charovna2017

обновена 2:15 PM EEST, Aug 17, 2018

Общество и право

Общество и право

Двама пияни зад волана задържа полицията в Търговище

dregr14uli

Образувани са две бързи полицейски производства по чл. 343 б, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище –за управление на МПС след употреба на алкохол.

На 16.08.2018 г. при извършена в 05,40 ч. полицейска проверка в гр. Търговище е установено, че правоспособният водач Ю.О., на 52 год, от с. Братово, община Търговище, управлява на кръстовището на улиците „Христо Ботев“ и „Иван Вазов“ собствения си лек автомобил „Ситроен – 3Х“ с търговищка регистрация след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 1,32 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“. Ю.О. е задържан за срок до 24 ч. в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал.1, т. 1 от Закона за МВР.

На същия ден при извършена в 16,20 ч. полицейска проверка е установено, че правоспособният водач С.С., на 53 год., от гр. Търговище, управлявал в община Търговище – по първокласен път I-4/София-Варна/ влекач „Скания“ с прикачено към него полуремарке „Кьогел“ – фирмена собственост, след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 1,81 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“. С.С. е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

Община Търговище обявява търг за прибиране на реколтата от орехови дървета

trg shmalka0515Община Търговище обявява търг за отдаване под наем на 1 025 орехови дървета, общинска собственост, за прибиране на реколтата от 2017/2018 стопанска година, информират от пресцентъра на местната администрация.

Търгът ще се проведе на 30 август от 9.00 часа в зала 74 на местната администрация. Подаването на документи за участие е в срок до 16.00 часа на 29 август.


В публичния търг, който ще бъде с тайно наддаване, са включени дървета, находящи се в землищата и край четвъртокласните пътища на селата Бистра, Васил Левски, Горна Кабда, Голямо Соколово, Давидово, Кръшно, Ловец, Лиляк, Маково, Острец, Овчарово, Съединение и кв. Бряг.

Началната тръжна цена за един брой дърво е 5,00 лв.


Желаещите да участват в търга трябва да внесат депозит от 10% от началната тръжна цена в касата на Община Търговище, стая № 61, етаж ІІІ, до 12.00 часа на 29 август или по банковата сметка на Общината в ОББ-АД Търговище, IBAN: BG62UBBS80023300143230, BIC: UBBSBGSF.


Подробна информация за местоположението на ореховите дървета е публикувана в раздел „Обяви и съобщения – Търгове/Конкурси“ в сайта на Община Търговище. Оглед на дърветата може да се извърши всеки работен ден от 9.00 до 12.00 и от 13.00 до 16.00 часа, съвместно с кмета или кметския наместник на съответното населено място.

 

 

Задържаха двама за побой

sgrada mvr0718

Образувани са две досъдебни производства по чл. 325 от Наказателния кодекс /за хулигански действия/ по описите на РУ-Търговище и РУ-Попово, като и двамата извършители са задържани за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

На 10.08.2018 г. в магазин в гр. Търговище 63-годишният А.Т. е нанесъл побой на 52-годишна жена от гр. Търговище.

На 12.08.2018 г. 28-годишният О.Р. от гр. Провадия е извършил на ул. „Дружба“ в гр. Попово непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, чрез нанасяне на побой над 52-годишен мъж от същия град.

Пресцентър МВР Търговище

74-годишна жена от Търговище даде 3 200 лв. на телефонни измамници

tel 0217

На 9.08.2018 г. в РУ-Търговище е получен сигнал за това, че на същия ден за времето от 14,30 до 17,30 ч. в гр. Търговище неизвестен извършител е въвел в заблуждение по стационарен телефон 74-годишна жена от същия град и под предлог за необходимост да окаже съдействие на полицейски служители, осъществяващи операция по задържане на извършители на телефонни измами, е отнел от владението сумата от 3 200 лв.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 по описа на РУ-Търговище.


От ОД МВР-Търговище отново напомнят на гражданите, че обаждането по телефон от непознат с последващо искане на пари е сигнал за опит за измама. В тези случаи хората не трябва да предприемат прибързани действия, а първо следва да потърсят свои близки и да сигнализират полицията на тел. 112.

