charovna2017

обновена 1:20 PM EEST, Oct 16, 2018

Високата скорост е най-честото нарушение по пътищата на областта

kat110315

За 11-те месеца на годината са образувани 86 бързи полицейски производства за управление на МПС след употреба на алкохол

С 15 е намалял броят на тежките пътно-транспортни произшествия за 11-те изминали месеца на 2017 год. в сравнение със същия период на миналата година/от 57 – за 2016 г., на 42 – за настоящата година/ - отчитат от сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР-Търговище. За сравняваните периоди от време чувствително е намалял и броят на ранените в пътни инциденти – от 80 на 45. Броят на загиналите в злополуки на пътя в областта обаче е нараснал - 15 от началото на настоящата година до края на м. ноември, срещу 9 за разглеждания период на 2016 г.


В резултат на предприетите в дирекцията превантивни мерки за намаляване на пътния травматизъм и системно провежданите специализирани полицейски операции както по основните пътни артерии в областта, така и в малките населени места, е налице подобрение в редица от показателите, характеризиращи безопасността на движението. За осъществявания системно активен и ефективен контрол на пътя от органите на „Пътна полиция“ свидетелстват установените 33 752 нарушения на пътя, които са с 421 повече от тези през миналата година. Най-масови продължават да бъдат нарушенията, свързани с неспазване на скоростните режими от страна на водачите на МПС – 18 469. В 236 от случаите на управление с превишена скорост, установено чрез автоматизирани технически средства, превишаването на максимално допустимата скорост от нарушителите е от 41 до 50 км/ч.


Сериозен е и броят на нарушенията на водачи, свързани с неспазване на предимство, на пътни знаци и сигнали – 2350. Статистиката сочи, че този вид нарушения често са предпоставки за пътни инциденти. И по-конкретно – по тази причина в област Търговище са настъпили 82 пътно-транспортно произшествия за периода, като по-голям за 11-те месеца на 2017 г. е само броят на инцидентите, предизвикани от неправилни маневри на водачите на МПС - 94. Сред често срещаните други нарушения на Закона за движение по пътищата са: управление на МПС по пътищата на областта с нередовни пътни документи – констатирани 1764 случая; неизползване на обезопасителен колан или каска – 1403 случая; неправилно спиране и паркиране на МПС – констатирани 1244 случая.


За този период на 2017 г. 1906 МПС са били временно спрени от движение от органите на „Пътна полиция“ в областта поради техническа неизправност, управление на МПС  с регистрационни табели с изтекъл срок на валидност, или без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. От направения анализ се налага изводът, че набелязаните и влезли в сила в началото на годината мерки за подобряване на пътната безопасност и свързаните с тях промени в Закона за движение по пътищата дават положителен резултат. За 11-те месеца на 2017 г. в област Търговище спрямо 223 водачи е приложено административно наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство поради управление на ППС след употреба на алкохол. За същия период в ОД МВР-Търговище са образувани 86 бързи полицейски производства по чл. 343б от Наказателния кодекс - за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта им над 1,2 промила; за управление на МПС с концентрация на алкохол над 0,5, след като водачът вече има влязла в сила присъда за предходното деяние; и за управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози.Буди тревога  увеличеният брой случаи на управление на МПС от неправоспособни водачи.  За разглеждания период на настоящата година са констатирани 468 случая на управление на МПС от водачи, непритежаващи шофьорска книжка/срещу установени 387 такива случаи за миналата година/.

Пресцентър МВР Търговище

14°C

Targovishte

Clear

Humidity: 49%

Wind: 11.27 km/h

  • 16 Oct 2018 22°C 6°C
  • 17 Oct 2018 22°C 6°C