charovna2017

обновена 3:20 PM EET, Nov 16, 2018

Общество и право

Общество и право

В ДЕНЯ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА УЧЕНИЦИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ ПРОВЕДОХА ДИСКУСИЯ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

a1611186

Днес, на Международния ден на толерантността, в гр. Търговище се проведе поредната инициатива, организирана от Областна администрация – Търговище, с която се отбелязва 75-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Заместник областният управител Панайот Димитров откри събитието, като посочи, че предотвратяването на депортацията в нацистки концлагери на българските евреите е един от най-големите символи на толерантността и човеколюбието на нашия народ.

Лекторите на събитието бяха Тоня Иванова от Регионалния исторически музей и Дияна Петрова от Държавния архив в Търговище. Те запознаха младежите с важни исторически факти за живота на еврейската общност в нашата област по време на Втората световна война.

ЗАВЪРШИХА ПРОЕКТ „РАЗВИТИЕ, ОБНОВЯВАНЕ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ГРАДСКАТА СРЕДА В ГР. ТЪРГОВИЩЕ“ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014-2020

DSC02233

rr 1211181

На 14.11.2018 г. от 14.00 ч пред сградата на Търговски комплекс „Сити Център” се проведе церемония „Официално откриване“  на  обект: Обособена позиция №4 „Цялостен ремонт и обновяване на кръстовище за кръгово движение на бул. „Митрополит Андрей” и ул. „Поп Сава Катрафилов”. Строителните дейности са по Проект BG16RFOP001-1.033-0002 „Развитие, обновяване и модернизиране на градската среда в град Търговище", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент е община Търговище. Общата стойност на проекта е 5 414 289,55 лв., от които - 4 460 510,55 лв. европейско финансиране; 787 148,93 лв. национално съфинансиране; 166 630,07 лв. финансиране от община Търговище. Основната цел на проекта е да се създаде привлекателна, устойчива и достъпна градска среда.

Изказване направиха кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров и ръководителят на проекта инж. Димо Димов. Отец Славчо направи водосвет и освети обекта.

Чрез реализацията на проекта се постигна регулирането на движението в едно от най-натоварените и конфликтни кръстовища от транспортната схема на града.

rr 1211182

Областният управител се срещна с министъра на икономиката

ikonomika 1

Вчера областният управител на Търговище Митко Стайков се срещна с министъра на икономиката Емил Караниколов. Поводът за работната среща с него и част от екипа му бе обсъждането на теми, свързани с изграждането на индустриална зона в Търговище, информира пресцентърът на Областната управа.


Акцент на разговорите бе и създаването на представителство на министерството в града. Предвижда се новата структура да бъде разкрита за улеснение и оказване на подкрепа на бизнеса и гражданите, като на място ще се предоставя практическа информация и насоки за предприятията.


Новият офис се очаква да бъде открит в началото на декември. Той ще бъде разположен на първия етаж в сградата на Областна администрация Търговище в бившите офиси на земеделските служби. Ще работи всеки ден, като веднъж месечно ще идва и експерт от администрацията на Министерството на икономиката в София, за да подпомага и консултира местните предприятия по специфични въпроси.

ЗАВЪРШИХА ПРОЕКТ „РАЗВИТИЕ, ОБНОВЯВАНЕ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ГРАДСКАТА СРЕДА В ГР. ТЪРГОВИЩЕ“ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014-2020

DSC02216

rr 1211181

На 14.11.2018 г. от 12.00 ч. пред сградата на МБАЛ Търговище се проведе церемония „Официално откриване“  на  обект:  Обособена позиция №3 „Цялостен ремонт и обновяване на бул. „Сюрен”. Строителните дейности са по Проект BG16RFOP001-1.033-0002 „Развитие, обновяване и модернизиране на градската среда в град Търговище", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент е община Търговище. Общата стойност на проекта е 5 414 289,55 лв., от които - 4 460 510,55 лв. европейско финансиране; 787 148,93 лв. национално съфинансиране; 166 630,07 лв. финансиране от община Търговище. Основната цел на проекта е да се създаде привлекателна, устойчива и достъпна градска среда.

