charovna2017

обновена 3:21 PM EET, Feb 20, 2018

Над 300 ученици са заловиха на Дунавско хоро в Търговище

dh 210417

Над 300 ученици от I ОУ „Христо Ботев“ се включиха в националната инициатива „80 години Дунавско хоро“ и е по идея на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България като част от кампанията за съхраняване музикалната памет на нацията. 

В рамките на голямото междучасие, в двора на учебното заведение, се изви кръшно хоро, на което се заловиха и учители. Така всички заедно отбелязаха значимата годишнина от създаването на Дунавско право хоро, сътворено през далечната 1937 г. от българския композитор, музикант и диригент Дико Илиев. То е най-популярното хоро на създателя на жанра „хора за духови оркестри“ и по традиция звучи непосредствено след националния химн при посрещане на всяка Нова година.
Изпълнението на ботевци се осъществи под съпровода на Градски духов оркестър - Търговище с диригент Красимира Коларова. Инициативата се открои с мащабност и вълнуващо послание, чрез което младите хора показаха, че желанието за популяризиране на съвременните фолклорни образци трябва да бъде постоянно отношение на почит към корените ни, каза Галина Станчева - гл. учител по български език в училището.

Снимка: Е. Петков

1°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 93%

Wind: 22.53 km/h

  • 21 Feb 2018 6°C 2°C
  • 22 Feb 2018 7°C 3°C