обновена 2:14 PM EEST, Jul 3, 2020

Превантивни мерки заради африканската чума по свинете

0907192

Днес се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия.

Поводът за свикването му е необходимостта от набелязване на мерки за предпазване от болестта Африканска чума по свинете.

Митко Стайков подчерта пред присъстващите, че целта е всички с общи усилия да разяснят опасността от заразата, като се достигне до максимален брой стопани, отглеждащи домашни прасета, до ловци, международни шофьори и други рискови групи. За целта кметските наместници, ветеринарните лекари, полиция, ДАИ и др. ще раздават брошури и ще запознават населението както с начините на превенция, така и с действията, които трябва да се предприемат при евентуално откриване на болестта. 

Отделно органите на Областно пътно управление, съвместно с ОДБХ – Търговище ще организират почистването и дезинфекцията на съдовете за отпадъци на ТИР – паркингите. Всички отговорни институции ежеседмично ще подават информация за извършените действия до Областна администрация – Търговище, която ще се изпраща до Министерството на земеделието, храните и горите.

Областният управител заяви, че всички действия са носочени единствено към превенция на болестта, като стопаните на домашни прасета не следва да се опасяват от глоби или безпричинно избиване на животни.

Д-р Зафиров от Областната дирекция по безопасност на храните – Търговище разясни признаците на Африканската чума по свинете, като припомни, че заразата е изключително агресивна, няма ваксина и лечение.