Изказване направиха кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров и ръководителят на проекта инж. Димо Димов. Отец Славчо направи водосвет и освети обекта.

Извършените строителни дейности включват цялостна реконструкция, разширяване и благоустрояване на обекта. Изграждане на ивица пътно платно за изчакващи МПС за пациенти на МБАЛ, улично осветление, изграждане на ефектно алейно осветление.

rr 1211182

Специалисти се обучаваха да подкрепят жертви на домашно насилие

domnasilie vesti15

Полицаи, психолози и социални работници се обучаваха как да помагат по-добре на пострадали от домашно насилие в малките населени места в региона. Тренингът беше организират от „Асоциация НАЯ” в рамките на Проект “Превенция и преодоляване на домашното насилие в малките населени места на област Търговище“, финансиран от Министерство на правосъдието.

През последните шест месеца Сдружението организира работни срещи и семинари с над 100 кметове и кметски наместници в общините Търговище, Омуртаг и Антоново, за да им представи възможностите за защита и подкрепа на жертви на домашно насилие.

„Кметовете по селата, районните полицейски инспектори, социалните работници, учителите са така наречените първи точки за контакт, когато лице, пострадало от домашно насилие, потърси защита. От реакцията на тези хора в най-голяма степен зависи да се осигури безопасност, насилието да бъде спряно и жертвите да бъдат подпомогнати. На много места в селата темата за домашното насилие все още е табу. Проблемът се омаловажава и отрича, а това прави жертвите още по-уязвими, без възможност дори да споделят за случващото се”, заяви Мая Маркова - директор на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на „Асоциация НАЯ”.

От печат излезе и първият Наръчник за работа по случаи на домашно насилие в малките населени места. Той е в помощ на професионалистите по-добре да разбират спецификите на домашното насилие, преживяванията на жертвите, причините да не се съобщават случаите. В него има и практически инструменти, които биха помогнали да се идентифицират семейства, в които има домашно насилие по физически и поведенчески белези на пострадалите.

„Представили сме някои от най-разпространените заблуди по отношение на домашното насилие, както и динамиката на отношенията между насилник и жертва. Описали сме най-характерното за насилието над жени, деца и възрастни хора, защото това са групите, които са особено уязвими и при тях съществува по-голям риск от физически посегателства и психологически тормоз. Добре е това да се има предвид от професионалистите, които работят на терен, тъй като ще даде възможност да се разпознават повече случаи на домашно насилие, които в момента са скрити в семействата и не се докладват от близки, приятели и съседи”, поясни експертът, изготвил наръчника, Нина Николова.

В края на Проекта от „Асоциация НАЯ” отчитат, че са помогнали на близо 90 жертви на домашно насилие, в по-голямата си част жени и деца.

ЗАВЪРШИХА ПРОЕКТ „РАЗВИТИЕ, ОБНОВЯВАНЕ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ГРАДСКАТА СРЕДА В ГР. ТЪРГОВИЩЕ“ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014-2020

DSC02174 1

rr 1211181

На 14.11.2018 г. от 11.30 ч. на ул. „3-ти март“, кв. „Запад-2”, гр. Търговище се проведе церемония „Официално откриване“  на  обект: Обособена позиция №2 „Цялостен ремонт и обновяване на ул. „3 март” и от бул. „Трайко Китанчев” до връзката с околовръстния път”. Строителните дейности са по Проект BG16RFOP001-1.033-0002 „Развитие, обновяване и модернизиране на градската среда в град Търговище", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент е община Търговище. Общата стойност на проекта е 5 414 289,55 лв., от които - 4 460 510,55 лв. европейско финансиране; 787 148,93 лв. национално съфинансиране; 166 630,07 лв. финансиране от община Търговище. Основната цел на проекта е да се създаде привлекателна, устойчива и достъпна градска среда.

Изказване направиха кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров и ръководителят на проекта инж. Димо Димов. Отец Славчо направи водосвет и освети обекта.

