обновена 7:59 AM EEST, Jul 5, 2020

И РАЗЛИЧНАТА ГЛЕДНА ТОЧКА – МЛАДИТЕ ХОРА И ГРАДЪТ ИМ

targovishte_pismoПредлагаме ви писмото на едно 19-годишно момче до targovishtebg.com, провокирано от вчерашните коментари в социалната мрежа за това - как младите не умеят да ценят и пазят новите придобивки в Търговище. Това е различната гледна точка, която авторът сам е нарекъл „Младите хора и градът им". Публикуваме материала без редакция.

 

Годината е 2011-та. Погледът ми е насочен през прозореца и аромата на току-що приготвеното кафе ми навява много спомени, "един от тях е, че съм свободен", както казва Уош Ем Си (за непросветените - рап артист). Гледам и в съзнанието ми изникват хиляди въпроси, като един от тях, а може би и най-същественият е - кои сме ние и какво правим? Ние ли сме представителната извадка за младежкото общество в България? Като се замисля... не, не сме представителната извадка, защото тя е глуха, сляпа и наконтена по последна мода. Наистина можем да се върнем и да кажем, че е имало защо да се напише "Криворазбраната цивилизация", макар никой от нас да не е живял по времето на написването й. И наистина сме криворазбрани, ние, младите! Какво лошо има в това да направиш разходка из градския парк и да утолиш жаждата си с една студена и газирана кехлибарена течност, която накратко наричаме бира? Какво лошо има да разнообразиш ежедневието си с докосване до един нов свят, една нова реалност след една цигара с благотворно действие? Аз знам какво е лошото - именно това е истинската Демокрация, именно търсенето на себе си е в основата на едно модерно и прогресиращо общество, а това никак не е желано от управляващите, защото се застрашава тяхното смучене от голямата каца на Държавата.

Друг проблем е, че по-големите от нас хора не зачитат нашето съществуване, не разбират нашите желания и потребности, защото ние говорим на език, различен от техния! Това - да се поставят всички младежи под общ знаменател, е най-малкото просто и неетично спрямо хилядите числители в едно малко градче.  А числителите са различни - има писатели, поети, композитори, музиканти, диригенти, маркетинг стратези, артисти, певци и други все странни и бягащи от стереотипизираната рамка за нормалност личности... Но важното е, че тези числители са личности, а не просто индивиди от вида Homo Sapiens, които населяват постоянно ареала на вида си в град Търговище. Заклеймяването на една цяла лавина от емоции, от красота и контрастност, е грозно и гротескно, а и не води до никакъв резултат. Ние носим новото, носим бунта и сме окрилени от него да съборим стената, изградена от стар комунистически желязобетон и да внесем лъчове светлина в сивия и скучен делник на сивия и скучен чиновник. Ние се борим да върнем пак цветовете по лицата на хората, монотонно и рутинно правещи едно и също, сякаш затворени в кръг.

Затова, молим ви, драги хорица на нашия така красив и пълен с очарование град, подкрепяйте ни! Ние сме наследници на вашите грешки, затова се постарайте да не грешите чак толкова и ние ще ви се отблагодарим подобаващо, като не смъкваме усмивките от лицата си и като даряваме позитивизъм навсякъде около нас.

Желая ви мир и любов!

Павел Петров - дванадесетокласник от II СОУ „Проф. Н. Маринов" - Търговище