обновена 3:31 PM EEST, May 31, 2020

227 проверки през седмицата са извършили горските в Търговищко

sidp gora1017

531 проверки са извършили от 29 юли до 5 август служителите на горските и ловни стопанства влизащи в Североизточното държавно предприятие.

Най-много са те на места, където се добива дървесина, както и на автомобилите с които се извършва транспортирането и.

Горските стражари в ДЛС-Шерба са задържали два пространствени кубически метра дърва за огрев, които са добити незаконно. На извършителите са съставени два акта. И в ДЛС-Паламара са съставени два акта за незаконен добив на дървесина, като е прибран и моторния трион, който крадците са използвали.

227 са проверките в ДГС-Търговище през изминалата седмица, 69 са в ДЛС-Паламара, 49 са в ДГС-Шумен и ДЛС-Тервел, 32 са в ДГС-Нови пазар и по 31 проверки са извършили горските в ДГС-Провадия и 26 в ДГС-Цонево.

През периода на територията на предприятието са проверени 112 физически лица, които са извършвали различни дейности в горските територии, 23 ловци и 7 риболовци.

От началото на месец юли, със заповед на директора на СИДП инж. Веселин Нинов, във всички стопанства на Североизтока се извършват обходи за откриване на трупове на диви свине или животни с нетипично поведение. През последната седмица /на 3 август/ е открит труп в село Осен. Пробите са отрицателни. Ден по-късно е получен сигнал за дива свиня блъсната от автомобил в близост до Дуранкулак. Взети са проби и са изпратени за анализ. При претърсване в ДГС-Върбица вчера /5 август/ е открит още един труп на дива свиня. Служители на стопанството са взели проби, като резултатите се очакват в рамките на тази седмица. През изминалата седмица на територията на РДГ-Шумен са отстреляни 8 диви прасета. Намаляването на популацията е заложено в заповедта на министъра на МЗХГ Десислава Танева, като това е една от мерките насочени срещу разпространението на болестта Африканска чума по свинете.