Строителните дейности извършени на обекта включват: цялостна реконструкция, разширяване и благоустрояване на обекта. Уширение на пътното платно, подмяна на асфалтови настилки, нови зелени площи, ново улично осветление.

rr 1211182

Отлична акредитационна оценка получи търговищката болница

46328531 2209693452609763 8580673427034079232 n

Търговищката болница се сдоби с най-високата акредитационна оценка за цялостна медицинска дейност, "Отличен 6".

Оценката е връчена със заповед на здравния министър на 7 ноември 2018 г. 

Отлична акредитационна оценка е присъдена и за отделните медицински дейности, като единствено отделенията по анестезиология, патология и спешно са оценени с една единица по-ниско, заради ниската численост на специалисти в тях. Висока оценка е дадена и за практическото обучение на студенти и специализанти.


Това оповести днес на пресконференция д-р Иван Светулков – директор на МБАЛ – Търговище.


За нас тази оценка е много важна и е повод за задоволство и гордост като колектив и за мен като негов ръководител, заяви д-р Светулков.


По думите му оценката е абсолютно обективна, извършена е от комисия от 11 души и е плод на ежедневните усилия и професионализъм на лекарите и медицинските специалисти.


Шефът на болничното заведение съобщи, че в момента 17 лекари специализират тук. Това е доказателство, че нашата дейност, освен от висша акредитационна комисия, се оценява и от млади, новозавършили лекари, подчерта той.


Нашата болница, смея да твърдя, има една доста напредничава и любознателна лекарска колегия. Няма отделение, чиито лекари да не участват, ако не във всички, то поне в основните научни събития по специалността, а голяма част от тях – може би 80 %, посещават международни събития по всички краища на света, отбеляза д-р Светулков и допълни, че в МБАЛ Търговище с всяка изминала година се увеличават клиничните проучвания на нови медикаменти, като към момента те са 15 на брой.

Пред медиите директорът на търговищката болница съобщи, че вече разполагат с два нови хемодиализни апарата, закупени от Община Омуртаг и местна фирма, както и от пътнически микробус за хемодиализно болни – дарение също от частна фирма.

 

ЗАВЪРШИХА ПРОЕКТ „РАЗВИТИЕ, ОБНОВЯВАНЕ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ГРАДСКАТА СРЕДА В ГР. ТЪРГОВИЩЕ“ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014-2020

DSC02198 1

rr 1211181

На 14.11.2018 г. от 11.00 ч. в квартал 310, квартал „Запад- 2”, гр. Търговище,  ул. „3-ти март“ се проведе церемония „Официално откриване“  на  обект: Обособена позиция №5 „Цялостен ремонт и обновяване на кв. „Запад” 2 – Подобект 1, включващ кв.307, кв.308, кв.309, кв.310 и кв.311 по плана на гр. Търговище”. Строителните дейности са по Проект BG16RFOP001-1.033-0002 „Развитие, обновяване и модернизиране на градската среда в град Търговище", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент е община Търговище. Общата стойност на проекта е 5 414 289,55 лв., от които - 4 460 510,55 лв. европейско финансиране; 787 148,93 лв. национално съфинансиране; 166 630,07 лв. финансиране от община Търговище. Основната цел на проекта е да се създаде привлекателна, устойчива и достъпна градска среда.

Изказване направиха кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров и ръководителят на проекта инж. Димо Димов. Отец Славчо направи водосвет и освети обекта.

На обекта бяха извършени следните строителните дейности: цялостна реконструкция, разширяване и благоустрояване на обекта. Изграждане и възстановяване на обслужващи улици, пътни настилки, тротоари, градско обзавеждане, благоустрояване на междублокови пространства, изграждане на мултифункционална спортна площадка на открито и осветление.

rr 1211182

Кметът на Търговище участва в среща с местния бизнес

DSC03980

На 15 ноември кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров участва в среща с представители на местния бизнес, организирана от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и представителството й в Търговище.

Целта на срещата бе да се обсъдят основни теми като икономическото състояние на региона, примери за добри практики, реализирани съвместно с органите на местната власт и други. Това подчертаха организаторите в лицето на председателя на БТПП Цветан Симеонов и председателя на регионалната структура Оля Иванова.

