charovna2017

обновена 5:42 AM EEST, Aug 19, 2019

Двойният убиец от Здравец обжалва 30-годишната си ефективна присъда

reshetki zatvor

Състав на Апелативен съд – Варна разгледа жалба срещу 30-годишна ефективна присъда на Окръжен съд – Търговище, произнесена спрямо Атанас А., признат за виновен за две убийства на възрастни хора, извършени чрез палежи, за да се прикрият кражбите от домовете им.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че през юли миналата година, при условията на съкратено съдебно следствие, за извършените две умишлени убийства Окръжният съд в Търговище присъди на 20-годишния подсъдим доживотен затвор, който замени с наказание 30 години лишаване от свобода при строг режим.

Първата съдебна инстанция е присъдила общо 100 000 лв. обезщетение на близките на загиналите мъже.

Близо 15 000 лв. са присъдените разноски, направени както в хода на досъдебното производство, така и пред ОС – Търговище, в това число и 4750 лв. обезщетение за нанесените имуществени вреди.

Първото от деянията било извършено на 1 август 2017 год. в с.Здравец, община Търговище. Атанас проникнал в дома на 81-годишния А.П. и откраднал 60 лева и две тонколони. В кръчмата на селото подсъдимият дочул, че старецът се оплакал за извършената кражба и решил да си отмъсти. Възползвал се, че дядото се прибрал в дома си пийнал и заспал, и на 12 срещу 13 септември 2017 г. Атанас влязъл в дома му отново. Намерил 40 лева, след това запалил вещите в дома на възрастния мъж, който изгорял при пожара.

Със същата цел на 14 срещу 15 октомври 2017 г. Атанас проникнал и в дома на 85-годишния Т.И. Намерението му било да открадне от възрастния мъж машини и железни инструменти, както и парите от пенсията му. Старецът усетил нашествието в дома си и разпознал нападателя. Атанас го ударил в главата, след това запалил цигара и я хвърлил върху вестници и дрехи, които разпилял при тършуването за пари.

След като огънят бил потушен, било открито мъртвото тяло на стареца.

След произнасяне на присъдата и привеждането на подсъдимия в затвора, той изпратил до прокуратурата писмо, в което разкрил, че е имал съучастник. Вчера поиска от апелативния съд да намали размера на присъденото му наказание. За разлика от него, представителят на държавното обвинение намира, че присъдата на Окръжен съд – Търговище е справедлива и мотивирана. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 2-месечен срок.