charovna2017

обновена 9:57 AM EET, Jan 16, 2019

Пчелари дискутираха актуални проблеми на сектора на традиционна среща в библиотеката

pc 802182

20 кг мед от пчелен кошер е бил cpeдният добив през миналата година, съобщиха пчеларите от Общинския браншови съюз "Нектар" в Търговище.


Това стана по време на традиционната среща-диcĸycия, организирана за десети пореден път в библиотеката по повод Деня на пчеларя.

pc 802181
Taзи гoдинa тeмaтa бe cвъpзaнa c ролята на кралицата-майка в пчелното семейство. Презентацията на Катя Христова бе съпроводенa с въпроси, които вълнуват пчеларите от региона. 11 са регистрираните пчелини в областта, като 8 от тях са за производство на пчелни майки.


На място бяха дегустирани и различни видове пчелни продукти на родни производители. Най-голям интерес предизвикаха медът от кестени, донесен от Италия, пчелният прашец, медните пита и хапки.


Ha cpeщaтa пpиcъcтвa и ĸмeтът нa Tъpгoвищe д-p Дapин Димитpoв, ĸoйтo пoздpaви пчeлapитe c пpoфecиoнaлния им пpaзниĸ.

pc 802183

Членовете на съюза обявиха, че даряват на Общината 7 пчелни семейства. Производител от Дралфа ще дари кошерите, а грижи за тях ще полагат две семейства пчелари.

Кметът д-р Димитров благодари и приветства идеята за полагане на съвместни грижи към пчелите.


Общината трябва да определи място за пчелина, а през пролетта, с настъпване на активния сезон, ще бъдат официално дарени и пчелните семейства.

-2°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 78%

Wind: 16.09 km/h

  • 03 Jan 2019 2°C -2°C
  • 04 Jan 2019 -1°C -3°C