„Благодаря за желанието, което проявявате да се осъществява диалог между институции и бизнес. Това е пътят към постигане на развитие и подобряване на бизнес средата, разкриването на нови работни места и привличането на инвестиции в общината и региона“, заяви кметът д-р Димитров.

На срещата бяха представени и резултати от проучвания, проведени сред бизнеса в региона. Те показват, че 94% от предприемачите изказват удовлетворение от бързината на административните услуги, а 63% - от прозрачността при провеждането на обществени поръчки. Според Цветан Симеонов Търговище е на едно от първите места в страната с толкова висок процент на одобрение.

Като някои от основните затруднения пред бизнеса бяха изтъкнати липсата на кадри и проблеми с инфраструктурата в някои части на региона. Данните на БТПП сочат още, че пазарът на труда в областта страда от неблагоприятната образователна структура на населението, въпреки че икономическата активност и заетостта нарастват.

ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТ „РАЗВИТИЕ, ОБНОВЯВАНЕ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ГРАДСКАТА СРЕДА В ГР. ТЪРГОВИЩЕ“ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014-2020

 

 

 

DSC02151

rr 1211181

На 14.11.2018 г. в зала 28 в сградата на община Търговище се проведе финална пресконференция по Проект BG16RFOP001-1.033-0002 „Развитие, обновяване и модернизиране на градската среда в град Търговище", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент е община Търговище. Общата стойност на проекта е 5 414 289,55 лв., от които - 4 460 510,55 лв. европейско финансиране; 787 148,93 лв. национално съфинансиране; 166 630,07 лв. финансиране от община Търговище. Основната цел на проекта е да се създаде привлекателна, устойчива и достъпна градска среда.

На пресконференцията ръководителят на проекта инж. Димо Димов запозна присъстващите с извършените дейностите и постигнатите резултати от изпълнението на строителните дейности.

Изказване направиха кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров и областния управител на област Търговище г-н Митко Стайков. Те подчертаха, че чрез изпълнението на този проект се е постигнало обновяване облика на града.

rr 1211182

Расте броят на децата със затлъстяване в Търговище

deca dp0915

Месец ноември е определен за борба със затлъстяването и здравословния начин на живот на територията на област Търговище, съобщиха от Регионална здравна инспекция.

През 2017 г. общият брой на учениците в област Търговище, преминали профилактичен преглед е 9 203. От тях 1 185 са с регистрирани заболявания, от които 688 са със затлъстяване или това са 7,48 % от всички прегледани ученици (6,44% за 2016 г., 6,16% за 2015 г., 5.47% през 2014 г. и 4.57% през 2013 г.).

Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването е промяна в хранителните навици и мотивацията на хората да увеличат своята физическа активност. Трите най-важни фактора, укрепващи здравето са: физическа активност и спорт, здравословно хранене и създаване на навици за здравословен начин на живот, поясняват специалистите.
В рамките на кампанията РЗИ организира обучения за здравословното хранене с деца от детските заведения и ученици от училищата от област Търговище, срещи с родители, обучения на персонала на детските заведения, конкурси за рисунка на тема: „Здравословен начин на живот” и провеждане на празници на здравето в детските градини.
от областта.
На медицинските специалисти от здравните кабинети на детски заведения и училища са предоставени презентации по темата. Разпространени са и здравно-образователни материали, предназначени за всички възрастови групи от населението.

Без нарушения на обществения ред в Търговище по време на протеста

45882971 209511943161535 4809169572475174912 n

По време на разрешените от Община Търговище протестни действия за времето от 11 ч. до 14 ч. на 11.11.2018 г. не бяха допуснати нарушения на обществения ред.

В протеста взеха участие около 350 души с 230 МПС.

Съгласно издадена заповед № З-01-827/09.11.2018 г. на заместник-кмета на Община Търговище шествието бе с начална точка „Борово око“ и крайна точка ОМВ-Търговище. Автомобилите преминаха по предварително зададен маршрут през по-големите кръстовища на града.

