обновена 4:07 PM EEST, Jul 3, 2020

Обучение в Младежкия дом роди нови идеи за бъдещи инициативи

20190505 155316 1

В почивните дни Младежки дом-Търговище бе домакин на последното за този творчески сезон обучение с Никола Димов, наречено „НеТренинг”.

През последните 6 месеца в Младежки дом се проведоха два цикъла тренинги - "Дерзая" и "Твоята стъпка", с общо 6 младежки обучения. Тези тренинги развиха и продължават да развиват много ценни умения у над 80 млади хора от града.

Целта на „НеТренинг” бе да събере част от тези вдъхновени младежи, които заедно да планират как да създават въздействие в Търговище. Изпробвани бяха различни експерименти, подходящи за градска среда, а в неделя бяха сформирани екипи, които планираха организирането на младежки инициативи в Търговище, свързани с освежаване на спортна площадка, социален експеримент, обучение в народни танци, младежка зона за разговори и забавления и писма в бутилки.


Никола Димов:
"За да има повече осъзнатост и усмивки около нас, се впуснахме в това да разберем, изследваме, изпробваме как създаваме, въздействие и правим средата около нас по-осъзната и усмихната. Всичко това се случи с младежи на възраст 15-18 години в познатия формат на учене чрез преживяване. Екипи от тях разработиха проекти, с които ще подарят на града ни по нещо важно и ценно. В следващия месец ще ви информираме как може да се включите в тези младежки инициативи."

Ралица Валентинова:
Обучението на Ники супер много ми хареса. За първи път ми се дава възможност да организирам инициатива или събитие, нещо, за което си мечтая от много дълго време. Това, че той ни насърчи да помислим за нашите идеи и нужди, и след това ни помогна с обмислянето на цялата идея като проект и дори за осъществяването й, направи това обучение незабравимо, изключително полезно и вдъхновяващо!”

А ето част от отговорите на един от въпросите в обратната връзка:
„До какви изводи стигна?”
· Ако мислиш положително за нещата, те ще се случат.
· Когато резултатът зависи от всички, всеки трябва да бъде последователен и изпълнителен в действията си, в противен случай веригата се прекъсва; ако искам другите да ме последват, трябва да им дам знак за това.
· Убедих се, че не са най-важни хората, които наставляват или командват, а изпълнителите на едно действие. Също, че в група трябва да се съобразяваме с възможностите на останалите и че всички са зависими един от друг.
· Независимо къде си, би могъл да направиш "нещо" по-добре (поне според теб).
· Разбрах, че измислям сполучливи неща късно вечер, преди да си легна. Също така, че когато си с приятели (мислещи и креативни) можеш да постигнеш много повече и да усъвършенстваш идеите и себе си.
· Че мисля прекалено глобално, което не е лошо, но може да ме доведе до демотивация много бързо.
· Че да въздействаш е много трудно. Да бъдеш активно пълноценен два дни е много трудно. Разбрах или ще разбера, че с някакъв малък проект можеш да постигнеш изключително много не само за себе си, но и за хората около теб.

ЦМДИ Търговище