обновена 3:26 PM EEST, Jul 9, 2020

МВР с акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

p9090341

В област Търговище, както и в цялата страна,  се провежда традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, която има за цел опазване живота и здравето им през ваканционния летен период.

Акцията стартира от началото на този месец и ще приключи в края на август 2019 г., поясняват от полицията. 

В различни обучителни форми с деца и ученици през летния ваканционен период полицейските служители ще дават конкретни препоръки на подрастващите за игра на безопасни места; управление на велосипед съгласно изискванията на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) според възрастта на децата; правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в пътни превозни средства.

От полицията припомнят, че рез лятото на 2017 г. в област Търговище е регистриран един пътен инцидент с пострадало дете – 3-годишно, пътуващо в лек автомобил. В резултат на инцидента детето е било ранено. През 2018 г. в областта две деца са ранени в пътно-транспортни произшествия – 9-годишно, блъснато от МПС в качеството му на пешеходец, и дете на 13 г., ранено при  блъскането му от МПС в качеството му на велосипедист. От началото на настоящата година до момента в пътни злополуки са ранени две деца: 10-годишно – като пешеходец, и 13-годишно, блъснало се с велосипеда си в паркиран автомобил.