Пресцентър МВР Търговище

Райони без ток в петък - 17 август

eon22

На 17.08.2018 от 09:00 ч. до 12:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Търговище - абонати, захранващи се от ТП ОКС : улиците – ул. Митрополит Андрей №21,23,25А,25Б. ул. Хан Кубрат №2, ул. Георги Бенковски №5А,Б, ул. Васил Левски № 0,1,3,5, „ДИМОВА“ ЕООД – Детско отделение, БЧК, КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ, магазин ГАРД.МОРС-2016 ЕООД - ЗАВЕДЕНИЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ.

До края на септември всички желаещи ще получат заявените от тях дърва за огрев

b16098f1b4411c02ad594ec266749f60

5 150 кубически метра дърва за огрев ще получат от ДЛС-Черни Лом жителите на селата Сеячи, Ломци, Садина, Захари Стояново, Глогинка, Кошничари, Росина, Голямо ново, Дралфа, Кръшно, Миладиновци, Маково, Еленово и Козица. Заявките се изпълняват регулярно като на хората вече са доставени 1 493 кубика от заявените количества, информират от СИДП.

Само в пет от селата, които влизат в обхвата на ДЛС-Черни Лом, все още не сме доставили количествата дърва за огрев, които хората са ни поискали. До края на месец септември ще се издължим към всички желаещи, за да могат да посрещнат зимата спокойно. Нямаме проблем с доставките и смятам, че ще се справим в срок, коментира директорът на ловното стопанство инж. Симеон Давидков.

Той каза още, че всяка година предоставят на жителите на селата малко над 5 000 кубически метра дърва за огрев.

Хората са доволни, не сме имали проблем с доставките, дори и при лоши метеорологични условия, допълни инж. Давидков.

 

 

РАБОТНА СРЕЩА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЯЗОВИРИТЕ В ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ

0908181

Вчера по инициатива на областния управител Митко Стайков се проведе работна среща с ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) – София с представители на общини и общински съвети в област Търговище, съобщава пресцентърът на областната администрация.


Повод за срещата бяха последните изменения в Закона за водите и срочните ангажименти на общините, които произтичат от това.С последните изменения на Закона за водите се създаде Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Дружеството ще извършва комплексно управление на язовири – публична и частна държавна собственост, като за целта държавата с решение на Министерския съвет ще му предоставя имущество, в т. ч. и язовирите, чиято собственост общините са прехвърлили безвъзмездно на държавата. В тази връзка в срок до 8 октомври т.г. кметовете на общини следва да подадат заявление до Министъра на икономиката за общинските язовири, които желаят да прехвърлят на държавата. Заявлението се придружава от решение на съответния общински съвет.


Създаването на това държавно предприятие ще облекчи в голяма степен местните власти при поддържане на язовирите.


По думите на Петър Горновски - председател на ДАМТН се очаква около 4000 от близо 7000 язовира на територията на цялата страна да преминат в управление на новото Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.


На срещата се обсъдиха и въпроси, свързани с изпълнението на Решение на Министерски съвет, с което се определи „Държавна консолидационна компания” ЕАД – София за отговорна да възлага ремонтите и реконструкциите на язовири - държавна и общинска собственост. Със същото решение е одобрен списък на язовирите за спешен ремонт.

За област Търговище това са 10 язовира: яз. Горно Козарево, общ. Омуртаг; яз. Кестеняво, общ. Омуртаг; яз. Пресиян, общ. Търговище; яз. Миладиновци, общ. Търговище; яз. Голямо ново, общ. Търговище; яз. Вардун, общ. Търговище, яз. Макариополско, общ. Търговище; язовир между селата Горско Абланово и Гърчиново, общ. Опака; яз. Еревиш, общ. Антоново и яз. Семерци, общ. Антоново.


Друг важен акцент от последните промени в Закона за водите е, че се въвежда класификация на язовирите на големи и малки в зависимост от техните размери, както и три степени на потенциална опасност взависимост от възможно най-лошите последици от освобождаването на съхраняваните в язовира води.


Горновски подчерта, че до десет пъти се уваличава глобата за неизряден язовир при повторно нарушение. При констатиране на първо несъответствие Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съставя наказателните постановления на стойност от около 1 000 лв., но в случаите, когато собствениците не са предприели действия за отстраняването на неизправност при повторна проверка цифрата нараства до 10 хил. лв.

Представят отчета за изпълнението на общинския бюджет и средствата от Европейския съюз за 2017 г.

tg09164

На 28 август, вторник, от 17:00 часа, в зала 74 в сградата на местната администрация ще се проведе публично представяне и обсъждане на изпълнението на бюджета на Община Търговище и сметките за средствата от Европейския съюз за 2017 г.

