обновена 9:01 AM EEST, Oct 1, 2020

Кандидат-студентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото

mladeji trg215

Всички ученици от Търговищка област, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, трябва да плащат сами здравните си вноски, напомнят от Национална агенция за приходите.

Учениците завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. До 25 август зрелостниците трябва да подадат декларация образец 7 в НАП, с която еднократно декларират, че ще се осигуряват за здраве и в същия срок да платят здравната си вноска за месец юли. Изключение правят тези, които веднага след завършването на гимназия започнат работа и се осигуряват от работодателите си.

За сметка на републиканския бюджет се осигуряват здравно учениците до завършване на средното си образование и студентите, които учат редовна форма на обучение до навършване на 26-годишна възраст. В периода между завършване на 12-ти клас и започване на обучението във ВУЗ, младите хора не попадат в нито една от двете категории „ученици" или „студенти". През това време трябва сами да плащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 22,40 лева на месец, защото съществува възможност да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права.

В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на НАП е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация образец 7, както и образец на формуляра, който може да бъде изтеглен. Подаването на декларацията може да стане в офис на НАП,  по пощата с обратна разписка или по електронен път чрез Персонален идентификационен код /ПИК/, който се получава безплатно от офис  на приходната агенция.

Повече информация за плащането на здравните вноски може да се получи от интернет страницата на НАП - www.nap.bg , в офисите на приходната агенция или от кол центъра на НАП – на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор, въпроси могат да се задават и чрез електронната поща на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.