charovna2017

обновена 9:57 AM EET, Jan 16, 2019

Подредиха изложба с находки от древния Мисионис за Деня на археолога

rim 1302181

В навечерието на Деня на археолога – 14 февруари, Регионален исторически музей - Търговище представи изложбата „Мисионис – 2017”. Експозицията е посветена на 20-годишнината от подновяването на археологическите проучвания на древния град.


Година след година тази крепост разкрива своите тайни и от една стражева крепост се оказа, че е един голям град, който е първообразът на Търговище, каза при откриването й дирекорът на музея Магдалена Жечева и представи археолозите Ангел Конаклиев и Стефан Иванов, които заедно с проф. Николай Овчаров продължават да проучват района всяко лято.


Изложбата показва новооткритите през 2017 г. материали на Мисионис, както и по-интересни предмети от разкопки през предходните години. Представени са изделия от керамика, стъкло, благородни метали и желязо, изработени и служили на жителите на града за времето от 5 до 14 век.


„Най-богатата ни колекция е от въоръжение – стрелите, които са се запазили при превземането на крепостта през 14 век. Отделено е място и на търговията, която е вършел този град с околните земи, предимно с изделия от стъкло“, разказа Ангел Конаклиев - главен уредник в отдел „Археология“ на музея.

rim 1302182
За мен името Мисионис идва от думата мисия. Мисия е място, където са живяли хора, свързани с религията и ненапразно тук досега са открити 4 култови сгради, три от които са действали по едно и също време – Базилики 1,2 и 3, сподели още той, а колегата му Стефан Иванов акцентира върху архитектурата на Мисионис.


На откриването на изложбата в Археологическата експозиция на музея присъстваха кметът на града д-р Дарин Димитров и областният управител Митко Стайков.

-2°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 78%

Wind: 16.09 km/h

  • 03 Jan 2019 2°C -2°C
  • 04 Jan 2019 -1°C -3°C