За това съобщиха от пресцентъра на Община Търговище.


Участие в обсъждането ще вземат кметът д-р Дарин Димитров, председателят на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева и зам.-кметът Валентин Велчев.


Поканени да присъстват са представители на бизнеса и неправителствени сектор, общински съветници, кметове и кметски наместници, медиите, както и всички заинтересовани граждани.


Всички материали по публичното обсъждане са публикувани в раздел „Бюджет“ – „Изпълнение на бюджета и отчети“ на сайта на Община Търговище.

Търговищки пожарникари спасиха куче, паднало в шахта

bezst kucheta

На 8.08.2018 г. служители от дежурния екип на РС ПБЗН-Търговище са реагирали на получен в 16,01 ч. сигнал за паднало куче в шахта за отпадни води на строителен обект на ул. „Трети март“ в гр. Търговище.

Животното своевременно е било извадено оттам невредимо с помощта на стълба.

 Птесцентър МВР Търговище

Старата църква в Търговище чества храмовия си празник

hub 150818

Bcяĸa гoдинa нa 15 aвгycт старата търговищка църква отбелязва xpaмoвия си пpaзниĸ.


Десетки вярващи палят cвeщ, пoчитат пaмeттa нa Бoжиятa мaйĸa и ce молят зa здpaвe и блaгocлoвeниe.


Πo тpaдиция мнoгo дeцa пoлyчaвaт нa Гoлямa Бoгopoдицa cвoeтo xpиcтиянcĸo ĸpъщeниe в търговищкия храм.

Πpaзничнa cвeтa литypгия пo cлyчaй Бoгopoдичния пpaзниĸ беше отслужена в xpaм „Cв. Уcпeниe Бoгopoдичнo“ тази сутрин.

След нея по традиция се прави празничен водосвет пред храма и освещаване на курбана, който ще бъде раздаван на присъстващите енориаши и гости.

Църквата „Cв. Уcпeниe Бoгopoдичнo“ е построена само за 3 години през далечната 1851 г. от тревненския майстор Уста Димитър. Архитектурният стил на храма представлява трикорабна псевдобазилика, изградена от камък, на площ от 510 кв. метра.

През 1860 г. отново майстори от Тревненската школа оформили вътрешния интериор и иконостаса. През първите години на ХХ век към църквата е построена и камбанарията от тревненския майстор Генчо Новаков, по проект на италианския инженер Паул Фурлани, която се извисява на повече от 30 метра.

Двете камбани са били изработени в камбаноливницата в град Пловдив и са монтирани през 1903 г.

 

117 нарушения за седмица при акция на полицията

 policeavtomobil tg1

В хода на операцията са констатирани и 9 нарушения на правилата за движение, извършени от пешеходци

През изминалата седмица по пътищата на областта по утвърден от директора на областната дирекция план бе проведена специализирана полицейска операция с цел подобряване безопасността на движението на МПС, основен акцент в която бе използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в МПС, на предпазни каски от водачите на мотоциклети и от пътниците, които возят, за използване на детски обезопасителни системи при превозване на малки деца в автомобилите, както и за неправилно движение по улиците и пътищата на пешеходци и велосипедисти. Целта бе по този начин да се съдейства водачите и пътниците в МПС да осъзнаят, че неизползването на предпазни колани и каски увеличава риска от сериозни наранявания и дори – от летален изход при възникнали тежки пътни инциденти с тяхно участие, а също и да се акцентира върху опасностите, които създава неправилното пресичане на пътното платно или рисково движение по него от страна на пешеходци.

По време на проверките служителите на „Пътна“ и „Охранителна“ полиция са констатирали 70 случая на управление на МПС без обезопасителни колани, за което на съответните водачи са съставени актове за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата.

Полицейските служители са съставили 4 акта за превозване в автомобили на малки деца без детски обезопасителни системи. Толкова на брой акта са съставени и на водачи на МПС, управляващи под въздействието на алкохол. В хода на акцията са установени и 6 случая на управление на МПС без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, за което на съответните водачи са съставени актове за установяване на административно нарушение по Кодекса за застраховането. Констатиран е и един случай на управление на МПС, която не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс.


