обновена 9:47 AM EEST, Jul 12, 2020

МВР Търговище предприема мерки за сигурност за трите празнични дни

p9190006

С цел осигуряване на безпроблемното посрещане на националния празник - Деня на обявяване на независимостта на България – 22 септември, и свързаните с него почивни дни, в ОД МВР-Търговище  са предприети всички необходими организационни и превантивни мерки за осигуряване на обществения ред и сигурността на гражданите, както и на пътната безопасност на жителите на областта, гостите и транзитно преминаващите през територията  й граждани.

Вчера те бяха оповестени на брифинг в областната дирекция от гл. инсп. Станислав Станков, впд началник на сектор в отдел „Охранителна полиция“, и от гл. инсп. Иван Стефанов, впд началник на сектор „Пътна полиция“.

Проведени са срещи с органите на местната власт и местната администрация за набелязване на общи мерки и дейности по опазването на обществения ред и безопасността на движението по пътищата. В периода на празничните и почивни дни ще има засилено полицейско присъствие около обектите и в местата, където ще се провеждат тържествени събития и чествания, както в районите, където се очаква струпване на повече хора. Такива прояви са общинският празник „Под крушата на осенската поляна“ на 21 септември край с. Осен, организиран от община Търговище, и  Вечерта на независимостта, която ще се проведе на 20 септември пред войнишкия паметник в с. Гагово, община Попово, и е организирана от местното кметство.

В районните управления в състава на дирекцията ще работят групи за бърза реакция при получаване на сигнали за произшествия и престъпления. От полицията съветват гражданите, които ще отсъстват от домовете си през празничните дни, да ги заключат и затворят вратите към терасите и прозорците надеждно, да не оставят на съхранение в домовете си големи суми пари и златни накити, да помолят свои близки да наглеждат жилищата им, и по възможност да не оповестяват пред широк кръг хора временното си отсъствие от дома.

По линия на пътния контрол е създадена необходимата организация за засилено присъствие на екипите в дните с интензивен трафик преди, по време и след празничните и почивни дни. Дейността на полицейските служители ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, извършващи неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. В празничния ден и в съпътстващите го почивни дни униформените ще контролират строго скоростните режими, като ще използват всички налични технически средства за контрола им. Няма да бъде допускано управление на автомобили с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи. Проверките ще се извършват по всички пътища и в населените места. В осъществяването на контролната дейност ще се включат и служители на „Охранителна полиция“ с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата от всички районни управления в състава на ОДМВР – Търговище.

През последния работен ден/петък, 20 септември/ и последния почивен ден/понеделник, 23 септември/ от горепосочения период усилията на пътните полицаи ще бъдат насочени към подпомагане на трафика по главния път и по другите основни пътни артерии на територията на ОДМВР –Търговище.  Спазването на правилата за движение по пътищата ще се контролира засилено и чрез използването на автоматизираните системи за контрол на скоростта. Служителите на „Пътна полиция“ ще извършват проверки относно влезли в сила незаплатени наказателни постановления и фишове, като при наличие на такива на водачите ще бъдат отнемани свидетелствата за управление до заплащането на дължимите глоби.

На 20 септември от 16,00 до 20,00 ч и на 23 септември от 14,00 ч. до 20,00 ч ще се организира изпълнението на заповедта на Агенция„Пътна инфраструктура“ за спиране на тежкотоварните автомобили над 12 тона, както и селскостопанска, земеделска и специализирана строителна техника,  по преминаващия през територията на област Търговище път I-4/София-Варна/. Контролът ще се осъществява в местностите „Боаза“ и „Фисека“. От „Пътна полиция“ предупреждават водачите на този вид техника, че за навлизане на такива машини след съответния забранителен пътен знак В4 ще бъдат налагани предвидените по закон санкции – временно отнемане на свидетелството за управление на МПС и временно спиране на съответното МПС, за срок от един месец, и парична глоба в размер на 300 лв.

От 21 до 23 септември в област Търговище ще бъде проведена специализирана полицейска операция„Алкохол, наркотици и неправоспособност“.  Акцент в контролната дейност на пътните полицаи ще бъде недопускане управлението на МПС от неправоспособни водачи или от водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества или техни аналози. Проверки ще се извършват както по главните и второстепенни пътища в областта, така и в малките населени места.

Интензивният трафик налага повишено внимание,  затова от сектор „Пътна полиция“ апелират към водачите на МПС да спазват стриктно правилата за безопасно движение, да бъдат дисциплинирани и толерантни, да изпълняват разпорежданията на контролните органи, и да бъдат търпеливи, ако на места се получат затруднения в придвижването. Препоръката за спазване правилата за пътна безопасност се отнася и за пешеходци, и за велосипедисти, защото сигурността на пътя зависи от поведението на всички участници в движението.