обновена 5:55 AM EEST, Jul 4, 2020

Областният управител се срещна с частно практикуващи ветеринари

1208193

Областният управител на Търговище Митко Стайков се срещна днес с ветеринарните лекари на свободна практика.

Целта на срещата бе те да се включат активно в борбата със заболяването Африканска чума по свинете. Стайков напомни, че днес е крайният срок за обход на всички населени места в областта, при който да се направят и описи на закланите домашни свине, вследствие на които стопаните да бъдат подпомогнати със средства в размер на 300лв. за дезинфекциране на дворовете.

Същевременно се работи по промяна и на правилата за регистрация на частните стопани – заяви той и подчерта още, че облекчените процедури за регистрация няма да бъдат за сметка на изискванията за биосигурност. От всички стопани ще се изисква да имат сключени договори с ветеринарен лекар, да ваксинират животните си, да водят отчетност, каза още губернаторът.

Стайков акцентира, че основната цел, към която се стремят всички ангажирани с проблема страни, е на 1 януари 2020 г. в страната да няма нито едно животно в стопанство тип „заден двор“, което да не е регистрирано според правилата на сега действащото законодателство.

Ветеринарните лекари споделиха своето виждане за начините на регистрация на домашните животни. Те обърнаха внимание на факта, че към момента в различни стопанства в едно населено място работят по няколко лекари. В тази връзка предложиха като добра практика да се въведе т. нар. смесена система на база участъци. Зонирането на  общините ще позволи на всеки ветеринарен лекар да познава стопаните в своя район и по този начин ще бъде ангажиран с всички ветиринарно-медицински манипулации по техните домашни животни, коментираха медиците.

В срещата взеха участие и представители на ОДБХ – Търговище.