125 са общо наложените глоби по фиш за констатирани нарушения по Закона за движение по пътищата по време на едноседмичната превантивна акция, от които 9 са за извършени от пешеходци нарушения на правилата за движение. Сред тях фигурират и фишове, съставени на пътници в МПС за неизползване на предпазни колани по време на движение.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОД МВР-ТЪРГОВИЩЕ

Частна собственост са 97.1% от жилищата в Търговищко

36814482 2147934885235865 4283883029086076928 n

Към 31.12.2017 г. жилищният фонд в област Търговище се състои от 43.7 хил. жилищни сгради. В градовете се намират 27.5% от всички жилищни сгради, а в селата - 72.5%. Жилищните сгради в областта представляват 2.1% от общия жилищен фонд в страната. За това информират от Отдел „Статистически изследвания” – Търговище.


Според разпределението на жилищните сгради по конструкция преобладават тухлените сгради (с бетонна плоча или с гредоред) – 25.9 хил. или 59.2% от всички жилищни сгради. Стоманобетонните жилищни сгради в областта са 3.1%, панелните - 1.0%, а сградите с друга конструкция - 36.7%.


Най-висок е относителният дял на жилищните сгради построени в периода 1946 - 1960 г. - 30.3%, а най-нисък на тези, построени от началото на 2011 г. - 0.3%.
Към 31.12.2017 г. броят на жилищата в област Търговище е 65.7 хиляди. В градовете се намират 33.6 хил. жилища или 51.2% от общия брой.


Осигуреността с жилища в област Търговище на 1 000 души от населението през 2017 г. е 584, като в градовете тя е 553, а в селата - 620.


По-голямата част от жилищата са с две и три стаи - 64.8% от всички жилища в областта, следвани от жилищата с четири и повече стаи - 29.9%, а едностайните са 5.2%.
Средният брой лица на едно жилище отчетен в област Търговище е 1.7, като за градовете показателят е 1.8 лица, а за селата - 1.6.


Преобладаващата част от жилищата са собственост на частни физически лица - 63.8 хил. или 97.1% от общия жилищен фонд на област Търговище.


Общата полезна площ на жилищата в областта е 4 708.5 хил. кв. метра. Средната полезна площ на едно жилище в областта е 71.7 кв. м., като в градовете тя е 74.8 кв. м., а в селата - 68.5 кв. метра.


Средната жилищна площ на човек от населението в област Търговище е 31.5 кв. м., като за градовете тя е 31.1 кв. м., а за селата 32.1 кв. метра.
Основните признаци, характеризиращи благоустроеността на жилищата, са електрификация, водоснабденост, канализация, и изградена инсталация за централно или местно отопление (парно или газ).


От всички 65.7 хил. жилища в област Търговище 75.6% са електрифицирани, с водопровод и канализация. Електрифицираните жилища с водопровод, канализация и с централно или местно отопление са 15.3%, електрифицирани само с водопровод - 4.6%, а само електрифицираните - 4.4%.

До края на месеца сектор „Български документи за самоличност“ ще работи с удължено работно време

rpu trg

От 9.08.2018 г. до 31.08.2018 г. служителите от сектора ще работят с удължено работно време – от 7,30 ч. до 18 ч. вместо обичайното работно време от 8,30 до 17,30 ч. По време на обедната почивка от 12 до 13 ч. в сектор „Български документи за самоличност“ ще работи едно дежурно гише за обслужване на граждани.


Работното време ще бъде удължено поради засиления през летните месеци наплив от граждани, желаещи да им бъдат издадени документи за самоличност. Увеличаване на потока от граждани се наблюдава от средата на м. юни. Според наблюдения от предходни години най-голям той е през месеците юли и август, когато за летния си отпуск в България се завръщат много от работещите в Западна Европа наши сънародници.


От ОД МВР-Търговище напомнят на гражданите, че могат да подават заявления за издаване на лични документи и по електронен път на Интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg. Чрез портала за електронни административни услуги на МВР всеки български гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис, може да подаде заявление за издаване на лични документи и удостоверения. Това са: лична карта или паспорт, удостоверение за събития, свързани с издаването на документи, както и дубликат на свидетелство за управление на моторно превозно средство.


