обновена 9:47 AM EEST, Jul 12, 2020

Митрополит Йоан посети Търговищка духовна околия

67893327 1330221000485392 7629452790762307584 n

Вчера в храм "Успение Богородично" в Търговище бяха отслужени Божествена света Литургия и Молебен канон на Пресвета Богородица, възглавени от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Заедно с него съслужиха архиерейският наместник на Търговищка духовна околия ставрофорен иконом Славчо Проданов, председателят на храма протойерей Бисер Христов, протойереите Димитър Байков, Антоний Андонов и Анатоли Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

В храма за поклонение бе донесено копието на иконата "Пресвета Богородица ”Всецарица“.

Тази чудотворна икона датира от ХVII век и се намира на левия проскинитарий до североизточната колона на съборния храм в манастира “Ватопед”, на Света Гора - Атон. Преди няколко години с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм ''Св. Атанасий'' в град Варна беше донесено копие на чудотворната икона Всецарица от Света Гора.
По Божията милост тази икона е била изписана, чрез ръката на монах-иконописец от Ватопедския манастир. Тя е престояла повече от 40 дни в олтара на съборния храм, като е била изнасяна и поставяна до оригинала при отслужване на молебен канон към Пресвета Богородица.


След светата Литургия пред образа на Божията Майка Пресвета Богородица "Всецарица" (на гръцки "Пантанаса"), Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Молебен канон на Пресвета Богородица.

Снимка: В. Гевезиева