обновена 12:10 PM EEST, Jul 9, 2020

12 тежки катастрофи с четирима загинали през лятото в Търговищко

ptp 230617

12 тежки катастрофи са станали през летните месеци по пътищата на област Търговище.

Тези данни на Сектор „Пътна полиция“ бяха оповестени днес на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

Общо 142 ПТП са регистрирани през месеците юни, юли и август. От тях 12 са тежките катастрофи с 4 загинали и 13 ранени граждани. В сравнение със същия период на 2018 г. се наблюдава намаляване в броя на тежките ПТП със 7, но увеличение на броя загинали с двама. За периода са регистрирани и 94 ПТП с материални щети, което е с 22 произшествия по-малко от миналата година

На територията на областта са установени два участъка с концентрация на ПТП в прохода „Боаза”. Там е направено допълнително сигнализиране и обезопасяване, като е положена напречна шумна пътна маркировка и са поставени пътни знаци на жълтозелен флуоресцентен фон, обясниха експертите по време на заседанието.

По информация от Центъра за спешна медицинска помощ - Търговище от началото на 2019 г. до момента на територията на област Търговище са регистрирани и изпълнени 86 броя повиквания, касаещи ПТП. Мобилните екипи са оказали спешна медицинска помощ на 98 пострадали, сред тях и 12 деца. Средното време за реакция на мобилните екипи на ЦСМП при катастрофа е било 10 минути.

Участие в днешното заседание на Областната комисия взеха д-р Милен Марков и д-р Ангел Ангелов – държавни експерти в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Комисията ще заседава на всеки три месеца, като целта е по-прецизно планиране, изпълнение и оценка на ефективността на мерките за подобряване безопасността на движението по пътищата.