От 1 август до 7 август 2018 г. в сектор „БДС“в ОД МВР-Търговище са приети 548 заявления на граждани за издаване на документи за самоличност/лични карти и паспорти/. Броят на издадените в сектора и връчени на граждани документи за самоличност за същия период от време е 244.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОД МВР-ТЪРГОВИЩЕ

Кола "прелетя" покрай Търговище със 186 км/ч при максимално разрешена 90 км/ч

kmvr 300318

По време на едноседмичната специализирана операция на TISPOL по пътищата в област Търговище контролните органи са установили общо 1 548 нарушения на скоростните режими чрез използване на лазерната камера на тринога и мобилни камери в патрулните автомобили.

С лазерната камера са установени 1 215 случая на превишаване на максимално допустимата скорост на движение в светлата част на денонощието, и 342 случая – в нощните часове.

От общо 333 нарушения, свързани с превишаване на допустимата скорост на движение, установени с монтираните в автомобилите мобилни камери, 49 са в тъмната част на денонощието.


Най-голямо отклонение на максимално разрешената скорост е установено на първокласния път I-4/София-Варна/ в община Търговище, където лек автомобил се е движил в посока гр. Шумен със скорост 186 км/ч при максимално разрешена 90 км/ч.


По време на превантивната акция служителите на „Пътна“ и „Охранителна“ полиция от областната дирекция са установили 3 случая на управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водачите въздух над 1,2 промила/престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс/, 2 случая – на управление на МПС, нерегистрирано по надлежния ред/престъпление по чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс/, и един случай на управление на МПС с регистрационни табели, които не са издадени от съответните органи/престъпление по чл. 345, ал. 1 от Наказателния кодекс/. В хода на акцията при проверка на лек автомобил е констатиран и случай на превозване на 6 кг нарязан тютюн в 11 найлонови пликове, необлепени с акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон – престъпление по чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс. По този случай е образувано бързо полицейско производство по описа на РУ-Омуртаг.

Пресцентър МВР Търговище

 

 

 

Повече момичета, отколкото момчета, са родени в региона през 2017-а

beb kuvioz20914

През 2017 г. в област Търговище са се родили 938 деца, информират от Отдел „Статистически изследвания” – Търговище.
В сравнение с предходната година броят им е намалял с 4.%.


Коефициентът на обща раждаемост в област Търговище през 2017 г. е 8.3‰, а през предходната 2016 г. той е бил 8.5‰.


Броят на момчета (456) е с 26 по-малко от този на момичета (482), или на 1 000 родени момчета се падат 1 057 момичета.


В градовете и селата живородените са съответно 485 и 453 деца. Коефициентът на раждаемост в градовете е 8.0‰, а в селата - 8.7‰. През 2016 г. тези коефициенти са били съответно 7.9 и 9.2‰.


Средната възраст на жените при раждане на първо дете е 26 години.


През 2017 г. броят на родените извънбрачни деца в област Търговище е 528 или 56.3%. Относителният дял на извънбрачните раждания е по-висок в селата (61.8%), отколкото в градовете (51.1%). Високата извънбрачна раждаемост е резултат от значителното нарастване на броя на фактическите съжителства сред младите хора, отичтат от статистиката.

440 са родените бебета в Търговище от началото на годината

bebeta 300914

От началото на годината до сега в област Търговище са се родили 440 деца.

Това показва справка в Информационната система на ражданията на здравното министерство.


Търговище се нарежда на 15-о място по раждаемост в страната. Преди него са Шумен, Монтана и Велико Търново. В дъното на класацията са областите Смолян, Ямбол и Видин.


За същия период на миналата година новородените в региона са били с 39 повече.


През седмия месец на тази година в областта са проплакали 46, а през юни - 65 бебета.

На 15 август започва строителството на магистралата от Белокопитово до Търговище

magistrala 14

На 15 август заедно с премиера Бойко Борисов ще направим първа копка на участъка от магистрала „Хемус“ - от Белокопитово до Търговище.

Това обяви вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при инспекцията на строителството в отсечката между Ябланица и п. в. „Боаза“.

Той провери работата на обекта заедно с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов.


Както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна, АМ „Хемус“ ще е готова до 2024 г., заяви премиерът Бойко Борисов.

На 15 август почваме строителството на магистрала „Хемус“ от Белокопитово до Търговище. Догодина по това време участъкът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са готови, каза още той.

17°C

Targovishte

Mostly Clear

Humidity: 85%

Wind: 6.44 km/h

  • 19 Aug 2018 29°C 17°C
  • 20 Aug 2018 28°C 17°C