обновена 3:31 PM EEST, May 31, 2020

МВР-Търговище с мерки за безопасни абитуриентски балове

df 118

Създадена е организация за недопускане на инциденти и осигуряване на безопасността на пътя по време на абитуриентските балове.

За целта в дирекцията е разработен и утвърден план, в който са предвидени мерки за опазването на обществения ред и безопасността на движение по пътищата в навечерието и по време на баловете, както и на масовите прояви, свързани с честването на 24 най – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В тази връзка са проведени срещи с училищните ръководства и настоятелства, с органите на местното самоуправление и местната администрация, за координиране на действията. Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите около учебните заведения в областта и в тези с очаквано събиране на автомобили, с които ще бъдат извозвани абитуриентите, както и по маршрутите на тяхното придвижване и местата, в които ще се провеждат балове и тържествени чествания.


Извършват се съвместни проверки с РС ПБЗН в увеселителните заведения (ресторанти, барове, дискотеки), където ще се организират младежки празненства. Специално внимание се обръща на пропускателния режим с цел недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества или техни аналози, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Огнеборците проверяват състоянието на пожарната и аварийна безопасност, на електрическите и вентилационни инсталации, на евакуационните изходи и уредите за първоначално пожарогасене и на системите за известяване при пожар в гореспоменатите обекти. Взети са необходимите мерки и по отношение на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места. Набира се информация за организирани екскурзии(баловете си извън областта ще празнуват ученици от гр. Попово и гр. Омуртаг) и предстои извършване инструктажи на водачите на тези автобуси; на проверки за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози и на проверки на техническата изправност на превозните средства, с които ще се придвижват абитуриентите.


Основен акцент в предприетите мерки е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата с цел предотвратяване на пътни произшествия с абитуриенти. Активният превантивен контрол ще бъде насочен към организираното придвижване на абитуриенти и придружаващите ги близки преди и след приключване на баловете в нощните часове по маршрути, по които се очаква интензивно движение. От „Пътна полиция“ напомнят на водачите на автомобили да се движат със съобразена скорост и да не позволяват на пътниците рисково поведение, което може да доведе до тежки инциденти. Шофьорите да не забравят, че за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици се носи наказателна отговорност и се отнема свидетелството за правоуправление.


От своя страна абитуриентите също трябва да проявяват повишено внимание и отговорност, за да могат да се насладят пълноценно на празника си. Особено опасно е пътуването с автомобили, управлявани от употребили алкохол, или от неправоспособни водачи, както и провисването и показването през прозорците и люковете на автомобилите по време на пътуване. В дните на баловете при необходимост ще се въвежда временна организация на движението, за да се гарантира безопасността на абитуриентите и техните близки.


При необходимост да предотвратят рискови пътувания или нарушения на обществения ред, гражданите не трябва да се колебаят да потърсят помощ от полицията на тел.112.


ПРЕСЦЕНТЪР НА ОД МВР-ТЪРГОВИЩЕ