charovna2017

обновена 3:24 PM EET, Mar 22, 2019

Възрастна жена от Попово хвърли през балкона 22 000 лв. на измамници

8b8c835abbeb6a3b50c91f0e6a148ee7
На 7.03.2018 г. около 21,20 ч. в РУ-Попово е получен сигнал от 82-годишна жена от гр. Попово за това, че около 14 ч. на същия ден неизвестен извършител след проведен разговор на стационарния й телефон я е въвел в заблуждение и под предлог за необходимост да окаже съдействие на полицейски служители, които провеждали операция по задържане на извършители на телефонни измами, й е отнел сумата от 22 000 лв.

Обадилият й се по телефона й се е представил като инспектор Иванов от полицията.

Същият посъветвал жената, след като постави в торбичка наличните си пари и ги хвърли през терасата, да се скрие вътре в дома си и да не излиза известно време, за да не я видят извършителите на измами. Мнимият полицейски служител я уверил, че веднага след задържане на измамниците от органите на реда парите ще й бъдат върнати.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово.


От Областна дирекция на МВР-Търговище отново напомнят на гражданите, че полицейските органи при осъществяване на функциите си не използват парични средства, предоставени им от граждани, и не търсят съдействие в работата си по нито една от прилаганите от телефонните измамници схеми.

Ако с гражданите се свържат от непознат номер, последва разговор със заплахи, а след това дойде още едно обаждане от човек, представящ се за полицай, който ще им съдейства, те не следва в него да не дават информация за себе си (имената си, лични данни, банкови сметки или кодове за активиране на предплатени телефонни карти, адреси). Хората в никакъв случай не трябва се доверяват на призивите да дадат наличните си пари и ценности за залавянето на извършителите на измами. При полу чаване на подобно обаждане гражданите трябва да се свържат незабавно със свои близки и да позвънят на единния телефонен номер за спешни повиквания 112, в най-близкото полицейско управление или на полицейския си инспектор по местоживеене.

Пресцентър МВР Търговище