По време на шествието са установени 5 нарушения на ЗДвП. Един водач на МПС е санкциониран на място за извършено нарушение по чл. 98, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, а в процес на установяване са извършителите на 4 нарушения на ЗДвП, по смисъла на чл. 137 и чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП.

Пресцентър МВР Търговище

В Търговище се проведе Национална конференция „Иновации в социалната работа в общността“

a1511181

Търговище бе домакин на Национална научно-практическа конференция „Иновации в социалната работа в общността. Съвременни терапевтични и обучителни методи и подходи“.

Нейни организатори са Национален алианс за социална отговорност и Община Търговище.


Събитието се проведе в зала 74 на Общината. На него присъстваха заместник областният управител Панайот Димитров, кметът д-р Дарин Димитров, председателят на НАСО Георги Георгиев, заместник-кметовете Рая Матева и Емине Якубова, секретарят на Общината Христалина Халачева, директорът на РДСП Гергана Георгиева и директорът на Дирекция „Социално подпомагане” - Търговище Тензиле Ахмедова.

a1511183
Конференцията беше открита от Златка Иванова - експерт-координатор на Национален алианс за социална отговорност – Търговище. Целта ни е да се даде свободно пространство и възможност за обмен на иновации и знания в социалната практика, както и да се повиши квалификацията на специалистите, които работят в сферата на услугите, каза тя.


Панайот Димитров приветства всички присъстващи и подчерта, че Националният алианс за социална отговорност е водеща организация с богат опит в областта на социалните услуги и политики, подкрепата на хора с увреждания и услугите за деца.


По време на форума бяха представени иновативни терапевтични и обучителни методи и подходи на фондации и сдружения от градовете Русе, София, Перник и Варна, както и на Международната социална служба в България. В програмата бе включено и посещение на социални услуги в Търговище – Комплекса за здравно-социални услуги, базата на Фондация „Ботаника лайф” и Къщата „Сигурен старт”.

Пускат на свобода срещу парична гаранция съдебния охранител

45347544 703527283342225 2469518749665853440 n

Окръжният съд в Шумен е определил 5 000 лв. парична гаранция за бившия служител на Съдебна охрана - Търговище Валентин П./49г./, който с автомобила си блъсна мотор с двама младежи и избяга, пише "ТРУД".

Окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров е поискал съдът в Шумен да потвърди първоначалната мярка задържане под стража. Защитникът на Парашкевов е настоял за по-лека мярка, а съдът е определил парична гаранция.

След внасяне на паричната гаранция следва Валентин П. да бъде освободен.

Глоба от 100 лева за младеж, хвърлил балон с вода по детска количка

sgrada okrujen sud trg

Глоба от 100 лева отнесе младеж за дребно хулиганство в Търговище.


Районният съд наложи административното наказание на младия мъж за това, че е извършил непристойни действия, нарушаващи обществения ред и спокойствие.


На 30.04.2018 г. шестима приятели, сред които и нарушителят, пристигнали с два автомобила в Търговище от Разград. Чудейки се какво да правят, решили да се позабавляват като напълнят с вода балони, които след това да изхвърлят от движещите се по улиците на града автомобили, целейки сградите.


В изпълнение на замисленото, напълнили с вода около 20 балона, разделили ги в двете коли и потеглили, като всички, освен шофьорите на автомобилите, хвърляли от водните балони.


Когато минавали по ул. „П. Р. Славейков“, подсъдимият изхвърлил воден балон, който обаче, вместо да попадне на някоя от сградите по улицата, уцелил детска количка, спукал се и намокрил детето в нея. Младежът не разбрал, че балонът му е попаднал там, но спътниците му видели и разбрали, че са прекалили със забавлението си и с това обиколката им из Търговище приключила.


За това нарушение съдът наложи наказание „глоба“ в размер на 100 лева, отчитайки смекчаващите обстоятелства – липсата на данни за извършени други противообществени прояви, включително и престъпления, ниска наказателноотговорна възраст, самопризнанието и изказаното съжаление за извършеното от страна на нарушителя.

