обновена 8:44 AM EEST, Aug 7, 2020

12 пожара за пет дни гасиха търговищките огнеборци

pbzn nova kola

За  периода 1-5.03.2019 г.  служители на районните служби ПБЗН са погасили 12 пожара, възникнали на различни места в областта поради небрежност при боравене с открит огън,

като при 3 от тях благодарение на своевременната професионална намеса на пожарникарите са спасени от запалване намиращи се в съседство сгради или гори.

11 от тези пожари са били в сухи треви и храсти: в община Търговище -  между селата Здравец и Подгорица; в община Попово – в землището на с. Априлово(спасени са две намиращи се в съседство сгради), в местността „Лома“ на разклона за с. Глогинка(спасена от огъня е иглолистна гора в близост до огнището на пожара), на ул. „Драва“ в гр. Попово, в землището на с. Звезда – в местността „Чаирбаши“, в двора на пункт за вторични суровини в гр. Попово; в община Омуртаг – между селата Врани кон и Величка, в с. Илийно, в с. Кьосевци до път I-4(София-Варна), и в землището на с. Величка; в община Антоново – в землището на с. Трескавец/там спасена от огъня е намираща се в близост 20 декара иглолистна гора), в с. Поройно и в с. Язовец. Без преки материални щети е погасен и пожар, възникнал в битови отпадъци в гр. Търговище.

От РДПБЗН-Търговище отново напомнят на гражданите, че с оглед недопускане на пожари в сухи треви и растителни остатъци е необходимо  стриктно да се спазват правилата за пожарна безопасност. Ето някои от тях: преди да запалим огън, трябва да се уверим, че времето не е ветровито и че имаме достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене; огънят не трябва да се оставя без наблюдение; не трябва да се изхвърлят в сухи треви и в горите неизгасени клечки кибрит или фасове от пожари; не трябва да се пали огън в непосредствена близост до навеси и стрехи на сгради; както и  да се допуска детска игра с огън или да се палят стърнищата.

Пресцентър ОД МВР Търговище