charovna2017

обновена 2:04 PM EET, Feb 19, 2019

53 хиляди клиенти са били обслужени в търговищкия офис на НАП

nap 80218
Близо 53 хиляди клиенти са били обслужени в офиса на НАП в Търговище за средно около 4 минути.


Това обяви днес на пресконференция Тодор Коджаманов – началник Отдел „Услуги за клиента“.


Над 68 процента от фирмените декларации през миналата година са били подадени по интернет. 33 на сто от физическите лица са се възползвали от същата услуга, благодарене на своя ПИК. Само през миналата година са били издадени над 1 100 ПИК, а общата им бройка досега е над 6 хиляди.


Коджаманов припомни, че срокът за годишните данъчни декларации за получените доходи през 2017 г. е до края на месец април. Досега вече са подадени 953 фирмени декларации, като 619 са по електронен път.

Той разясни обстойно и съществените промени по законодателството за 2018 г., както и възможността за ползване на данъчните облекчения и съобщи, че клиентите на приходната агенция могат да преведат задълженията си и чрез инсталираните ПОС терминали в салона за обслужване в офиса на НАП.

„Освен, че са безплатни, при картовите преводи плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи“, поясни той.


И тази година гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година.


Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 30 април ще се работи с т.нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка. В дните, в които изтичат срокове, офисите ще работят до тогова, докато има клиенти в салона за обслужване. Въпреки това насърчаваме своите клиенти да не чакат последните срокове и да ползват е-услугите, завърши Коджаманов.