултите с тромболиза.

Модерната процедура може да спаси пациента от смърт, от инвалидизация и да сведе до минимум последствията от инсулта, ако бъде приложена до 4 часа и половина от получаването му. Тромболизата е разграждане на тромба, причинил мозъчния инсулт. Венозно се инжектира лекарство, което достига до тромба, предизвикал запушването в артерията. Той се втечнява и кръвотокът в засегнатата част на мозъка се възстановява.

МБАЛ – Търговище e в Toп 10 нa болниците пo пpoцeнт тpoмбoлизи, ĸoитo пpeдлaгaт инoвaтивнaтa тepaпия, наред със столичните „Св. Анна" и „Токуда“, варненската „Св. Марина“, МБАЛ-Силистра, „Св. Пантелеймон"-Пловдив, УМБАЛ-Плевен, МБАЛ-Шумен, „Уни Хоспитъл"- Панагюрище и „Пулс"- Благоевград, показват официалните данни на здравната каса за 2017 г.


Прекаралите коварната болест в Търговище през 2017 г. са 382, съобщи за TargovishteBg.com д-р Таня Митева - началник на Отделението по нервни болести в МБАЛ Търговище. Най-младият пациент е 38-годишен мъж. С тромболиза са спасени 11 пациенти, което в проценти е 2,87 на сто.


От началото на 2010 г. прилагаме тромболиза, а бройката на пациентите досега е 135. Като общ опит сме на пето място в страната до този момент. В края на януари презентирах нашите постижения на Национална конференция за фибронилизите пред всички колеги“, каза още д-р Митева.


Тя акцентира върху това, че пациентът с исхемичен инсулт трябва да бъде транспортиран до болницата най-късно до третия час, за да започне лечението му веднага. В болницата има необходимата организация между звената – „Спешна помощ“, Спешно приемно отделение, невролог и т.н., подчерта началникът на Отделението по нервни болести.


Информираността на хората за коварната болест е все още ниска, според специалиста. „Най-често пациентите, особено с по- лек инсулт стоят вкъщи и чакат да им мине. А ние можем да им помогнем на 100%, да нямат никаква инвалидност, но те не пристигат бързо, за съжаление“, сподели лекарят.


Във вторник успяхме да завършим цикъла с лечението на 77-годишна пациентка с тежък инсулт. Ние реагирахме много бързо, направихме венозна фибронилиза, транспортирахме я до „Света Марина“ във Варна, където извадиха тромба механично и болната е добре. Така че добрата организация води до добър резултат“, похвали се д-р Митева.


Тя изброи рисковите фактори за инсулта – заболяванията: високо кръвно налягане, висок холестерол, захарен диабет, исхемична болест на сърцето, както и стресът, обездвижването, тютюнопушенето и затлъстяването.

18 хил. лв. се предвиждат за стипендии за талантливи деца в Търговище

dd9

18 хил. лв. са заложени в бюджета на Община Търговище за финансово стимулиране на талантливи деца през тази година.

Сумата е вписана и в Програмата за подкрепа на деца и младежи с изявени таланти, която внася на сесия председателят на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева. Предложението ще бъде гласувано на предстоящата на 22 февруари сесия. С 3 хил. лева повече спрямо предходната година е общият бюджет по това направление. Увеличението се дължи на нарастването на минималната работна заплата, с която е обвързана и Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби.


Определени са три области за кандидатстване: образование, наука и техника; изкуство и култура; спорт. Финансовите стимули се присъждат като месечни, годишни, еднократни „Отличник на випуска” или една годишна „Търговищко дарование”.


За стипендията „Търговищко дарование” и за годишните стипендии, сесия се провежда веднъж годишно, като приемът на документи е в срок от 1 април до 1 май. За „Търговищко дарование“ се участва с класирания от 1 до 6 място на международна олимпиада, конкурси и състезания и 1-во място на национални такива. Класиранията, с които се кандидатства за годишните стипендии, са от първо до шесто място.


Стипендията „Отличник на випуска“ се присъжда еднократно на ученик, завършил средното си образование с пълно отличие. Документите за кандидатстване се подават след обявяване на резултатите от държавните зрелостни изпити в срок до 1 юли.


За месечните стипендии сесиите за прием на документи са две: от 1 април до 1 май и от 1 септември до 1 октомври. Те се присъждат на дете и/или младеж, с поне три значими изяви на местно, регионално, национално или международно ниво, с класиране до трето място за последната година.


Пълният текст на Наредбата и редът за отпускане на стипендии е публикуван в сайта на Община Търговище.
http://targovishte.bg/municipality/file/naredbi/2017/Mart/NaredbadarovitiDecavsila31_03_2017.pdf

Райони без вода в петък - 16 февруари

voda cheshma hlor

Поради отстраняване на авария, ще бъде преустановено водоподаването от 09,00 до 14,00 часа - ул.Раковски /от ул.Т.Каблешков до ул. Трети март/, информираха от ВиК Търговище.

Изненади за влюбените подготвят доброволците на БМЧК - Търговище

27788785 1619102614843791 5644445876736465172 o

Цяла седмица продължават инициативите на БМЧК – Търговище по повод празника на любовта.


На 7 февруари доброволците раздаваха цветя и балони, създавайки празнично настроение сред жителите на града. На обявения за Ден на шоколада 9 февруари в центъра на Търговище бяха разпръснати стотици хартиени сърца. Всяко сърце се разменяше за шоколодов бонбон. Денят на плюшеното мече в събота беше отбелязан с много снимки и добри пожелания пред картонения Теди.


Днес от 16:30 пред Община Търговище ще бъде кулминацията за празника на влюбените.

Свети Валентин е вълшебен празник. Ние, доброволците на Български младежки Червен кръст –Търговище, искаме да ви дарим още незабравими мигове. Разходете се по центъра на Търговище. Там ще срещнете усмихнати доброволци, които имат приятни изненади за вас, обещават от БМЧК.

Започна ваксинация на всички животни в Надарево, заради съмнения за антракс

kravi selo

Започна ваксинация на всички животни в търговищкото село Надарево заради съмнения за антракс. Това съобщиха за Радио Шумен от Българската агенция по безопасност на храните.

Според кмета на селото Мехмед Мехмедов, резултатите от изследваната проба на болно животно - крава, е положителна.

От Агенцията по храните обаче заявиха, че към момента не може да се говори за наличие на антракс, тъй като не са готови резултатите от лабораторията в София.

Собственикът на болната крава отглежда още 75 животни. Специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните са в селото и извършват ваксинацията, като ще бъдат обхванати общо 302 говеда, 162 овце, 33 биволи и 23 кози на стопани от селото.

Наложена е забрана за движение на животните.

Райони без вода в сряда - 14 февруари

voden rejimПоради отстраняване на авария, е преустановено водоподаването до 14,00 часа днес в кв.Запад 2, информират от ВиК - Търговище.

Дружеството се извинява на своите клиенти за причинените неприятности.

2°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 88%

Wind: 28.97 km/h

  • 20 Feb 2018 5°C 2°C
  • 21 Feb 2018 6°C 2°C