обновена 5:28 PM EEST, Jul 14, 2020

Работна среща „Заедно за детство без насилие“ се проведе в Търговище

66082666 1285757498264336 7990932154815086592 o

Темата за насилието над деца и нейната актуалност бе разисквана на регионална работна среща „Заедно за детство без насилие“ в град Търговище.

Тя премина под патронажа на областния управител Митко Стайков и в партньорство с Регионалната дирекция за социално подпомагане. На срещата присъстваха представители на образователни, социални и медицински услуги, приемни родители и местната администрация, на която Фондация за децата в риск по света като символичен домакин представи седемте стратегии за прекратяване на насилието над деца INSPIRE. Събитието е част от поредица национални срещи и дискусии, организирани от Обединение Детство без насилие.

На срещата бяха представени добрите практики срещу насилието в областта и се дискутираха въпроси, свързани с отговорностите и участието на всички в превенцията и защитата на децата.

В дискусията бе представен опитът на Сдружение „Асоциация Ная“ - единствената специализирана услуга в областта, която развива програми за жертви на насилие, а от няколко години има и успешна програма за работа с извършители на насилие. Представителите на „Асоциация Ная“ споделиха своя опит от прилагането на някои от стратегиите на местно ниво, като описването на рискови зони (горещи точки) с концентрация на насилие, домашните посещения при семейства в риск и др.

Основното послание на участниците в срещата бе свързано с разширяването на партньорството. Представените добри практики показаха добра работа между отделни структури, които са тясно свързани в хода на реакция на насилието. Представянето на седемте стратегии провокира мисленето за това колко е важно всички структури около детето да са тясно свързани и да си партнират. Участниците в срещата отбелязаха, че най-важно за детето е неговото семейство, а подкрепата на семейството допринася за това детето да е добре.