 

На 26-то място сме по започнато строителство на нови сгради

36728458 2147934918569195 9217623618266071040 n

През третото тримесечие на 2018 г. местните администрации в област Търговище са издали разрешителни за строеж на 12 жилищни сгради с 68 жилища в тях и 5 814 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 19 други сгради с 5 493 кв. м РЗП. За това информират от Отдел „Статистически изследвания” - Търговище.


Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради са без промяна, броят на жилищата в тях нараства със 161.5%, а общата им застроена площ - с 92.0%. Разрешителните за строеж, издадени на други сгради, се увеличават с 35.7%, а общата им застроена площ - с 8.1%.


В сравнение с третото тримесечие на 2017 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече с 9.1%, жилищата в тях - със 126.7%, а разгънатата им застроена площ - със 79.5%. При другите видове сгради броят на издадените разрешителни за строеж се увеличава с 5.6%, докато тяхната РЗП е по-малко с 31.3%.


По издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради област Търговище е на 25-то място в страната. Първа е област София (столица) с издадени 296 броя, следвана от област Пловдив - с 239.


През третото тримесечие на 2018 г. в област Търговище е започнал строежът на 4 жилищни сгради с 14 жилища в тях и с 1 211 кв. м обща застроена площ.


В сравнение с третото тримесечие на 2017 г. започнатите нови жилищни сгради намаляват с 20.0%, жилищата в тях - с 44.0%, а разгънатата им застроена площ - с 32.3%.


По започнато строителство на нови сгради област Търговище е на 26-то място в страната. Първа е област Пловдив - 182 жилищни и 74 други сгради, следвана от област София (столица) - 181 жилищни, 16 административни и 36 други сгради, отчитат статистиците.

 

Ученичка от ПГИИ „Джон Атанасов“ с награда от кампанията „Влез в час с данъците 4“ на НАП

IMG 20181114 142112

Вайде Елебашъ, ученичка от ПГИИ „Джон Атанасов“ в гр.Търговище, грабна поредната награда в новия сезон на образователния проект на НАП „Влез в час с данъците“.

С правилните си отговори на теста за данъците в България, здравното и социално осигуряване Вайде си спечели смарт часовник. Вчера тя получи наградата си лично от Антония Стойчева - директор на офиса на НАП в Търговище, а на връчването присъстваха  Виолета Вичева-Иванова – заместник-директор на ПГИИ „Джон Атанасов“ и Станислава Божкова – старши учител.

За четвърта поредна година, едновременно със старта на учебната година, НАП даде началото на образователния си проект „Влез в час с данъците“. Тази година кампанията променя своя формат, за да бъде още по-близо да навиците и интересите на учениците. Лекциите, които ще изнасят служителите на НАП в класните стаи, ще включват видео материал, който представя данъчната материя чрез диалог с участието на популярни лица. С изнасянето на уроци пред учениците, с разясненията за необходимостта от плащане на данъци и осигуровки и вредите от сивата икономика, приходната агенция си поставя за цел да промени възприятията на младите хора и да ги подготви за предстоящия им досег с финансовата система.

Всички ученици могат да посетят сайта на кампанията www.vlezvchas.bg , където да  получат повече информация за проекта и да се състезават в интерактивна игра за атрактивни награди. Тези от тях, които имат профили от предишните сезони на проекта, не е нужно да правят нова регистрация. Всеки тест за награда е достъпен в сайта в продължение на 2 седмици. На 26 ноември ще стане ясен следващият късметлия с награда от приходната администрация. 

В четвъртото издание на „Влез в час с данъците“ НАП ще раздаде 10 големи награди – 2 игрови конзоли, 2 гейминг системи за виртуална реалност, 2 велосипеда, 2 електрически смарт ховърборда и 2 смарт часовника. Наградите се разпределят на случаен, лотариен принцип, посредством специално разработен за нуждите на играта софтуер.

