charovna2017

обновена 8:31 AM EEST, Aug 22, 2019

26 телефонни измами за миналата година в Търговищко

aloizm 0718

26 телефонни измами са извършени в Търговищко през миналата година.

Това става ясно от доклада за дейността на полицията за 2018 г.

При 12 от случаите са установени куриерите (т.нар. „мулета“), на които са повдигнати обвинения. При тези измами потърпевшите са ощетени на обща стойност около 127 425 лева и 75 гр златни накити. По-голямата част от тези суми и ценности впоследствие, след установяване на част от участниците в престъпната схема, са върнати на потърпевшите.

7  досъдебни производстви са с неизвестен извършител, 3 са прекратени,  а едно е изпратено на друга структура по компетентност (при него също е установено „мулето“), отчитат от полицията.

По 4 от случаите работата продължава (досъдебните производства са в срок), по два от  тях също има установен куриер.

През 2018 г. използваните предлози за извършването на телефонни измами са:  „оказване съдействие на МВР при залавяне на телефонни измамници“ – при 24 от довършените престъпления и при множество опити, а при други два от случаите е „необходимост от пари за освобождаване на роднини или близки, задържани за предизвикано ПТП“ и за „разваляне на магии“.

Анализът  на пострадалите от телефонни измами сочи, че  жертвите са най-вече възрастни хора в пенсионна възраст (предимно жени). Обикновено те не могат точно и ясно да посочат конкретни факти и детайли около извършване на измамите, което затруднява разследването, се казва в доклада на полицията.