обновена 9:47 AM EEST, Jul 12, 2020

Областният управител участва в работна среща в МЗХГ във връзка с африканската чума по свинете

a0807191

Областният управител Митко Стайков  участва в работна среща в Министерството на земеделието, храните и горите във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната, заради африканска чума по свинете.

Срещата бе открита и ръководена от министъра на земеделието Десислава Танева, а в дискусията участваха заместник-министърът на земеделието Янко Иванов, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, изпълнителният директор на ИАГ Мирослав Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и областни управители от цялата страна.

На срещата министър Танева обяви, че към момента има две нови огнища, а именно в Новачене и Жернов, като в Жернов са евтаназирани всички прасета. В тази връзка тя припомни, че задните дворове са най-рискови за разпространението на болестта африканска чума.

От страна на Българската агенция по безопасност на храните се контролират и фуражите за прасетата. Контролират се всички възможности за пренасяне на вируса и няма нещо, което да бъде пропуснато, увери директорът на БАБХ Дамян Илиев. Всички мерки са общоприети за Европейския съюз и държавите-членки са задължени да ги изпълняват по един и същи начин, посочи той.

Митко Стайков е в постоянен контакт с всички заинтересовани страни и при необходимост има създадена организация за предприемане на допълнителни мерки.

Областният управител ще представи обсъдените в МЗХГ конкретни  действия и мерки за спиране разпространението на заболяването в България на заседание на Постоянната епизоотична комисия днес, 9 юли.