 

Изложба „Чудният свят на тракийката” ще бъде открита в търговищкия музей

sgrada reg muzei trg

На 15 ноември 2018 г. Регионален исторически музей – Търговище представя изложбата „Чудният свят на тракийката”, дело на Регионален етнографски музей – Пловдив.


Изложбата ни разкрива по интересен начин жената и нейния сложен свят. Подбрани са важни етапи от живота на тракийката – раждане, лазаруване, годеж, сватба, майчинство и свързаните с тях специфични обреди и обичаи. Пред посетителя се разкрива чудният свят на тракийката, нейните блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини. Жената е тази, която следва и предава традицията, споделят организаторите на изложбата и допълват, че експозицията се стреми да покаже всички женски аспекти, а не само най-често изникващия в съзнанието ни образ на работеща жена, която се грижи за къщата, уюта и хармонията в семейството.

Посетителите ще могат да видят облекла и накити от Тракия с характерна символика. За най-малката публика е предназначена интерактивна част с въпроси, чиито отговори ще бъдат пръснати като закачки из самия музей.

Изложбата ще бъде открита на 15 ноември (четвъртък) 2018 г. от 17.30 часа в Славейковото училище и ще продължи до 7 март 2019 г.

ЗАВЪРШИХА ПРОЕКТ „РАЗВИТИЕ, ОБНОВЯВАНЕ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ГРАДСКАТА СРЕДА В ГР. ТЪРГОВИЩЕ“ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014-2020

DSC02252

rr 1211181

На 14.11.2018 г. от 14.30 ч. се проведе церемония „Официално откриване“  на  обект:  Обособена позиция №1 „Цялостен ремонт и обновяване на ул. „Гладстон” и ул. „Велико Търново”. Строителните дейности са по Проект BG16RFOP001-1.033-0002 „Развитие, обновяване и модернизиране на градската среда в град Търговище", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент е община Търговище. Общата стойност на проекта е 5 414 289,55 лв., от които - 4 460 510,55 лв. европейско финансиране; 787 148,93 лв. национално съфинансиране; 166 630,07 лв. финансиране от община Търговище. Основната цел на проекта е да се създаде привлекателна, устойчива и достъпна градска среда.

Изказване направиха кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров и ръководителят на проекта инж. Димо Димов. Отец Славчо направи водосвет и освети обекта.

Извършените строителните дейности  на обекта включват цялостна реконструкция, разширяване и благоустрояване на обекта; уширение на пътното платно и допълнителна лента за изчакващи леки автомобили в зоната на пазара, подмяна асфалтовите и тротоарни настилки с нови, нови зелени площи, нови бетонови бордюри, изграждане на нова двупосочна велоалея, улично осветление, изграждане на ефектно алейно осветление.

rr 1211182

14 акта са съставени при проверки на горските стражари

sidp 0118

Общо 14 акта са съставени при проверки на горските стражари към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

При обход на територията на ДЛС „Балчик” са задържани 12 куб. м незаконно добити дърва за огрев и един инструмент за дърводобив. За установените нарушения служителите на стопанството са съставили седем акта. Други четири акта и два констативни протокола са съставени за незаконната сеч на 2,5 куб. м дървесина в ДЛС „Тервел”.

Незаконна сеч е разкрита и в ДГС „Варна”, където горските стражари са конфискували 6 куб. м дърва за огрев без маркировка и документи за законен произход. На нарушителите са съставени акт и констативен протокол.

С два акта и един констативен протокол са завършили проверките в ДГС „Търговище”. Установените 1 куб. м нерегламентирано добити дърва за огрев са задържани.

Два констативни протокола за нарушения на Закона за горите са съставени в ДГС „Генерал Тошево”, а един – в ДГС „Шумен”.

В рамките на изминалата седмица служителите на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към СИДП са извършили общо 875 проверки. 172 от тях са на обекти за добив на дървесина, 319 – на превозни средства, а 384 – на физически лица, от които 320 са на ловци. 

 

2°C

Targovishte

Partly Cloudy

Humidity: 57%

Wind: 14.48 km/h

  • 17 Nov 2018 4°C -2°C
  • 18 Nov 2018 5°C 0°C