обновена 7:59 AM EEST, Jul 5, 2020

КАК ДЕЦАТА МОГАТ ДА УСМИХНАТ ВЪЗРАСТНИТЕ

zan_usmivkaОт 9 до 15 май в рамките на „Изложение - Търговище 2011", децата от Занималня „Усмивки", подкрепени от техните приятелчета от Помощно училище-интернат "Д-р Петър Берон", организират изложба-базар "Дари усмивка".

Средствата, които бъдат събрани от продажбата на изработените от тях с много любов и старание сувенири, ще помогнат на едно дете да стане част от държавата ни.

Всички те искрено се надяват, че обществеността ще ги подкрепи и ще стане част от каузата им. А за да разберете по добре за какво става дума, децата са създали тази приказка:

 

 

 

 

Приказка за усмивката или как децата могат да усмихнат възрастните

 

 

Ние сме деца от различни училища в град Търговище, но всеки ден всички ние бързаме за най-усмихнатото място в нашия град - занималня "Усмивки". Там заедно се учим да пишем, четем, но и да бъдем приятели. Знаем, че с усмивка и добра дума светът е по-светъл и по-топъл. Споделяме нашите щастливи мигове, понякога бършем сълзичките от очите си и много мечтаем. Това, което знаем със сигурност, е, че сме щастливи деца, защото ходим на училище, а мама и татко ни обичат, ще ни дарят с топла прегръдка за всеки наш успех и ще държат ръчичката ни, докато страдаме. Преди три месеца започнахме да пишем приказка за Усмивката и сега ще ви я разкажем...

Имало едно време една прекрасна земя, която била обитавана от малки и големи хора. Малките хора, често чували, че, поради своите размери, не могат да разберат света на големите хора. Всички големи хора били много заети с една игра, наречена Държава, и нямали време да обясняват много на малките своя свят. Да, големите били странни, уж, за да улеснят живота, измисляли правила, които понякога било трудно да се спазват.

Малките хора обаче имали свои места, в които правилата на големите не били толкова важни. На едно такова място, един ден дошло момченце. То носело шапка-невидимка и големите хора хем го виждали, хем тяхната Държава не знаела за него. Когато не носел шапката, малкият човек бил весел, забавен и много обичал да снима света. А светът през неговите очи бил толкова пъстър, весел и усмихнат!

Малките хора решили да кажат на Държавата, че това момченце съществува. Цената на това откритие била приблизително 1600 лв. Срещнали и разбиране от страна на добри и отговорни големи, които правели нещо, което наричали документи. Имало малък проблем пред малките хора. Те нямали тези пари.

Макар че не разбирали много от това, което се случвало около тях, малките хора започнали да рисуват и творят, така че да накарат добрите големи да съберат необходимите средства и Държавата да направи своето откритие. От техните ръчички се родили приказни неща. А, както вече всички знаем, там, където има усмивка, винаги се случват чудеса.

В това време в едно градче на Държавата големите правели весел и пъстър празник и поканили малките хора да покажат своите творби. Усмихнали се малките хора и подредили чудна изложба-базар.

Краят на приказката ще научите, ако отидете на техния щанд и отнесете със себе си част от техните усмивки вкъщи! Ще ги намерите на уличката на занаятите на традиционното пролетно "Изложение - Търговище 2011".

Помогнете им да направят невидимото дете - видимо!