обновена 12:48 PM EEST, Jun 15, 2021

Два конкурса за Седмицата на Земята обявява Община Търговище

sz 1904163

За втора поредна година Община Търговище обявява два конкурса по повод „Седмицата на Земята“. През 2019 г. тя е в периода от 22 до 28 април.

Първият от тях е вече традиционният конкурс за най-привлекателно околоблоково пространство. В него могат да участват всички, които полагат грижи за облагородяването и поддръжката на площите около жилищните им сгради. Записването e на телефони: 0601/68686 или 0882100604, в срок до 18 април, включително.

Комисия, назначена със Заповед на кмета д-р Дарин Димитров, ще извърши оглед на обектите на 23 април и ще определи победителите.

Критериите, по които ще бъдат оценявани пространствата, са: общ естетически вид, разнообразие на използваните растителни видове, използване на отпадъчни материали за аранжиране, наличие на парково оборудване, площ на поддържаната територия. Допълнително точки при класирането ще носи и наличието на решение на етажната собственост за участието в конкурса и за използването на наградата.

Наградите са парични. За първо място са предвидени 200 лв., за второ – 150 лв., а за трето – 100 лв. Отличените участници следва да представят фактура за разходването на средствата.

Вторият конкурс е на тема „Нашият екоживот“. В него могат да участват училищата и детските заведения на територията на общината, които обучават и възпитават децата в отговорно отношение към опазването на околната среда. Записването е до 18 април на телефони: 0601/6 86 86 или 0601/6 87 64. Комисия ще посети обектите в периода 22-24 април.

Основните критерии за оценяване са свързани с нивото на чистота в и около дворните пространства, условията за разделно събиране на отпадъците, използване на отпадъчни и/или рециклирани материали за аранжиране на вътрешните и външни пространства, участие и иницииране на различни природни и екологични дейности, както и устойчивост на провежданата екополитика във възпитанието на децата.

Наградите за първите три класирани учебни/детски заведения са предметни.

Обявяването на класираните участници и награждаването им ще стане на празничен концерт, посветен на „Седмицата на Земята“, на 25 април, от 17.00 часа на площад „Свобода“.

Регламентите и на двата конкурса са публикувани в уебсайта на Община Търговище: https://www.targovishte.bg/index.php?nav=57