обновена 6:16 AM EEST, Jul 11, 2020

Броят на битовите пожари в Търговищко през 2018-а най-нисък за последните 5 години

116e57f0a922744bb97862bae477b1ca8

Чувствително е намалял броят на загиналите в пожари миналата година в област Търговище.

По-малък е и броят на инцидентите, предизвикани от небрежност при боравене с открит огън, а този на пожарите, възникнали в бита, е най-ниският за последните 5 години.
Това става ясно от годишния отчет за дейността на службите на РД ПБЗН-Търговище през изминалата 2018 г., информират от пресцентъра на ОД МВР Търговище.


Анализът бе представен от директора на РД ПБЗН-Търговище комисар Стефан Стефанов в присъствието на старши комисар Александър Джартов, директор на Дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност” при ГДПБЗН-МВР.


Ст. комисар Джартов изрази задоволство от постигнатите добри резултати през годината по отношение на осъществяване на държавния противопожарен контрол и на превенцията на пожари и бедствия в областта. Сред тях са: увеличеният брой извършени контролни проверки на строежи - 77, направените 3 отказа за издаване на удостоверителни документи, съставеният акт на проектант за установено административно нарушение по Закона за устройството на територията.

Общият брой на предписаните в резултат на извършените от служителите проверки в различни обекти е 393, като последващите проверки са установили, че навсякъде така изготвените предписания се спазват. Той акцентира върху предприетите активни превантивни действия от служителите на РДПБЗН-Търговище по време на жътвената кампания с цел отстраняване на евентуални предпоставки за възникване на пожари в масивите с посеви.

За отчетния период служителите на регионалната дирекция са съставили 8 акта за установяване на административно нарушение при извършване на дейности в земеделски земи и са наложили 7 принудителни административни мерки, докато през 2017 г. такива не са налагани.