обновена 3:59 AM EEST, Jun 17, 2021

Още за сагата с ремонта на Първо ОУ „Хр. Ботев“ в Търговище

 20181211 105848

 Сагата с ремонта на Първо ОУ „Хр. Ботев“ в Търговище продължава, макар възпитаниците му да се радват на новите класни стаи. Вчера се разрази истинска „буря“ от коментари в социалната мрежа във връзка с разплащане от страна на Общината за този обект.


Потърсихме коментар от местната администрация и разяснения по темата.

Припомняме, че бюджетът, предвиден за строителните работи в училището, възлизаше на 2 858 848,70 лв., без ДДС, а за вътрешно оборудване и обзавеждане – 805 000 лв. без ДДС. Финансирането от страна на Общината бе в размер на 118 323,42 лева с ДДС. Изпълнител на ремонтните дейности беше „Стройкомерс-ТТ“ ЕООД.

Защо се наложи Общината да «доплаща» още 700 хил. по този проект? Това коментират и питат граждани. Дали с тези средства не се покриват щетите, нанесени от пожара? Според коментарите във фейсбук «математиката нещо куца».

Фактите:

През юли миналата година общинските съветници решиха да бъде изтеглен краткосрочен кредит от Община Търговище в размер на 1,49 млн. лв. С тези пари се финализират плащанията към изпълнителите по проектите за обновяване и модернизиране на общинската образователна инфраструктура и на градската среда по Оперативна програма „Региони в растеж“.


721 303,40 лв. са за разплащане за строително-монтажните работи в училището, а 777 942,60 лв. за тези - в кв. «Запад»2. Парите са в рамките на заложените средства по проекта, а не извънредно плащане, както се опитват да внушават незапознати с работата по Оперативните програми.
За тези обекти Общината трябва да осигури финално плащане към изпълнителите, за да се приключи работата и документално, коментираха от Общината. След изготвянето на отчетните документи, заедно с финансовите за направените плащания, отчетът се внася в Управляващия орган. Той одобрява разходването на средствата и тогава възстановява на Общината парите, с които тя е направила финалните плащания по проекта. Ако общината не плати тези суми, то тя не може да внесе и отчет и да приключи работата по проекта.


Както информираха от Общината нееднократно, кредитът по мостовото финансиране, който се ползва за окончателно плащане на дейностите, ще бъде погасен, след като Управляващият орган одобри направените от Община Търговище разходи и възстанови посочената сума в общинския бюджет.

Процедурата е рутинна при изпълняване на плащания по проекти, реализирани по програми на Европейския съюз, и се прилага от всички общини у нас, за да не се натоварват бюджетите им в периода до получаване на средствата за съответните проекти, обясниха от местната администрация.


Оттам посочиха още, че тези пари не са за покриване щетите от пожара за изпълнителя на ремонта на I ОУ, както и че не става въпрос за извънредно плащане. Тези плащания са били заложени и в бюджета, който е публичен.


От местната администрация коментираха, че за пореден път се правят опити за спекулации и манипулации, целящи да заблудят гражданите.