charovna2017

обновена 3:10 PM EEST, Oct 15, 2019

Подсъдим за теглене на пари от чужда дебитна карта ще търпи ефективна присъда

sgrada okrujen sud trg

10 месеца лишаване от свобода при строг режим е наказанието на 37-годишния Валентин Я. за теглене на пари от чужда дебитна карта без съгласието на титуляра.

За това съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

Престъплението по член 249, ал. 1 от НК е извършено като продължавано деяние. Присъдата бе постигната след споразумение с Окръжната прокуратура в Търговище, което подсъдимият Валентин поиска днес в съдебната зала на Търговищкия окръжен съд. 

С дебитната карта Валентин се снабдил, след като платежният документ изпаднал от дрехите на негов колега в съблекалнята на цеха, където работели. Валентин я взел, но не казал на колегата си. Дебитната карта била безконтактна и още същата вечер – на 3 април тази година, подсъдимият си купил с нея цигари и алкохол. С четири трансакции той успял да  плати покупки на стойност 72 лева.

След полунощ отишъл в друг магазин. Поискал да закупи стоки на стойност над 25 лева. Обяснил на продавачката, че е забравил ПИН-кода и затова ще плати стоките на няколко пъти за суми до 25 лева. Дебитната карта обаче вече била блокирана и Валентин не успял да се възползва от нея, за това я изхвърлил.

Изтеглените суми Валентин вече е възстановил на своя колега. Той е осъждан четири пъти, като наложените му наказания са били ефективни. Сега 37-годишният мъж ще влезе за пети път в затвора, за да изтърпи ефективното наказание при строг режим.

Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.